KOMUNIKAVIMO KOMPETENCIJOS UGDYMAS CHEMIJOS PAMOKOSE

Size: px
Start display at page:

Download "KOMUNIKAVIMO KOMPETENCIJOS UGDYMAS CHEMIJOS PAMOKOSE"

Transcription

1 KOMUNIKAVIMO KOMPETENCIJOS UGDYMAS CHEMIJOS PAMOKOSE Parengė Aušra Gutauskaitė Pradinio ir pagrindinio ugdymo bendrųjų programų komunikavimo kompetencijos apraše nurodoma, kad baigęs pagrindinio ugdymo programą mokinys Siekia konstruktyvaus dialogo, atsakingai vartoja kalbą. Supranta ir perduoda įvairaus pobūdžio žodinius ir nežodinius pranešimus, bendrauja atsižvelgdamas į tikslą, adresatą, situaciją. Randa, kritiškai vertina, apibendrina informaciją ir tinkamai ją pateikia kitiems; <...> 1 Kaip integrali komunikavimo kompetencijos dalis ugdytinos šios vertybinės nuostatos: poreikis pažinti savo komunikavimo gebėjimus ir juos tobulinti; atsakomybė už pranešimų (tekstų) informacijos tikrumą ir tikslumą; mokėjimas klausyti ir išklausyti, gerbti kito nuomonę ir tinkamai ginti savo požiūrį; poreikis bendrauti ir bendradarbiauti; pagarba bendravimo tradicijoms ir rašto kultūrai; tolerancija kitoms kultūroms ir požiūriams; domėjimasis komunikavimo priemonių naujovėmis. Sėkmingas komunikavimo gebėjimų ugdymas vyks tada, kai mokiniai turi išmanys ir supras: kaip vyksta komunikacijos procesas; kaip komunikacijos sėkmė priklauso adresato, tikslų, situacijos ir priemonių; kokie būdai ir priemonės tinka konkrečioje komunikacinėje situacijoje; kaip tikslingai rasti, įvertinti ir apdoroti informaciją, naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis; kodėl svarbus kalbos taisyklingumas ir tikslumas; kokie yra pačių gebėjimo komunikuoti pranašumai ir spragos. Mokiniai turėtų išsiugdyti šiuos mokymosi gebėjimus: išgirsti, išklausyti pranešimus; analizuoti, lyginti žodinius ir nežodinius pranešimus; interpretuoti ir vertinti pranešimų informaciją; taisyklingai, tiksliai vartoti dalyko sąvokas; 1 Pradinio ir pagrindinio ugdymo bendrosios programos. Gamtamokslinis ugdymas (5-as priedas). Bendrųjų kompetencijų ir gyvenimo įgūdžių ugdymas. (11-as priedas). Vilnius, 2009, psl. 8.

2 planuoti, modeliuoti pranešimus, atsižvelgiant į adresatą, situaciją ir naudojamas priemones; perteikti įvairaus pobūdžio pranešimus, atsižvelgiant į adresatą, situaciją ir naudojamas priemones; laikytis kalbos normų ir etiketo reikalavimų; naudotis dokumentų šablonais; naudotis šiuolaikinėmis komunikavimo priemonėmis; apmąstyti priimamus ir siunčiamus pranešimus. Gamtamokslinio komunikavimo gebėjimus mokiniai parodo: tinkamai vartodami sąvokas, dydžių simbolius, matavimo vienetus; sklandžiai reikšdami gamtamokslinį supratimą, aiškiai dėstydami mintis raštu; tinkamai (schemomis, paveikslais, diagramomis, tekstu ir kt.) perduodami informaciją apie gyvosios ir negyvosios gamtos objektus, procesus, dėsningumus; pritaikydami matematikos žinias reiškiniams ir situacijoms aiškinti. 2 Ugdant komunikavimo kompetenciją reikėtų rengti užduotis, kurios skatintų: mokinį aktyviai dalyvauti ugdymo procese; naudoti įvairią medžiagą ir komunikavimo priemones; mokymąsi bendradarbiaujant ir bendraujant; ieškoti informacijos įvairiuose šaltiniuose, ją atrinkti, analizuoti; dalytis informacija su kitais mokiniais. Kiekviena mokymosi veikla ugdo ne vieną kompetenciją. Komunikavimo kompetencijai ugdyti labiausiai tinka šie metodai (daugiau informacijos: aktyvi paieška; sąvokų žemėlapis; diskusija; pranešimas; klausimų formulavimas; interviu; pasikeitimas informacija; pasakojimas; reportažas ir kt. 2 Pradinio ir pagrindinio ugdymo bendrosios programos. Gamtamokslinis ugdymas (5-as priedas). Bendrųjų kompetencijų ir gyvenimo įgūdžių ugdymas (11-as priedas). Vilnius, 2009, psl. 5.

3 Toliau pateiksime užduočių ir pamokų, kuriomis ugdoma komunikavimo kompetencija, pavyzdžių. 1 pavyzdys. Užduotis pamokai Cheminiai elementai, (8 klasė): sukurti pasakojimą knygai Man patinkantis elementas. Priemonės: enciklopedijos, žinynai, jei yra galimybė, kompiuteriai su prieiga internete. Tikslas sukurti mokinių pasakojimų apie jiems patinkančius cheminius elementus knygą. Užduočiai atlikti mokiniai: naudos informaciją iš papildomų šaltinių; problemą spręs kūrybiškai, pasitelkę vaizduotę; nustatys, kur elementai randami, ir aprašys, kur žmogus juos naudoja. Sukurtuose pasakojimuose turi būti panaudota ši informacija apie elementą: 1. Protonų skaičius. 2. Atomo masė. 3. Lydymosi temperatūra. 4. Virimo temperatūra. 5. Būsena kambario temperatūroje. 6. Išvaizda. 7. Bendrosios savybės. 8. Naudojimas. 9. Reakcijos su kitais elementais. 10. Panašumas su kitais elementais. Mokiniai pasakojimus gali kurti individualiai arba grupėse, namuose arba klasėje. Sukurtus pasakojimus mokiniai pristato klasėje (gali naudoti IT), paskui lapai susegami arba surišami į knygą, kuria galės naudotis žemesniųjų klasių mokiniai. Pasakojimams vertinti galima naudoti lentelę: Pasiekimai Vertinimo sandai Turinys Nėra Švinas* Varis* Sidabras* Auksas* Platina* Pasakojime yra informacijos Pasakojime yra ⅓ reikalingos Pasakojime yra pusė reikalingos Pasakojime yra visa reikalinga Pasakojime yra visa informacija

4 apie informacijos. informacijos. informacija apie elementą, ji elementą, ji neišsami. apibendrinta. Pristatymas Pristatymas neišsamus, skaitomas iš užrašų, pranešėjas daro Pristatymas išsamus, bet pranešimas skaitomas iš užrašų, pranešėjas Pristatymas išsamus, naudojamos iliustracijos, pranešėjas, atsakydamas Pristatymas išsamus, naudojamos iliustracijos, schemos, pranešėjas Pristatymas išsamus, naudojamos iliustracijos, schemos, pranešėjas dalykinių nesugeba į klausimus, atsako į bendrauja su klaidų. atsakyti į daro klaidų. klausimus. klausytojais, klausimus. atsako į pateiktus klausimus. Kūrybiškumas Informacija pateikiama paprastai, išvardijant Dauguma savybių atskleistos įdomiai, bet Dauguma savybių atskleistos įdomiai, Savybės atskleistos įdomiai, sudaro Savybės atskleistos įdomiai, sudaro reikiamas nėra vientiso dalis jų vientisą vientisą savybes. pasakojimo. sudaro vientisą pasakojimą. pasakojimą, naudojami pasakojimą. grožinės kalbos elementai. * pristatymo vertinimui galima nenaudoti tradicinio vertinimo balais. Vertiname medaliais, pagamintais iš skirtingų metalų. Iš ko galima spręsti, kad užduotis padeda ugdyti komunikavimo kompetenciją? 1. Tinkamai vartos sąvokas: atomas, elektronas, branduolio krūvis, protonas, neutronas, atomo masė, virimo ir lydymosi temperatūra. 2. Ieškos gamtamokslinės informacijos apie elementus patikimuose šaltiniuose. 3. Pristatys surinktą informaciją klasei, užduodamas klausimus. 4. Klausys kitų grupių pristatymų, pasižymėdamas pasakojime esamą informacijos kiekį, ir juos vertins. Šia užduotimi dar bus ugdomos mokėjimo mokytis, kūrybiškumo, socialinė, pažinimo kompetencijos.

5 2 pavyzdys. Užduotis pamokai Cheminiai elementai, (8 klasė): pasirinkti elementą iš periodinės elementų lentelės ir sukurti jo profilį/vizitinę kortelę Facebook (su kuo jis reaguoja? su kuo nereaguoja? kur gyvena periodinėje lentelėje?). Priemonės: vadovėlis, enciklopedijos, žinynai, jei yra galimybė, kompiuteriai su prieiga internete. Mokiniai profilius gali kurti individualiai arba grupėse, namuose arba klasėje. Sukurtus profilius pristato klasėje. Profilių kūrimui ir pristatymui mokiniai gali naudoti IT. Gali būti integruota informacinių technologijų ir chemijos pamoka. Profilio kūrimui galima naudoti darbo lapą: Iš ko galima spręsti, kad užduotis padeda ugdyti komunikavimo kompetenciją? 1. Domėsis šiuolaikinėmis komunikavimo priemonėmis. 2. Ieškos gamtamokslinės informacijos apie elementus patikimuose papildomuose šaltiniuose. 3. Pristatys surinktą informaciją klasei, naudodamas IT. 4. Klausys kitų grupių pristatymų, formuluodami klausimus pranešėjams, ir juos vertins. Šia užduotimi dar bus ugdomos mokėjimo mokytis, kūrybiškumo, pažinimo kompetencijos.

6 3 pavyzdys. Užduotis pamokai Trąšos, (10 klasė): sukurti reportažą iš trąšų gamyklos. Priemonės: enciklopedijos, reklaminiai bukletai, jei yra galimybė, kompiuteriai su prieiga internete, filmavimo kamera (fotoaparatas ar mobilus telefonas), trąšų pavyzdžiai. Eiga: 1. Mokiniai suskirstomi į grupes. 2. Mokiniams paskelbiama užduotis: sukurti reportažą iš trąšų gamyklos Lietuvoje ir pristatyti klasėje. 3. Grupėje mokiniai pasiskirsto vaidmenimis: gamyklos atstovas, žurnalistas, operatorius (gali būti ir kiti vaidmenys). 4. Naudodamiesi mokykloje esančia literatūra (mokiniai gali nueiti į biblioteką), surasta informacija internete, filmavimo prietaisais, kompiuteriais mokiniai kuria reportažus apie trąšų gamyklas Lietuvoje ir jose gaminamą produkciją. 5. Mokiniai pristato savo darbus. Iš ko galima spręsti, kad užduotis padeda ugdyti komunikavimo kompetenciją? 1. Ieškos gamtamokslinės informacijos apie trąšas ir gamyklas Lietuvoje patikimuose šaltiniuose. 2. Gebės sukurti reportažą apie trąšų gamyklą Lietuvoje ir joje gaminamas trąšas. 3. Pristatys reportažą klasei. 4. Klausys kitų grupių reportažų, formuluos klausimus gamyklų atstovams. Šia užduotimi dar bus ugdomos mokėjimo mokytis, kūrybiškumo, pažinimo, socialinė, asmeninė kompetencijos.

7 4 pavyzdys. Užduotis pamokai Cheminiai elementai, (8 klasė): Elemento interviu. Ši užduotis gali būti naudojama pamokoje, kalbant apie elementų grupes arba apibendrinant temą. Priemonės: darbo lapai. Eiga: 1. Mokiniui priskiriamas elementas, kurį jis turi apklausti. 2. Mokinys rašo atsakymus darbo lape. Darbo lapas: I N T E R V I U trodo, kad Jūs gyvuojate nuo neatmenamų laikų. Kas ir kada Jus atrado? Spaudoje Jūs pristatomas labai aktyviu. Ar tai tiesa? Jūs buvote pastebėtas periodinėje lentelėje. Koks Jūsų grupės numeris? Kokiais darbais Jūs išgarsėjote neseniai? Koks vaidmuo Jums labiausiai patinka? Koks, Jūsų manymu, Jūsų vaidmuo grupėje? Ar tiesa, kad Jūs galite dirbti ir komandoje? Jei taip, tai kokie komandos nariai Jums labiausiai patinka? Ar yra žinių apie kitus narius? Pabaigai apibūdinkite save 3 žodžiais... taip pat žinomas kaip. yra žinomiausias šių laikų elementas. Mūsų žurnalas spausdina interviu su šia išskirtine žvaigžde Žurnalistas. Iš ko galima spręsti, kad užduotis padeda ugdyti komunikavimo kompetenciją? 1. Susipažins su interviu metodu. 2. Ieškos gamtamokslinės informacijos apie elementus patikimuose papildomuose šaltiniuose. 3. Atsakys į klausimus pilnais atsakymais. 4. Formuluos išvadas. Šia užduotimi dar bus ugdomos mokėjimo mokytis, kūrybiškumo, pažinimo kompetencijos.

8 5 pavyzdys. Užduotis pamokai Stambiamolekuliai junginiai, (10 klasė): sukurti sąvokų apie stambiamolekulius junginius žemėlapį. Priemonės: Pasirinkto dydžio lapai, rašymo priemonės. Eiga: 1. Mokiniai suskirstomi poromis. 2. Paaiškinama, kaip braižomas sąvokų žemėlapis: a. sąvoka apibraukiama rėmeliu arba ovalu; b. kiekviena sąvoka jungiama rodykle ir vienu, jas siejančiu žodžiu, pvz.: yra, turi, gali būti ir pan.; c. nuoseklus sąvokų žemėlapis turi šiuos elementus: sąvokas, teiginius, hierarchinius lygmenis, persikryžiuojančius ryšius ir pavyzdžius. 3. Nurodoma reikalinga literatūra arba pateikiamos nuorodos, kur rasti informacijos. 4. Naudodamiesi mokykloje esančia literatūra (mokiniai gali nueiti į biblioteką) ir informacija internete mokiniai kuria sąvokų žemėlapius. 5. Mokiniai pristato savo darbus. Galimas sąvokų žemėlapio pavyzdys:

9 Iš ko galima spręsti, kad užduotis padeda ugdyti komunikavimo kompetenciją? 1. Ieškos gamtamokslinės informacijos apie stambiamolekulius junginius patikimuose šaltiniuose. 2. Tinkamai vartos sąvokas. 3. Schemoje pavaizduos ryšius tarp junginių. 4. Pristatys surinktą informaciją klasei. 5. Klausys kitų grupių pristatymų ir juos vertins. Šia užduotimi dar bus ugdomos mokėjimo mokytis, kūrybiškumo, pažinimo kompetencijos.

10 6 pavyzdys. Užduotis pamokai Cheminiai elementai, (8 klasė). Uždavinių sprendimas. Eiga: 1. Mokiniai suskirstomi grupėmis (po 4 5). 2. Mokiniai gauna (arba išsitraukia) užduotį ir atlieka ją kompiuteriu. 3. Atliktą užduotį pristato klasei. Užduoties pavyzdys: 70 kg sveriančio žmogaus organizme yra: 43 kg deguonies, 6 kg anglies, 7 kg vandenilio,1,8 kg azoto, 1 kg kalcio, 780 g fosforo. 1. Užpildykite lentelę (Microsoft Excel): Elementas (pavadinimas ir cheminė formulė) Elemento masė kilogramais (70 kg masėje) Atomų kiekis procentais 2. Sudarykite elementų paplitimo žmogaus organizme stulpelinę diagramą (Microsoft Excel) pagal atomų kiekį procentais. 3. Kurio elemento atomų kiekis didžiausias? 4. Kurio elemento atomų kiekis mažiausias? Iš ko galima spręsti, kad užduotis padeda ugdyti komunikavimo kompetenciją? 1. Pritaikys matematikos žinias reiškiniams ir situacijoms aiškinti. 2. Naudos įvairias komunikavimo priemones. 3. Pristatys darbą klasei, naudodami IT. 4. Klausys kitų grupių pristatymų ir juos vertins. Šia užduotimi dar bus ugdomos mokėjimo mokytis, socialinė kompetencijos.

11 7 pavyzdys. Integruotos chemijos ir anglų kalbos pamokos (2 x 45min.) Indikatoriai, (9 klasė). Pamoka pripažinta gerosios praktikos pavyzdžiu European Schoolnet projekte SPICE ( Pamokos autorė Malgorzata Zajaczkowska iš Zespol Szkol Integracyjnych Nr.1, Bialystoke, Lenkijoje. Ši pamoka taip pat išmėginta Čekijoje, Lietuvoje ir Portugalijoje. Pamokų tema: Indikatoriai. Mokymosi uždaviniai: - Mokiniai ugdosi gebėjimą atlikti tiriamąjį darbą, naudodami buitines medžiagas, ir taikyti teorines žinias praktikoje. - Atlikdami tiriamąjį darbą, mokiniai formuluoja hipotezę, planuoja eksperimentą, atlieka reikalingus matavimus, analizuoja, daro išvadas. - Ieško informacijos įvairiuose šaltiniuose ir rašo tiriamojo darbo ataskaitą anglų kalba, iliustruodami savo darbo nuotraukomis. - Pristato savo tiriamąjį darbą, vertina savo ir savo draugų pranešimus. Mokinių pasiekimai: Nuostatos Gebėjimai Žinios ir supratimas 1.1. Savarankiškai suplanuoti ir atlikti Paaiškinti gamtos tyrimų eigą: stebėjimus ir bandymus. Saugiai ir problema, hipotezė, stebėjimas ar kūrybingai naudoti mokyklines gamtos bandymas, rezultatai ir išvados. tyrimo priemones, <...> medžiagas. <...> Noriai, saugiai ir kūrybingai tyrinėti gamtinius reiškinius Pagal aprašymą atlikti stebėjimus ir bandymus Nurodyti cheminius indus bei įrangą bandymams atlikti. Tinkamai pasirinkti reikalingus indus bei įrangą Paaiškinti elgesio su nežinomomis <...> medžiagomis taisykles <...> Pritaikyti <...> informacinių technologijų pamokose įgytas žinias ir gebėjimus tyrimų rezultatams apdoroti ir pateikti žodžiu ar raštu Įvertinti gautų bandymų rezultatų realumą, formuluoti pagrįstas išvadas, analizuoti ir paaiškinti savo ir draugų gautų stebėjimų bei bandymų rezultatų Pagal pateiktą pavyzdį <...> pildyti jų reikšmių lenteles <...> Rezultatus pristatyti naudojantis pateikčių rengimo programa (su įkeltais paveikslais ar formulėmis) Paaiškinti, kas yra tyrimų rezultatas ir kas yra išvada.

12 Domėtis prioritetinėmis gamtos mokslų ir technologijų plėtotės kryptimis Lietuvoje, profesijomis, kurioms itin reikia gamtos mokslų žinių ir gebėjimų. Kritiškai vertinti mokslo ir technologijų laimėjimus. Renkantis kasdieniame gyvenime reikalingus daiktus, atsižvelgti į jų savybes, poveikį gamtai ir žmogui. skirtumus ir jų priežastis Išsakyti savo idėjas, savarankiškai rasti reikiamą informaciją įvairiuose šaltiniuose, teisingai vertinti jos patikimumą, ją apibendrinti ir klasifikuoti, perteikti kitiems. Gerbti autorių teises <...> Skaityti ir užrašyti dažniausiai naudojamų rūgščių, bazių bei druskų formules ir pavadinimus. Tinkamai vartoti svarbiausias chemijos sąvokas ir terminus Grupuoti tirpalus į rūgštinius ir bazinius, naudojantis ph skale Mokėti naudotis bibliotekų paslaugomis Rasti gamtamokslinę informaciją internete naudojantis paieškos sistemomis, pvz., Google, Search.lt ir kt Nurodyti gamtamokslinio pranešimo struktūrą: tikslai, uždaviniai, tyrimo metodai, rezultatai ir išvados, jų pritaikymo galimybės Pateikti dažniausiai naudojamų rūgščių, bazių bei druskų pavyzdžių Apibūdinti rūgštinius, bazinius ir neutralius tirpalus naudojantis ph skale. Eiga: 1. Pasiruošimas: 1.1. Medžiagos: Raudonojo kopūsto sultys Etanolio tirpalas Valgomosios druskos tirpalas Acto tirpalas Sodos tirpalas Vanduo Indai, įrankiai, priemonės: Pipetės Penkios Erlenmejerio kolbos mėgintuvėlių Laboratorinis stovas Spiritinė lemputė Varinė viela Permanentinis žymeklis.

13 Balto popieriaus lapas Fotoaparatas Žinynas, internetas pamoka. Mokiniai suskirstomi į grupes po 4-5. Mokiniai pasiskirsto pareigomis grupėje (pvz.: fotografas, pristatymo rengėjas ir t.t.) ( 5 min). 3. Mokiniai supažindinami su medžiagomis ir įrankiais, saugaus darbo taisyklėmis. Pasakoma, kad jie gaus penkis paslaptingus tirpalus ir, naudodami indikatorių ir du pojūčius uoslę ir regą, turės nustatyti kokios prigimties tirpalai yra mėgintuvėliuose. Ragauti ir liesti negalima. (5 min.) 4. Mokiniai atlieka eksperimentą pagal darbo aprašą. Fotoaparatu fiksuoja darbo eigą. Duomenis surašo į lentelę: Mėgint. Nr. 1-asis 2-asis 3-asis 4-asis 5-asis Pokytis mėgintuvėlis mėgintuvėlis mėgintuvėlis mėgintuvėlis mėgintuvėlis Kvapas Indikatoriaus spalva Liepsnos spalva Pokyčiai sumaišius medžiagas 4.1. Mokiniai pauosto mėgintuvėlyje esančias medžiagas (saugumo taisyklės!) ir užrašo duomenis (5 min.) Įpila kiekvieno tirpalo į mėgintuvėlius ir įlašina raudonojo kopūsto sulčių. Užrašo spalvos pokytį. (10 min.). Raudonojo kopūsto indikatoriaus spalvos pokytis ph spalva raudona violetinė šviesiai mėlyna (žibuoklių) mėlyna melsvai žalia salotinė 4.3. Mokiniai atlieka bandymus su varine viela, lentelėje užrašo liepsnos spalvą. (10 min) Mokiniai maišo medžiagas vienas su kita ir užrašo požymius (10 min.).

14 5. 2 pamoka. Mokiniai: dalis mokinių išanalizuoja gautus rezultatus, kiti ieško papildomos informacijos apie gamtinius indikatorius. (10 min.). 6. Mokiniai rengia PowerPoint pristatymus anglų kalba (skaidrės: titulinė skaidrė, darbo tikslas, hipotezė, priemonės ir medžiagos, darbo eiga, darbo atlikimas/rezultatai, rezultatų analizė, išvados, papildoma užduotis (gamtiniai indikatoriai ir jų spalvos pokytis įvairios terpės tirpaluose)), naudodami nuotraukas. (15 min.). 7. Mokiniai pristato skaidres, vertina draugų skaidres (15 min.) 8. Pamokos refleksija (5 min.). P.S. Tokia pamoka gali būti skirta ir 5 6 klasių mokiniams, bet tada galima mokytis tik tam tikrų žodžių anglų kalba, užrašant juos lentoje, pristatymas gali būti lietuvių kalba. Galima mokiniams duoti trumpą testą. TESTAS 1. Eksperimento metu mes nustatėme įvairias vandenyje ištirpusias medžiagas. Buvo draudžiama naudotis dviem pojūčiais. Kuriais? a. Uosle ir rega. b. Skoniu ir lytėjimu. c. Uosle ir skoniu. 2. Raudonojo kopūsto sultys rūgštyse nusidažo raudonai. a. Taip. b. Ne. 3. Raudonojo kopūsto sultys bazėse nusidažo mėlynai. a. Taip. b. Ne. 4. Indikatoriaus spalvos pokytis priklauso nuo: a. Deguonies jonų koncentracijos. b. Vandenilio jonų koncentracijos. 5. Rūgštys atiduoda vandenilio joną ir jų: a. ph > 7. b. ph < Bazės prisijungia vandenilio joną ir jų: a. ph > 7. b. ph < Tirpalas yra sudarytas iš tirpinio ir tirpiklio. Ar vanduo, tekantis iš čiaupo mūsų butuose, yra tirpalas? a. Taip. Jame yra ištirpusių mineralinių medžiagų ir dujų. b. Ne. Jis yra gryna medžiaga. 8. Pasaulyje 80% ligų kyla dėl nešvaraus geriamo vandens. Taip atsitinka dėl to, kad įvairūs nešvarumai, ištirpę vandenyje, yra: a. Visada matomi. b. Nematomi. Iš ko galima spręsti, kad užduotis padeda ugdyti komunikavimo kompetenciją? 1. Ieškos gamtamokslinės informacijos apie gamtinius indikatorius patikimuose šaltiniuose.

15 2. Tinkamai vartos sąvokas. 3. Gebės naudotis šiuolaikinėmis komunikavimo priemonėmis, naudos įvairią medžiagą. 4. Parengs tiriamojo darbo pristatymą. 5. Pristatys savo darbą anglų kalba. 6. Pristatys surinktą informaciją klasei. 7. Klausys kitų grupių pristatymų ir juos vertins. Šiose pamokose dar bus ugdomos mokėjimo mokytis, socialinė, pažinimo kompetencijos. Literatūra: 1. Arends, R.I. Mokomės mokyti. Vilnius, Jensen, E. Tobulas mokymas. Vilnius, Jovaiša, L. Edukologijos terminų žodynas. Vilnius, Petty, G. Įrodymais pagrįstas mokymas. Vilnius, Petty, G. Šiuolaikinis mokymas. Vilnius, Pollard, A. Reflektyvusis mokymas. Vilnius, Pradinio ir pagrindinio ugdymo bendrosios programos. Gamtamokslinis ugdymas (5-as priedas). Bendrųjų kompetencijų ir gyvenimo įgūdžių ugdymas (11-as priedas). Vilnius, Raudonis, R. Chemija. Vadovėlis IX klasei. Kaunas, Šernas, V. Komunikacinės kompetencijos, jų ugdymo (-si) kai kurios strateginės ir taktinės problemos. Santalka. Filologija. Edukologija, Vaitkus, R. Chemija. Vadovėlis X klasei. Kaunas, Kreiptasi Kreiptasi Nuorodos internete:

Name Dance group or school. Address

Name Dance group or school. Address REGISTRATION for XV Folk Dance Festival Instructors Workshop REGISTRACIJA XV Šokių Šventės Mokytojų Kursams Aug. 9-16, 2015 Name Dance group or school Address Phone Email Dates attending Transportation*

More information

ANCOVA. Kovariančių analizė. V. Čekanavičius, G. Murauskas

ANCOVA. Kovariančių analizė. V. Čekanavičius, G. Murauskas ANCOVA Kovariančių analizė V. Čekanavičius, G. Murauskas 1 TRUMPAI ANCOVA kelių grupių vidurkiai lyginami, atsižvelgiant į papildomą informaciją. ANCOVA tai ANOVA su kovariantėmis. V. Čekanavičius, G.

More information

Duomenų bazių formavimas Win-Test programai

Duomenų bazių formavimas Win-Test programai Duomenų bazių formavimas Win-Test programai Win-Test programoje, skirtingai nei beveik visose kitose trumpųjų bangų varžybų programose (TR4W- INITIAL.EX, N1MM-History file), duomenų bazės su tikėtinais

More information

4. Įvertinti sudarytos olimpinio ugdymo programos 7 8 klasėms pritaikomumą Lietuvos bendrojo lavinimo mokykloje.

4. Įvertinti sudarytos olimpinio ugdymo programos 7 8 klasėms pritaikomumą Lietuvos bendrojo lavinimo mokykloje. ĮVADAS Aktualumas. Lietuvai išsivadavus iš totalitarinės sistemos kartu su visuomenės atsinaujinimu ir laisvėjimu išryškėja įvairūs vertybių, interesų, socializacijos, ugdymo procesų prieštaringumai. Pedagoginėje

More information

MANAGEMENT OF LITHUANIAN OPEN BALTIC FISHING FLEET IN ACCORDANCE WITH THE MULTIANNUAL COD RESOURCE MANAGEMENT PLAN

MANAGEMENT OF LITHUANIAN OPEN BALTIC FISHING FLEET IN ACCORDANCE WITH THE MULTIANNUAL COD RESOURCE MANAGEMENT PLAN ISSN 1822-6760. Management theory and studies for rural business and infrastructure development. 2008. Nr. 14 (3). Research papers MANAGEMENT OF LITHUANIAN OPEN BALTIC FISHING FLEET IN ACCORDANCE WITH

More information

Vilniaus Gedimino technikos universitetas,

Vilniaus Gedimino technikos universitetas, INFORMATIKA 11-osios Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencijos Informacinės technologijos, įvykusios Vilniuje 2008 m. balandžio 9 11 d., straipsnių rinkinys SCRUM METODO TAIKYMAS KURIANT TARPTAUTINĘ PROGRAMINĘ

More information

Inovatyvių pedagogų kvalifikacijos tobulinimo formų tyrimo ataskaita. Projekto vadovė: doc. dr. Rūta Brazienė Ugnius Aidas Marius Žukauskas

Inovatyvių pedagogų kvalifikacijos tobulinimo formų tyrimo ataskaita. Projekto vadovė: doc. dr. Rūta Brazienė Ugnius Aidas Marius Žukauskas Inovatyvių pedagogų kvalifikacijos tobulinimo formų tyrimo ataskaita Projekto vadovė: doc. dr. Rūta Brazienė Ugnius Aidas Marius Žukauskas Vilnius, 2014 TURINYS Terminų paaiškinimų sąrašas... 3 1 Įžanga...

More information

VAISTINIŲ MELISŲ IŠTRAUKŲ TECHNOLOGIJA IR KOKYBĖS VERTINIMAS

VAISTINIŲ MELISŲ IŠTRAUKŲ TECHNOLOGIJA IR KOKYBĖS VERTINIMAS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA FARMACIJOS FAKULTETAS KLINIKINĖS FARMACIJOS KATEDRA TOMA RAIŠYTĖ VAISTINIŲ MELISŲ IŠTRAUKŲ TECHNOLOGIJA IR KOKYBĖS VERTINIMAS Magistro baigiamasis

More information

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA

Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2013 11 04 COM(2013) 761 final 2013/0371 (COD) Pasiūlymas EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA kuria iš dalies keičiama Direktyva 94/62/EB dėl pakuočių ir pakuočių atliekų

More information

SĖKMĖS PLANAS

SĖKMĖS PLANAS SĖKMĖS PLANAS 514811 Žmonės, dirbdami kartu, rūpindamiesi vienas kitu, eidami koja kojon, pasiekia žymiai prasmingesnių rezultatų, nei tai darydami vieni. TURINYS Sveikinimas 5 Tai Oriflame 7 Trys priežastys,

More information

STUDIJA. Investavimo į MTEPI, MTEPI išlaidų apskaitos ir MTEPI projektavimo praktika ir tendencijos

STUDIJA. Investavimo į MTEPI, MTEPI išlaidų apskaitos ir MTEPI projektavimo praktika ir tendencijos STUDIJA Investavimo į MTEPI, MTEPI išlaidų apskaitos ir MTEPI projektavimo praktika ir tendencijos Asociacija Žinių ekonomikos forumas VILNIUS, 2017 TURINYS 1 ĮVADAS... 5 2 INVESTAVIMO Į MTEPI, MTEPI IŠLAIDŲ

More information

CONTRIBUTION OF DIFFERENT BREEDS TO LITHUANIAN RED CATTLE USING PEDIGREE INFORMATION WITH ONLY A FRACTION OF THE POPULATION ANALYZED

CONTRIBUTION OF DIFFERENT BREEDS TO LITHUANIAN RED CATTLE USING PEDIGREE INFORMATION WITH ONLY A FRACTION OF THE POPULATION ANALYZED CONTRIBUTION OF DIFFERENT BREEDS TO LITHUANIAN RED CATTLE USING PEDIGREE INFORMATION WITH ONLY A FRACTION OF THE POPULATION ANALYZED Laura Petrakova, Sigita Kerzienė, Violeta Razmaitė Lithuanian University

More information

savivaldos institucija I-II klasų

savivaldos institucija I-II klasų savivaldos institucija I-II klasų Mokyklos struktūros tobulinimo 2006 2009 m. programa NAUJA MOKYKLOS ORGANIZACINĖ STRUKTŪRA Švietimo apr ūpinimo centras Vilnius 2009 UDK 371.1(474.5) Na263 Mokyklos struktūros

More information

THE INVESTIGATION OF WIRE ROPE DEFECT USING CONTACTLESS DYNAMIC METHOD

THE INVESTIGATION OF WIRE ROPE DEFECT USING CONTACTLESS DYNAMIC METHOD VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY Ernestas ŠUTINYS THE INVESTIGATION OF WIRE ROPE DEFECT USING CONTACTLESS DYNAMIC METHOD SUMMARY OF DOCTORAL DISSERTATION TECHNOLOGICAL SCIENCES, MECHANICAL ENGINEERING

More information

Medžiagų tirpimo entalpijos H nustatymas kalorimetriniu būdu. Laboratorinis darbas Deivis Plaušinaitis

Medžiagų tirpimo entalpijos H nustatymas kalorimetriniu būdu. Laboratorinis darbas Deivis Plaušinaitis Medžiagų tirpimo entalpijos H nustatymas kalorimetriniu būdu. Laboratorinis darbas Deivis Plaušinaitis Darbo tikslas. Nustatyti kalorimetro konstantą bei karbamido (urėjos, (NH2)2CO ) tirpimo entalpiją

More information

KOMANDIRUOTŲ DARBUOTOJŲ VADOVAS

KOMANDIRUOTŲ DARBUOTOJŲ VADOVAS KOMANDIRUOTŲ DARBUOTOJŲ VADOVAS Įžanga Leidinys buvo parengtas vykdant projektą Posted workers in the EU: Joining Forces for Action on solidarity and cooperation mechanism to ensure fair and competitive

More information

Scrum gidas. Galutinis Scrum gidas: Žaidimo taisyklės m. liepa. Sukūrė ir palaiko Ken Schwaber ir Jeff Sutherland

Scrum gidas. Galutinis Scrum gidas: Žaidimo taisyklės m. liepa. Sukūrė ir palaiko Ken Schwaber ir Jeff Sutherland Scrum gidas Galutinis Scrum gidas: Žaidimo taisyklės 2013 m. liepa Sukūrė ir palaiko Ken Schwaber ir Jeff Sutherland Turinys Scrum gido paskirtis... 3 Scrum apibrėžimas... 3 Scrum teorija... 3 Scrum komanda...

More information

IPC-A-610E Elektronikos įtaisų surinkimo priimtinumas. Mokymo ir Sertifikavimo programa. Sertifikuotiems IPC specialistams (CIS) Ruošti

IPC-A-610E Elektronikos įtaisų surinkimo priimtinumas. Mokymo ir Sertifikavimo programa. Sertifikuotiems IPC specialistams (CIS) Ruošti IPC-A-610E Elektronikos įtaisų surinkimo priimtinumas Mokymo ir Sertifikavimo programa Sertifikuotiems IPC specialistams (CIS) Ruošti 7 Modulis: Paviršinis montažas Modulio apžvalga Paviršinis montažas

More information

ECONOMIC CONTRIBUTION OF SPORTS EVENT: ANALYSIS OF EUROBASKET 2011 EXAMPLE

ECONOMIC CONTRIBUTION OF SPORTS EVENT: ANALYSIS OF EUROBASKET 2011 EXAMPLE M. Balciunas, E. Jasinskas, E. Koisova 41 Balciunas, M., Jasinskas, E., Koisova, E. (2014), Economic Contribution of Sports Event: Analysis of Eurobasket 2011 Example, Transformations in Business & Economics,

More information

Henry David. Thoreau. vold e n a s, arba gyvenimas miške

Henry David. Thoreau. vold e n a s, arba gyvenimas miške Henry David Thoreau vold e n a s, arba gyvenimas miške Henry David Thoreau voldenas, arba gyvenimas miške Iš anglų kalbos vertė Rolandas Pavilionis vilnius 2015 UDK 821.111(73)-4 Th41 versta iš: henry

More information

ProBlue klijų lydymo aparatai, P4, P7 ir P10 modeliai

ProBlue klijų lydymo aparatai, P4, P7 ir P10 modeliai ProBlue klijų lydymo aparatai, P4, P7 ir P10 modeliai Kliento gaminio vadovas - Lithuanian - Išleista 2014-03 Šiame dokumente pateikta svarbi saugos informacija. Būtinai perskaitykite ir paisykite šiame

More information

GAIT ANALYSIS IN THE 6-MINUTE WALK TEST IN PATIENTS WITH COPD

GAIT ANALYSIS IN THE 6-MINUTE WALK TEST IN PATIENTS WITH COPD GAIT ANALYSIS IN THE 6-MINUTE WALK TEST IN PATIENTS WITH COPD Jan Szczegielniak 1, 2, Sebastian Rutkowski 1, Anna Wdowiak 1, Katarzyna Bogacz 1, 2, Jacek Luniewski 1 Opole University of Technology¹ MSWiA

More information

Additional mathematical education for pupils

Additional mathematical education for pupils Liet. mat. rink. LMD darbai, 48/49, 2008, 16 22 Additional mathematical education for pupils Eugenijus STANKUS (VU) e-mail: eugenijus.stankus@mif.vu.lt Abstract. In this paper we make overview of the additionalmathematical

More information

ENERGINIO EFEKTYVUMO TEISINIS REGULIAVIMAS IR TAIKYMO YPATUMAI

ENERGINIO EFEKTYVUMO TEISINIS REGULIAVIMAS IR TAIKYMO YPATUMAI Energinio efektyvumo teisinis reguliavimas ir taikymo ypatumai ISSN 1392-1592 (print). ISSN 2351-6364 (online). TEISĖS PROBLEMOS. 2016. Nr. 2 (92) Dr. Kristina BERNOTAITĖ Lietuvos teisės instituto mokslo

More information

LIETUVOS RESPUBLIKOS SUSISIEKIMO MINISTERIJA VALSTYBINĖS SAUGAUS EISMO AUTOMOBILIŲ KELIAIS 2010 M. PROGRAMOS INFORMAVIMO KAMPANIJOS KONCEPCIJA

LIETUVOS RESPUBLIKOS SUSISIEKIMO MINISTERIJA VALSTYBINĖS SAUGAUS EISMO AUTOMOBILIŲ KELIAIS 2010 M. PROGRAMOS INFORMAVIMO KAMPANIJOS KONCEPCIJA LIETUVOS RESPUBLIKOS SUSISIEKIMO MINISTERIJA VALSTYBINĖS SAUGAUS EISMO AUTOMOBILIŲ KELIAIS 2010 M. PROGRAMOS INFORMAVIMO KAMPANIJOS KONCEPCIJA PARENGĖ: J. B a s a n a v i č i a u s g. 11-1, Vi l n i u

More information

AUTOMOBILIŲ KELIUOSE DIEGIAMŲ INŽINERINIŲ GREIČIO REGULIAVIMO IR KONTROLĖS PRIEMONIŲ VEIKSMINGUMO EISMO SAUGUMUI ĮVERTINIMO MODELIS

AUTOMOBILIŲ KELIUOSE DIEGIAMŲ INŽINERINIŲ GREIČIO REGULIAVIMO IR KONTROLĖS PRIEMONIŲ VEIKSMINGUMO EISMO SAUGUMUI ĮVERTINIMO MODELIS VILNIAUS GEDIMINO TECHNIKOS UNIVERSITETAS Laura JATEIKIENĖ AUTOMOBILIŲ KELIUOSE DIEGIAMŲ INŽINERINIŲ GREIČIO REGULIAVIMO IR KONTROLĖS PRIEMONIŲ VEIKSMINGUMO EISMO SAUGUMUI ĮVERTINIMO MODELIS DAKTARO DISERTACIJA

More information

Draudimo tarpininkų administravimas Lietuvoje pareiga atskleisti informaciją

Draudimo tarpininkų administravimas Lietuvoje pareiga atskleisti informaciją ISSN 1648-2603 (print) ISSN 2029-2872 (online) VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS PUBLIC POLICY AND ADMINISTRATION 2012, T. 11, Nr. 2 / 2012, Vol. 11, No 2, p. 344 356 Draudimo tarpininkų administravimas

More information

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA FARMACIJOS FAKULTETAS KLINIKINĖS FARMACIJOS KATEDRA MONIKA ŢALYTĖ

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA FARMACIJOS FAKULTETAS KLINIKINĖS FARMACIJOS KATEDRA MONIKA ŢALYTĖ LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA FARMACIJOS FAKULTETAS KLINIKINĖS FARMACIJOS KATEDRA MONIKA ŢALYTĖ PROPOLIO EKSTRAKCIJA IZOPROPILO MIRISTATU IR FARMACINIŲ VEIKSNIŲ ĮTAKOS PROPOLIO

More information

ŠIAURIETIŠKO ĖJIMO POVEIKIS VYRESNIO AMŽIAUS ŽMONIŲ GYVENIMO KOKYBEI

ŠIAURIETIŠKO ĖJIMO POVEIKIS VYRESNIO AMŽIAUS ŽMONIŲ GYVENIMO KOKYBEI ISSN 1392-6373 Sveikatos mokslai 2011, Volume 21, Number 5, p. 5-11 visuomenės sveikata 5 ŠIAURIETIŠKO ĖJIMO POVEIKIS VYRESNIO AMŽIAUS ŽMONIŲ GYVENIMO KOKYBEI Vaida Šokelienė, Giedrė Adomavičienė Lietuvos

More information

JUODŲJŲ SERBENTŲ SIRUPO TECHNOLOGIJOS KŪRIMAS IR KOKYBĖS VERTINIMAS

JUODŲJŲ SERBENTŲ SIRUPO TECHNOLOGIJOS KŪRIMAS IR KOKYBĖS VERTINIMAS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS FARMACIJOS FAKULTETAS VAISTŲ TECHNOLOGIJOS IR SOCIALINĖS FARMACIJOS KATEDRA RAIMONDA VALANTINAITĖ JUODŲJŲ SERBENTŲ SIRUPO TECHNOLOGIJOS KŪRIMAS IR KOKYBĖS VERTINIMAS

More information

ĮVAIRIŲ SPORTO ŠAKŲ JAUNŲJŲ SPORTININKŲ BENDROJO FIZINIO PARENGTUMO YPATUMAI

ĮVAIRIŲ SPORTO ŠAKŲ JAUNŲJŲ SPORTININKŲ BENDROJO FIZINIO PARENGTUMO YPATUMAI ĮVAIRIŲ SPORTO ŠAKŲ JAUNŲJŲ SPORTININKŲ BENDROJO FIZINIO PARENGTUMO YPATUMAI Eugenija Karbočienė, Danguolė Razmaitė, Lauras Grajauskas Šiaulių universitetas 34 Įvadas Sportinio rengimo kokybę parodo sportinis

More information

LIETUVOS KŪNO KULTŪROS AKADEMIJA SPORTO BIOMEDICINOS FAKULTETAS TAIKOMOSIOS FIZIOLOGIJOS IR KINEZITERAPIJOS KATEDRA

LIETUVOS KŪNO KULTŪROS AKADEMIJA SPORTO BIOMEDICINOS FAKULTETAS TAIKOMOSIOS FIZIOLOGIJOS IR KINEZITERAPIJOS KATEDRA LIETUVOS KŪNO KULTŪROS AKADEMIJA SPORTO BIOMEDICINOS FAKULTETAS TAIKOMOSIOS FIZIOLOGIJOS IR KINEZITERAPIJOS KATEDRA SPORTO FIZIOLOGIJOS STUDIJŲ PROGRAMA JUOZAS BALTUŠNIKAS α-aktinino-3 DEFICITO ĮTAKA GREITUMO,

More information

Vilniaus universitetas Komunikacijos fakultetas Ţurnalistikos institutas. Julija Bukel. Ţurnalistikos magistro studijų programos II kurso studentė

Vilniaus universitetas Komunikacijos fakultetas Ţurnalistikos institutas. Julija Bukel. Ţurnalistikos magistro studijų programos II kurso studentė Vilniaus universitetas Komunikacijos fakultetas Ţurnalistikos institutas Julija Bukel Ţurnalistikos magistro studijų programos II kurso studentė VALDO ADAMKAUS VEIKLOS PATEIKIMO TENDENCIJOS LIETUVOS PREZIDENTO

More information

Genetic structure and variation of large-type Žemaitukai horse population

Genetic structure and variation of large-type Žemaitukai horse population BIOLOGIJA. 2006. Nr. 4. P. 10 14 Lietuvos mokslų akademija, 2006 10 Lietuvos mokslų akademijos leidykla, 2006 Genetic structure and variation of large-type Žemaitukai horse population R. Šveistienė, V.

More information

Pre chicks (2009 and younger) Čiuožimas į priekį Pritupimas Burbuliukas

Pre chicks (2009 and younger) Čiuožimas į priekį Pritupimas Burbuliukas Reikalavimai varžyboms čiuožiu.lt 2013 11 16 d. Šiaulių Akropolyje. Vaikų grupės su elementais: Visi elementai daromi eilės tvarka ir per vieną pasirodimą, treneris gali čiuožti šalia ir rodyti elementus

More information

DARBUOTOJŲ INFORMAVIMAS APIE JŲ DARBO SĄLYGAS EUROPOS BENDRIJOS IR LIETUVOS DARBO TEISĖJE. Dr. Tomas Davulis. S a n t r a u k a

DARBUOTOJŲ INFORMAVIMAS APIE JŲ DARBO SĄLYGAS EUROPOS BENDRIJOS IR LIETUVOS DARBO TEISĖJE. Dr. Tomas Davulis. S a n t r a u k a Jurisprudencija, 2003, t. 40(32); 14 24 DARBUOTOJŲ INFORMAVIMAS APIE JŲ DARBO SĄLYGAS EUROPOS BENDRIJOS IR LIETUVOS DARBO TEISĖJE Dr. Tomas Davulis Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Darbo teisės katedra

More information

TRAFFIC CALMING MEASURES: AN EVALUATION OF THE EFFECT ON DRIVING SPEED

TRAFFIC CALMING MEASURES: AN EVALUATION OF THE EFFECT ON DRIVING SPEED AUDRIUS VAITKUS, Ph.D. 1 (Corresponding author) E-mail: audrius.vaitkus@vgtu.lt DONATAS ČYGAS, Ph.D. 2 E-mail: donatas.cygas@vgtu.lt VILMA JASIŪNIENĖ, Ph.D. 1 E-mail: vilma.jasiuniene@vgtu.lt LAURA JATEIKIENĖ,

More information

RESEARCH OF AERODYNAMIC CHARACTERISTICS OF WING AIRFOILS

RESEARCH OF AERODYNAMIC CHARACTERISTICS OF WING AIRFOILS VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY Laurynas NAUJOKAITIS RESEARCH OF AERODYNAMIC CHARACTERISTICS OF WING AIRFOILS SUMMARY OF DOCTORAL DISSERTATION TECHNOLOGICAL SCIENCES, MECHANICAL ENGINEERING (09T)

More information

EUROPOS AUTONOMIŠKO SUSITARIMO DĖL MINIMALIŲ REIKALAVIMŲ TIPINĖMS PROFESIONALIŲ FUTBOLININKŲ SUTARTIMS ĮGYVENDINIMO EFEKTYVUMAS

EUROPOS AUTONOMIŠKO SUSITARIMO DĖL MINIMALIŲ REIKALAVIMŲ TIPINĖMS PROFESIONALIŲ FUTBOLININKŲ SUTARTIMS ĮGYVENDINIMO EFEKTYVUMAS (Online) ISSN 2424-6050. TEISĖ 2016 99 DOI: http://dx.doi.org/10.15388/teise.2016.99.10118 EUROPOS AUTONOMIŠKO SUSITARIMO DĖL MINIMALIŲ REIKALAVIMŲ TIPINĖMS PROFESIONALIŲ FUTBOLININKŲ SUTARTIMS ĮGYVENDINIMO

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS

VILNIAUS UNIVERSITETAS VILNIAUS UNIVERSITETAS EGLĖ TAMOŠIŪNAITĖ-SAMAITIENĖ VERSLO PERDAVIMO SAMPRATA PAGAL DIREKTYVĄ 2001/23/EB Daktaro disertacija Socialiniai mokslai, teisė (01 S) Vilnius, 2018 Disertacija rengta 2008 2012

More information

Rekreacinės ţvejybos paslaugų plėtra Lietuvoje. Doc.Aušrinė Armaitienė Rekreacijos ir turizmo katedra Klaipėdos universitetas

Rekreacinės ţvejybos paslaugų plėtra Lietuvoje. Doc.Aušrinė Armaitienė Rekreacijos ir turizmo katedra Klaipėdos universitetas Rekreacinės ţvejybos paslaugų plėtra Lietuvoje Doc.Aušrinė Armaitienė Rekreacijos ir turizmo katedra Klaipėdos universitetas Rekreacinės ţvejybos (RŢ) Kokybiški ištekliai Rekreacinės ţvejybos paslaugų

More information

Pre chicks B (born 2011 and younger) 1. Čiuožimas į priekį 2. Čiuožimas atgal 3. Pritupimas 4. Burbuliukas

Pre chicks B (born 2011 and younger) 1. Čiuožimas į priekį 2. Čiuožimas atgal 3. Pritupimas 4. Burbuliukas Reikalavimai varžyboms Čiuožiu.lt 2015 11 14 d. Kauno Akropolyje. Vaikų grupės su elementais: Visi elementai daromi eilės tvarka taip kaip surašytą, kitaip nebus užskaitomi. Treneris gali čiuožti šalia

More information

Vykintas Vaitkevičius IŠ ANKSTYVOSIOS ŠVENČIONIŲ ISTORIJOS. (1434 m.) [4], отчизна Свинътяны, на Свинътанех (1522 m.) [5], w Swinczanach,dodobr...

Vykintas Vaitkevičius IŠ ANKSTYVOSIOS ŠVENČIONIŲ ISTORIJOS. (1434 m.) [4], отчизна Свинътяны, на Свинътанех (1522 m.) [5], w Swinczanach,dodobr... Mokslo darbai Vykintas Vaitkevičius IŠ ANKSTYVOSIOS ŠVENČIONIŲ ISTORIJOS 1. Įvadas Didesnių miestų ir miestelių, kurių pavadinimai būtų susiję su senąja lietuvių religija, nėra gausu. Švenčionys-vienas

More information

Pasiūlymas TARYBOS DIREKTYVA. iš dalies pakeičianti Direktyvą 77/388/EEB siekiant supaprastinti pridėtinės vertės mokesčio prievolės vykdymą

Pasiūlymas TARYBOS DIREKTYVA. iš dalies pakeičianti Direktyvą 77/388/EEB siekiant supaprastinti pridėtinės vertės mokesčio prievolės vykdymą EUROPOS BENDRIJŲ KOMISIJA Briuselis, 29.10.2004 KOM(2004) 728 galutinis 2004/0261 (CNS) 2004/0262 (CNS). Pasiūlymas TARYBOS DIREKTYVA iš dalies pakeičianti Direktyvą 77/388/EEB siekiant supaprastinti pridėtinės

More information

LITHUANIAN VETERINARY ACADEMY. Snieguolė Veličkaitė

LITHUANIAN VETERINARY ACADEMY. Snieguolė Veličkaitė LITHUANIAN VETERINARY ACADEMY The research work has been carried out at the Lithuanian Veterinary Academy, Department of Anatomy and Physiology, in 22 2. Research supervisor Prof. at Incumbent dr. Linas

More information

Sustainable Urban Transport System Development Reducing Traffic Congestions Costs

Sustainable Urban Transport System Development Reducing Traffic Congestions Costs Sustainable Urban Transport System Development Reducing Traffic Congestions Costs Arturas Kersys Kaunas University of Technology Kestucio str. 27, LT-44312, Kaunas, Lithuania e-mail: arturas.kersys@ktu.lt

More information

Welcome Mantas Povelauskas. Skaitmeninė rinkodara. Kaip išnaudo3 nemokamas galimybes. arba kaip suras3 savo vartotojus

Welcome Mantas Povelauskas. Skaitmeninė rinkodara. Kaip išnaudo3 nemokamas galimybes. arba kaip suras3 savo vartotojus 15 04 22 Skaitmeninė rinkodara. Kaip išnaudo3 nemokamas galimybes arba kaip suras3 savo vartotojus Welcome Mantas Povelauskas Google Certified Trainer mp@digitalacademy.lt 370 611 47880 #DAcademy #GooglePartners

More information

PATVIRTINTA 2016 m. kovo 26 d. LASF eiliniame tikrųjų narių suvažiavime LIETUVOS AUTOMOBILIŲ SPORTO KODEKSAS

PATVIRTINTA 2016 m. kovo 26 d. LASF eiliniame tikrųjų narių suvažiavime LIETUVOS AUTOMOBILIŲ SPORTO KODEKSAS PATVIRTINTA 2016 m. kovo 26 d. LASF eiliniame tikrųjų narių suvažiavime LIETUVOS AUTOMOBILIŲ SPORTO KODEKSAS Kaunas, 2016 Turinys 1 STRAIPSNIS Bendrosios nuostatos... 3 2 STRAIPSNIS Bendrosios varžybų

More information

GYVENIMAS, SKIRTAS SPORTO MOKSLO PAŽANGAI

GYVENIMAS, SKIRTAS SPORTO MOKSLO PAŽANGAI GYVENIMAS, SKIRTAS SPORTO MOKSLO PAŽANGAI Per amžius ir epochas sportas keičiasi. Mokėjimas išsaugoti visa tai, ką sukūrė talentingos žmonių rankos ir protas, rodo tautos kultūrą, mokslą, jos išmintį,

More information

LIETUVOS EDUKOLOGIJOS UNIVERSITETAS

LIETUVOS EDUKOLOGIJOS UNIVERSITETAS 1 LIETUVOS EDUKOLOGIJOS UNIVERSITETAS SPORTO IR SVEIKATOS FAKULTETAS KŪNO KULTŪROS TEORIJOS KATEDRA RIMANTAS DANILEVIČIUS DIDELIO MEISTRIŠKUMO KARATE FUKU-GO RUNGTIES SPORTININKŲ RENGIMAS METINIU TRENIRUOČIŲ

More information

Paslaugų sektoriaus įmonių eksporto į Ukrainą galimybių studija m.

Paslaugų sektoriaus įmonių eksporto į Ukrainą galimybių studija m. Paslaugų sektoriaus įmonių eksporto į Ukrainą galimybių studija 2014 m. RENGĖJAS Projektas Eksporto skatinimas tikslinėse rinkose Projekto Nr. VP2-2.2-ŪM-01-K-01-023 1 TURINYS SANTRAUKA... 5 1. ĮVADAS...

More information

Jabra BT2046. jabra NAUDOTOJO VADOVAS

Jabra BT2046. jabra NAUDOTOJO VADOVAS Jabra BT2046 jabra NAUDOTOJO VADOVAS TURINYS PADĖKA....2 APIE...2 AUSINĖS FUNKCIJOS...2 NAUDOJIMO PRADŽIA...3 AUSINĖS ĮKROVIMAS...4 AUSINĖS ĮJUNGIMAS IR IŠJUNGIMAS...4 AUSINĖS IR TELEFONO SUSIEJIMAS...5

More information

"Nokia 2610" vartotojo vadovas leidimas

Nokia 2610 vartotojo vadovas leidimas "Nokia 2610" vartotojo vadovas 9248234 1 leidimas ATITIKIMO DEKLARACIJA iuo NOKIA CORPORATION deklaruoja, kad ¹is RH-86 atitinka esminius reikalavimus ir kitas 1999/5/EB Direktyvos nuostatas. Atitikimo

More information

Rokas Greblikas GYVŪNINIŲ IŠTEKLIŲ VALDYMAS NUOLATINĖS MAGISTRANTŪROSBAIGIAMASIS DARBAS

Rokas Greblikas GYVŪNINIŲ IŠTEKLIŲ VALDYMAS NUOLATINĖS MAGISTRANTŪROSBAIGIAMASIS DARBAS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA GYVŪNŲ VEISIMO KATEDRA Rokas Greblikas GYVŪNINIŲ IŠTEKLIŲ VALDYMAS NUOLATINĖS MAGISTRANTŪROSBAIGIAMASIS DARBAS Trakėnų veislės kumelių reprodukcinių

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS KAUNO HUMANITARINIS FAKULTETAS ES STRUKTŪRINIŲ FONDŲ PARAMOS POVEIKIO ĮVERTINIMAS LIETUVOS ATVYKSTAMAJAM TURIZMUI

VILNIAUS UNIVERSITETAS KAUNO HUMANITARINIS FAKULTETAS ES STRUKTŪRINIŲ FONDŲ PARAMOS POVEIKIO ĮVERTINIMAS LIETUVOS ATVYKSTAMAJAM TURIZMUI VILNIAUS UNIVERSITETAS KAUNO HUMANITARINIS FAKULTETAS FINANSŲ IR APSKAITOS KATEDRA Apskaita, finansai ir bankininkyst Kodas 62104S105 PAULIUS JUŠKELIS MAGISTRO BAIGIAMASIS DARBAS ES STRUKTŪRINIŲ FONDŲ

More information

Lietuvos Baltijos jūros priekrantės ir Kuršių marių verslinių žuvų trofinis modelis

Lietuvos Baltijos jūros priekrantės ir Kuršių marių verslinių žuvų trofinis modelis Lietuvos Baltijos jūros priekrantės ir Kuršių marių verslinių žuvų trofinis modelis A. Razinkovas-Baziukas, R. Uznytė, KU BPATPI L. Ložys, GTC EI E. Bacevičius, ŽTL METODAI: Druskingumo įtaka kuojos ir

More information

NAUDOJIMOSI INSTRUKCIJOS Modelis HD8965 Atidžiai perskaitykite šias instrukcijas prieš naudodamiesi aparatu.

NAUDOJIMOSI INSTRUKCIJOS Modelis HD8965 Atidžiai perskaitykite šias instrukcijas prieš naudodamiesi aparatu. 02 02 LT LT NAUDOJIMOSI INSTRUKCIJOS Modelis HD8965 Atidžiai perskaitykite šias instrukcijas prieš naudodamiesi aparatu. Užregistruokite savo prietaisą ir gaukite pagalbą internete www.philips.com/welcome

More information

KELIONINIŲ RANKINIŲ GRUPĖ RE - VOYAGE

KELIONINIŲ RANKINIŲ GRUPĖ RE - VOYAGE ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS MENŲ FAKULTETAS TAIKOMOSIOS DAILĖS IR TECHNOLOGIJŲ KATEDRA ERNESTA GOGYTĖ Grafinių ir taikomųjų technologijų IV kurso studentė KELIONINIŲ RANKINIŲ GRUPĖ RE - VOYAGE BAKALAURO DARBAS

More information

ANALYSES OF THE GENETIC DIVERSITY WITHIN LITHUANIAN WHITE-BACKED CATTLE

ANALYSES OF THE GENETIC DIVERSITY WITHIN LITHUANIAN WHITE-BACKED CATTLE ANALYSES OF THE GENETIC DIVERSITY WITHIN LITHUANIAN WHITE-BACKED CATTLE Rūta Šveistienė, Virginija Jatkauskienė Institute of Animal Science of Lithuanian Veterinary Academy, R. Žebenkos 12, LT-82317 Baisogala,

More information

PRIESISTORINIAI LUOTAI LIETUVOJE

PRIESISTORINIAI LUOTAI LIETUVOJE Priesistoriniai luotai Lietuvoje lvadas Luottt tyrimq problematika Kalbant apie seniausias vandens transporto priemones pietiniame Baltijos jfuos regione, vis11 pirma reikia kalbeti a pie luotus. Be abejo,

More information

Nokia 1110 vartotojo vadovas leidimas

Nokia 1110 vartotojo vadovas leidimas Nokia 1110 vartotojo vadovas 9240182 3 leidimas ATITIKIMO DEKLARACIJA Mes, NOKIA CORPORATION, viena¹ali¹kos atsakomybìs pagrindu deklaruojame, kad gaminys RH-70 atitinka Tarybos direktyvos 1999/5/EC s±lygas.

More information

Efficacy of the Tribulus food supplement used by athletes

Efficacy of the Tribulus food supplement used by athletes ATA MDIA LITUANIA. 2010. Vol. 17. No. 1 2. P. 65 70 DOI: 10.2478/v10140-010-0008-6 Lietuvos mokslų akademija, 2010 Lietuvos mokslų akademijos leidykla, 2010 Vilniaus universitetas, 2010 fficacy of the

More information

Folkloriniai ir folklorėjantys motyvai internetiniame profesionalaus krepšininko įvaizdyje

Folkloriniai ir folklorėjantys motyvai internetiniame profesionalaus krepšininko įvaizdyje FOLKLORO TYRIMŲ HORIZONTAI NUO MITO IKI DEMOTYVATORIŲ M. Liugaitė-Černiauskienė. BALADĖ APIE BAUDŽIAMĄ DUKTERĮ... Folkloriniai ir folklorėjantys motyvai internetiniame profesionalaus krepšininko įvaizdyje

More information

Pa grin di nio ug dy mo pa sie ki mų pa tik ri ni mas

Pa grin di nio ug dy mo pa sie ki mų pa tik ri ni mas Informacinis leidinys Ðvietimo naujienos 2009 m. Nr. 4(279) PO SĖ DŽIAI, SU SI TI KI MAI Va sa rio 3 d. švie ti mo ir moks lo mi nist ras Gin ta ras Ste pona vi čius da ly va vo Sei mo Švie ti mo, moks

More information

Suaugusiųjų edukacinių poreikių tenkinimo aktualijos Palangos rekreacinėse įstaigose

Suaugusiųjų edukacinių poreikių tenkinimo aktualijos Palangos rekreacinėse įstaigose ISSN 1392-3110 Socialiniai tyrimai / Social Research. 2005. Nr. 1 (5), 46-51 Suaugusiųjų edukacinių poreikių tenkinimo aktualijos Palangos rekreacinėse įstaigose Aušra Butkutė Klaipėdos verslo ir technologijų

More information

Leader Sport 12 12/12/70 28 g Kulka/Slug 25/250

Leader Sport 12 12/12/70 28 g Kulka/Slug 25/250 Zala Arms Leader Sport Jūs jau esate lyderis? Jūs norite juo likti? Jūs norite juo tapti? Zala Arms Leader Sport populiariausi kulkiniai šoviniai šaulių tarpe. Nepriekiaštingos kulkos balistinės savybės

More information

Nr Su kuo val go ma ben dra dar bia vi mo drus ka. Ko man di nis dar bas duo da ge rų re zul ta tų

Nr Su kuo val go ma ben dra dar bia vi mo drus ka. Ko man di nis dar bas duo da ge rų re zul ta tų Mes Nr.14 2013 06 18 esame 1 Informacinio leidinio Švietimo naujienos Nr. 6 (328) priedas Nr.14 2013 06 18 Šia me Švie ti mo nau jie nų prie de pa teik tas tik men kas žiups ne lis ben dra dar bia vi mo

More information

TRANSPORTO SEKTORIAUS ĮTAKOS LIETUVOS EKONOMIKAI BEI GYVENIMO KOKYBEI STUDIJA

TRANSPORTO SEKTORIAUS ĮTAKOS LIETUVOS EKONOMIKAI BEI GYVENIMO KOKYBEI STUDIJA Skiriama: LIETUVOS RESPUBLIKOS SUSISIEKIMO MINISTERIJAI TRANSPORTO SEKTORIAUS ĮTAKOS LIETUVOS EKONOMIKAI BEI GYVENIMO KOKYBEI STUDIJA GALUTINĖ ATASKAITA Parengė: UAB Ekonominės konsultacijos ir tyrimai

More information

INOVACIJŲ PLĖTRA MODERNIZUOJANT ŪKININKŲ ŪKIUS

INOVACIJŲ PLĖTRA MODERNIZUOJANT ŪKININKŲ ŪKIUS ISSN 1822-6760. Vadybos mokslas ir studijos kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai. 2009. Nr. 18 (3). Mokslo darbai (socialiniai mokslai, vadyba ir administravimas, 03S) INOVACIJŲ PLĖTRA MODERNIZUOJANT

More information

ASMENS DUOMENŲ TEISINĖS APSAUGOS ĮSTATYMO KOMENTARAS

ASMENS DUOMENŲ TEISINĖS APSAUGOS ĮSTATYMO KOMENTARAS ASMENS DUOMENŲ TEISINĖS APSAUGOS ĮSTATYMO KOMENTARAS Vilnius 2005 1 ADTAĮ 1 straipsnis Komentaras yra paruoštas ir išleistas Phare programos Dvynių projekto Nr. LT02/IB-JH-02/-03 Asmens duomenų apsaugos

More information

Naudojimo instrukcija Visiškai automatinis kavos virimo aparatas

Naudojimo instrukcija Visiškai automatinis kavos virimo aparatas Naudojimo instrukcija Visiškai automatinis kavos virimo aparatas Būtinai perskaitykite naudojimo instrukciją prieš statydami, įrengdami ir paleisdami. Šios instrukcijos nurodymų laikymasis padės apsaugoti

More information

BODY AND FUNCTIONAL CAPACITY OF LITHUANIAN DEAF BASKETBALL TEAM PLAYERS AND CHARACTERISTICS OF GAME INDICES

BODY AND FUNCTIONAL CAPACITY OF LITHUANIAN DEAF BASKETBALL TEAM PLAYERS AND CHARACTERISTICS OF GAME INDICES BALTIC JOURNAL OF SPORT & HEALTH SCIENCES No. 4(95); 2014; 24 30 BODY AND FUNCTIONAL CAPACITY OF LITHUANIAN DEAF BASKETBALL TEAM PLAYERS AND CHARACTERISTICS OF GAME INDICES Lithuanian University of Educational

More information

Egzaminų programa. Turinys

Egzaminų programa. Turinys Turinys Shotokan karatė istorija...2 20 G. Funakoshi Shotokan karatė principų...3 Pagrindiniai terminai ir sąvokos...3 Karatė mokinių nuo 12 iki 1 kiu egzaminų taisyklės...5 LSKF diržų markiravimas...7

More information

2006 m. BIUDŽETO PROCEDŪRA DARBO DOKUMENTAS

2006 m. BIUDŽETO PROCEDŪRA DARBO DOKUMENTAS EUROPOS PARLAMENTAS 2004 ««««««««««««Biudžeto komitetas 2009 2006 m. BIUDŽETO PROCEDŪRA 19.5.2005 DARBO DOKUMENTAS dėl 2006 m. subsidijų Biudžeto komitetas Pranešėjas: Giovanni Pittella DT\567310.doc PE

More information

PARENGTA LIETUVOS AUKŠČIAUSIOJO TEISMO TEISĖS TYRIMŲ IR APIBENDRINIMO DEPARTAMENTO LIETUVOS APELIACINIO TEISMO TEISMŲ PRAKTIKOS SKYRIAUS

PARENGTA LIETUVOS AUKŠČIAUSIOJO TEISMO TEISĖS TYRIMŲ IR APIBENDRINIMO DEPARTAMENTO LIETUVOS APELIACINIO TEISMO TEISMŲ PRAKTIKOS SKYRIAUS 2017 m. balandis 1 PARENGTA LIETUVOS AUKŠČIAUSIOJO TEISMO TEISĖS TYRIMŲ IR APIBENDRINIMO DEPARTAMENTO IR LIETUVOS APELIACINIO TEISMO TEISMŲ PRAKTIKOS SKYRIAUS Pastaba. Šioje apžvalgoje pateikiamos neoficialios

More information

EFFECT OF DIFFERENT FACTORS ON WEANING-TO-FIRST-SERVICE INTERVAL IN LITHUANIAN PIG HERDS

EFFECT OF DIFFERENT FACTORS ON WEANING-TO-FIRST-SERVICE INTERVAL IN LITHUANIAN PIG HERDS EFFECT OF DIFFERENT FACTORS ON WEANING-TO-FIRST-SERVICE INTERVAL IN LITHUANIAN PIG HERDS Birutė Karvelienė, Loreta Šernienė, Vita Riškevičienė Department of Infections Disease, Lithuanian Veterinary Academy,

More information

Improvement Possibilities of City Transportation System by Using PINAVIA Interchange

Improvement Possibilities of City Transportation System by Using PINAVIA Interchange Aplinkos tyrimai, inžinerija ir vadyba, 010. Nr. 3(53), P. 36-4 ISSN 139-1649 Environmental Research, Engineering and Management, 010. No.3(53), P. 36-4 Improvement Possibilities of City Transportation

More information

Verslo valdymo ir vadybos konsultavimo sektoriaus įmonių paslaugų eksporto į Lenkiją galimybių studija

Verslo valdymo ir vadybos konsultavimo sektoriaus įmonių paslaugų eksporto į Lenkiją galimybių studija Verslo valdymo ir vadybos konsultavimo sektoriaus įmonių paslaugų eksporto į Lenkiją galimybių studija 2014 m. RENGĖJAS Projektas Paslaugų sektoriaus eksporto skatinimas Projekto Nr. VP2-2.2-ŪM-01-K-01-022

More information

ALBERTUI SKURVYDUI 50 METŲ PROFESORIUI HABILITUOTAM DAKTARUI. Stiprus mokslas aukštos kultūros valstybės požymis. Akademikas Juras Požela

ALBERTUI SKURVYDUI 50 METŲ PROFESORIUI HABILITUOTAM DAKTARUI. Stiprus mokslas aukštos kultūros valstybės požymis. Akademikas Juras Požela Stiprus mokslas aukštos kultūros valstybės požymis. Akademikas Juras Požela PROFESORIUI HABILITUOTAM DAKTARUI ALBERTUI SKURVYDUI 50 METŲ Lietuvos kūno kultūros akademija ne tik praeitis ir tradicijos,

More information

EXPERIMENTAL INVESTIGATIONS

EXPERIMENTAL INVESTIGATIONS 284 EXPERIMENTAL INVESTIGATIONS :284-90 Genetic Variation of the Human ACE and ACTN3 Genes and Their Association With Functional Muscle Properties in Lithuanian Elite Athletes Valentina Ginevičienė 1,

More information

TARPTAUTINIS SPORTO ARBITRAŽO TEISMAS IR JO REIKŠMĖ SPORTO TEISĖS FORMAVIMUISI

TARPTAUTINIS SPORTO ARBITRAŽO TEISMAS IR JO REIKŠMĖ SPORTO TEISĖS FORMAVIMUISI ISSN 1392 6195 (print) ISSN 2029 2058 (online) jurisprudencija jurisprudence 2017, 24(2), p. 448 464. TARPTAUTINIS SPORTO ARBITRAŽO TEISMAS IR JO REIKŠMĖ SPORTO TEISĖS FORMAVIMUISI Mantas Pakamanis Advokatas,

More information

THE OCCURRENCE OF SILVER DILUTION IN HORSE COAT COLOURS

THE OCCURRENCE OF SILVER DILUTION IN HORSE COAT COLOURS THE OCCURRENCE OF SILVER DILUTION IN HORSE COAT COLOURS Erkki Sild, Sirje Värv and Haldja Viinalass Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences, Estonian University of Life Sciences Kreutzwaldi

More information

Inkling Fan Language Character Encoding Version 0.3

Inkling Fan Language Character Encoding Version 0.3 Inkling Fan Language Character Encoding Version 0.3 What follows is a proposed encoding for the characters in the Inkling fan language for standardization among font creators. This encoding would make

More information

Faults diagnostics of high-voltage equipment based on the analysis of the dynamics of changing of the content of gases

Faults diagnostics of high-voltage equipment based on the analysis of the dynamics of changing of the content of gases ENERGETIKA. 2018. T. 64. Nr. 1. P. 11 22 Lietuvos mokslų akademija, 2018 Faults diagnostics of high-voltage equipment based on the analysis of the dynamics of changing of the content of gases Oleg Shutenko

More information

EFFICIENCY OF IMPROVEMENT OF LITHUANIAN WHITE PIGS BREED BY USING ENGLISH LARGE WHITES

EFFICIENCY OF IMPROVEMENT OF LITHUANIAN WHITE PIGS BREED BY USING ENGLISH LARGE WHITES EFFICIENCY OF IMPROVEMENT OF LITHUANIAN WHITE PIGS BREED BY USING ENGLISH LARGE WHITES Asta Klimienė, Ramutis Klimas Šiauliai University P. Višinskio str. 19, 77156 Šiauliai, Lithuania; tel.+370 41 595720;

More information

Naudojimo instrukcija Automatinis kavos virimo aparatas

Naudojimo instrukcija Automatinis kavos virimo aparatas Naudojimo instrukcija Automatinis kavos virimo aparatas Būtinai perskaitykite naudojimo instrukciją prieš statydami, įrengdami ir paleisdami. Šios instrukcijos nurodymų laikymasis padės apsaugoti save

More information

Smurtas prieš moteris kaip diskriminacijos dėl lyties forma ir lyčių stereotipų pasekmė

Smurtas prieš moteris kaip diskriminacijos dėl lyties forma ir lyčių stereotipų pasekmė ISSN 1392-0561. INFORMACIJOS MOKSLAI. 2017 80 DOI: https://doi.org/10.15388/im.2017.80.11671 Smurtas prieš moteris kaip diskriminacijos dėl lyties forma ir lyčių stereotipų pasekmė Ilona Michailovič Vilniaus

More information

Sveikiname visus Lietuvos tautinio olimpinio komiteto atkūrimo 25-mečio proga.

Sveikiname visus Lietuvos tautinio olimpinio komiteto atkūrimo 25-mečio proga. Sveikiname visus Lietuvos tautinio olimpinio komiteto atkūrimo 25-mečio proga. Geriausi metai dar priekyje, galybė darbų, kuriuos reikia mums visiems nuveikti. Tegul būna daugiau olimpinės šviesos visų

More information

THE EU ENGLISH TERMS INCLUDING THE WORD MARKET AND THEIR FRENCH AND LITHUANIAN EQUIVALENTS

THE EU ENGLISH TERMS INCLUDING THE WORD MARKET AND THEIR FRENCH AND LITHUANIAN EQUIVALENTS ISSN 2335-2019 (Print), ISSN 2335-2027 (Online) Darnioji daugiakalbystė Sustainable Multilingualism 11/2017 http://dx.doi.org/10.1515/sm-2017-0018 Oksana Smirnova, Sigita Rackevičienė Mykolas Romeris University,

More information

Vilniuje K. Zapkaus ir jo mokinių parodos acionalinėje galerijoje Vilniuje balandžio 12 d. atidaryta New Yorke gyvenančio tapytojo Kęstučio

Vilniuje K. Zapkaus ir jo mokinių parodos acionalinėje galerijoje Vilniuje balandžio 12 d. atidaryta New Yorke gyvenančio tapytojo Kęstučio DRAUGAS LITHUANIAN WORLD-WIDE NEWS ŠEŠTADIENIS SATURDAY, APRIL BALANDŽIO 12, 2014 Vol. CV Nr. 42 Kaina 2 dol. 4545 WEST 63rd STREET CHICAGO, ILLINOIS 60629 NEWSPAPER - DO NOT DELAY - Date Mailed 04-11-14

More information

Jūsų akys nemeluoja. Su akcijomis susietos obligacijos. JAV eksportuotojai Besivystančios šalys 3. Platinimo laikotarpis

Jūsų akys nemeluoja. Su akcijomis susietos obligacijos. JAV eksportuotojai Besivystančios šalys 3. Platinimo laikotarpis Jūsų akys nemeluoja Su akcijomis susietos obligacijos JAV eksportuotojai Besivystančios šalys 3 Platinimo laikotarpis 2010 01 11 2010 02 08 Su JAV eksportuojančių įmonių akcijų krepšeliu susietos obligacijos

More information

PARENGTA LIETUVOS AUKŠČIAUSIOJO TEISMO TEISĖS TYRIMŲ IR APIBENDRINIMO DEPARTAMENTO LIETUVOS APELIACINIO TEISMO TEISMŲ PRAKTIKOS SKYRIAUS

PARENGTA LIETUVOS AUKŠČIAUSIOJO TEISMO TEISĖS TYRIMŲ IR APIBENDRINIMO DEPARTAMENTO LIETUVOS APELIACINIO TEISMO TEISMŲ PRAKTIKOS SKYRIAUS 2017 m. vasaris 1 PARENGTA LIETUVOS AUKŠČIAUSIOJO TEISMO TEISĖS TYRIMŲ IR APIBENDRINIMO DEPARTAMENTO IR LIETUVOS APELIACINIO TEISMO TEISMŲ PRAKTIKOS SKYRIAUS Pastaba. Šioje apžvalgoje pateikiamos neoficialios

More information

KONKURENCINGUMO STUDIJA

KONKURENCINGUMO STUDIJA 1 Taikomasis mokslinis darbas LIETUVOS METALO IR METALO GAMINIŲ GAMYBOS PRAMONĖS SEKTORIAUS KONKURENCINGUMO STUDIJA Užsakovas: Lietuvos ekonominės plėtros agentūra Vykdytojas: KTU Verslo strategijos institutas

More information

VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY. Darío Delgado Esteban HEXAPOD ROBOT STABILITY RESEARCH. Final Bachelor Thesis

VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY. Darío Delgado Esteban HEXAPOD ROBOT STABILITY RESEARCH. Final Bachelor Thesis VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY FACULTY OF ELECTRONICS DEPARTMENT OF AUTOMATION Darío Delgado Esteban HEXAPOD ROBOT STABILITY RESEARCH Final Bachelor Thesis Automation and control studies program,

More information

NAUJOJI VIEŠOJI VADYBA IR ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ VADYBOS KAITOS TENDENCIJOS. Milita Vienažindienė, Algimantas Sakalas Kauno Technologijos Universitetas

NAUJOJI VIEŠOJI VADYBA IR ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ VADYBOS KAITOS TENDENCIJOS. Milita Vienažindienė, Algimantas Sakalas Kauno Technologijos Universitetas NAUJOJI VIEŠOJI VADYBA IR ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ VADYBOS KAITOS TENDENCIJOS Milita Vienažindienė, Algimantas Sakalas Kauno Technologijos Universitetas Šiame straipsnyje pristatomos Naujosios viešosios vadybos

More information

GENETIC DIVERSITY OF FOUR LITHUANIAN CATTLE BREEDS BASED ON BLOOD PLASMA PROTEIN AND ERYTHROCYTE ANTIGEN SYSTEM POLYMORPHISM

GENETIC DIVERSITY OF FOUR LITHUANIAN CATTLE BREEDS BASED ON BLOOD PLASMA PROTEIN AND ERYTHROCYTE ANTIGEN SYSTEM POLYMORPHISM GENETIC DIVERSITY OF FOUR LITHUANIAN CATTLE BREEDS BASED ON BLOOD PLASMA PROTEIN AND ERYTHROCYTE ANTIGEN SYSTEM POLYMORPHISM Jolanta Malevičiū tė, Saulius Tušas 2, Ilona Miceikienė K.Janusauskas Laboratory

More information

Guide to buying footwear

Guide to buying footwear Guide to buying footwear Orthotics The prevention of infection is a major priority in all healthcare and everyone has a part to play. Wash your hands with soap and warm water and dry thoroughly. Use hand

More information

Naujosios viešosios vadybos elementų identifikavimas

Naujosios viešosios vadybos elementų identifikavimas ISSN 1648-2603 VIEŠOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2005. Nr. 13 Naujosios viešosios vadybos elementų identifikavimas Jurga Staponkienė Šiaulių universitetas Architektų g. 1, LT- 78366, Šiauliai Straipsnyje

More information

Analysis of rhino (Rhinoceros unicornis) population viability in Nepal: impact assessment of antipoaching and translocation strategies

Analysis of rhino (Rhinoceros unicornis) population viability in Nepal: impact assessment of antipoaching and translocation strategies Zoology and Ecology, 2015 Vol. 25, No. 4, 288 294, http://dx.doi.org/10.1080/21658005.2015.1090118 Analysis of rhino (Rhinoceros unicornis) population viability in Nepal: impact assessment of antipoaching

More information

Savo naujagimá nuþudþiusiø motinø psichologinës ir psichiatrinës bûklës analizë

Savo naujagimá nuþudþiusiø motinø psichologinës ir psichiatrinës bûklës analizë MOKSLO DARBAI SCIENTIFIC PAPERS Laboratorinë medicina. 2013, t. 15, Nr. 3(59), p. 126 130. Savo naujagimá nuþudþiusiø motinø psichologinës ir psichiatrinës bûklës analizë Jurgita Stasiûnienë Gerda Andriuðkevièiûtë

More information