5. Alates 2006.a. on Suure slämmi turniiridel meeste üksikmängu võitnud vaid 5 meest N.Djokovic, R.Nadal, R.Federer ja A.Murray. Kes on viies mees?

Size: px
Start display at page:

Download "5. Alates 2006.a. on Suure slämmi turniiridel meeste üksikmängu võitnud vaid 5 meest N.Djokovic, R.Nadal, R.Federer ja A.Murray. Kes on viies mees?"

Transcription

1 1. Suure Prantsuse Revolutsiooni eelõhtul a. üritas kuningas Louis XVI hoida sündmusi ohjes ja selleks, et ära hoida Assamblee koosolekuid, andis kuningas korralduse sulgeda Salle des Etats (ruum, kus Assamblee koosolekuid pidas), tuues ettekäändeks, et puuseppadel on saal tarvis ette valmistada kahe päeva pärast toimuvaks kuninga esinemiseks. Kuna ka ilm ei lubanud Assambleel õues koosolekut korraldada, siirdati Assamblee koosolek samas majas asunud ruumi, kus Assamblee liikmed andsid vande (20. juuni 1789), mille kohaselt nad lubasid mitte laiali minna enne, kui Prantsuse konstitutsioon on vastu võetud. Kuidas seda vannet nimetati (sai nime koosolekuruumi järgi)? 2. Küsitav mängija on üsna tuntud oma reketiloopimiste poolest, kuid võistluskeelu sai ta dopingu (sibutramiini) tarvitamise eest ja seda tagantjärele. Mängija ütles vabanduseks, et oli kasutanud kõhnumispreparaati Acai Berry Thin. Võistluskeelu kohaselt peab ta perioodil 16. oktoobrist 2012 kuni 15. aprillini 2013 teenitud auhinnaraha tagastama. Kes? 3. See Kanada mängija olevat loobunud tipptennisest (kõrgeim koht 38) internetikiusamise tõttu, kuna teda olevat seal pidevalt mõnitatud. Küsitava mängija perekonnanimi sisaldub ühe Euroopa riigi nimes. Kes? 4. Kuidas nimetatakse lühendatult ITF poolt loodud rahvusvahelist mängijate võistlustest osavõtu registreerimise süsteemi ja iga mängija personaalset koodi? 5. Alates 2006.a. on Suure slämmi turniiridel meeste üksikmängu võitnud vaid 5 meest N.Djokovic, R.Nadal, R.Federer ja A.Murray. Kes on viies mees?

2 6. Pildil on tuntud itaalia filminäitleja, kes on mänginud paljudes filmides, peaasjalikult prantsuse omades, sest näitleja valdab lisaks emakeelele vabalt ka inglise ja prantsuse keelt ja on abielus prantslasega. Oma nimekirjas 25 kõige seksikamat naisrolli kinos valis ajakiri Empire ta 21. kohale Persephone rolli eest Matrixi seerias. Küsime aga näitlejaga sama perekonnanime kandvat vasakukäelist tennisisti, oma maa esireketit, kes 2011.a. French Openil jõudis 4. ringi ja kelle kõrgeim ranking üksikmängus on olnud 21. (juuli 2010) ja kes on karjääri jooksul teeninud üle 2,685 miljoni dollari. 7. Küsime mitmesuguste meenemüntide väljaandmise poolest tuntud riiki. Näete münti Boris Beckeri kujutisega. Neile, kes numismaatikaga kursis pole, lisame, et riigi nimi tähistab eesti keeles ühte kehaosa e. kehapiirkonda ainsuses. Milline riik? 8. Meeste tennise võistkondlikku karikat Davis Cup-i, mängitakse välja juba alates aastast. Millises linnas mängiti 100. Davise karika finaal (ametlik Davis Cupi tõlgendus)? 9. Kuni 2003.a. oli Wimbledoni turniiril üks traditsioon, mida kõik mängijad pidid järgima, enne kui võisid keskväljakul hakata matšieelset soojendust tegema. Milles seisnes mängijate kohustus? 10. Milline omapära on Eesti naiste paarismängu meistritel aastatest 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1935, 1936, 1937, 1938 ja 1939.

3 11. Seoses üldise kirjaoskuse paranemisega 17. sajandil hakati rohkesti esitama palvekirju, kaebusi ja petitsioone oma ülemustele ( meremehed mereväe juhtkonnale, talupojad mõisnikule, sõdurid peastaabile, aadlikud kuningale jne). Kuna petitsioonide esitajad ei tahtnud anda võimudele võimalust välja selgitada aktsiooni käivitajaid, kes kirjutas palvekirjale alla esimesena, kirjutati allkirjad eraldi ribadele või ruudukujulisele paberile suunaga ääre poolt keskele. Kuidas sellist allkirjade esitamise moodust kutsuti? Ka tennises on see ingliskeelne väljend kasutuses, eriti aastalõpu turniiride aegu. 12. Pildil on paljukordne Eesti meister. Sünd Kes? 13. Tennises on kasutusel selline väljend nagu Grand Slam boxed set, mis tähendab seda, et mängija on oma karjääri jooksul võitnud kõigil Grand Slami turniiridel esikoha nii üksik-, paaris-, kui segapaarismängus. Selle saavutusega on toime tulnud vaid kolm naist ja ei ühtki meest. Nimetage need naised. Vihjeks niipalju, et kõige vähemtuntud nendest lonkas lapsepõlves läbipõetud osteomüeliidi tõttu paremat jalga. 14. Selle kehahäda (lad. lateral epicondylalgia) käes on vaevelnud üle 39% kõikidest tennisemängijatest, varasemad kirjeldused selle kohta trükikirjandusest pärinevad aastast Raviks pakutakse mitmesuguseid süste ja salve, mille mõju on üsna kesine. Milline kehahäda? 15. Seda kaubamärki (millel on üsna mitu omanikku - üks on ITF, teine ATP) ja selle kaubamärgi poolt korraldatavat üritust iseloomustatakse nelja sõnaga Noisy (kärarikas), Colorful (värviline), Passionate (kirglik), Intensive ( intensiivne). Milline kaubamärk (tenniseüritus)?

4 16. Me ei küsi isikut pildil, vaid seda meest, kes selle haava põhjustas. 17. Millise täieliku nimekirja moodustavad need 2 mängijat (nimekirjal 2 tunnust)? 18. Minu teada kasutab ainult üks Eesti tennisekeskus gabioone, aga võib-olla ka on neid rohkem. Tallinnas võiks üldse rohkem gabioone kasutada. Mis asjad on gabioonid (2p)? Õige keskuse eest saab 1 punkti. 19. Küsime kunagist maailma esireketit ja hilisemat ATP presidenti, kes peab USA-s Texases tenniserantšot a. võttis ta koos tulevase presidendi G.Bush nooremaga napsu (kuus õlut, nagu asjaosaline ise kommenteeris) ning kui kohalik politsei viimase rooli tagant kinni võttis, ähvardas ka teda karistus. Politseinik oli ka ise kohkunud, et oli Luure Keskagentuuri bossi (G.Bush vanem) poja kinni oli võtnud ja asi lahenes ilma tulevase presidendi poliitilist karjääri rikkumata. Kes on see tennisemängija? Lisavihje: Küsitav on kaotanud ka ühele eesti tennisistile. 20. Milline on põhiline erinevus tavalise paarismängu ja nn. Kanada paarismängu vahel? Viimast mänguliiki nimetatakse vahel ka kõrilõikamise paarismänguks.

5 21. See Austraalias sündinud USA näitleja oli silmapaistev tennisist a. mängisid nad koos Wimbledoni tšempioni Sidney Woodiga paarismängu kvalifikatsiooniturniiri, et pääseda USA meistrivõistlustele, kuid ei ei pääsenud läbi. Hiljem hakkaski mees rohkem pöörama tähelepanu näitlemisele ja tõusis Hollywoodi täheks. Kes? 22. Just tema on All England Lawn Tennis and Croquet Clubi president. Mis tiitlit ta kannab oma tavaelus (paremalt teine)? 23. X= 24S+19WD+ 19XD = 62 ( ) Y= 12S+ 16MD= 28 ( ) Kes on tähistuste X ja Y taga? 24. Eesti päritolu Kanada filmirežissöör, 22-kordne ennesõjaaegne Eesti tennisemeister, 3-kordne Eesti lauatennisemeister ja puust leivalabidas leibade ahju panemiseks kannavad ühte ja sedasama nime. Millist? 25. Pärnus elav Soome tennisistist pensionär T. Laaksonen tahtis enda nimele rahvusvahelist mängijakoodi registreerida, kuid eksis andmeid sisestades ja nüüd on ühe Prantsuse mängija ja umbes 15 briti mängijaga sellise küllaltki harva esineva eripäraga. Milline eripära?

6 26. Küsitav Skandinaavia päritolu USA tennisist oli erakordselt andekas. Vaatamata sellele, et armastas tihtipeale pummeldada öö läbi, ei seganud see teda hommikul võitmast raskeid matše. Universaalse mängijana oli ta ühtaegu USA meister nii murul, liival, kõval kattel kui sees. Raskete läbielamiste tõttu II Maailmasõjas käitus ta tihti ekstsentriliselt ning seetõttu kutsuti teda Patsutajaks, sest tihti patsutas ta elutuid asju (Vabanda, et müksasin) ning kõneles kujuteldava linnuga oma õlal. Tema karjäär katkes skuutriõnnetuse tagajärjel novembris See kõik ei takistanud teda elada aastani (suri 87-aastaselt), mis on ligi 2 aastat rohkem, kui tema skandinaavia sportlasest nimekaim. Kes? 27. Kes on see 1995.a. Melbournes surnud atleet, kelle mälestussammast Te näete? 28. Küsitavas linnas toimub ainulaadne ATP tenniseturniir (peasponsor Gerry Weber). Näete linna tennisstaadioni. Lisavihjeks turniiri mõned võitjad: Marc Rosset, Nicklas Kulti, 1997, 1998, Yevgeny Kafelnikov, Tomas Berdych, 2003, 2004, Roger Federer. Filmisõpradele kajastub linnanimi ühe naisnäitleja eesnimena.

7 29. Kes on see äsja telepildistki nähtud nö. õrn olevus pildil (sündinud a. Melbournes)? 30. Millise ühise nimega võiks kutsuda kolmel fotol kujutatud objekte? 31. Pildil kujutatud tennisemängija oli oma riigi esimene Suure Slämmi turniirivõitja. See juhtus a. US Openi segapaarismängus koos eelmises küsimuses küsitud daamiga. Läks mööda 55 aastat, enne kui küsitava pojapoeg samaga hakkama sai (meeste paarismängus), olles oma riigi teine mängija vanaisa järel, kellel Suure Slämmi turniir õnnestus võita. Kahjuks vanahärra silmad seda ei näinud, sest ta oli surnud juba 2011.a. Mis on nende ühine perekonnanimi? Riik 1 p. 32. Esimest korda toimus see Wimbledoni 1986.a. turniiri ajal. Paljud meie hulgast, kes enne seda juba tennist mängisid, oskasid senist, minevikku kadunud kasutust siduda vaid Venemaa ühe suurima linna nõukogudeaegse nimega. Mida hakati alates a. tegema? 33. Alates 1969.a. oli A.Metreveli NSVL-s üsnagi võitmatu. Tennisistide hulgas käibis selline nali - mina võitsin X-i, X võitis Lapimaad, Lapimaa võitis küsitavat mängijat, küsitav mängija võitis Metrevelit, Metreveli võitis maailma esireketit. Järeldus ma olen maailma parim mängija. Muuseas, küsitav võitis Metrevelit 6:7 6:4 6:2 Moskva rahvusvahelise turniiri teises ringis. Kes oli see mängija?

8 34. Millised endised tennisemängijad nende kaubamärkide taga (kumbki 1 p)? 35. Üks nendest isikutest, kes on pidanud Eesti Olümpiakomitee presidendi ametit, on tulnud tennises Eesti kahekordseks noortemeistriks. Kes? 36. Vanem meestest (pildil) võitis nii meeste paarismängus (9 tiitlit) kui ka segapaarismängu (6 tiitlit) kõik suure slämmi osaturniirid ja oli osaline oma riigi ainsas Davise karika võidus. Ta oli ka tennise kuulsuse halli liige, kuni ta sealt 2012.a. seksuaalse väärkäitumise tõttu välja heideti. Sama perekonnanime kandev palju noorem mängija oli ndate algul kõigi aegade noorim ATP edetabelijuht. Kuidas kõlab nende ühine perekonnanimi? 37. Esimest korda ilmus Henry Bunny Austin a. selle praeguseks ajaks suuremale osale tennisistidele vajalike asjadega välja Wimbledonis ja nii võitsid need poolehoiu ja jäidki tennisemängus kasutatavateks. Praegu kasutab neid vähemalt 50% tennisemängijatest. Millest on jutt? Ärge laske end fotost eksiteele viia!

9 38. Mitme geimi tagant vahetatakse palle WTA (pange tähele!) turniiridel pärast soojendust ja hiljem edaspidi? Vastuseks ootame kahte numbrit! 39. Seda liiki diivanit ja kirjutuslauda tuntakse USA-s nimega, mis langeb kokku küsitava tennisemängija perekonnanimega. Muuseas, tema isa mängis Mexico olümpial võrkpalli oma maa meeskonnas. Mängija pildi, laps süles, jätsin siia siiski üles panemata a. Wimbledoni Legendide matšidel jäi tal esinemata, kuna ootas kolmandat last. Kes? 40. Küsitav mängija loobus tennisest suure skandaaliga juba 90-ndatel. Praegu on ta tõmmanud tähelepanu golfi caddyna oma lootustandva golfimängijast tütre Jessica (pildil) kõrval. On öeldud, et caddy pole ainult kotitassija, vaid tehniline ja mentaalne treener, mõistuse hääl mängija kõrval. Ega see pilt siin küsimuses ka asjata pole. Kes?

10 41. Kes on see vasakukäeline mängija, kes lastele pehme palliga tennisemängu ette näitab? 42. Austraalia pop- ja rockansambel Young Elders muutis 1999.a. bändi nime. Uueks nimeks sai The (eesnimi mitmuses). Bändi uus nimi (ainsuses) oli eesnimeks üksikmängu Austraalia lahtiste 1990-ndate 4-kordsele võitjale. Milline ansamblinimi? a. Qatar Openil mängis üks tennisist Liverpooli mängija S.Gerrardi tähistusega jalgpallisärgis. Kes? 44. Kes on kõige vasakpoolsem filminäitleja Bondi filmis Octopussy?

11 45. Millise ühe ja sama perekonnanime võib leida Eesti meistrite nimekirjas nii tennises, jalgrattaspordis kui ka veel ühel spordialal. Seda viimast ala me öelda ei tahaks, ent tennisistide kõnepruugis võib nimetatud ala termineid mõnikord kuulda, eriti kui keegi palliga pihta saab. 46. Rauza Islanova oli üsna tuntud mängija kunagises Nõukogude Liidus, hiljem hakkas ta treeneriks. Ta treenis karjääri alguses E.Dementjevat, A. Mõskinat ja A.Kurnikovat. Siiski oli tal ka kaks veel kuulsamat õpilast. Kes need on? 47. Üks autovõidusõitja, sündinud Saksamaal Baden- Württenbergis 1970.a., FIA GT1 World Championship (Nissan GT-R) pilootide tšempion 2011, All-Japan GT tšempion 2003, Jaapani Formula 3 tšempion 1994 jp teisi võite. Mis on tema nimi? Tema nimi on kasutusel ka Eesti kultuuriruumis. 48. Seda jooki pakutakse traditsiooniliselt nii Wimbledoni tenniseturniiri, Henley kuninglikul regatil ja Glyndebourne ooperifestivali ajal. Segu koostisosad olevat saladus. Kolm praegu saadaval olevat jooki on alkoholi baasil (džinn, vodka, brändi), ülejäänud joogid on mahla baasil a. joodi Wimbledoni turniiri ajal klaasi seda jooki. Milline jook?

12 a. ostis itaalia kontsern Luxottica ära firma, mis muu spordivarustuse seas toodab ka spordiprille (sh päikeseprille). Firma prillidele on kuulsust toonud Janko Tipsarevic, Samatha Stosur ja mäesuusataja Lindsay Vonn. Milline firma (kaubamärk)? a. kui õekesed V. ja S.Williams olid tõusnud maailma naistennise tippu, tekkis neil tunne, et nad kuuluvad ka nö absoluutsesse paremikku. Üks saksa härrasmees, kes tollal oli maailma edetabelis 203. kohal, kutsus nn 'Battle of the Sexes' võistluse raames Venuse ja Serena välja. 15 aastat vanem kui õekesed, võitis ta mõlemat õde kindlalt, Serenat 6:1 ja Venust 6:2, kusjuures räägiti, et küsitava treeningrežiim keerles rohkem suitsupaki ja rohkem kui paari külma õlle ümber. Kuidas oli härrasmehe nimi?

13 VASTUSED 1. Tenniseväljaku vanne (Tennis Court Oath), ka Poomimängu vanne, Jeu de Paume 2. Zahlavova Strycova 3. Rebecca Marino (viide San-Marinole) 4. IPIN 5. Juan Martin del Potro 6. Brasiillane Thomaz Belucci 7. Niue 8. Prahas (NB! 1974.a. finaali Lõuna-Aafrika India ei mängitudki), seega 101. võitja Tšehhi Vabariik mängis 100. finaali Prahas 9. Pidid tegema kuningliku looži suunas kummarduse või kniksu 10. Nendel aastatel naispaarismängu EMV ei peetud 11. Round Robin 12. Lidia Sinkevitš-Nurme 13. Chris Evert, Martina Navratilova ja Doris Hart 14. Tennise küünarnukk 15. Davis Cup 16. David Nalbandjan 17. Daniel Köllerer ja David Savic on a) kihlvedude eest b) eluks ajaks diskvalifitseeritud tennisistid 18. Kivide või vulkaaniliste kivimitega täidetud terasvõrkudest konteinereid, Tere keskuses 19. J.Newcombe 20. Paarismäng kaks ühe vastu, üksikmängija mängib üksikmängu joontega väljakul, paarismängijad paarismängu joontega 21. Errol Flynn (kuulus Robin Hoodi rolli poolest) 22. Prince Edward, Kenti hertsog 23. Margaret Court ja Roy Emerson 24. Lasn (Kalle ja Kristjan) 25. Perekonnanimi algab kahe LL (Llodra, Lloyd ja Llaaksonen) 26. Art Larsen (Tappy), vihje Taani maletajale Bent Larsenile 27. F.Perry 28. Halle muruturniir aastane briti esindaja Laura Robson, hiljutine Kanepi vastane 30. Gibson (Gibsoni kitarr, Althea Gibson ja gibson-kokteil džinn+vermut+sibul) 31. Nielsen (Kurt ja Frederick) NB! Wozniacki on ka taanlanna, ent slämmivõitu pole 32. Tennispallide värv muutus kollaseks, enne olid NSVL-s põhiliselt valged Leningradi pallid 33. Endel Nael 34. Fred Parry ja Sergio Tacchini 35. Tiit Nuudi 36. Bob Hewitt ja Lleyton Hewitt 37. Lühikesed tennisepüksid 38. ATP-s ja WTA-s esimene kord soojenduse ja 7 geimi, hiljem iga 9 geimi tagant (ITF 9 ja 11) 39. Davenport 40. Peter ( ja Jessica ) Korda 41. president Barack Obama 42. The Monicas (Monica Selesi järgi) 43. Caroline Wozniacki 44. Vijai Amritraj, India näitleja ja endine tennisist, J.Bondi filmis 45. Zopp (kui keegi palliga pihta saab, öeldakse harjutus jooksev metssiga), vihje Varno Zoppile (Jürgeni vanaisa) 46. Marat Safin ja Dinara Safina, tema oma lapsed, seisavad ema kõrval 47. Michael Krumm, Kimiko Date-Krummi abikaasa 48. Pimm s 49. Oakley 50. Karsten Braasch

Kes? Kes? Kes on need treenerid (2 õiget 1 punkt)? Mis perekond? Kellenimeliseks seaduseks

Kes? Kes? Kes on need treenerid (2 õiget 1 punkt)? Mis perekond? Kellenimeliseks seaduseks 1. Kes? 2. Kuigi pooleteise aasta vanuselt kukkus talle kirves käe peale, ei seganud see tal tippkorvpalluriks saamast. Jäin ilma vasaku käe poolest pöidlast. Hiljem, kui korvpalli mängisin, osutus see

More information

Seiretulemused: soojuslik mugavus ja piirete toimivus

Seiretulemused: soojuslik mugavus ja piirete toimivus Seiretulemused: Click to edit Master title style soojuslik mugavus ja piirete toimivus Targo Kalamees 1, Leena Paap 1, Kalle Kuusk 1, Tallinna Tehnikaülikool Tõnu Mauring 2, Jaanus Hallik 2, Margus Valge

More information

oleopator G Maasse paigaldatav õlipüüdur l Klaasplast I klassi õlipüüdur vastavalt standardile EN 858 Tootesertifikaat Eraldusvõime Materjal

oleopator G Maasse paigaldatav õlipüüdur l Klaasplast I klassi õlipüüdur vastavalt standardile EN 858 Tootesertifikaat Eraldusvõime Materjal oleopator G l Klaasplast I klassi õlipüüdur vastavalt standardile EN 858 OLEOPATOR G on õlipüüdurite sari, mis on ette nähtud õlise sademevee puhastamiseks olukordades, kus kehtivad kõrged puhastusnõuded.

More information

Tartu JK Tammeka - JK Tallinna 06 November 2018 online.live Jalgpall

Tartu JK Tammeka - JK Tallinna 06 November 2018 online.live Jalgpall {%[match@@@} Tartu JK Tammeka - JK Tallinna 06 November 2018 online.live Jalgpall WATCH HERE LINK I voor: 24.03 12:00: Maardu United: FCI Tallinn: 0 : 2: 24.03 13:00: JK Sillamäe Kalev: Maardu Linnameeskond

More information

KEILA JK UUDISKIRI OKTOOBER 2017 KEILA JALGPALLIKLUBI AMETLIK TRÜKIPARTNER:

KEILA JK UUDISKIRI OKTOOBER 2017 KEILA JALGPALLIKLUBI AMETLIK TRÜKIPARTNER: KEILA JK UUDISKIRI OKTOOBER 2017 KEILA JALGPALLIKLUBI AMETLIK TRÜKIPARTNER: Keila JK kasvandikud Markkus Seppik ja Kristofer Piht esindasid Eesti U-17 koondist Tallinnas toimunud EM-valikturniiril. Oma

More information

Muuseumide statistika. Kutt Kommel analüütik

Muuseumide statistika. Kutt Kommel analüütik Muuseumide statistika Kutt Kommel analüütik Muuseumide definitsioon Muuseum on ühiskonna ja selle arengu teenistuses olev mittetulunduslik, alaline, külastajatele avatud institutsioon, mis hariduse, teaduse

More information

Kogemused POCT INRanalüsaatorite. Agnes Ivanov Tartu Ülikooli Kliinikum Ühendlabor

Kogemused POCT INRanalüsaatorite. Agnes Ivanov Tartu Ülikooli Kliinikum Ühendlabor Kogemused POCT INRanalüsaatorite valikul Agnes Ivanov Tartu Ülikooli Kliinikum Ühendlabor Patsiendimanuse testimise seadmed kliinikumis Saadetud e-kiri 29.05.12 Kliinikute direktorid; Kliinikute juhatajad;

More information

4. Kes on autor (teos Jalgpalluri realism, inglise keeles Painterly Realism of a Football Player - Color Masses in the Fourth Dimension 1915.a)?

4. Kes on autor (teos Jalgpalluri realism, inglise keeles Painterly Realism of a Football Player - Color Masses in the Fourth Dimension 1915.a)? I BLOKK: JALGPALL JA KULTUUR 1. Jalgpall on täiuslik sportmäng, mis suudab vastupandamatult kütta meeli, aistinguid ja vaiste. On üks asi, mida mingid üliõpilasrahutused, linnamässud või mis tahes ülemaailmsed

More information

Sõnavõtt Detroidi Haridusseltsi KODU 85. aastapäeval, 8. oktoobril 2011.a.

Sõnavõtt Detroidi Haridusseltsi KODU 85. aastapäeval, 8. oktoobril 2011.a. Sõnavõtt Detroidi Haridusseltsi KODU 85. aastapäeval, 8. oktoobril 2011.a. Austatud Detroidi haridusseltsi liikmed, Daamid ja härrad, Head kaasmaalased, Suur tänu, et kutsusite mind tänasele kokkusaamisele.

More information

Jigoro Kano kui judo looja ja arendaja

Jigoro Kano kui judo looja ja arendaja TARTU ÜLIKOOL Sporditeaduste ja füsioteraapia instituut Ülo-Sverre Seppa Jigoro Kano kui judo looja ja arendaja Jigoro Kano as a founder and developer of judo Bakalaureusetöö Kehalise kasvatuse ja spordi

More information

Eesti üksikmängu meistrivõistlused

Eesti üksikmängu meistrivõistlused ea Mis aasta märtsist juulini ilmus ajakirjas Le Siècle Alexandre Dumas romaani Kolm musketäri esmatrükk? B C Mis aastal Mis aastal avastasid Marie ja Pierre Curie raadiumi? algas nende autode seeriatootmine?

More information

LOCATIFY. Aarde jaht Veebi juhend

LOCATIFY. Aarde jaht Veebi juhend LOCATIFY Aarde jaht Veebi juhend 2012 0 Sissejuhatus Locafity programm on loodud reisijuhtide ja aarde jahtimismängude disainimiseks ning avaldamiseks nutitelefonidele, kasutades asukoha määramiseks GPS,

More information

Lisa 1. EESTI VÕISTLUSTANTSU LIIDU treeneritele kutsekvalifikatsiooni omistamise ÕPPEKAVA. TREENER I, II ja TREENER III ASTE

Lisa 1. EESTI VÕISTLUSTANTSU LIIDU treeneritele kutsekvalifikatsiooni omistamise ÕPPEKAVA. TREENER I, II ja TREENER III ASTE EESTI VÕISTLUSTANTSU LIIDU treeneritele kutsekvalifikatsiooni omistamise ÕPPEKAVA Lisa 1. TREENER I, II ja TREENER III ASTE TREENER I ja II ASTE BAASKURSUS Vastavalt EVTL treeneritele kutsekvalifikatsiooni

More information

KORVPALLITREENERITE KUTSEKOOLITUSE ÕPIK

KORVPALLITREENERITE KUTSEKOOLITUSE ÕPIK TREENERITE TASEMEKOOLITUS HANNES KOIK CHARLIE BROCK KORVPALLITREENERITE KUTSEKOOLITUSE ÕPIK 2006 1 Käesolev õpik on osa Eesti Olümpiakomitee projektist 1. 3. taseme treenerite kutsekvalifikatsioonisüsteemi

More information

Eesti lõbusõidulaevade konkurentsieelised

Eesti lõbusõidulaevade konkurentsieelised LIVINGLAB TÖÖTOA KOKKUVÕTE: ALUSMATERJAL EESTI LÕBUSÕIDULAEVADE TURUNDAMISEKS VENEMAAL Dokument koondab Venemaa ajakirjanike ja paadituru ekspertide hinnangud ja ettepanekud 10. juulil 2017. aastal toimunud

More information

Sekretär-juhiabi ja lasteaed-algkool

Sekretär-juhiabi ja lasteaed-algkool Sekretär-juhiabi ja lasteaed-algkool Maire Raadik eesti keele instituudi vanemkeelekorraldaja, Emakeele Seltsi keeletoimkonna liige Emakeele Seltsi keeletoimkond on võtnud arutada küsimuse, kas oleks mõeldav

More information

Eesti Õpetajate Keskühingu häälekandja BÜLLETÄÄN. Nr. 27. Bulletin of the Estonian Teachers Association in exile. Stokholm 1979 V', * V \

Eesti Õpetajate Keskühingu häälekandja BÜLLETÄÄN. Nr. 27. Bulletin of the Estonian Teachers Association in exile. Stokholm 1979 V', * V \ HX2UKAND3A V', * V \ Eesti Õpetajate Keskühingu häälekandja BÜLLETÄÄN Nr. 27 Bulletin of the Estonian Teachers Association in exile Stokholm 1979 SISUKORD 1. Kalevipoja missioonist Felix Oinas 3 2. Vancouveri

More information

Ain Kaalep tutvustas Jaan Kaplinskit Uku Masingule aastate

Ain Kaalep tutvustas Jaan Kaplinskit Uku Masingule aastate Thomas Salumets, Kaplinski_Layout 1 04.01.10 10:52 Page 37 Jaan KaplinsKi UKU Masing * ThoMAs salumets Õhtul mõtlesin, et olen Ukut tõesti väga armastanud ja oleksin tahtnud aina tema ligi olla, aga ei

More information

Athlete Development Criteria Athlete Development Scholarship Criteria

Athlete Development Criteria Athlete Development Scholarship Criteria Athlete Development Scholarship Criteria Introduction The Athlete Development criteria outlines objective benchmarks for players considering a professional playing career that aspire to enter the National

More information

Intriigid, provokatsioonid ja iseseisvuse sünd: Eesti välisdelegatsioon ja Aleksander Kesküla

Intriigid, provokatsioonid ja iseseisvuse sünd: Eesti välisdelegatsioon ja Aleksander Kesküla Ajalooline Ajakiri, 2013, 3 (145), 321 374 Intriigid, provokatsioonid ja iseseisvuse sünd: Eesti välisdelegatsioon ja Aleksander Kesküla Mart Kuldkepp Kui tekkiva Eesti Vabariigi esimesed välissaadikud

More information

Kakskümmend tuhat Ijööd vee all

Kakskümmend tuhat Ijööd vee all Jules Verne Kakskümmend tuhat Ijööd vee all Tallinn Kirjastus «E.esti Raamat» 1982 T (Prantsuse) V52.Originaali tiitel: Jules Verne VINGT MILLE LIEUES SOUS LES MERS Prantsuse keelest tõlkinud OTT OJAMAA

More information

lainesurf Käsitöö surfilauad musasoovitused Olümpiatüdruk Ingrid Puusta Keenia ja Tenerife reisikirjad Jääsurf

lainesurf Käsitöö surfilauad musasoovitused Olümpiatüdruk Ingrid Puusta Keenia ja Tenerife reisikirjad Jääsurf lainesurf Käsitöö surfilauad DJ Karinsmatic musasoovitused Olümpiatüdruk Ingrid Puusta Keenia ja Tenerife reisikirjad Jääsurf #oneill #kalipso.ee #firstnameinthewater #sincethebeginning #wetsuitpioneer

More information

Ajakiri Meremees on Eesti Mereakadeemia, merendusettevõtete ja -organisatsioonide toel ilmuv ajakiri.

Ajakiri Meremees on Eesti Mereakadeemia, merendusettevõtete ja -organisatsioonide toel ilmuv ajakiri. NR 2 2018 (300) Ajakiri Meremees on Eesti Mereakadeemia, merendusettevõtete ja -organisatsioonide toel ilmuv ajakiri. Sisukord Meremees on Eesti merendusajakiri, mida antakse välja 1989. aastast alates.

More information

MERIKOTKA REGATT LÜHIRAJAL 2014 KJK Karikasari. MERIKOTKA REGATTA 2014 KJK Cup juuni 2014 June 13-14, 2014

MERIKOTKA REGATT LÜHIRAJAL 2014 KJK Karikasari. MERIKOTKA REGATTA 2014 KJK Cup juuni 2014 June 13-14, 2014 MERIKOTKA REGATT LÜHIRAJAL 2014 KJK Karikasari MERIKOTKA REGATTA 2014 KJK Cup 13-14. juuni 2014 June 13-14, 2014 Korraldav kogu ESS Kalev Jahtklubi s/y Merikotkas Tallinn, Eesti Vabariik Organizing Authority

More information

Sõja- ja kodurinde suhted I maailmasõjas osalenud eesti sõdurite kirjades ja mälestustes 1

Sõja- ja kodurinde suhted I maailmasõjas osalenud eesti sõdurite kirjades ja mälestustes 1 57 Sõja- ja kodurinde suhted I maailmasõjas osalenud eesti sõdurite kirjades ja mälestustes 1 Liisi Eglit I maailmasõda kujutas endast konflikti, mis mõjutas peaaegu kõiki ühiskonna osi. Viimastel kümnenditel

More information

TTÜ EESTI MEREAKADEEMIA. Merendusteaduskond Meretranspordi juhtimise õppetool

TTÜ EESTI MEREAKADEEMIA. Merendusteaduskond Meretranspordi juhtimise õppetool TTÜ EESTI MEREAKADEEMIA Merendusteaduskond Meretranspordi juhtimise õppetool Eero Naaber EESTI LAEVANDUSSEKTORI KONKURENTSIVÕIME TUGEVDAMINE Magistritöö Juhendaja: MSc. Marek Rauk TALLINN 2014 Deklareerin,

More information

Ravimi kõlblikkusaeg ja säilitustingimused. Laivi Saaremäel

Ravimi kõlblikkusaeg ja säilitustingimused. Laivi Saaremäel Ravimi kõlblikkusaeg ja säilitustingimused Laivi Saaremäel 30.05.2014 Mis on kõlblikkusaeg? See on ajaperiood, mille jooksul võib eeldada, et ravimi kvaliteet on tagatud, kui seda säilitatakse ettenähtud

More information

KUTSE. Eesti lahtised Meistrivõistlused 2018 Estonian Open Championships 2018 MN13 MN MN40, MN50; MN60 Harrastajad detsember 2017 Haanja

KUTSE. Eesti lahtised Meistrivõistlused 2018 Estonian Open Championships 2018 MN13 MN MN40, MN50; MN60 Harrastajad detsember 2017 Haanja KUTSE Eesti lahtised Meistrivõistlused 2018 Estonian Open Championships 2018 MN13 MN MN40, MN50; MN60 28.-29.detsember 2017 Haanja Poisid/tüdrukud 13- Mehed/Naised & ; Veteranid 40, 50, 60 Boys/Girls 13

More information

Milleks mulle eesti keel? Põhikooli õpilaste hoiakutest eesti keele õppe suhtes

Milleks mulle eesti keel? Põhikooli õpilaste hoiakutest eesti keele õppe suhtes Milleks mulle eesti keel? Põhikooli õpilaste hoiakutest eesti keele õppe suhtes Birute Klaas-Lang Kristiina Praakli Tartu ülikool PISA UURINGUD: EESTI HARIDUSPEEGEL 25.08.2014 Ettekande materjal Haridus-

More information

Suusatamise kujunemine Eestis ja naissuusatajate tipud aastatel

Suusatamise kujunemine Eestis ja naissuusatajate tipud aastatel TARTU ÜLIKOOL Spordipedagoogika ja treeninguõpetuse instituut Kerli Leiman Suusatamise kujunemine Eestis ja naissuusatajate tipud aastatel 1958-1968 Bakalaureusetöö Kehalise kasvatuse ja spordi õppekava

More information

Golfireeglid. Kinnitanud R&A Rules Ltd ja Ameerika Ühendriikide Golfiliit. 32. väljaanne Kehtiv alates 1. jaanuarist 2012

Golfireeglid. Kinnitanud R&A Rules Ltd ja Ameerika Ühendriikide Golfiliit. 32. väljaanne Kehtiv alates 1. jaanuarist 2012 Golfireeglid Kinnitanud R&A Rules Ltd ja Ameerika Ühendriikide Golfiliit 32. väljaanne Kehtiv alates 1. jaanuarist 2012 2011 R&A Rules Ltd and the United States Golf Association. All rights reserved. Tõlge

More information

Komisjoni otsus seoses juhtumiga EE/2012/1352: Eesti konkreetsetes mobiiltelefonivõrkudes häälkõne lõpetamine

Komisjoni otsus seoses juhtumiga EE/2012/1352: Eesti konkreetsetes mobiiltelefonivõrkudes häälkõne lõpetamine EUROOPA KOMISJON Brüssel,10/8/2012 C(2012) 5811 Eesti Konkurentsiamet (EKA) Auna 6 10317 Tallinn Eesti Kontaktisik: hr Märt Ots peadirektor Faks: +372 667 2401 Lugupeetud hr Ots Teema: Komisjoni otsus

More information

Murrete lauseehitus ja selle uurimine. Kristel Uiboaed, Liina Lindström

Murrete lauseehitus ja selle uurimine. Kristel Uiboaed, Liina Lindström Murrete lauseehitus ja selle uurimine Kristel Uiboaed, Liina Lindström Kristel Uiboaed töötab Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudis eesti murrete teadurina. Tema uurimisteemad on tihedalt

More information

04 SINGLES 04 Champions & Finalists 05 Titles, Match Win Leaders 09 Player History 13 Tournament Results 20 Playing Same Opponent Twice

04 SINGLES 04 Champions & Finalists 05 Titles, Match Win Leaders 09 Player History 13 Tournament Results 20 Playing Same Opponent Twice 02 FAST FACTS TOURNAMENT HISTORY 04 SINGLES 04 Champions & Finalists 05 Titles, Match Win Leaders 09 Player History 13 Tournament Results 20 Playing Same Opponent Twice 21 DOUBLES 21 Champions & Finalists

More information

Chapter Three Estonian

Chapter Three Estonian Chapter Three Estonian Copyright 2008 by Steve Young. All rights reserved. No part of this book may be used or reproduced in any manner whatsoever without written permission. For information contact support@foreignlanguageflashcards.com

More information

Sisukord. Toimetus: Väljaandja: Eesti Apteekrite Liit, Endla 31 Tallinn, tel

Sisukord. Toimetus: Väljaandja: Eesti Apteekrite Liit, Endla 31 Tallinn, tel Sisukord Eesti Rohuteadlane sai 90 Professor Peep Veski stipendiumifond Tulevaste proviisorite ideed pälvisid stipendiumi Ain Raal valiti TÜ farmakognoosia professoriks Uuenenud Apteegiteenuse kvaliteedijuhis

More information

ÜHTSE FINANTSARVESTUSE SÜSTEEMI OLULISUS MAJANDUSPOLIITILISTE OTSUSTE LANGETAMISEL LIITUDES EUROOPA LIIDUGA

ÜHTSE FINANTSARVESTUSE SÜSTEEMI OLULISUS MAJANDUSPOLIITILISTE OTSUSTE LANGETAMISEL LIITUDES EUROOPA LIIDUGA ÜHTSE FINANTSARVESTUSE SÜSTEEMI OLULISUS MAJANDUSPOLIITILISTE OTSUSTE LANGETAMISEL LIITUDES EUROOPA LIIDUGA Sissejuhatus Kaja Lutsoja, Margus Lutsoja Tallinna Tehnikaülikool OECD majanduspoliitilised soovitused

More information

Ülevaade OECD teaduse, tehnoloogia ja tööstuse teemalistest raportitest Ülevaate koostaja: Kadri Raudvere, SA Eesti Teadusagentuur

Ülevaade OECD teaduse, tehnoloogia ja tööstuse teemalistest raportitest Ülevaate koostaja: Kadri Raudvere, SA Eesti Teadusagentuur Ülevaade OECD teaduse, tehnoloogia ja tööstuse teemalistest raportitest 2014-2015 Ülevaate koostaja: Kadri Raudvere, SA Eesti Teadusagentuur Tartu 2016 Ülevaade põhineb OECD poolt ingliskeelsetena välja

More information

Meie Kodu 60. aasta juubel. Vabariigi Presidendi tervitus MEIE KODU 60. juubeli puhul

Meie Kodu 60. aasta juubel. Vabariigi Presidendi tervitus MEIE KODU 60. juubeli puhul Meie Kodu 60. aasta juubel Vabariigi Presidendi tervitus MEIE KODU 60. juubeli puhul MEIE KODU 60 aastat AESL-i tervitus MEIE KODU juubeliks Ajaleht Meie Kodu tänab südamest kõiki oma lugejaid, toetajaid

More information

2018 ESTONIAN OPEN RALLY CHAMPIONSHIP REGULATIONS 2018 EESTI AUTORALLI LAHTISTE MEISTRIVÕISTLUSTE ÜLDJUHEND

2018 ESTONIAN OPEN RALLY CHAMPIONSHIP REGULATIONS 2018 EESTI AUTORALLI LAHTISTE MEISTRIVÕISTLUSTE ÜLDJUHEND 2018 EESTI AUTORALLI LAHTISTE MEISTRIVÕISTLUSTE ÜLDJUHEND 1. KORRALDUS 1.1. 2018. a Eesti lahtised autoralli meistrivõistlused (EMV) korraldatakse vastavuses Rahvusvahelise Autoliidu (edaspidi FIA) Spordikoodeksiga

More information

EESTI KEEL SISSERÄNDETUULES (II)

EESTI KEEL SISSERÄNDETUULES (II) EESTI KEEL SISSERÄNDETUULES (II)!"#$%&''()*+",-'%'.*/''0",123245611,7',"0'.*8*)9 (Algus Keeles ja Kirjanduses nr 4) ALLAN PUUR, LEEN RAHNU, JAAK VALGE :;,

More information

Head Eesti Vabariigi aastapäeva!

Head Eesti Vabariigi aastapäeva! NR 2 (138) Laupäev, 3. veebruar 2007 TASUTA Pirita Aasta Inimene 2006 Eesti Vabariigi sünnipäevale pühendatud pidulikul linnaosa vanema vastuvõtul kuulutatakse sel aastal välja juba kuues Pirita Aasta

More information

IIDA-EUROOPA 20. SAJANDI AJALOOGA TEGELEMISEST VÄLJASPOOL AKADEEMILIST KOGUKONDA*

IIDA-EUROOPA 20. SAJANDI AJALOOGA TEGELEMISEST VÄLJASPOOL AKADEEMILIST KOGUKONDA* IIDA-EUROOPA 20. SAJANDI AJALOOGA TEGELEMISEST VÄLJASPOOL AKADEEMILIST KOGUKONDA* TOOMAS HIIO Eellugu 1918. aastal lagunesid Esimese maailmasõja tulemusena Austria-Ungari, Saksamaa, Türgi ja Venemaa. Ida-Euroopas

More information

1.1. The regatta will be governed by the rules as Võistlusreeglite (PVR) alusel.

1.1. The regatta will be governed by the rules as Võistlusreeglite (PVR) alusel. PURJETAMISJUHISED 40. Spinnakeri REGATT 30. Juuni-03. Juuli 2016, Pirita, Tallinn SAILING INSTRUCTIONS 40. Spinnaker REGATTA 30 June -03 July 2016, Pirita, Tallinn, Estonia 1. REEGLID 1. RULES 1.1. Võistlused

More information

Doktorantide teadustöö keele valikutest 1

Doktorantide teadustöö keele valikutest 1 Doktorantide teadustöö keele valikutest 1 Eve-Liis Roosmaa, Triin Roosalu, Peep Nemvalts Rahvuskeelte taandumine teaduses ja kõrghariduses teeb muret paljudele eurooplastele kõikjal, kus inglise keel pole

More information

Konjunktuur 1 (188) Eesti Konjunktuuriinstituut EESTI MAJANDUS- KLIIMA

Konjunktuur 1 (188) Eesti Konjunktuuriinstituut EESTI MAJANDUS- KLIIMA Konjunktuur 1 (188) 9 8 7 6 5 4 3 2 1 MÄRTS 2014 HEA RAHUL- DAV HALB EESTI MAJANDUS- KLIIMA 1. Majanduse üldolukord 2014. a märtsis ja 6 kuu pärast (L. Kuum) 2. Konjunktuuribaromeetrid: märts 2014 2.1.

More information

EUROOPA LIIDUS MAKSUSTATAKSE JÄTKUVALT TARBIMIST

EUROOPA LIIDUS MAKSUSTATAKSE JÄTKUVALT TARBIMIST EUROOPA LIIDUS MAKSUSTATAKSE JÄTKUVALT TARBIMIST Anu Lill Statistikaamet Euroopa Liidu uuemad liikmesriigid maksustavad enamjaolt tarbimist, vanad aga tulu ja omandit. Neljateistkümnes, ehk ligikaudu pooltes

More information

Vali riba pealt: View > Backgrounds ning lülita taustapilt WBBackground välja nii, et näeksid mudelit selgemalt.

Vali riba pealt: View > Backgrounds ning lülita taustapilt WBBackground välja nii, et näeksid mudelit selgemalt. Pumba valik Ülesande püstitus Selles näites kasutad sa WaterGEMS töövahendeid, et analüüsida pumba valikuga seotud tööprintsiipe ning energiakulu. Seejärel lood sa alternatiivse pumpade valiku, et uurida,

More information

EESTI VABARIIGI 99. AASTAPÄEVA TÄHISTAMINE BRADFORDIS JA LONDONIS

EESTI VABARIIGI 99. AASTAPÄEVA TÄHISTAMINE BRADFORDIS JA LONDONIS ESTONIAN NEWS - eestlaste ajaleht Suurbritannias www.eestihaal.co.uk Nr. 2369 17. märts 2017 asutatud 1947 EESTI VABARIIGI 99. AASTAPÄEVA TÄHISTAMINE BRADFORDIS JA LONDONIS Ladina-rütmides aastapäevapidu

More information

Ajakiri Meremees on Eesti Mereakadeemia ja merendusorganisatsioonide toel ilmuv ajakiri.

Ajakiri Meremees on Eesti Mereakadeemia ja merendusorganisatsioonide toel ilmuv ajakiri. NR 4/4 2017 (298) Ajakiri Meremees on Eesti Mereakadeemia ja merendusorganisatsioonide toel ilmuv ajakiri. Sisukord Meremees on Eesti merendusajakiri, mida antakse välja 1989. aastast alates. Ajakiri Meremees

More information

SUPPLEMENTARY REGULATIONS VÕISTLUSTE JUHEND

SUPPLEMENTARY REGULATIONS VÕISTLUSTE JUHEND SUUR VÕIDUSÕIT 2018 FIA-NEZ PÕHJA EUROOPA MEISTRIVÕISTLUSED HRX EESTI RINGRAJAAUTODE MEISTRIVÕISTLUSED BATCC RINGRAJA MEISTRIVÕISTLUSED EESTI MOOTORRATASTE RINGRAJASÕIDU MEISTRIVÕISTLUSED 29.06-01.07.2018

More information

MDM 4U Assignment #1 COMM 7

MDM 4U Assignment #1 COMM 7 MDM 4U Assignment #1 KU 12 APPS 14 COMM 7 TIPS 10 Question 1. Use the following data to complete the frequency table below. Table 1. Height of High School Students in cm 145 155 147 157 148 165 167 195

More information

INGLISE-EESTI LASKESUUSATAMISE SÕNASTIK Magistriprojekt

INGLISE-EESTI LASKESUUSATAMISE SÕNASTIK Magistriprojekt TARTU ÜLIKOOL GERMAANI, ROMAANI JA SLAAVI FILOLOOGIA INSTITUUT INGLISE-EESTI LASKESUUSATAMISE SÕNASTIK Magistriprojekt Piret Rääbus Juhendaja Reeli Torn-Leesik Tartu 2010 SISUKORD SISSEJUHATUS 3 1. LASKESUUSATAMINE

More information

Tõnis Vilu ÖKOKRIITILISE ANALÜÜSI VÕIMALUSTEST UKU MASINGU LOODUSTEKSTI MÄLESTUSI TAIMEDEST NÄITEL. Magistritöö

Tõnis Vilu ÖKOKRIITILISE ANALÜÜSI VÕIMALUSTEST UKU MASINGU LOODUSTEKSTI MÄLESTUSI TAIMEDEST NÄITEL. Magistritöö TARTU ÜLIKOOL FILOSOOFIATEADUSKOND Kultuuriteaduste ja kunstide instituut Kirjanduse ja teatriteaduse osakond Tõnis Vilu ÖKOKRIITILISE ANALÜÜSI VÕIMALUSTEST UKU MASINGU LOODUSTEKSTI MÄLESTUSI TAIMEDEST

More information

Turu suurus, potentsiaalsete klientide hulk, võrdlus muude sektoritega

Turu suurus, potentsiaalsete klientide hulk, võrdlus muude sektoritega TRÜKITÖÖSTUS NORRA Ülevaade turusuundumustest ja -võimalustest Turu suurus, potentsiaalsete klientide hulk, võrdlus muude sektoritega Norra on arenenud, jõukas ja soovitud turg paljudele eksportijatele.

More information

UNOFFICIAL WORLD JUNIOR CHAMPION AGE 12

UNOFFICIAL WORLD JUNIOR CHAMPION AGE 12 ANDY MURRAY THIS IS YOUR LIFE Born 15 May 1987 in Glasgow, Scotland, Andy grew up with his elder brother Jamie, in Dunblane near Stirling. His mother Judy was an outstanding player and won 64 Scottish

More information

In memoriam. Eino Kiuru

In memoriam. Eino Kiuru In memoriam Eino Kiuru 18. jaanuar 1929 27. jaanuar 2015 26. jaanuaril suri 86aastasena Lappeenrannas Karjala Keele, Kirjanduse ja Ajaloo Instituudi kauaaegne töötaja, folklorist, tõlkija ja kirjanduskriitik

More information

direktiivsed kõneaktid ning nende kasutamise dünaamika isa ja ema kõnes: juhtumiuuring

direktiivsed kõneaktid ning nende kasutamise dünaamika isa ja ema kõnes: juhtumiuuring doi:10.5128/erya11.10 direktiivsed kõneaktid ning nende kasutamise dünaamika isa ja ema kõnes: juhtumiuuring Helen Kõrgesaar Ülevaade. Artikli eesmärk on anda ülevaade direktiividest eesti lapsele suunatud

More information

EESTI SEAKASVATAJATE TOOTLIKKUS AASTATEL PRODUCTIVITY OF ESTONIAN PIG FARMS IN THE YEARS OF

EESTI SEAKASVATAJATE TOOTLIKKUS AASTATEL PRODUCTIVITY OF ESTONIAN PIG FARMS IN THE YEARS OF EESTI MAAÜLIKOOL Majandus- ja sotsiaalinstituut Berit Kraus EESTI SEAKASVATAJATE TOOTLIKKUS AASTATEL 2006 2012 PRODUCTIVITY OF ESTONIAN PIG FARMS IN THE YEARS OF 2006 2012 Bakalaureusetöö Maamajandusliku

More information

ASSA ABLOY Baltic hinnakiri 2016

ASSA ABLOY Baltic hinnakiri 2016 ASSA ABLOY ASSA ABLOY Baltic hinnakiri 2016 ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Versioon 5 15.04.16 Pinnakatted Epok, läikiv kroom (pinnakate 11) Epok, miralloy/prion (pinnakate 01)

More information

Eesti ettevõttele eesti nimi!

Eesti ettevõttele eesti nimi! Eesti ettevõttele eesti nimi! Ilmar Tomusk keeleinspektsiooni peadirektor Mäletan hästi Tallinna ja teistegi Eesti linnade tänavapilti kolmkümmend aastat tagasi. Lenini näopildiga plakatid elu- ja tööstushoonetel.

More information

Every Wimbledon tournament has twenty winners. The greatest tennis players participate in every Wimbledon tournament. The greatest male winners:

Every Wimbledon tournament has twenty winners. The greatest tennis players participate in every Wimbledon tournament. The greatest male winners: Werkstuk door een scholier 1671 woorden 23 mei 2005 6.5 42 keer beoordeeld Vak Engels Introduction & research question The subject of my assignment is Wimbledon. I play tennis myself, so that s one of

More information

ENTERPRISE ESTONIA NORWAY MIS ON SEKTORI BRAND? MILLEKS ESTONIAN PARTNERSHIP PLATFORM?

ENTERPRISE ESTONIA NORWAY MIS ON SEKTORI BRAND? MILLEKS ESTONIAN PARTNERSHIP PLATFORM? ENTERPRISE ESTONIA NORWAY MIS ON SEKTORI BRAND? MILLEKS ESTONIAN PARTNERSHIP PLATFORM? SEKTORI BRAND VAJADUS MILLEKS ON VAJALIK SEKTORI BRAND On väga oluline et Eesti sektorid on branditudmeile kes me

More information

COMPILED BY : - GAUTAM SINGH STUDY MATERIAL SPORTS Tennis - Overview

COMPILED BY : - GAUTAM SINGH STUDY MATERIAL SPORTS Tennis - Overview Tennis - Overview Tennis is believed to have originated during 12 th or 13 th century in France. However, it was played by Major Walter C. Wingfield, in an hourglass shaped court in 1873 in Great Britain.

More information

Eesti keeleseisund Sisukord

Eesti keeleseisund Sisukord Sisukord 2 Uuringu tellis haridus- ja teadusministeerium Euroopa regionaalarengu fondi programmi Valdkondliku teadus- ja arendustegevuse tugevdamine (RITA) tegevuse kaks raames. Uuringu koostas Tartu ülikooli

More information

RINGVAADE. Doktoriväitekiri eesti ja kataloonia keelepoliitikast

RINGVAADE. Doktoriväitekiri eesti ja kataloonia keelepoliitikast RINGVAADE 12-2011_Layout 1 30.11.11 17:49 Page 952 RINGVAADE Doktoriväitekiri eesti ja kataloonia keelepoliitikast Möödunud jõulude eel 22. detsembril 2010 väitles Josep Soler Carbonell Barcelona Ülikoolis

More information

EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU DIREKTIIV 2006/121/EÜ, 18. detsember 2006,

EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU DIREKTIIV 2006/121/EÜ, 18. detsember 2006, 30.12.2006 ET Euroopa Liidu Teataja L 396/851 EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU DIREKTIIV 2006/121/EÜ, 18. detsember 2006, millega muudetakse nõukogu direktiivi 67/548/EMÜ ohtlike ainete liigitamist, pakendamist

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 405:2002 Hingamisteede kaitsevahendid. Ventiiliga filtreerivad poolmaskid gaaside või gaaside ja tahkete osakeste eest kaitsmiseks. Nõuded, katsetamine ja märgistus Respiratory protective

More information

Imelised Imelised kassid Imelised kassid Imelised kassid KASSID

Imelised Imelised kassid Imelised kassid Imelised kassid KASSID Imelised Imelised kassid Imelised kassid Imelised kassid Imelised kassid KASSID Kassitõud ja nende päritolu Kasside käitumine ja bioloogia Kasside omamine ja pidamine Õppematerjalid Algkooli õpilastele

More information

American Masters Billie Jean King

American Masters Billie Jean King Press Contact: Natasha Padilla, WNET 212.560.8824, padilla@wnet.org Press Materials: http://pbs.org/pressroom or http://thirteen.org/pressroom Websites: http://pbs.org/americanmasters, http://facebook.com/americanmasters,

More information

1.1. The regatta will be governed by the rules as Võistlusreeglite (PVR) alusel.

1.1. The regatta will be governed by the rules as Võistlusreeglite (PVR) alusel. PURJETAMISJUHISED 39 Spinnakeri REGATT EESTI MV etapp 03-05 Juuli 2015, Pirita, Tallinn SAILING INSTRUCTIONS 39 Spinnaker REGATTA ESTONIAN CHAMPIONSHIP event 03-05 July 2015, Pirita, Tallinn, Estonia 1

More information

RMK Tudu piirkonna metsateede seireprogrammi aruanne

RMK Tudu piirkonna metsateede seireprogrammi aruanne A-PDF Merger DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark Prof. Priit Vilba, Sven Sillamäe RMK Tudu piirkonna metsateede seireprogrammi aruanne Tallinn 2010 SISUKORD Sissejuhatus... 4 1.

More information

NAFTAREOSTUSEST PÕHJUSTATUD KAHJU KOMPENSEERIMISE RAHVUSVAHELISE FONDI ASUTAMISE RAHVUSVAHELINE KONVENTSIOON

NAFTAREOSTUSEST PÕHJUSTATUD KAHJU KOMPENSEERIMISE RAHVUSVAHELISE FONDI ASUTAMISE RAHVUSVAHELINE KONVENTSIOON NAFTAREOSTUSEST PÕHJUSTATUD KAHJU KOMPENSEERIMISE RAHVUSVAHELISE FONDI ASUTAMISE RAHVUSVAHELINE KONVENTSIOON Konventsiooniosalised, olles 29. novembril 1969. aastal Brüsselis vastu võetud naftareostusest

More information

Keemiadidaktikuna PTUIs. Väino Ratassepp. Möödunud aegade kõne. Leo Villand

Keemiadidaktikuna PTUIs. Väino Ratassepp. Möödunud aegade kõne. Leo Villand Keemiadidaktikuna PTUIs Möödunud aegade kõne Haridusministeeriumi ja Pedagoogika Teadusliku Uurimise Instituudi koostöö mõnest tahust Pedagoogika uurimisinstituudi teadustöötajad Kihelkonnakoolid 18. sajandil

More information

Kuidas võõras muutub omaks: kaks taime eesti rahvameditsiinis 1

Kuidas võõras muutub omaks: kaks taime eesti rahvameditsiinis 1 Kuidas võõras muutub omaks: kaks taime eesti rahvameditsiinis 1 Renata Sõukand Teesid: Kummelit propageeriti eestikeelses kirjasõnas juba alates 18. sajandi lõpust, arnika nimetus ilmus sinna alles 19.

More information

JUSTIITSMINISTEERIUM TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON. OTSUS nr 1413-o

JUSTIITSMINISTEERIUM TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON. OTSUS nr 1413-o JUSTIITSMINISTEERIUM TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON OTSUS nr 1413-o Tallinnas 30. mail 2013 a. Tööstusomandi apellatsioonikomisjon, koosseisus Harri-Koit Lahek (eesistuja), Kirli Ausmees ja Priit

More information

Etnomükoloogiast ja psühhotroopsetest seentest industriaalühiskonnas

Etnomükoloogiast ja psühhotroopsetest seentest industriaalühiskonnas Etnomükoloogiast ja psühhotroopsetest seentest industriaalühiskonnas Aivar Jürgenson Teesid Artikkel käsitleb etnomükoloogiat ja selle mõju industriaalühiskonnas toimivatele droogikasutajate subkultuuridele.

More information

TEADLIKKUSE SUURENDAMISE KAMPAANIA MEIL KÕIGIL ON ÜHESUGUSED UNISTUSED

TEADLIKKUSE SUURENDAMISE KAMPAANIA MEIL KÕIGIL ON ÜHESUGUSED UNISTUSED TEADLIKKUSE SUURENDAMISE KAMPAANIA ec.europa.eu/lgbti Õigus- ja tarbijaküsimusted Kõikide materjalide ja linkide kohta kehtib kasutuskeeld kuni 5. augustini (kell 12.00 Brüsseli aja järgi). Euroopa Komisjon

More information

Kristlike usuliikumiste mõju eestlaste ja eestirootslaste rahvakunstile ja kultuurile 1

Kristlike usuliikumiste mõju eestlaste ja eestirootslaste rahvakunstile ja kultuurile 1 Kristlike usuliikumiste mõju eestlaste ja eestirootslaste rahvakunstile ja kultuurile 1 Jaanus Plaat Teesid: 18. ja 19. sajandil levisid Eestis uued usuliikumised, mis osaliselt tegutsesid luterliku kiriku

More information

Eesti inimvara raport (IVAR): võtmeprobleemid ja lahendused 2010

Eesti inimvara raport (IVAR): võtmeprobleemid ja lahendused 2010 Eesti inimvara raport (IVAR): võtmeprobleemid ja lahendused 2010 Säästva arengu komisjon Eesti inimvara raport (IVAR): võtmeprobleemid ja lahendused 2010 Raportöör Eesti Koostöö Kogu 2010 Sisukord 1. Sissejuhatus

More information

Masinloetavate avaandmete esitamine Lennuameti näitel

Masinloetavate avaandmete esitamine Lennuameti näitel TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Infotehnoloogia teaduskond Informaatikainstituut IDU40LT Kajar Karuauk 042373IABB Masinloetavate avaandmete esitamine Lennuameti näitel bakalaureusetöö Juhendaja: Enn Õunapuu Phd

More information

Up-and-Coming Players

Up-and-Coming Players Black istory Month This Black istory Month, the A.C.E. (African-American and Caribbean) BRG Network is proud to celebrate seven up-and-coming African-American tennis stars. Throughout the month, there

More information

1994. aasta septembris reisiparvlaeval Estonia toimunud sõjalise kasutusega seadmete veo asjaolude uurimiseks moodustatud asjatundjate komisjoni

1994. aasta septembris reisiparvlaeval Estonia toimunud sõjalise kasutusega seadmete veo asjaolude uurimiseks moodustatud asjatundjate komisjoni 1994. aasta septembris reisiparvlaeval Estonia toimunud sõjalise kasutusega seadmete veo asjaolude uurimiseks moodustatud asjatundjate komisjoni ARUANNE 1. Taust Vabariigi Valitsus moodustas oma 07.03.2005

More information

Keeletehnoloogia rakendustest eesti keeles

Keeletehnoloogia rakendustest eesti keeles Ü l e v a a d e - - - - - - - - - - - Keeletehnoloogia rakendustest eesti keeles Haldur Õim Tartu ülikooli emeriitprofessor Neeme Kahusk Tartu ülikooli teadur Termin keeletehnoloogia (ingl k language technology)

More information

JUSTIITSMINISTEERIUM TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON. OTSUS nr 1655-o

JUSTIITSMINISTEERIUM TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON. OTSUS nr 1655-o JUSTIITSMINISTEERIUM TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON OTSUS nr 1655-o Tallinnas 31. oktoobril 2016 Tööstusomandi apellatsioonikomisjon koosseisus Harri-Koit Lahek (eesistuja), Tanel Kalmet ja Rein Laaneots

More information

ROTARY PIIRKOND 1420

ROTARY PIIRKOND 1420 ROTARY PIIRKOND 1420 Aastaaruanne 2016 2017 Markku Stenvall Kuberner Sisukord 1. Rotary International 2. Rotary piirkond 1420, 2016 2017 3. Rotary piirkonna 1420 organisatsioon 4. Piirkond 1420, majandus

More information

Good luck to alumni Jared Hiltzik and Aleks Vukic, along with our current Fighting Illini competing this week!

Good luck to alumni Jared Hiltzik and Aleks Vukic, along with our current Fighting Illini competing this week! Good luck to alumni Jared Hiltzik and Aleks Vukic, along with our current Fighting Illini competing this week! Former JSM Challenger Competitor Stars Where are they now? Kevin Anderson - 2005-2009 Current

More information

TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON

TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON MAJANDUS JA KOMMUNIKATSIOONIMINISTEERIUM TÖÖSTUSOMANDI APELLATSIOONIKOMISJON -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- OTSUS

More information

Kohalikud valimised 2017

Kohalikud valimised 2017 Nr 8 (63) AUDRU VALLA LEHT Kohalikud valimised 2017 Oktoobris toimuvad taaskord kohalike omavalitsuste valimised, Audru vallas siis seekord ajalooliselt esimest korda Pärnu linna volikogusse. Mitte vähem

More information

KOOLIÕPIKUD KUI ERINEVA MAAILMAVAATE KUJUNDAJAD: EESTI AJALOO GÜMNAASIUMIÕPIKUTE NÄITEL ( )

KOOLIÕPIKUD KUI ERINEVA MAAILMAVAATE KUJUNDAJAD: EESTI AJALOO GÜMNAASIUMIÕPIKUTE NÄITEL ( ) TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Majandusteaduskond Rahvusvaheliste suhete instituut Rahvusvaheliste suhete ja politoloogia õppetool David Arutyunyan KOOLIÕPIKUD KUI ERINEVA MAAILMAVAATE KUJUNDAJAD: EESTI AJALOO

More information

SMRIKVA BOWL TENNIS TALENTS FAMILY WEEK - (SBTTFW)

SMRIKVA BOWL TENNIS TALENTS FAMILY WEEK - (SBTTFW) SMRIKVA BOWL TENNIS TALENTS FAMILY WEEK - (SBTTFW) SBTTFW is a unique long term development experience for Smrikva Bowl children and their families founded in 2015 by Mio, Smrikva Bowl founder, and Luca

More information

PRIVAATSUSÕIGUSE RIIVE PROPORTSIONAALSUSE HINDAMISE KRITEERIUMID EUROOPA LIIDU ÕIGUSES ELEKTROONILISE SIDE ANDMETE KAITSE VALDKONNA NÄITEL

PRIVAATSUSÕIGUSE RIIVE PROPORTSIONAALSUSE HINDAMISE KRITEERIUMID EUROOPA LIIDU ÕIGUSES ELEKTROONILISE SIDE ANDMETE KAITSE VALDKONNA NÄITEL TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND Avaliku õiguse osakond Kätlin Helena Sehver PRIVAATSUSÕIGUSE RIIVE PROPORTSIONAALSUSE HINDAMISE KRITEERIUMID EUROOPA LIIDU ÕIGUSES ELEKTROONILISE SIDE ANDMETE KAITSE VALDKONNA

More information

Viimsi arendab veevärki

Viimsi arendab veevärki Viimsi Teataja 1 1 (193) VALLALEHT Neljapäev, 30. jaanuar 2003 Viimsi arendab veevärki Uustulnukad ja kinnisvaraarendajad peavad oma liitumistasu kompenseerima ise täies mahus. Soovitame kõigil Rohuneeme

More information

March 19-24, 2019 Paula G. Manship YMCA, Lamar Tennis Center

March 19-24, 2019 Paula G. Manship YMCA, Lamar Tennis Center March 19-24, 2019 Paula G. Manship YMCA, Lamar Tennis Center Presented by: TENNIS WORLD RANKINGS AT THE CAJUN CLASSIC Cajun Classic World Ranking Players compete in the four Grand Slams -- US Open, Wimbledon,

More information

Aasta tegijad. Aasta piirkondlik treener

Aasta tegijad. Aasta piirkondlik treener Aasta tegijad Aasta piirkondlik treener Harjumaa Maksim Merkuri Maardu Allveeujumise klubi juht ja produktiivne noortetreener. Aastatel 1980 2000 kuulus ta sportlasena Eesti paremikku. Tema juhendamisel

More information

Ungari prioriteetide hulgas on kõnelused Horvaatia ja Lääne-Balkaniga,

Ungari prioriteetide hulgas on kõnelused Horvaatia ja Lääne-Balkaniga, EMSK Info 22 keeles! EMSK Info Euroopa Majandusja Sotsiaalkomitee Sild Euroopa ja organiseeritud kodanikuühiskonna vahel ISSN 1830-5091 Detsember 2010 / 9 ET JUHTKIRI Head lugejad! Euroopa Majandus- ja

More information

DOMEENINIMEDE ÕIGUSLIKU REGULATSIOONI EBAPIISAVUS JA SELLEST TULENEV «CYBERSQUATTING» JA PIISAVA ÕIGUSTE KAITSE PUUDUMINE

DOMEENINIMEDE ÕIGUSLIKU REGULATSIOONI EBAPIISAVUS JA SELLEST TULENEV «CYBERSQUATTING» JA PIISAVA ÕIGUSTE KAITSE PUUDUMINE TARTU ÜLIKOOL ÕIGUSTEADUSKOND TALLINNAS Eraõiguse instituut Lauri Tiitus DOMEENINIMEDE ÕIGUSLIKU REGULATSIOONI EBAPIISAVUS JA SELLEST TULENEV «CYBERSQUATTING» JA PIISAVA ÕIGUSTE KAITSE PUUDUMINE Bakalaureusetöö

More information

Eesti kui reisisihi turundusstrateegia

Eesti kui reisisihi turundusstrateegia Eesti kui reisisihi turundusstrateegia 2004-2006 Turismiarenduskeskus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus August 2004 Väljavõte: Eesti kui reisisihi tuntuse suurendamise tegevuskava 2004-2006. SISUKORD TURUNDUSSTRATEEGIA

More information

JOHANNA GRIGGS, JIM WILSON, MATT WHITE, HAMISH MCLACHLAN, RYAN PHELAN, LUKE DARCY

JOHANNA GRIGGS, JIM WILSON, MATT WHITE, HAMISH MCLACHLAN, RYAN PHELAN, LUKE DARCY 12 December 2013! With the stars of world tennis, Federer, Nadal, Djokovic, Williams and Stosur descending on Australia, Seven will once again serve up more LIVE tennis than ever before. Australian Open

More information

Eestit esindavad aukonsulid kogunesid konverentsile

Eestit esindavad aukonsulid kogunesid konverentsile Eestit esindavad aukonsulid kogunesid konverentsile Tallinnas toimuval VI Eesti aukonsulite konverentsi raames külastasid aukonsulid maailma eri paigust ka Stenbocki maja. Aukonsulid on asukohariigis ühiskondlikult

More information