Pneumaatilised silindertäiturmehhanismid Seeria B1J Paigalduse, hooldus- ja kasutusjuhendid

Size: px
Start display at page:

Download "Pneumaatilised silindertäiturmehhanismid Seeria B1J Paigalduse, hooldus- ja kasutusjuhendid"

Transcription

1 Pneumaatilised silindertäiturmehhanismid Seeria B1J Paigalduse, hooldus- ja kasutusjuhendid 6 BJ 71 et 8/2009

2 2 6 BJ 71 et Sisukord 1 ÜLDIST Juhendi haare Ehitus ja talitlus Täiturmehhanismi märgised Spetsifikatsioonid Taaskasutus ja hävitamine Ohutusabinõud TRANSPORT, VASTUVÕTT JA LADUSTAMINE PAIGALDAMINE JA EEMALDAMINE Täiturmehhanismi gaasitoide Täiturmehhanismi paigaldamine klapile Toimesuunad HOOLDUS Üldist B1J täiturmehhanismi hooldus B1JA täiturmehhanismi hooldus B1J täiturmehhanismi vahetamine B1JA täiturmehhanismi vastu B1JR ja B1JAR täiturmehhanismid B1JRR ja B1JARR täiturmehhanismid B1JV ja B1JK täiturmehhanismid B1JVA ja B1JKA täiturmehhanismid B1J 322 ja B1JA 322 täiturmehhanismid B1J_H_ täiturmehhanismid TALITLUSHÄIRED TÖÖRIISTAD VARUOSADE TELLIMINE KOOSTEJOONIS JA OSALOETELU Täiturmehhanismid B1J Täiturmehhanismid B1J Täiturmehhanism B1JU Täiturmehhanismid B1JA Täiturmehhanism B1JA Täiturmehhanism B1JAU MÕÕTMED JA KAALUD Täiturmehhanismid B1J, B1JA Täiturmehhanism B1JR / B1JRR Täiturmehhanism B1JAR / B1JARR Liidese mõõtmed TÜÜBIKOOD...24 LOE ESITEKS NEID INSTRUKTSIOONE! Need instruktsioonid annavad informatsiooni täiturmehhanismi turvalise käsitsemise ja töötamise kohta. Kui on vaja täiendavat abi, võta ühendust tootjaga või tootja esindajaga. Aadressid ja telefoninumbrid on trükitud tagakaanel. HOIA NEED INSTRUKTSIOONID ALLES! Muutusi võidakse teha ilma ettehoiatamata. Kõik kaubamärgid on nende vastavate omanike omand.

3 6 BJ 71 et 3 1 ÜLDIST 1.1 Juhendi haare Need juhendid on Metso B1J seeria täiturmehhanismide kasutamise oluline informatsioon. Täpsema informatsiooni saamiseks klappidest, positsioneeridest ja muudest tarvikutest pöördu vastavate paigaldus-, kasutus- ja hooldusjuhendite poole. 1.2 Ehitus ja talitlus B1J seeria täiturmehhanismid on pneumaatilised silindertäiturmehhanismid, mis on mõeldud reguleer- ja sulgeklappidel kasutamiseks. Liigendil on PTFE, PE-HD ja Glacier DU laagrid. Vastupidav malmist korpus kaitseb mehhanismi edukalt keskkonnamõjude ja tolmu eest. Vedru tagab nõutava turvafunktsiooni; kui õhutoide katkeb, siis klapp kas avaneb või sulgub. B1J täiturmehhanismi liidesetaseme mõõtmed vastavad ISO 5211 standardile. B1J tüüpi täiturmehhanismil on vedru paigutatud kolvivarre poolel. Täiturmehhanismi sekundaarvõll, mida vedru juhib, pöörab päripäeva nagu on näha osutikaane poolelt. Kolb liigub seejärel silindri otsa suunas. B1J tüüp on normaalselt varustatud sulgevedru funktsiooniga, kuna ta normaalselt sulgub päripäeva suunas. Sekundaarvõlli kaks kiilusoont asetsevad teineteise suhtes 90 nurga all, võimaldades vahetada täiturmehhanismi asendit klapi suhtes, vt. Joon. 1. KLAPP SULETUD KLAPP SULETUD Joon. 1 2 kiilusoont avamisrõhk sulgerõhk B1J B1JA 2 kiilusoont Täiturmehhanismi tööpõhimõte KLAPP AVATUD KLAPP AVATUD poolt tekitatavale väändemomendile. Siiski on oluline kontrollida ka, kas vastupidises suunas vajaliku väändemomendi tekitamiseks piisab toiterõhku. Silindri ülemise otsa ja korpuse alumise otsa juures asetsevad kruvid, mis aitavad reguleerida kolvi käigu pikkust ja ka täiturmehhanismi võlli pöördenurka. 1.3 Täiturmehhanismi märgised Täiturmehhanismil on identifikatsiooniplaat, vt. Joon. 2. Identifikatsiooniplaadi markeeringud on: 1. Tüüp 2. Tootmise koht, päev, seerianumber (bar code) 3. SO number või ID number (bar code) 4. Kontrollija 5. Maks. toiterõhk Joon. 2 Identifikastiooniplaat 1.4 Spetsifikatsioonid Keskkonna temperatuur: Standard konstruktsioon -20 kuni 70 C Madaltemperatuurkonstruktsioon -40 kuni 70 C Kõrgtemperatuurkonstruktsioon -20 kuni +120 C Maks. toiterõhk: 8,5 bar Käigumaht, dm 3 : B1J/B1JA 8 0,9 B1J/B1JA 10 1,8 B1J/B1JA 12 3,6 B1J/B1JA 16 6,7 B1J/B1JA B1J/B1JA B1J/B1JA B1J/B1JA Nominaalväändemoment vedrujõul, Nm: B1J/B1JA 8 70 B1J/B1JA B1J/B1JA B1J/B1JA B1J/B1JA B1J/B1JA B1J/B1JA B1J/B1JA NB. Väändemoment muutub vastavalt toiterõhule. 5 4 B1JA tüübi puhul asetseb vedru silindri lõpu poolel. Täiturmehhanismi sekundaarvõll, mida vedru juhib, pöörab vastupäeva nagu on näha osutikaane poolelt. Kolb liigub silindri lõpust eemale. B1JA tüüp on ette nähtud avamisvedru rakendusteks, vt. Joon. 1. Vedrutäiturmehhanismi suurus valitakse vastavalt vedru

4 4 6 BJ 71 et M N 1.0 M N Joon. 3 M α / M N M M M M Väljundväändemoment kui pöördenurga funktsioon 1.5 Taaskasutus ja hävitamine 40 M spring Enamik täiturmehhanismi osadest on taaskasutatavad, kui nad sorteerida materjalide kaupa. Enamikul osadest on materjalimarkeering. Materjalide loetelu on täiturmehhanismiga kaasas. Lisaks sellele on erilised taaskasutuse ja hävitamise instruktsioonid saadaval tootjalt. Täiturmehhanismi võib saata tasu eest tootjale tagasi taaskasutuseks või utiliseerimiseks. M M N α / M N Mα / M N M5 M4 M spring α / B1J B1JA Enne silindri kinnituskruvide avamist vabasta vedru pingest vastavalt täiturmehhanismi hoiatusplaadi juhenditele! Ära opereeri täiturmehhanismi, pöörates seda liigendist käsitsi! Ära demonteeri vedrupaketti! Silindris olev vedrupakett on eelpingestatud. Kolvi kinnituskruvi on kinnikeevitatud ja seda ei või kunagi avada, ega vedrupaketti koost lahti võtta. B1J täiturmehhanismi kolb, kolvivars ja vedruplaat tarnitakse alati eelnevalt kokkupandud paketina. Kui täiturmehhanism on rõhu all, ära kasuta käsiajami väändekangi! Enne käsiajami kasutamist sulge toiterõhk ja vabasta rõhu alt silinder. Pane tähele ka torustiku voolust tekkivat dünaamilist väänet. Muidu võivad juhtuda inimvigastused ja seadmete kahjustused. Käsitsedes täiturmehhanismi või klapikomplekti võta arvesse nende kaalu! Ära tõsta klapikomplekti täiturmehhanismist, positsioneerist, piirlülitist või nende torudest. Tõsta täiturmehhanismi nagu juhendatakse Peatükis 2, tõstetrossid tuleb kinnitada ümber klapikomplekti. Raskused on esitatud Peatükis 9. Kukkumine võib põhjustada inimvigastusi ja seadmete kahjustusi. 1.6 Ohutusabinõud Ära ületa lubatud piire! Täiturmehhanismi lubatud rõhupiiride ületamine võib kahjustada seadet ja halvimal juhul põhjustada kontrollimatu rõhuvabanemise. Tulemuseks võib olla seadmete kahjustumine ning inimeste vigastused. Ära demonteeri rõhu all olevat täiturmehhanismi! Rõhu all oleva täiturmehhanismi demonteerimine viib rõhu kontrollimatule vabanemisele. Enne täiturmehhanismi demonteerimist sulge toiterõhk ja vabasta rõhu alt silinder. Muidu võivad juhtuda inimvigastused ja seadmete kahjustused. Jälgi juhendeid, mis on esitatud täiturmehhanismi hoiatusplaatidel!

5 6 BJ 71 et 5 2 TRANSPORT, VASTUVÕTT JA LADUSTAMINE Veendu, et täiturmehhanism ja sellega kaasnev varustus pole transpordil kahjustada saanud. Enne paigaldamist ladusta täiturmehhanism ettevaatlikult, soovitavalt siseruumis kuivas kohas. Ära vii seda paigalduskohale ega eemalda sellelt toruavade kaitsekatteid enne kui vahetult paigalduse alguses. Tõsta täiturmehhanismi nagu näidatud Joon. 4, horisontaalasendis stoppkruvidest, vertikaalasendis rõngaspoldist, mis on stoppkruvi asemele paigaldatud. Ära kasuta tõstekõrva kahesilindriliste täiturmehhanismide tõstmiseks. Vaata Peatükk 9 kaalude osas. Joon. 5 Täiturmehhanismi paigaldamise viisid Joon. 4 Täiturmehhanismi tõstmine 3 PAIGALDAMINE JA EEMALDAMINE 3.1 Täiturmehhanismi gaasitoide Täiturmehhanismis võib kasutada avamissulgemistoiminguteks kuiva suruõhku või maagaasi; õlipihustit pole vaja. Positsioneeriga varustatud silindertäiturmehhanismides peab kasutama puhast, kuiva ja õlivaba suruõhku. Õhu sissevooluavad on näidatud mõõtejoonistel Peatükis 9. Maksimaalne toiterõhk on 8.5 bar. Paigaldusasendi saab vabasti valida, kuid Metso soovitab asendit silindriga ülespoole. Selliselt on täiturmehhanism kõige paremini kaitstud toiteõhu või vee võõrlisandite tekitatavate kahjustuste eest. Kui täiturmehhanismi paigaldusasendit muudetakse, tuleb nool, mis näitab toimesuunda, pöörata vastavaks klapi tegelikule toimele. Kui vajalik, määri täiturmehhanismi süvend ja muhv Cortec VCI 369 või vastava korrosioonivastase määrdega, et kaitsta seda roostetamise ja kinnikiilumise eest. Täiturmehhanism ei tohiks puutuda torustikuga kokku, sest vibratsioon võib seda kahjustada või tekitada ebaõige toimimise. Mõnel juhul, nagu näiteks suure täiturmehhanismi või torustiku olulise vibratsiooni puhul, tuleks täiturmehhanism toestada. Lisajuhendite saamiseks võta ühendust Metso Automation-iga. Kui täiturmehhanismi kasutatakse muude, mitte Metso, tootjate klappidega, tuleb täiturmehhanismi lisatarvikud korralikult kaitsta. 3.2 Täiturmehhanismi paigaldamine klapile Käsitsedes täiturmehhanismi või klapikompleti võta arvesse nende kaalu! Arvesta klapi lõikeliikumisega! Paigalda täiturmehhanism nii, et klapi või mõne muu seadme võll läheks täiturmehhanismi võllisüvendisse. Kui võllisüvend on laiem kui võlli diameeter, kasuta nende vahel muhvi. Täiturmehhanismi võllisüvendil on kaks kiilusoont 90 nurga all. Need võimaldavad paigaldada täiturmehhanismi klapi suhtes eri asenditesse. Metso klappidel on nende võllide otstel faas paigalduse lihtsustamiseks.

6 6 6 BJ 71 et 3.3 Toimesuunad Täiturmehhanismi silindril olev kleebis näitab vedru toimesuuna. MÄRKUS: Eraldi juhendid on olemas sulgepiiri reguleerimiseks metalltihendiga liblikklappidele. Vaata klapi paigaldus-, kasutus- ja hooldusjuhendit, Täiturmehhanismi eemaldamine klapilt Käsitsedes täiturmehhanismi või klapikompleti võta arvesse nende kaalu! Arvesta klapi lõikeliikumisega! B1J täiturmehhanism - sulgevedru toime Paigalda täiturmehhanism klapile kolvi asendiga silindri ülemises otsas ja klapi suletud olekus, vt. Joon. 6. Silinder peab olema rõhuvaba ja vooluavad avatud. Reguleeri suletud-asendi säte, kasutades stoppkruvi (26) silindri otsal. Tihenda kruvikeere mittekõveneva ainega, nagu näiteks Loctite 225 või vastav. Avatud asendi säte reguleeritakse stoppkruviga (27) korpuse põhjal, kui täiturmehhanism on rõhu all ja kolb on madalaimas positsioonis. stoppkruvi suletud asendile avamisrõhule Joon. 8 Täiturmehhanismi eemaldamine tõmmitsaga Joon. 6 B1J täiturmehhanism B1JA täiturmehhanism - avamisvedru toime Paigalda täiturmehhanism klapile kolvi asendiga silindri alumises otsas ja klapi avatud olekus, vt. Joon. 7. Silinder peab olema rõhuvaba ja vooluavad avatud. Reguleeri avatud-asendi säte, kasutades stoppkruvi (27) silindri otsal. Suletud asendi säte reguleeritakse stoppkruviga (26) silindri põhjal, kui täiturmehhanism on rõhu all ja kolb on ülemises positsioonis. stoppkruvi suletud asendile kiilusoont stoppkruvi avatud asendile Näidatud silinder rõhust vabastatud Näidatud silinder rõhustatud Täiturmehhanism peab olema vabastatud rõhust ja õhutoitetorud lahti ühendatud. Keera täiturmehhanismi poolsed kronsteini kruvid lahti ja tõmba täiturmehhanism klapi võllilt maha. Seda on parim teha spetsiaalse tõmmitsa abil, vaata Joon. 8 ja Peatükk 6. Pane tähele klapi ja täiturmehhanismi omavahelist asendit, et kindlustada komplekti korrektne toime. 4 HOOLDUS 4.1 Üldist Pane tähele Peatükis 1.6 antud hoiatusi enne kui tööle asud. Tavalistes oludes ei vaja täiturmehhanism jooksvat remonti. Allpool on kirjeldatud hooldusprotseduurid, mida lõppkasutaja saab ise sooritada. Kui pole teisiti öeldud, viitavad osade numbrid koostejoonisele ja osade loetelule Peatükis 8. Eriti korrosiooniohtlikes olukordades tuleb korpuse sees olevat liigendisüsteemi määrida iga kuue kuu tagant. Kasuta Cortec 369 või vastavat korrosioonivastast ainet. Korpuse võib poolenisti täita poolvedela veekindla määrdega (näit. Mobilux EP2), kui kolvivars on alumises asendis. Peale määrimist või määrdega täitmist, kui stoppkruvi oli eemaldatud, reguleeri piirid sulgerõhk 2 kiilusoont stoppkruvi avatud asendile Joon. 7 B1JA täiturmehhanism

7 6 BJ 71 et B1J täiturmehhanismi hooldus Ära demonteeri rõhu all olevat täiturmehhanismi! Vedru pinge vabastamiseks tuleb enne silindri kinnituskruvide avamist silindri lõpu stoppkruvi eemaldada. Ära demonteeri vedrupaketti! Silindris olev vedrupakett on eelpingestatud. Ära kunagi ava kolvi kinnikeevitatud kinnituskruvi ega demonteeri vedrupaketti. B1J täiturmehhanismi kolb, kolvivars ja vedruplaat tarnitakse alati eelnevalt kokkupandud paketina. Silindril on hoiatusplaat (43). Seadme hooldamisel kontrolli plaadi olemasolu ja õigsust. Vaata Joon. 9. Kontrolli ka, et silindril on noolenäidik, mis näitab vedru toimesuuna. Joon. 10 Täiturmehhanismi laagriploki kinnituskruvi avamine Vajuta laagriliistak sellisele kujule paigald.lihtsustam. Joon. 9 B1J täiturmehhanismi hoiatusplaat Joon. 11 Kolvivarre laagri ja tihendi paigaldamine Kolvi tihendite vahetamine Soovitame, et kõik tihendid ja pehmelaagrid vahetataks välja, kui täiturmehhanism on hoolduseks lahti võetud. Täiturmehhanismi eemaldamine. Kontrolli, et silinder oleks rõhust vabastatud ja et kolb on silindri kaugeimas otsas Eemalda silindri lõpu poolne stoppkruvi (26). Eemalda silindri ots (44). Eemalda korpuse kaas (2). Keera lahti laagri kruvi (29) ja silindri kinnituskruvi (31) silindri aluse (6) poolelt, vt. Joon 10. Kui kolb pöörab, ära proovi pöördumist kolvi kinnituskruviga takistada, sellisel juhul saada kogu täiturmehhanism tootjale parandusse. See, kui kolvi kinnikeevitatud kinnitusmutter on katki, on väga ohtlik! Eemalda silinder koos kolviga - ära demonteeri vedrupaketti! Eemalda O-rõngad. Libista kolb silindrist välja. Eemalda vanad tihendid ja O-rõngad (24, 18). Eemalda kolvivarre tihend (16) ja laager (22). Puhasta tihendipind. Joon. 12 *) B1J8-25 B1J32 *) *) Kolvi tihendite pingutamine kinnitusrõngaga. Määri tihendiruum ja uus O-rõngas Unisilikon L250L või vastava silikoonmäärdega. Paigalda uus laager ja O-rõngas, vaata Joon. 11. Puhasta kolvi tihendi uure ja pane õhuke kiht Cortec VCI 369 määret. Aseta O-rõngas (18) kolvi tihendite alla. Pane tihendid (24) kolvi ümber nii, et liistakute otsad tulevad erinevatelt külgedelt. Pinguta liistakud kinnitusrõngaga nagu näidatud Joon. 12. Kooste kergendamiseks võib tärniga (*) märgitud liistakud lühendada 1.5 kuni 3 mm.

8 8 6 BJ 71 et MÄRKUS: Silindri sisemine pind peab olema igasugusest määrdest puhas! Joon. 14 Kaane paigaldamine korpusele Joon. 13 Löö või vajuta kolb silindrisse läbi kinnitusrõnga. Pane tähele näidikunoole suunda. Vaata Joon. 13. Paigalda uus O-rõngas (19). Suurused 8 ja 10: kindlusta, et kaitsepuks (12A) on oma kohal. Asenda silindri põhi ja paigalda silinder koos kolviga. Pane tähele õhutoite avause asendit: see peab vastama silindri aluse väljalaskegaasi avausele. Pinguta kruvid (31); väändemoment on antud Tabelis 1. Tabel 1 Kolvi asetamine silindrisse Kruvide pingutusväändemomendid Väändemoment, Nm Osa Täiturmehhanism B1J B1J B1J B1J B1J B1J B1J Määri laagriploki kruvi (29) määrdega, näit. Loctite 225 ja pinguta kruvi vast. Tabelile 1. Kinnita korpuse kaas ajutiselt nii, et sekundaarvõlli laagrid toimivad kuid liigend on näha, vt. Joon. 14. Pane tähele maandusrõngad (3A, 4A). Kasuta tihendusainet, näit. Loctite 573 korpuse ja kaane vahelises liideses ja kinnita kaas. Vaata Tabel 1 väändemomentide osas. Paigalda täiturmehhanism klapile ja reguleeri stoppkruvid. Silindri põhja eemaldamiseks vajad eritööriista lukustusmutri avamiseks, vt. Peatükk Liigendilaagrite ja O-rõngaste asendamine Eemalda täiturmehhanism klapilt. Kontrolli, et silinder oleks rõhust vabastatud ja et kolb on silindri kaugeimas otsas. Eemalda silindri lõpu poolne stoppkruvi (26). Eemalda korpuse kaas (2). Ava laagriploki (5) kinnituskruvi (29). Vaata Joon. 10. Pööra liigendit (3), et eraldada laagriplokk kolvivarrest (10). Tõsta kogu liigend korpusest välja. Vaata Joon. 15. Eemalda lukustusrõngad (36) ja tugirõngad (37). Vaata Joon. 16. Eemalda ühenduskangid (4), rõngas (4A) ja kontrolli laagrite (20, 21) seisukorda. Kui tegeled avatud kaanega täiturmehhanismiga, hoia oma sõrmed, tööriistad ja muud esemed väljaspool korpust. Enne kui ajutiselt ühendada õhutoide sulgeklapi täiturmehhanismiga, kontrolli liidest otsas ja põhjas. Liiguta täiturmehhanismi, et kontrollida silindri toimet ja liigendi laagrite seisukorda. Sulge õhutoide ja vabasta silinder rõhust. Määri liigendi ava korrosioonivastase määrdega Cortec VCI 369. Joon. 15 Liigendi eemaldamine korpusest B1C8-25 täiturmehhanismi ühendusvarre (4) laagrid (20, 21) on kinnitatud pressi all, nii et laagrite vahetamise asemel tuleb vahetada kogu ühendusvarre komplekt. B1J32 täiturmehhanismis saab laagreid eemaldada.

9 6 BJ 71 et B1JA täiturmehhanismi hooldus Ära demonteeri rõhu all olevat täiturmehhanismi! Vedrupinge vabastamiseks eemalda alati korpuse põhja stoppkruvi enne silindri kinnituskruvide avamist. Silindril on hoiatusplaat (43), vt. Joon. 17. Seadme hooldamisel kontrolli plaadi olemasolu ja õigsust. Kontrolli ka, et silindril on noolenäidik, mis näitab vedru toimesuuna. Joon. 16 Liigendi demonteerimine Eemalda liigendi laagrid (23), O-rõngas (17) ja maandusrõngas (3A). Puhasta liigendi osad ja kasuta Cortec VCI 369 määret laagri ja tihendipindadele. Paigalda maandusrõngas (3A), kangi laagrid (23) ja O-rõngas (17). Maandusrõngad (3A ja 4A) on vajalikud ATEX tingimuste täitmiseks. Pane liigend kokku ja paigalda see korpusesse. Õige asendi osas vaata Joonis 16. Pane tähele rõngast (4A). Määri laagriploki kruvi (29) keere määrdega, näit. Loctite 225 ja pinguta kruvi vast. Tabelile 1. Määri liigendi ava korrosioonivastase määrdega Cortec VCI 369. Kasuta tihendusainet, näit. Loctite 573 korpuse ja kaane vahelises liideses ja kinnita kaas. Vaata Tabel 1 väändemomentide osas. Liiguta täiturmehhanismi et kontrollida, et see liigub korralikult. Paigalda täiturmehhanism klapile ja reguleeri stoppkruvid. Kõrge ümbritseva keskkonna niiskuse ja korrosioonirikkas keskkonnas tuleb liigendit määrida Cortec VCI 369 iga kuue kuu järel või täita korpus määrdega. Vt. Peatükk 4.1. Joon Kolvi tihendite vahetamine Soovitame, et kõik tihendid ja pehmelaagrid vahetataks välja, kui täiturmehhanism on hoolduseks lahti võetud. Täiturmehhanismi eemaldamine klapilt. Kontrolli, et silinder oleks rõhust vabastatud ja et kolb on silindri kaugeimas otsas. Eemalda silindri lõpu poolne stoppkruvi (27). Eemalda silindri kinnituskruvid (31) silindripõhja (6) poolelt. Tõsta silinder koos selle otsaga välja. Eemalda korpuse kaas (2). Pööra liigendit piisavalt, et saada ligi laagriploki pingutuskruvile (29). Ava kruvi. Eemalda kolb koos vedrupaketiga - ära demonteeri vedrupaketti! Eemalda vanad tihendid ja O-rõngas (24, 18). B1JA täiturmehhanismi hoiatusplaat Ära demonteeri vedrupaketti! Silindris olev vedrupakett on eelpingestatud. Ära kunagi ava kolvi kinnikeevitatud kinnituskruvi ega demonteeri vedrupaketti. B1JA täiturmehhanismi kolb, kolvivars ja vedruplaat tarnitakse alati eelnevalt kokkupandud paketina. Eemalda kolvivarre tihend (16) ja laager (22). Puhasta tihendipind. Määri tihendiruum ja uus O-rõngas Unisilikon L250L või Molykote III määrdega. Paigalda uus laager ja O- rõngas, vaata Joon. 11. Puhasta kolvi tihendi uure ja pane õhuke kiht Cortec VCI 369 määret. Aseta O-rõngas (18) kolvi tihendite alla.

10 10 6 BJ 71 et *) Joon. 18 Pane tihendid (24) kolvi ümber nii, et liistakute otsad tulevad erinevatelt külgedelt. Pinguta liistakud kinnitusrõngaga nagu näidatud Joon. 18. Kooste kergendamiseks võib tärniga (*) märgitud liistakud lühendada 1.5 kuni 3 mm. Kolvi tihendite pingutamine kinnitusrõngaga. MÄRKUS: Silindri sisemine pind peab olema igasugusest määrdest puhas! Joon. 19 B1JA8-25 B1JA *) *) Kolvi asetamine silindrisse Löö või vajuta kolb silindrisse läbi kinnitusrõnga. Pane tähele näidikunoole suunda. Vaata Joon. 19. Paigalda uued silindripõhja O-rõngad (19). Suurused 8 ja 10: kindlusta, et kaitsepuks (12A) on oma kohal. Asenda silinder kolviga. Enne silindripõhjale paigaldamist määri laagriploki kruvi (29) keere määrdega, näit. Loctite 225 ja pinguta kruvi vast. Tabelile 1. Kinnita korpuse kaas ajutiselt nii, et sekundaarvõlli laagrid toimivad kuid liigend on näha. Kui tegeled avatud kaanega täiturmehhanismiga, hoia oma sõrmed, tööriistad ja muud esemed väljaspool korpust. Määri liigendi ava korrosioonivastase määrdega Cortec VCI 369. Kasuta tihendusainet, näit. Loctite 573 korpuse ja kaane vahelises liideses ja kinnita kaas. Vaata Tabel 1 väändemomentide osas. Silindri põhja eemaldamiseks vajad eritööriista lukustusmutri avamiseks, vt. Peatükk 6. Tagasipaigaldusel kindlusta mutter Loctite 225-ga. Paigalda täiturmehhanism klapile ja reguleeri stoppkruvid Liigendilaagrite ja O-rõngaste asendamine Turvakaalutlustel jälgi täpselt allpoololevaid tööprotseduure. Eemalda täiturmehhanism klapilt. Kontrolli, et silinder oleks rõhust vabastatud ja et kolb on silindri kaugeimas otsas. Eemalda korpuse lõpu stoppkruvi (27). Eemalda korpuse kaas (2). Eemalda silindri kinnituskruvid (31) põhja poolelt. Tõsta silindrit ja kolbi selliselt, et saab avada laagriploki (29) kinnituskruvi. Ava kinnituskruvi. Vaata Joon. 10. Pööra liigendit (3), et eraldada laagriplokk (5) kolvivarrest. Tõsta kogu liigend korpusest välja. Vaata Joon. 15. Eemalda lukustusrõngad (36) ja tugirõngad (37). Vaata Joon. 16. Eemalda ühenduskangid (4), rõngas (4A) ja kontrolli laagrite (20, 21) seisukorda. B1J8-25 täiturmehhanismi ühendusvarre (4) laagrid (20, 21) on kinnitatud pressi all, nii et laagrite vahetamise asemel tuleb vahetada kogu ühendusvarre komplekt. B1J32 täiturmehhanismis saab laagreid eemaldada. Eemalda liigendi laagrid (23), O-rõngad (17) ja maandusrõngas (3A). Puhasta liigendi osad ja kasuta Cortec VCI 369 määret laagri ja tihendipindadele. Paigalda maandusrõngas (3A), kangi laagrid (23) ja O-rõngas (17). Maandusrõngad (3A ja 4A) on vajalikud ATEX tingimuste täitmiseks. Pane liigend kokku ja paigalda see korpusesse. Õige asendi osas vaata Joonis 16. Pane tähele rõngast (4A). Määri laagriploki kruvi (29) keere määrdega, näit. Loctite 225 ja pinguta kruvi vast. Tabelile 1. Paigalda uus silindripõhja O-rõngas (19). Paigalda silinder. Kasuta Cortec 369 või vastavat korrosioonivastast ainet liigendi avas. Enne kui ajutiselt ühendada õhutoide sulgeklapi täiturmehhanismiga, kontrolli liidest otsas ja põhjas. Liiguta täiturmehhanismi, et kontrollida silindri toimet ja laagrite seisukorda. Sulge õhutoide ja vabasta silinder rõhust.

11 6 BJ 71 et 11 Kasuta tihendusainet, näit. Loctite 573 korpuse ja kaane vahelises liideses ja kinnita kaas. Liiguta täiturmehhanismi et kontrollida, et see liigub korralikult. Paigalda täiturmehhanism klapile ja reguleeri stoppkruvid. Kõrge ümbritseva keskkonna niiskuse ja korrosioonirikkas keskkonnas tuleb liigendit määrida Cortec VCI 369 iga kuue kuu järel või täita korpus määrdega. Vt. Peatükk B1J täiturmehhanismi vahetamine B1JA täiturmehhanismi vastu B1J täiturmehhanismi saab vahetada B1JA täiturmehhanismi vastu, vahetades vedrupaketi ja pöörates silindri teisipidi Silindri eemaldamine Eemalda silinder nagu Peatükis Vedrupaketi vahetamine Vaheta B1J täiturmehhanismi vedrupakett tootjalt tellitud B1JA vedrupaketi vastu. Silinder peab olema pööratud 180. Vaata Joon. 20. MÄRKUS: Silindri hoiatusplaat tuleb ka vahetada vastavaks B1JA täiturmehhanismile! Hooldus Enne silindri kinnituskruvide avamist pööra käsiratas vedrupinge vabastamiseks alati vastupäeva lõppasendisse. Silindril on hoiatusplaat (43), vt. Joon. 21. Seadme hooldamisel kontrolli plaadi olemasolu ja õigsust. Kontrolli ka, et silindril on noolenäidik, mis näitab vedru toimesuuna. Joon. 21 B1JR täiturmehhanismi hoiatusplaat Kui tapi (50) ja mutri (51) vahelt õhk lekib, kontrolli O- rõngas (54) ja vaheta see vajadusel. Kontrolli ka silinderrulli (56) seisukord. Vaata Joon. 22. Muu hooldus sama nagu B1J täiturmehhanismil, Peatükk 4.2. Joon. 20 Silindri pööramine Täiturmehhanismi kokkupanek Pane täiturmehhanism kokku nagu Peatükis B1JR ja B1JAR täiturmehhanismid B1JR täiturmehhanism B1JR täiturmehhanism on muidu sarnane B1J-ga, v.a. et seda saab ka manuaalselt juhtida, et viia kolb madalaimasse asendisse vastu vedrut juhul kui õhu toide katkeb. B1J täiturmehhanismi saab muuta B1JR-ks, vahetades silindri otsa (44) vastavalt ja lisades osad (50 kuni 56), vt. Joon. 22. MÄRKUS: Kui tapp (50) koos O-rõngaga (54) asetseb silindri sees, toimub tapi keerme vahelt teatud õhuvool. S.t. kui suruõhu kadumisel viidi klapp käsitsi avatud asendisse ja seejärel õhurõhk taastati. Leke peatub, kui käsijuhtimine viia suletud asendisse. Vaata Joon.22. Joon. 22 B1JR täiturmehhanism Osaloetelu Joonisel 22: Osa Kogus Nimi 44 1 Silindri ots 50 1 Tapp 51 1 Tapi mutter 52 1 Käsiratas 53 1 Kontramutter 54 1 O-rõngas 55 1 Vedru tihvt 56 1 Silinderrull

12 12 6 BJ 71 et Klapi suletud ja avatud asendite reguleerimine B1JR täiturmehhanismis, teisiti kui B1J puhul, reguleeritakse ülemine klapi asend tapi mutriga (51), mis on kindlustatud kontramutriga (53). Reguleerimise ajal peab tapp (50) olema kõige välimises asendis B1JAR täiturmehhanism B1JAR täiturmehhanism on muidu sarnane B1J-ga, v.a. et seda saab ka manuaalselt juhtida, et viia kolb kõrgeimasse asendisse vastu vedrut juhul kui õhu toide katkeb. B1JA täiturmehhanismi saab muuta B1JAR-ks, vahetades korpuse (1) ja lisades osad (50 kuni 56), vt. Joon. 24. Et teha muudatust, peab täiturmehhanism olema lahti monteeritud, vaata Peatükk Silindri aluse kinnitamisel korpuse külge on lukustusmutri (35) lahtikeeramiseks ja pingutamiseks vaja spetsiaalset tööriista. Vt. Peatükk Hooldus Enne silindri kinnituskruvide avamist pööra käsiratas vedrupinge vabastamiseks alati vastupäeva lõppasendisse. Silindril on hoiatusplaat (43). Seadme hooldamisel kontrolli plaadi olemasolu ja õigsust, vt. Joon. 23. Kontrolli ka, et silindril on noolenäidik, mis näitab vedru toimesuuna. Joon. 23 B1JAR täiturmehhanismi hoiatusplaat Kui täiturmehhanismi kasutamisel käsirattaga ilmneb jäikus või müra, kontrolli laagrite (56) seisukord, vaata Joon. 24. Muu hooldus sama nagu B1JA täiturmehhanismil, Peatükk 4.3. Osaloetelu Joonisel 24: Osa Kogus Nimi 1 1 Korpus 50 1 Tapp 51 1 Tapi mutter 52 1 Käsiratas 53 1 Kontramutter 54 1 O-rõngas 55 1 Vedru tihvt 56 1 Silinderrull Klapi suletud ja avatud asendite reguleerimine B1JAR täiturmehhanismis, teisiti kui B1JA puhul, reguleeritakse alumine klapi piirasend tapi mutriga (51), mis on kindlustatud kontramutriga (53). Reguleerimise ajal peab tapp (50) olema kõige välimises asendis. 4.6 B1JRR ja B1JARR täiturmehhanismid B1JRR täiturmehhanism B1JRR täiturmehhanism on muidu sarnane B1J-ga, v.a. et seda saab ka manuaalselt juhtida, et viia kolb madalaimasse asendisse vastu vedrut juhul kui õhu toide katkeb. Käsiratta pööramine päripäeva suleb klapi. B1J täiturmehhanismi saab muuta B1JRR-ks, vahetades silidri otsa (44) vastavalt ja lisades osad (306 kuni 320), vt. Joon. 27. MÄRKUS: Kui tihendikaelus (15) koos O-rõngastega (16) asetseb silindri sees, toimub tapi keerme ja kaitseklapi (58) vahelt teatud õhuvool. S.t. kui suruõhu kadumisel viidi klapp käsitsi avatud asendisse ja seejärel õhurõhk taastati. Leke peatub, kui käsijuhtimine viia suletud asendisse. Vaata Joon. 25. Käsijuhtimine lülitub välja, kui käsiratast pöörata vastupäeva äärmisse asendisse. B1JRRU20, B1JARRU20: 240 pööret / 90º liikumine B1JRRU25, B1JARRU25: 300 pööret / 90º liikumine B1JRRU32, B1JARRU32: 377 pööret / 90º liikumine Joon. 25 Käsijuhtimine Joon. 24 B1JAR täiturmehhanism

13 6 BJ 71 et Hooldus Enne silindri või ülekande kinnituskruvide avamist ja selleks, et vabastada vedru pinge alt, eemalda kruvi (319) ja mutter (320) ning pööra käsiratast päripäeva lõppasendisse. Silindril on hoiatusplaat (43), vt. Joon. 26. Seadme hooldamisel kontrolli plaadi olemasolu ja õigsust. Kontrolli ka, et silindril on noolenäidik, mis näitab vedru toimesuuna. Joon. 26 CAUTION ACHTUNG ATTENTION ОСТОРОЖНО VARNING VARO SPRING UNDER COMPRESSION! TURN TO UPPER POSITION PARTS AND, THEN OPEN SCREWS FEDER UNTER SPANNUNG! ERST UND IN DIE OBERE STELLUNG, DANN SCHRAUBEN ÖFFNEN RESSORT SOUS TENSION! TOURENT PIECES ET EN POSITION SUPERIEURE AVANT D ENLEVER LES VIS BELASTAD TRYCKFJÄDER! DELARNA OCH MÅSTE SKRUVAS HELT UT INNAN SKRUVARNA LÖSGÖRES JÄNNITETTY PURISTUSJOUSI! OSAT JA ON KIERRETTÄVÄ YLÄ- ASENTOON ENNEN RUUVIEN AVAAMISTA B1JRR täiturmehhanismi hoiatusplaat Käsiülekanne ei vaja jooksvat remonti. Ülekandele saab vajadusel määret lisada kõige välimise ühenduskruvi augu kaudu. Muu hooldus sama nagu B1J täiturmehhanismil, Peatükk Klapi suletud ja avatud asendite reguleerimine B1JRR täiturmehhanismides reguleeritakse klapi ülemine piirasend kruviga (319) ja kindlustatakse kontramutriga (320) B1JARR täiturmehhanism B1JARR täiturmehhanism on muidu sarnane B1J-ga, v.a. et seda saab ka manuaalselt juhtida, et viia kolb kõrgeimasse asendisse vastu vedrut juhul kui õhu toide katkeb. Käsiratta pööramine päripäeva suleb klapi. B1JA täiturmehhanismi saab muuta B1JARR-ks, vahetades korpuse (1) ja lisades osad (305 kuni 324), vt. Joon. 29. Et teha muudatust, peab täiturmehhanism olema lahti monteeritud, vaata Peatükk Silindri aluse kinnitamisel korpuse külge on lukustusmutri (35) lahtikeeramiseks ja pingutamiseks vaja spetsiaalset tööriista. Vt. Peatükk Hooldus Enne silindri või ülekande kinnituskruvide avamist ja selleks, et vabastada vedru pinge alt, eemalda kruvi (323) ja mutter (324) ning pööra käsiratast vastupäeva lõppasendisse. Silindril on hoiatusplaat (43). Seadme hooldamisel kontrolli plaadi olemasolu ja õigsust, vt. Joon. 28. Kontrolli ka, et silindril on noolenäidik, mis näitab vedru toimesuuna. CAUTION ACHTUNG ATTENTION ОСТОРОЖНО SPRING UNDER COMPRESSION! TURN TO LOWER POSITION PARTS AND, THEN OPEN SCREWS FEDER UNTER SPANNUNG! ERST UND IN DIE UNTERE STELLUNG, DANN SCHRAUBEN ÖFFNEN RESSORT SOUS TENSION! TOURENT PIECES ET EN POSITION INFÉRIEURE AVANT D ENLEVER LES VIS VARNING VARO BELASTAD TRYCKFJÄDER! DELARNA OCH MÅSTE SKRUVAS HELT UT INNAN SKRUVARNA LÖSGÖRES JÄNNITETTY PURISTUSJOUSI! OSAT JA ON KIERRETTÄVÄ ALA- ASENTOON ENNEN RUUVIEN AVAAMISTA Joon. 28 B1JARR täiturmehhanismi hoiatusplaat Joon. 27 B1JRR täiturmehhanism Osaloetelu Joonisel 27: Osa Kogus Nimi Käsiülekanne Silindri ots Pikendusvõll Käsiratas Tugikronstein Kuuskantkruvi Laager 313 Tihvt 314 Tihvt 319 Kuuskantkruvi 320 Kuuskantmutter Käsiülekanne ei vaja jooksvat remonti. Ülekandele saab vajadusel määret lisada kõige välimise ühenduskruvi augu kaudu. Muu hooldus sama nagu B1JA täiturmehhanismil, Peatükk 4.3.

14 14 6 BJ 71 et 4.9 B1J 322 ja B1JA 322 täiturmehhanismid Põhimõtteliselt on B1J 322 ja B1JA 322 täiturmehhanismid sarnased B1J ja B1JA-ga vastavalt. Suurema väände saavutamiseks on nad varustatud siiski kahe silindriga, mis on liigendi abil ühendatud sekundaarvõllile. Vt. Peatükk Hooldus Vaata Peatükid 4.2 või 4.3 vastavalt. Joon. 29 B1JARR täiturmehhanism Osaloetelu Joonisel 29: Osa Kogus Nimi 1 1 Korpus Käsiülekanne Tugikronstein Ühendusplaat (mõõde 20 ainult) Padrunkruvi (mõõde 20 ainult) Käsiratas Tihvt Kuuskantkruvi Kuuskantmutter Klapi suletud ja avatud asendite reguleerimine B1JARR täiturmehhanismis, teisiti kui B1JA puhul, reguleeritakse alumine klapi piirasend mutriga (323), mis on kindlustatud kontramutriga (324). 4.7 B1JV ja B1JK täiturmehhanismid Täiturmehhanismid on muidu samad nagu B1J, v.a. et B1JVl on võimsam vedru, mis tagab 1.3 korda tugevama väände, kuid ta nõuab ka rohkem suruõhku (5.5 bar). B1JK on nõrgema vedruga, umbes 0.7 madalama väändega ja vähesema suruõhu vajadusega. Vt. Peatükk B1J_H_ täiturmehhanismid B1J_H_ täiturmehhanismid on varustatud hüdraulilise käsijuhtimisega. Pneumosilinder on varustatud kolvivarre otsa kinnitatud hüdraulilise käsijuhtimisega silindriga. Hüdraulilise pumba õiged paigaldusasendid on: horisontaalselt (liigend ülal) või vertikaalselt (kolvi tipp suunaga alla) Joon Hooldus Piston B1JH_ Vaata Peatükid 4.2 või 4.3 vastavalt. Piston B1JAH_ B1J_H_ täiturmehhanism, paigaldusasendid Hooldus Vt. Peatükk B1JVA ja B1JKA täiturmehhanismid Täiturmehhanismid on muidu samad nagu B1JA, v.a. et B1JVA-l on võimsam vedru, mis tagab tugevama väände, kuid ta nõuab ka rohkem suruõhku. B1JKA on nõrgema vedruga, madalama väändega ja vähesema suruõhu vajadusega. Vt. Peatükk Hooldus Vt. Peatükk 4.3.

15 6 BJ 71 et 15 5 TALITLUSHÄIRED Tabelis 2 on loetletud pikema kasutuse vältel tekkida võivad talitlushäired. 6 TÖÖRIISTAD Täiturmehhanismi hoolduseks on lisaks tavalistele tööriistadele vaja mõned eritööriistad. Need saab tellida tootjalt: Täiturmehhanismi eemaldamiseks: - Tõmmits Kolvi tihendi paigaldamiseks: - Kinnitusrõngas Silindripõhja eemaldamine: - Kontramutrivõti Tabel 2 Võimalikud talitlushäired 7 VARUOSADE TELLIMINE MÄRKUS: Kasuta ainult originaalvaruosi. See tagab täiturmehhanismi korraliku toimimise. Varuosade tellimisel lisa alati järgmine informatsioon: tüübikood, tellimuse number, seerianumber osaloetelu number, osa number, osa nimetus ja soovitud kogus Selle informatsiooni leiab identifikatsiooniplaadilt või dokumentidest. Sümptom Võimalik põhjus Toiming Ebaregulaarne või aeglane toime Madal toiterõhk Veendu, et toiterõhk vastab klapi nõutud minimaalväändemomendile. Kontrolli, et toiteõhu torud on piisava mõõduga. Positsioneeri viga Kontrolli positsioneeri talitlus. Klapi viga Kontrolli klapi korralik toimimine ilma täiturmehhanismita. Täiturmehhanismi suuruse vale valik Võta ühendust tootjaga valiku kontrollimiseks. Leke kolvis või kolvivarda tihendis Asenda tihendid. Vaata Peat või 4.3.1, sõltuvalt täiturmehhanismi tüübist. Silinder on võõrlisandite tõttu rikutud Pane tähele paigaldusasendi soovitused. Vaheta kahjustatud silinder. Täiturmehhanismi laagrite kulumine Kontrolli laagrid nagu Peatükkides või 4.3.2, sõltuvalt täiturmehhanismi tüübist. Vaheta laagrid kui vaja. Kui töömaterjali kontsentratsioon on suur, tuleb laagreid ja kolvirõngaid vahetada regulaarselt: maksimaalselt operatsiooni. Liigend on korrodeerunud tugevalt niisketes tingimustes Laagriploki kinnituskruvi on lõtv Lõtk täiturmehhanismi ja klapi vahel Puhasta liigend ja vaheta laagrid. Kui vaja, määri korpus või täida see määrdega regulaarselt nagu Peatükis 4.1. Kui vesi ilmub korpusesse, võib puurida väljalaskeaugu (Ø 5 mm) korpuse alumisesse osasse. Pinguta kruvi. Tihenda näit. Loctite 225-ga. Vaheta vajalikud osad välja.

16 16 6 BJ 71 et 8 KOOSTEJOONIS JA OSALOETELU 8.1 Täiturmehhanismid B1J A A 4, 20, A A Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 1 1 Korpus 2 1 Kaas Liigend 2 3A 1 Antistaatiline rõngas Ühenduskang ja laagrid 2 ** 4A **** 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 5 1 Laagriplokk 2 ** 6 1 Silindri põhi Osuti kaas Silinder Kolb *** 10 1 Kolvivars *** 11 1 Vedru *** 12 1 Vedruplaat *** 12A 1 Kaitsepuks 13 1 Rõngas *** 14 2 Lukustusrõngas *** 15 1 Kuuskantmutter *** 16 1 O-rõngas 1 * 17 2 O-rõngas 1 * 18 1 O-rõngas 1 * 19 1 O-rõngas 1 * 20 2 Laager 2 ** 21 2 Laager 2 ** 22 1 Laager 1 * 23 2 Laager 1 * 24 3 Kolvi tihend 1 * Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 25 2 Puks Stoppkruvi Stoppkruvi Kruvi 30 4 Kruvi 31 8, 12 Kruvi 32 2 Kruvi 33 1 Mutter 3 33A 1 O-rõngas Mutter Kontramutter Lukustusrõngas 37 2 Tugirõngas 39 1 ID plaat 40 1 Filter 41 4 Kolb 42 1 Kolb 43 1 Hoiatusplaat 44 1 Silindri ots Rõhu väljalaske klapp 61 1 Suunanool Kruvi *) Tarnitakse komplektina **) Liigendi kooste, on saadaval ka omaette. Osad 20 ja 21 pole eraldi saadaval.. Need tarnitakse ainult komplektis koos osaga 4. ***) Vedrukooste osa ****) Koos pikaajalise valikuga Varuosakategooria 1: Põhihoolduse jaoks soovitatavad pehmed osad Varuosakategooria 2: Liigendi remont Varuosakategooria 3: Kapitaaltremont (kapitaalremondiks on vajalikud kõigi kolme kategooria varuosad)

17 6 BJ 71 et Täiturmehhanismid B1J A A 20 B1J32 4A 4, 20, 21 B1J A Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 1 1 Korpus 2 1 Kaas Liigend 2 ** 3A 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 4 2 Ühenduskang 2 ** 4A **** 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 5 1 Laagriplokk 2 ** 6 1 Silindri põhi Osuti kaas Silinder Kolb *** 10 1 Kolvivars *** 11 1 Vedru *** 12 1 Vedruplaat *** 13 1 Rõngas *** 14 2 Lukustusrõngas *** 15 1 Kuuskantmutter *** 16 1 O-rõngas 1 * 17 2 O-rõngas 1 * 18 1 O-rõngas 1 * 19 1 O-rõngas 1 * 20 2 Laager 2 ** (suurus32: 1 *) 21 2 Laager 2 ** (suurus32: 1 *) 22 1, 2 Laager 1 * 23 2 Laager 1 * 24 3, 4 Kolvi tihend 1 * 25 2 Puks 3 Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 26 1 Stoppkruvi Stoppkruvi Kruvi 30 4 Kruvi 31 6 Tikkpolt 32 2 Kruvi 33 1 Mutter 3 33A 1 O-rõngas Mutter Kontramutter Lukustusrõngas 37 2 Tugirõngas 39 1 ID plaat 40 1 Filter 41 4 Kolb 42 1 Kolb 43 1 Hoiatusplaat 44 1 Silindri ots Mutter 46 6 Seib 58 1 Rõhu väljalaske klapp 61 1 Suunanool Kruvi *) Tarnitakse komplektina **) Liigendi kooste, on saadaval ka omaette. Täiturmehhanism mõõde 25: Osad 20 ja 21 pole eraldi saadaval.. Need tarnitakse ainult komplektis koos osaga 4. ***) Vedrukooste osa ****) Pikaajalise valikuga ja mõõt 32 Varuosakategooria 1: Põhihoolduse jaoks soovitatavad pehmed osad Varuosakategooria 2: Liigendi remont Varuosakategooria 3: Kapitaaltremont (kapitaalremondiks on vajalikud kõigi kolme kategooria varuosad)

18 18 6 BJ 71 et 8.3 Täiturmehhanism B1JU A A A Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 1 1 Korpus 2 1 Kaas Liigend 2 ** 3A 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 4 4 Ühenduskang 2 ** 4A 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 5 2 Laagriplokk 2 ** 6 2 Silindri põhi Osuti kaas Silinder Kolb *** 10 2 Kolvivars *** 11 2 Vedru *** 12 1 Vedruplaat *** 13 2 Rõngas *** 14 4 Stopperrõngas *** 15 2 Kuuskantmutter *** 16 2 O-rõngas 1 * 17 2 O-rõngas 1 * 18 2 O-rõngas 1 * 19 4 O-rõngas 1 * 20 4 Laager 1 * 21 4 Laager 1 * 22 2 Laager 1 * 23 2 Laager 1 * 24 8 Kolvi tihend 1 * 25 2 Puks Stoppkruvi 3 Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 27 2 Stoppkruvi Kruvi Kruvi Kruvi 32 2 Kruvi 33 2 Mutter 3 33A 2 O-rõngas Mutter Kontramutter Lukustusrõngas 37 4 Tugirõngas 39 1 ID plaat 40 2 Filter 41 4 Kolb 42 2 Kolb 43 2 Hoiatusplaat 44 2 Silindri ots Kuuskantmutter 46 2 Seib 58 1 Rõhu väljalaske klapp 61 1 Suunanool Kruvi 63 2 Tihvt 65 4 Tihvt 96 4 Kruvi *) Tarnitakse komplektina **) Liigendi kooste, on saadaval ka omaette ***) Vedrukooste osa Varuosakategooria 1: Põhihoolduse jaoks soovitatavad pehmed osad Varuosakategooria 2: Liigendi remont Varuosakategooria 3: Kapitaaltremont (kapitaalremondiks on vajalikud kõigi kolme kategooria varuosad)

19 6 BJ 71 et Täiturmehhanismid B1JA A A A 4, 20, A Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 1 1 Korpus 2 1 Kaas Liigend 2 ** 3A 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 4 2 Ühenduskang 2 ** 4A **** 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 5 1 Laagriplokk 2 ** 6 1 Silindri põhi Osuti kaas Silinder Kolb *** 10 1 Kolvivars *** 11 1 Vedru *** 12 1 Vedruplaat *** 12A 1 Kaitsepuks 13 1 Kinnitustoru *** 15 1 Kuuskantmutter *** 16 1 O-rõngas 1 * 17 2 O-rõngas 1 * 18 1 O-rõngas 1 * 19 1 O-rõngas 1 * 20 2 Laager 2 ** 21 2 Laager 2 ** 22 1 Laager 1 * 23 2 Laager 1 * 24 3 Kolvi tihend 1 * Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 25 2 Puks Stoppkruvi Stoppkruvi Kruvi 30 4 Kruvi 31 8, 12 Kruvi 32 2 Kruvi 33 1 Mutter 3 33A 1 O-rõngas Mutter Kontramutter Lukustusrõngas 37 2 Tugirõngas 39 1 ID plaat 40 1 Filter 41 4 Kolb 42 1 Kolb 43 1 Hoiatusplaat 44 1 Silindri ots Rõhu väljalaske klapp 61 1 Suunanool Kruvi *) Tarnitakse komplektina **) Liigendi kooste, on saadaval ka omaette Täiturmehhanismi mõõdud 8"-20: Osad 20 ja 21 pole eraldi saadaval.. Need tarnitakse ainult komplektis koos osaga 4. ***) Vedrukooste osa ****) Koos pikaajalise valikuga Varuosakategooria 1: Põhihoolduse jaoks soovitatavad pehmed osad Varuosakategooria 2: Liigendi remont Varuosakategooria 3: Kapitaaltremont (kapitaalremondiks on vajalikud kõigi kolme kategooria varuosad)

20 20 6 BJ 71 et 8.5 Täiturmehhanism B1JA A A , 20, 21 4A B1J32 29 B1J A Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 1 1 Korpus 2 1 Kaas Liigend 2 ** 3A 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 4 2 Ühenduskang 2 ** 4A **** 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 5 1 Laagriplokk 2 ** 6 1 Silindri põhi Osuti kaas Silinder Kolb *** 10 1 Kolvivars *** 11 1 Vedru *** 12 1 Vedruplaat *** 13 1 Kinnitustoru *** 15 1 Kuuskantmutter *** 16 1 O-rõngas 1 * 17 2 O-rõngas 1 * 18 1 O-rõngas 1 * 19 1 O-rõngas 1 * 20 2 Laager 2 ** (suurus 32: 1 * 21 2 Laager 2 ** (suurus 32: 1 * 22 1, 2 Laager 1 * 23 2 Laager 1 * 24 3, 4 Kolvi tihend 1 * 25 2 Puks 3 Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 26 1 Stoppkruvi Stoppkruvi Kruvi 30 4 Kruvi 31 6 Tikkpolt 32 2 Kruvi 33 1 Mutter 3 33A 1 O-rõngas Mutter Kontramutter Lukustusrõngas 37 2 Tugirõngas 39 1 ID plaat 40 1 Filter 41 4 Kolb 42 1 Kolb 43 1 Hoiatusplaat 44 1 Silindri ots Mutter 46 6 Seib 58 1 Rõhu väljalaske klapp 61 1 Suunanool Kruvi *) Tarnitakse komplektina **) Liigendi kooste, on saadaval ka omaette. Täiturmehhanism suurus 25: Osad 20 ja 21 pole eraldi saadaval.. Need tarnitakse ainult komplektis koos osaga 4. ***) Vedrukooste osa ****) Pikaajalise valikuga ja mõõt 32 Varuosakategooria 1: Põhihoolduse jaoks soovitatavad pehmed osad Varuosakategooria 2: Liigendi remont Varuosakategooria 3: Kapitaaltremont (kapitaalremondiks on vajalikud kõigi kolme kategooria varuosad)

21 6 BJ 71 et Täiturmehhanism B1JAU A A A Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 1 1 Korpus 2 1 Kaas Liigend 2 ** 3A 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 4 4 Ühenduskang 2 ** 4A 1 Antistaatiline rõngas 2 ** 5 2 Laagriplokk 2 ** 6 2 Silindri põhi Osuti kaas Silinder Kolb *** 10 2 Kolvivars *** 11 2 Vedru *** 12 1 Vedruplaat *** 13 2 Rõngas *** 15 2 Kuuskantmutter *** 16 2 O-rõngas 1 * 17 2 O-rõngas 1 * 18 2 O-rõngas 1 * 19 4 O-rõngas 1 * 20 4 Laager 1 * 21 4 Laager 1 * 22 2 Laager 1 * 23 2 Laager 1 * 24 8 Kolvi tihend 1 * 25 2 Puks Stoppkruvi 3 Osa Kogus Kirjeldus Varuosakategooria 27 2 Stoppkruvi Kruvi Kruvi Tikkpolt 32 2 Kruvi 33 2 Mutter 3 33A 2 O-rõngas Mutter Kontramutter Lukustusrõngas 37 4 Tugirõngas 39 1 ID plaat 40 2 Filter 41 4 Kolb 42 2 Kolb 43 2 Hoiatusplaat 44 2 Silindri ots Kuuskantmutter 46 2 Seib 58 1 Rõhu väljalaske klapp 61 1 Suunanool Kruvi 63 2 Tihvt 65 4 Tihvt 96 4 Kruvi *) Tarnitakse komplektina **) Liigendi kooste, on saadaval ka omaette ***) Vedrukooste osa Varuosakategooria 1: Põhihoolduse jaoks soovitatavad pehmed osad Varuosakategooria 2: Liigendi remont Varuosakategooria 3: Kapitaaltremont (kapitaalremondiks on vajalikud kõigi kolme kategooria varuosad)

22 22 6 BJ 71 et 9 MÕÕTMED JA KAALUD 9.1 Täiturmehhanismid B1J, B1JA F max G NPT NPT A X Tüüp Mõõtmed, mm NPT kg X G F V Y L K* K1 R* R1* B1J, B1JA /8 17 B1J, B1JA /8 30 B1J, B1JA /2 57 B1J, B1JA /2 100 B1J, B1JA /4 175 B1J, B1JA /4 350 B1J, B1JA *) Mõõtmed K ja R on Metso Automation tarvikute liidesele. Mõõtmed K1 ja R1 on VDI/VDE 3845 liidesele (tüübikood "U"). L A V Y R* K* R1 K1 1 NPT NPT A NPT A B1J322 Kaal: 1650 kg / 3630 lb 1 NPT 9.2 Täiturmehhanism B1JR / B1JRR øz B_JR 8-32 NPT Fmax. G STROKE NPT X A L A K1-R1 R1 V Y K1 B_JRR I J NPT A L G øz Tüüp Mõõtmed, mm kg X Z G F H I J V Y L K* K1 R* R1 B1JR B1JR B1JR B1JR B1JRR , B1JRR , B1JRR , *) Mõõtmed K ja R on Metso Automation tarvikute liidesele. Mõõtmed K1 ja R1 on VDI/VDE 3845 liidesele (tüübikood "U"). Fmax STROKE X H A V Y K1-R1 R1 K1

23 6 BJ 71 et Täiturmehhanism B1JAR / B1JARR Fmax G NPT NPT Y V Z B_JAR 8-32 STROKE L A A K1-R1 B_JARR X K1 R1 Tüüp Mõõtmed, mm NPT kg X Z G F H I J V Y L K* K1 R* R1 B1JAR /8 20 B1JAR /8 30 B1JAR /2 55 B1JAR /2 100 B1JARR , /4 210 B1JARR , /4 380 B1JARR , *) Mõõtmed K ja R on Metso Automation tarvikute liidesele. Mõõtmed K1 ja R1 on VDI/VDE 3845 liidesele (tüübikood "U"). G STROKE X Fmax NPT L A A øz H I Y J R V K 9.4 Liidese mõõtmed B S P O B S O U P U M M B B B1J B1J32, 322 K L B1J Mõõtmed, mm Paigaldus O (H8) M P K (kiilusoon ) L S U N (tk.) pind ,76 4,76 6,35 9,52 4,76 6,35 9,52 9,52 17,0 23,3 27,9 39,3 23,3 27,9 39,3 44, M8 4 F M10 4 F ,70 60, M12 4 F ,70 60, M16 4 F ,05 78, M16 4 F ,22 105, M20 4 F ,40 116, M16 8 F ,22 25,40 31,75 105,5 116,3 133, M20 8 F30

24 24 6 BJ 71 et 10 TÜÜBIKOOD Pneumaatiline vedruennistusega silindertäiturmehhanism,b1j B1 J K A R S W U 20/70 H E Z 1. Tootegrupp B1 Silindertäiturmehhanism liidese mõõtudega vast. ISO Seeria J Pneumaatiline, vedruennistusega 3. Vedruga valik - Standardkonstruktsioon ilma tähiseta K Kergvedru V Tugev vedru 4. Funktsioon - Sulgevedru talitlus, ilma tähiseta A Avamisvedru talitlus 5. Ehitus - Standardkonstruktsioon ilma tähiseta R Sekundaarne käsiratas käsitsijuhtimiseks (mõõdud 8-16) RR Sekundaarkäsiratas koos tigureduktoriga (mõõdud 20-32) H Manuaalne hüdrauliline kasutus 6. Silindri ja korpuse materjalid - S B X Alumiiniumsilinder ja GG-20 korpus, standardmaterjalid, ilma tähiseta Terassilinder ja GG-20 korpus Alumiiniumsilinder ja GGG-40 korpus Terassilinder ja GGG-40 korpus 7. Erikonstruktsioon - Standardkonstruktsioon ilma tähiseta Q W QW PP T Z Mehaaniline lukustusseade kolvi liikumise piiramiseks korpuse lõpus. Lukustus pika kruviga suletud asendile Mehaaniline lukustusseade kolvi liikumise piiramiseks silindri lõpus. Lukustus pika kruviga avatud asendile Mehaaniline lukustusseade kolvi liikumise piiramiseks korpuse ja silindri lõpus. Pika kruviga lukustamine nii suletud kui avatud asenditele Täiturmehhanism, mis on varustatud automaatse riivistusmehhanismiga avatud asendile seerias B1J ja suletud asendile seerias B1JA, mis lubab umbes 20 kraadise liikumise. Täiturmehhanism, mis on varustatud käsiriivistusseadmega. Täiturmehhanism võib olla lukustatud seerias B1J avatud asendis ja seerias B1JA suletud asendis, lubades 20 kraadise liikumise. Täiturmehhanism, mis on varustatud silindri otsa amortisaatoriga N Y Täiturmehhanism, mis on varustatud korpuse lõpu amortisaatoriga Erikonstruktsioon 8. LISASEADMETE LIIDES U Liides vastavalt VDI/VDE 3845, standardkonstruktsioon. 9. Täiturmehhanismi suurus Näit.. 20/70 = täiturmehhanismi suurus / võllisüvendi läbimõõt. 10. Tihendite ja laagrite materjalid - H C F F1 F2 L D Standardehitus ilma tähiseta (-20 kuni +70 C) O-rõngad: Nitriilkummi. Laagrid ja kolvi tihendid: PE-HDD DU-laagrid suurustele 8 kuni 25 Roostevabast terasest võrk + PTFE laagrid koos antistaatilise rõngaga suurustele 32 kuni 322 Kõrged temperatuurid (-20 kuni +120 C). Dünaamilised O-rõngad: Fluorosüsinikkummi. Laagrid ja kolvi tihendid: PTFE + C25 Madalad temperatuurid (-40 kuni +70 C). Dünaamilised O-rõngad: Epiklorohüdriinkummi Laagrid ja kolvi tihendid: PTFE + C25 Üledimensioneeritud NPT ühendused: kiire toime Suured üledimensioneeritud NPT ühendused: veel kiirem toime Suured üledimensioneeritud NPT ühendused: kiireim toime Suur tsükliarv Suure tsükliarvuga laagrid: Fiibertiib koos antistaatilise rõngaga Eriline kolvivardatihend: Double Delta; O-rõngas + PTFE DU-laagrid Suurustele 32 kuni Kruvi materjal - E Roostevaba teras (standard) ilma tähiseta suurustele 8-20 Teras, tsinkkattega ja passiveeritud (standard) ilma tähiseta suurustele 25 ja üle selle. Roostevaba teras suurustele 25 ja enam 12. Ebastandardne kasutusvahemik X Z XZ Klapi suletud asend on piiritletud etteantud nurgaga. Näit. X=30 (pole kunagi täielikult suletud) Klapi avatud asend on piiritletud etteantud nurgaga. Näit.ZX=70 (pole kunagi täielikult avatud). Klapi suletud ja avatud asendid on piiratud. X = 30 (suletud asend on piiratud 30 -ga) X = 70 (avatud asend on piiratud 70 -ga) Metso Automation Inc. Europe, Vanha Porvoontie 229, P.O. Box 304, FI Vantaa, Finland. Tel Fax North America, 44 Bowditch Drive, P.O. Box 8044, Shrewsbury, MA 01545, USA. Tel Fax South America, Av. Independéncia, 2500-Iporanga, , Sorocaba-São Paulo, Brazil. Tel Fax Asia Pacific, 20 Kallang Avenue, Lobby B, #06-00, PICO Creative Centre, Singapore , Singapore. Tel Fax China, 19/F, the Exchange Beijing, No. 118, Jianguo Lu Yi, Chaoyang Dist, Beijing, China. Tel Fax Middle East, Roundabout 8, Unit AB-07, P.O. Box 17175, Jebel Ali Freezone, Dubai, United Arab Emirates. Tel Fax

oleopator G Maasse paigaldatav õlipüüdur l Klaasplast I klassi õlipüüdur vastavalt standardile EN 858 Tootesertifikaat Eraldusvõime Materjal

oleopator G Maasse paigaldatav õlipüüdur l Klaasplast I klassi õlipüüdur vastavalt standardile EN 858 Tootesertifikaat Eraldusvõime Materjal oleopator G l Klaasplast I klassi õlipüüdur vastavalt standardile EN 858 OLEOPATOR G on õlipüüdurite sari, mis on ette nähtud õlise sademevee puhastamiseks olukordades, kus kehtivad kõrged puhastusnõuded.

More information

Continuous digester. ANDRITZ Continuous Pulp Cooking System Extraction Zone

Continuous digester. ANDRITZ Continuous Pulp Cooking System Extraction Zone APPLICATION REPORT Continuous digester ANDRITZ Continuous Pulp Cooking System Extraction Zone Flash Steam to SteamingVessel PV-16 Flash Steam to Chip Bin HV-16 KV-16A KV-16A...D Switching Valves KV-16B

More information

ASSA ABLOY Baltic hinnakiri 2016

ASSA ABLOY Baltic hinnakiri 2016 ASSA ABLOY ASSA ABLOY Baltic hinnakiri 2016 ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Versioon 5 15.04.16 Pinnakatted Epok, läikiv kroom (pinnakate 11) Epok, miralloy/prion (pinnakate 01)

More information

Neles ValvGuard VG9000H Rev 2.0. Safety Manual

Neles ValvGuard VG9000H Rev 2.0. Safety Manual Neles ValvGuard VG9000H Rev 2.0 Safety Manual 10SM VG9000H en 11/2016 2 Neles ValvGuard VG9000H Rev 2.0 Safety Manual Table of Contents 1 General information...3 1.1 Purpose of the document... 3 1.2 Description

More information

Ravimi kõlblikkusaeg ja säilitustingimused. Laivi Saaremäel

Ravimi kõlblikkusaeg ja säilitustingimused. Laivi Saaremäel Ravimi kõlblikkusaeg ja säilitustingimused Laivi Saaremäel 30.05.2014 Mis on kõlblikkusaeg? See on ajaperiood, mille jooksul võib eeldada, et ravimi kvaliteet on tagatud, kui seda säilitatakse ettenähtud

More information

Jamesbury Valve Solutions for Chlor-Alkali Processing

Jamesbury Valve Solutions for Chlor-Alkali Processing Jamesbury Valve Solutions for Chlor-Alkali Processing Metso North America Chlor-Alkali Processes Demand The Most Reliable Valves. Period. There can be no compromises when it comes to automated and modulating

More information

Neles trunnion mounted ball valve Series D Rev. 2. Safety Manual

Neles trunnion mounted ball valve Series D Rev. 2. Safety Manual Neles trunnion mounted ball valve Series D Rev. 2 Safety Manual 10SM D en 1/2017 2 Neles trunnion mounted ball valve, Series D Table of Contents 1 Introduction...3 2 Structure of the D series trunnion

More information

Jamesbury Pneumatic Rack and Pinion Actuator

Jamesbury Pneumatic Rack and Pinion Actuator Jamesbury Pneumatic Rack and Pinion Actuator Valv-Powr Series VPVL Rev. 3.0 Safety Manual 10SM VPVL en 5/2017 2 Jamesbury Pneumatic Rack and Pinion Actuator, Valv-Powr Series VPVL, Rev 3.0, Safety Manual

More information

High performance disc valves Series Type BA, BK, BW, BM, BN, BO, BE, BH Rev Safety Manual

High performance disc valves Series Type BA, BK, BW, BM, BN, BO, BE, BH Rev Safety Manual High performance disc valves Series Type BA, BK, BW, BM, BN, BO, BE, BH Rev. 2.0 Safety Manual 10SM B Disc en 4/2018 2 High performance disc valves Series, Type BA, BK, BW, BM, BN, BO, BE, BH, Rev. 2.0

More information

Positioners Series NP700 Installation, Maintenance and Operating Instructions

Positioners Series NP700 Installation, Maintenance and Operating Instructions Positioners Series NP700 Installation, Maintenance and Operating Instructions 7 NP 72 en 11/2014 2 7 NP 72 en Table of Contents 1 INTRODUCTION...3 1.1 General...3 1.2 Principle of operation...3 1.3 Marking

More information

Paigaldus-, hooldus- ja kasutusjuhend

Paigaldus-, hooldus- ja kasutusjuhend 72113800 02/2003 ET Paigaldus-, hooldus- ja kasutusjuhend Gaasi-läbivooluboiler Logamax U012-24/24 K/28 K Logamax U014-24/24 K Palun lugege hoolikalt enne paigaldust, hooldust ja kasutust Eessõna Seade

More information

Delayed coking APPLICATION REPORT CLOSEOPEN

Delayed coking APPLICATION REPORT CLOSEOPEN APPLICATION REPORT Delayed coking Back pressure control valve Blowdown drum Fresh feed Blowdown vapours Overhead gas CLOSEOPEN Overhead vapour lines Fractionator Coker naphtha Coke drum Coke drum Light

More information

Lisa 1. EESTI VÕISTLUSTANTSU LIIDU treeneritele kutsekvalifikatsiooni omistamise ÕPPEKAVA. TREENER I, II ja TREENER III ASTE

Lisa 1. EESTI VÕISTLUSTANTSU LIIDU treeneritele kutsekvalifikatsiooni omistamise ÕPPEKAVA. TREENER I, II ja TREENER III ASTE EESTI VÕISTLUSTANTSU LIIDU treeneritele kutsekvalifikatsiooni omistamise ÕPPEKAVA Lisa 1. TREENER I, II ja TREENER III ASTE TREENER I ja II ASTE BAASKURSUS Vastavalt EVTL treeneritele kutsekvalifikatsiooni

More information

AirFit F10. User Guide. Eesti. Full Face Mask

AirFit F10. User Guide. Eesti. Full Face Mask AirFit Full Face Mask F10 User Guide Eesti Fitting / Tillpassning / Tilpasning / Tilpasning / Sovittaminen / Paigaldamine 1 2 3 4 5 6 7 8 Removal / Borttagning / Aftagning / Avtaking / Pois ottaminen /

More information

INSTRUCTIONS AND MAINTENANCE MANUAL Knife Gate Valve, series KH Installation, Maintenance and Operating Instructions

INSTRUCTIONS AND MAINTENANCE MANUAL Knife Gate Valve, series KH Installation, Maintenance and Operating Instructions INSTRUCTIONS AND MAINTENANCE MANUAL Knife Gate Valve, series KH Installation, Maintenance and Operating Instructions 4 KH 70 en 2/2019 2 4 KH 70 en Table of Contents 1 PRODUCT DESCRIPTION...3 1.1 Liability

More information

Seiretulemused: soojuslik mugavus ja piirete toimivus

Seiretulemused: soojuslik mugavus ja piirete toimivus Seiretulemused: Click to edit Master title style soojuslik mugavus ja piirete toimivus Targo Kalamees 1, Leena Paap 1, Kalle Kuusk 1, Tallinna Tehnikaülikool Tõnu Mauring 2, Jaanus Hallik 2, Margus Valge

More information

Vali riba pealt: View > Backgrounds ning lülita taustapilt WBBackground välja nii, et näeksid mudelit selgemalt.

Vali riba pealt: View > Backgrounds ning lülita taustapilt WBBackground välja nii, et näeksid mudelit selgemalt. Pumba valik Ülesande püstitus Selles näites kasutad sa WaterGEMS töövahendeid, et analüüsida pumba valikuga seotud tööprintsiipe ning energiakulu. Seejärel lood sa alternatiivse pumpade valiku, et uurida,

More information

Quattro Air Non-vented full face mask

Quattro Air Non-vented full face mask Quattro Air Non-vented full face mask NV User guide Eesti A 1 2 B C 3 4 D 5 E Mask components / Maskenkomponenten / Composants du masque / Componenti della maschera / Maskkomponenter / Maskekomponenter

More information

Elektroonilise ajalehe projekti aruanne. Oleg Mürk

Elektroonilise ajalehe projekti aruanne. Oleg Mürk Elektroonilise ajalehe projekti aruanne Oleg Mürk Sisukord 1 Sissejuhatus 2 2 Eesmärk 3 3 Talitluse mudel 4 3.1 Talitlusobjektmudel..................................... 4 3.2 Talitlusloomudel......................................

More information

Paigaldus- ja hooldusjuhend Logasol KS0110/2, KS0110E/2, KS0120/2, KS0150/2. Enne paigaldus- ja hooldustöid tähelepanelikult läbi lugeda.

Paigaldus- ja hooldusjuhend Logasol KS0110/2, KS0110E/2, KS0120/2, KS0150/2. Enne paigaldus- ja hooldustöid tähelepanelikult läbi lugeda. Päikesekütteplokk päikeseenergiasüsteemidele 6708090 (05/0) ET Paigaldus- ja hooldusjuhend Logasol KS00/, KS00E/, KS00/, KS050/ Enne paigaldus- ja hooldustöid tähelepanelikult läbi lugeda. Sisukord Sisukord

More information

LEGO Mindstorms NXT ga ühilduv aeglase kiirenduse sensor

LEGO Mindstorms NXT ga ühilduv aeglase kiirenduse sensor TARTU ÜLIKOOL MATEMAATIKA-INFORMAATIKA TEADUSKOND Arvutiteaduse Instituut Infotehnoloogia eriala Kaarel Kohler LEGO Mindstorms NXT ga ühilduv aeglase kiirenduse sensor Bakalaureusetöö (6 EAP) Juhendaja:

More information

MERIKOTKA REGATT LÜHIRAJAL 2014 KJK Karikasari. MERIKOTKA REGATTA 2014 KJK Cup juuni 2014 June 13-14, 2014

MERIKOTKA REGATT LÜHIRAJAL 2014 KJK Karikasari. MERIKOTKA REGATTA 2014 KJK Cup juuni 2014 June 13-14, 2014 MERIKOTKA REGATT LÜHIRAJAL 2014 KJK Karikasari MERIKOTKA REGATTA 2014 KJK Cup 13-14. juuni 2014 June 13-14, 2014 Korraldav kogu ESS Kalev Jahtklubi s/y Merikotkas Tallinn, Eesti Vabariik Organizing Authority

More information

Product Data Sheet L-TRDD-D Rev. 1 November Shafer L-Series Linear Valve Actuators Thrust Ratings and Dimensional Data

Product Data Sheet L-TRDD-D Rev. 1 November Shafer L-Series Linear Valve Actuators Thrust Ratings and Dimensional Data Product Data Sheet L-TRDD-D-11097 Rev. 1 November 2017 Shafer L-Series Linear Valve Actuators Thrust Ratings and Dimensional Data Product Data Sheet L-TRDD-D-11097 Rev. 1 Shafer L-Series November 2017

More information

R300 HELYON. Brass high pressure regulator, for compressed air, gas and liquids

R300 HELYON. Brass high pressure regulator, for compressed air, gas and liquids HELYON 5 Chemin du Jubin 69570 DARDILLY Tél. +33 (0)4 72 52 16 70 - Fax +33 (0)4 72 52 16 71 R300 Brass high pressure regulator, for compressed air, gas and liquids FEATURES Pressure regulator for inlet

More information

INSTRUCTION MANUAL EN 360: Model Numbers: (See Figure 1) C H I K L M A C E M EN EN 362 EN 362

INSTRUCTION MANUAL EN 360: Model Numbers: (See Figure 1) C H I K L M A C E M EN EN 362 EN 362 EN 360: 2002 The Ultimate in Fall Protection E Type Test No. 0321 Satra Technology entre Wyndham Way Telford Way Kettering, Northants NN16 8S, UK E Production Quality ontrol No. 0086 SI Product Services

More information

LEGO Mindstorms NXT juhtimine mobiilsete seadmetega

LEGO Mindstorms NXT juhtimine mobiilsete seadmetega TARTU ÜLIKOOL MATEMAATIKA-INFORMAATIKA TEADUSKOND Arvutiteaduse instituut Infotehnoloogia eriala Andres Kiik LEGO Mindstorms NXT juhtimine mobiilsete seadmetega Bakalaureusetöö (6 EAP) Juhendaja: Anne

More information

LOCATIFY. Aarde jaht Veebi juhend

LOCATIFY. Aarde jaht Veebi juhend LOCATIFY Aarde jaht Veebi juhend 2012 0 Sissejuhatus Locafity programm on loodud reisijuhtide ja aarde jahtimismängude disainimiseks ning avaldamiseks nutitelefonidele, kasutades asukoha määramiseks GPS,

More information

Kardinad ja aknakatted katuseakendele

Kardinad ja aknakatted katuseakendele Kardinad ja aknakatted katuseakendele UUS! VELUX ACTIVE Tervisliku ja mugava sisekliima tagamiseks Loe lk. 7 4 põhjust, miks valida VELUXi originaalkardinad ja -aknakatted VELUX on katuseakendele aknakatteid

More information

Mindsensors arvuti kontrolleri kasutamine koolirobootika komplektiga

Mindsensors arvuti kontrolleri kasutamine koolirobootika komplektiga Tartu Ülikool MATEMAATIKA-INFORMAATIKATEADUSKOND Arvutiteaduse instituut Infotehnoloogia eriala Tambet Artma Mindsensors arvuti kontrolleri kasutamine koolirobootika komplektiga Bakalaureusetöö (6 EAP)

More information

R133 HELYON. Brass high pressure regulator, suitable for compressed air, gas and liquid

R133 HELYON. Brass high pressure regulator, suitable for compressed air, gas and liquid R133 Brass high pressure regulator, suitable for compressed air, gas and liquid HELYON 5 Chemin du Jubin 6957 DARDILLY Tél. +33 () 7 5 16 7 - Fax +33 () 7 5 16 71 FEATURES High pressure regulator for cylinder

More information

Golfireeglid. Kinnitanud R&A Rules Ltd ja Ameerika Ühendriikide Golfiliit. 32. väljaanne Kehtiv alates 1. jaanuarist 2012

Golfireeglid. Kinnitanud R&A Rules Ltd ja Ameerika Ühendriikide Golfiliit. 32. väljaanne Kehtiv alates 1. jaanuarist 2012 Golfireeglid Kinnitanud R&A Rules Ltd ja Ameerika Ühendriikide Golfiliit 32. väljaanne Kehtiv alates 1. jaanuarist 2012 2011 R&A Rules Ltd and the United States Golf Association. All rights reserved. Tõlge

More information

LEGO MINDSTORMS NXT ga ühilduvad alalispinge ja alalisvoolu andurid

LEGO MINDSTORMS NXT ga ühilduvad alalispinge ja alalisvoolu andurid TARTU ÜLIKOOL MATEMAATIKA-INFORMAATIKATEADUSKOND Arvutiteaduse Instituut Informaatika eriala Simo Peterson LEGO MINDSTORMS NXT ga ühilduvad alalispinge ja alalisvoolu andurid Bakalaureusetöö (6 EAP) Juhendaja:

More information

Euroopa hea tava suunised veose kinnitamiseks maanteevedudel

Euroopa hea tava suunised veose kinnitamiseks maanteevedudel Euroopa hea tava suunised veose kinnitamiseks maanteevedudel EUROOPA KOMISJON ENERGIA JA TRANSPORDI PEADIREKTORAAT Eessõna Hr Jacques Barrot, Euroopa Komisjoni asepresident, transpordivolinik Autokaubaveod

More information

LEGO MINDSTORMS Education NXT v1.1 lühitutvustus

LEGO MINDSTORMS Education NXT v1.1 lühitutvustus LEGO MINDSTORMS Education NXT v1.1 lühitutvustus LEGO MINDSTORMS Education NXT on LEGO NXT robotite programmeerimiseks LEGO ning tarkvaratootja National Instruments koostöös välja töötatud graafiline programmeerimiskeskkond.

More information

Väline kvaliteedi kontroll- milline oleks optimaalne valik? Agnes Ivanov Tartu Ülikooli Kliinikum, Ühendlabor

Väline kvaliteedi kontroll- milline oleks optimaalne valik? Agnes Ivanov Tartu Ülikooli Kliinikum, Ühendlabor Väline kvaliteedi kontroll- milline oleks optimaalne valik? Agnes Ivanov Tartu Ülikooli Kliinikum, Ühendlabor PT ülevaade, USA 2008 1946- New Jersey, Pennsylvania ja Delaware laboritevaheline võrdluskatse

More information

This document is a preview generated by EVS

This document is a preview generated by EVS EESTI STANDARD EVS-EN 405:2002 Hingamisteede kaitsevahendid. Ventiiliga filtreerivad poolmaskid gaaside või gaaside ja tahkete osakeste eest kaitsmiseks. Nõuded, katsetamine ja märgistus Respiratory protective

More information

kiirjuhend FORERUNNER 310XT GPS-iga MITMEKÜLGNE TREENINGUMÕÕTUR Forerunner 310XT kiirjuhend 1

kiirjuhend FORERUNNER 310XT GPS-iga MITMEKÜLGNE TREENINGUMÕÕTUR Forerunner 310XT kiirjuhend 1 kiirjuhend FORERUNNER 310XT GPS-iga MITMEKÜLGNE TREENINGUMÕÕTUR Forerunner 310XT kiirjuhend 1 Registreerimine Registreeri oma seade internetis, nii aitad meil arendada paremaid tugiteenuseid. Täpsemat

More information

LEGO Mindstorms NXT ga ühilduv WiFi sensor

LEGO Mindstorms NXT ga ühilduv WiFi sensor TARTU ÜLIKOOL MATEMAATIKA-INFORMAATIKATEADUSKOND Arvutiteaduse Instituut Informaatika eriala Rain Aavisto LEGO Mindstorms NXT ga ühilduv WiFi sensor Bakalaureusetöö (6 EAP) Juhendaja: Anne Villems Kaasjuhendaja:

More information

Alustame algusest. Getting Started

Alustame algusest. Getting Started Alustame algusest Getting Started versioon 1.3 SCRATCH on uus programmeerimiskeel, mis lubab sul endal luua interaktivseid lugusid, animatsioone, mänge ja taieseid jm Scratch i saab allalaadida aadressil

More information

Olulisemad sõlmed mägironimise harrastamiseks

Olulisemad sõlmed mägironimise harrastamiseks Olulisemad sõlmed mägironimise harrastamiseks Erinevaid sõlmesid on sadu, iga sõlm kannab endaga erinevat eesmärki ja situatsiooni kuhu sobilik on. Vaatamata sõlmede paljususele on vaid vähesed sõlmed,

More information

Euroopa Komisjon. Kirjuta. selgelt. Tõlge 1

Euroopa Komisjon. Kirjuta. selgelt. Tõlge 1 Euroopa Komisjon Kirjuta selgelt Tõlge 1 Kirjuta Euroopa Komisjoni töötajad peavad koostama mitut liiki dokumente. Ükskõik, kas tegemist on õigusakti, tehnilise aruande, protokolli, pressiteate või kõnega

More information

Tartu Ülikool Loodus- ja tehnoloogiateaduskond Tehnoloogiainsituut

Tartu Ülikool Loodus- ja tehnoloogiateaduskond Tehnoloogiainsituut Tartu Ülikool Loodus- ja tehnoloogiateaduskond Tehnoloogiainsituut Sander Orav MATRIX, TETRIX ja VEX robootikaplatvormid Bakalaureusetöö (12 EAP) Arvutitehnika eriala Juhendajad: Alo Peets Anne Villems

More information

lainesurf Käsitöö surfilauad musasoovitused Olümpiatüdruk Ingrid Puusta Keenia ja Tenerife reisikirjad Jääsurf

lainesurf Käsitöö surfilauad musasoovitused Olümpiatüdruk Ingrid Puusta Keenia ja Tenerife reisikirjad Jääsurf lainesurf Käsitöö surfilauad DJ Karinsmatic musasoovitused Olümpiatüdruk Ingrid Puusta Keenia ja Tenerife reisikirjad Jääsurf #oneill #kalipso.ee #firstnameinthewater #sincethebeginning #wetsuitpioneer

More information

Muuseumide statistika. Kutt Kommel analüütik

Muuseumide statistika. Kutt Kommel analüütik Muuseumide statistika Kutt Kommel analüütik Muuseumide definitsioon Muuseum on ühiskonna ja selle arengu teenistuses olev mittetulunduslik, alaline, külastajatele avatud institutsioon, mis hariduse, teaduse

More information

Masinloetavate avaandmete esitamine Lennuameti näitel

Masinloetavate avaandmete esitamine Lennuameti näitel TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Infotehnoloogia teaduskond Informaatikainstituut IDU40LT Kajar Karuauk 042373IABB Masinloetavate avaandmete esitamine Lennuameti näitel bakalaureusetöö Juhendaja: Enn Õunapuu Phd

More information

VIGADE VÄHENDAMISE VÕIMALUSED LAOPROTSESSIDES MEDIQ EESTI OÜ NÄITEL

VIGADE VÄHENDAMISE VÕIMALUSED LAOPROTSESSIDES MEDIQ EESTI OÜ NÄITEL Timo Pällo VIGADE VÄHENDAMISE VÕIMALUSED LAOPROTSESSIDES MEDIQ EESTI OÜ NÄITEL LÕPUTÖÖ Transporditeaduskond Transpordi ja logistika eriala Tallinn 2017 Mina,... tõendan, et lõputöö on minu kirjutatud.

More information

EL-O-Matic E and P Series Pneumatic Actuator SIL Safety Manual

EL-O-Matic E and P Series Pneumatic Actuator SIL Safety Manual SIL Safety Manual DOC.SILM.EEP.EN Rev. 0 April 2017 EL-O-Matic E and P Series Pneumatic Actuator SIL Safety Manual schaal 1:1 EL Matic TM EL-O-Matic E and P Series DOC.SILM.EEP.EN Rev. 0 Table of Contents

More information

Tupikud. Süsteemi mudel. Tupiku tingimused. Tupikute käsitlemise meetodid. Tupikute ennetamine. Tupikute vältimine. Tupikute avastamine

Tupikud. Süsteemi mudel. Tupiku tingimused. Tupikute käsitlemise meetodid. Tupikute ennetamine. Tupikute vältimine. Tupikute avastamine Tupikud Süsteemi mudel Tupiku tingimused Tupikute käsitlemise meetodid Tupikute ennetamine Tupikute vältimine Tupikute avastamine Tupikust taastumine Kombineeritud lähenemine MEELIS ROOS 1 Tupikute probleem

More information

Printeri osad Enne kui alustad Menüüd ja funktsionaalsus Peavalik Failihalduse valik Valmistada valik...

Printeri osad Enne kui alustad Menüüd ja funktsionaalsus Peavalik Failihalduse valik Valmistada valik... Protobot i3 Õnnitleme Teid 3D printeri Protobot i3 valimise puhul! Tere tulemast meie kasvavasse perekonda. Me väga uhked ja põnevil, et saate meiega kolmanda töösturevolutsiooni sünni juures kaasas olla!

More information

Single and double acting, magnetic, self-centering Bores: ø 16, 20, 25, 32, 40 mm

Single and double acting, magnetic, self-centering Bores: ø 16, 20, 25, 32, 40 mm > Series CGPT self-centering parallel grippers with T-guide Series CGPT self-centering parallel grippers with T-guide Single and double acting, magnetic, self-centering Bores: ø 6, 20, 25, 32, 40 mm New

More information

KARATE JA ENESEKAITSE

KARATE JA ENESEKAITSE KARATE JA ENESEKAITSE Treenerite koolitus Ando Pehme Aleksander Zõkov Herik Tölpt 2012 Käesolev õppematerjal on valminud ja välja antud Eesti Olümpiakomitee projekti Kehalise kasvatuse õpetajate ja treenerite

More information

Tallinna Ülikool Digitehnoloogiate Instituut. Diagrammid ja nende kasutamine Excel 2016 näitel Seminaritöö

Tallinna Ülikool Digitehnoloogiate Instituut. Diagrammid ja nende kasutamine Excel 2016 näitel Seminaritöö Tallinna Ülikool Digitehnoloogiate Instituut Diagrammid ja nende kasutamine Excel 2016 näitel Seminaritöö Autor: Delvis Ramot Juhendaja: Kairi Osula Tallinn 2016 Sisukord 1. Sektordiagramm... 3 2. Joondiagramm...

More information

EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU DIREKTIIV 2006/121/EÜ, 18. detsember 2006,

EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU DIREKTIIV 2006/121/EÜ, 18. detsember 2006, 30.12.2006 ET Euroopa Liidu Teataja L 396/851 EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU DIREKTIIV 2006/121/EÜ, 18. detsember 2006, millega muudetakse nõukogu direktiivi 67/548/EMÜ ohtlike ainete liigitamist, pakendamist

More information

Erkko Teder KÜTTEGA TEED

Erkko Teder KÜTTEGA TEED Erkko Teder KÜTTEGA TEED LÕPUTÖÖ Ehitusteaduskond Teedeehituse eriala Tallinn 2016 Mina, Erkko Teder, tõendan, et lõputöö on minu kirjutatud. Töö koostamisel kasutatud teiste autorite, sh juhendaja teostele

More information

EUROOPA PARLAMENT C6-0092/2005. Ühisseisukoht. Istungidokument 1999/0238(COD) 14/04/2005

EUROOPA PARLAMENT C6-0092/2005. Ühisseisukoht. Istungidokument 1999/0238(COD) 14/04/2005 EUROOPA PARLAMENT 2004 Istungidokument 2009 C6-0092/2005 1999/0238(COD) 14/04/2005 Ühisseisukoht Nõukogu 4. aprilli 2005. aasta ühine seisukoht eesmärgiga võtta vastu Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv,

More information

LAOTEHNOLOOGIAD JA -SÜSTEEMID

LAOTEHNOLOOGIAD JA -SÜSTEEMID 9 LAOTEHNOLOOGIAD JA -SÜSTEEMID 9.1. Laotehnoloogiate liigid Laotehnoloogia all mõeldakse kompleksset, ettevõtte vajaduste kohaselt planeeritud riiulite või riiulisüsteemide, töökoridoride, tööalade, laoseadmete

More information

1994. aasta septembris reisiparvlaeval Estonia toimunud sõjalise kasutusega seadmete veo asjaolude uurimiseks moodustatud asjatundjate komisjoni

1994. aasta septembris reisiparvlaeval Estonia toimunud sõjalise kasutusega seadmete veo asjaolude uurimiseks moodustatud asjatundjate komisjoni 1994. aasta septembris reisiparvlaeval Estonia toimunud sõjalise kasutusega seadmete veo asjaolude uurimiseks moodustatud asjatundjate komisjoni ARUANNE 1. Taust Vabariigi Valitsus moodustas oma 07.03.2005

More information

Sõnavõtt Detroidi Haridusseltsi KODU 85. aastapäeval, 8. oktoobril 2011.a.

Sõnavõtt Detroidi Haridusseltsi KODU 85. aastapäeval, 8. oktoobril 2011.a. Sõnavõtt Detroidi Haridusseltsi KODU 85. aastapäeval, 8. oktoobril 2011.a. Austatud Detroidi haridusseltsi liikmed, Daamid ja härrad, Head kaasmaalased, Suur tänu, et kutsusite mind tänasele kokkusaamisele.

More information

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 23. detsember 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopa Liidu Nõukogu peasekretär

Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 23. detsember 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopa Liidu Nõukogu peasekretär Euroopa Liidu Nõukogu Brüssel, 23. detsember 2016 (OR. en) Institutsioonidevaheline dokument: 2016/0413 (COD) 15819/16 UD 281 ETTEPANEK Saatja: Kättesaamise kuupäev: Saaja: Komisjoni dok nr: Teema: Euroopa

More information

Shafer RV-Series Rotary Vane Valve Actuators

Shafer RV-Series Rotary Vane Valve Actuators Shafer RV-Series Rotary Vane Valve Actuators Product Data Sheet RV-ASDD-D-3-06-09 Rev. 1 November 2017 U.S. Customary Units Dimension: inches (in) Torque: Inch Pounds (in-lbs) Pressure: Pounds Per Square

More information

PressureGuard. Self-Contained Hydraulic Emergency Shutdown Systems For Rotary or Non API 6A Linear Valves

PressureGuard. Self-Contained Hydraulic Emergency Shutdown Systems For Rotary or Non API 6A Linear Valves PressureGuard Self-Contained Hydraulic Emergency Shutdown Systems For Rotary or Non API 6A Linear Valves Design and Construction Emerson Process Management - Valve Automation is a recognized leader in

More information

Dräger NITROX 200 Diving Equipment

Dräger NITROX 200 Diving Equipment Dräger NITROX 200 Diving Equipment The Dräger Nitrox 200 is a configurable, manually operable unit for mixing nitrox gases out of oxygen (up to 200 bar) and breathing air (up to 200 bar) High-pressure

More information

Kakskümmend tuhat Ijööd vee all

Kakskümmend tuhat Ijööd vee all Jules Verne Kakskümmend tuhat Ijööd vee all Tallinn Kirjastus «E.esti Raamat» 1982 T (Prantsuse) V52.Originaali tiitel: Jules Verne VINGT MILLE LIEUES SOUS LES MERS Prantsuse keelest tõlkinud OTT OJAMAA

More information

2018 ESTONIAN OPEN RALLY CHAMPIONSHIP REGULATIONS 2018 EESTI AUTORALLI LAHTISTE MEISTRIVÕISTLUSTE ÜLDJUHEND

2018 ESTONIAN OPEN RALLY CHAMPIONSHIP REGULATIONS 2018 EESTI AUTORALLI LAHTISTE MEISTRIVÕISTLUSTE ÜLDJUHEND 2018 EESTI AUTORALLI LAHTISTE MEISTRIVÕISTLUSTE ÜLDJUHEND 1. KORRALDUS 1.1. 2018. a Eesti lahtised autoralli meistrivõistlused (EMV) korraldatakse vastavuses Rahvusvahelise Autoliidu (edaspidi FIA) Spordikoodeksiga

More information

MAJANDUSTARKVARA ABACUS KASUTUSPLATVORMI ANALÜÜS

MAJANDUSTARKVARA ABACUS KASUTUSPLATVORMI ANALÜÜS TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Infotehnoloogia teaduskond Informaatikainstituut IDK40LT Kaur Järvpõld 123594IABB MAJANDUSTARKVARA ABACUS KASUTUSPLATVORMI ANALÜÜS Bakalaureusetöö Juhendaja: Teodor Luczkowski Lektor

More information

Dräger Compressed Air Breathing Cylinders Accessories for Breathing Apparatus

Dräger Compressed Air Breathing Cylinders Accessories for Breathing Apparatus Dräger Compressed Air Breathing Cylinders Accessories for Breathing Apparatus Designed using leading technology and advanced materials, Dräger s range of Composite Cylinders can be used in any application

More information

KUTSE. Eesti lahtised Meistrivõistlused 2018 Estonian Open Championships 2018 MN13 MN MN40, MN50; MN60 Harrastajad detsember 2017 Haanja

KUTSE. Eesti lahtised Meistrivõistlused 2018 Estonian Open Championships 2018 MN13 MN MN40, MN50; MN60 Harrastajad detsember 2017 Haanja KUTSE Eesti lahtised Meistrivõistlused 2018 Estonian Open Championships 2018 MN13 MN MN40, MN50; MN60 28.-29.detsember 2017 Haanja Poisid/tüdrukud 13- Mehed/Naised & ; Veteranid 40, 50, 60 Boys/Girls 13

More information

KASUTUSJUHEND. LAADIMISSÜSTEEM kuuldeaparaatidele

KASUTUSJUHEND. LAADIMISSÜSTEEM kuuldeaparaatidele KASUTUSJUHEND LAADIMISSÜSTEEM kuuldeaparaatidele Garantii Garantii kohta saate teavet oma kõrvaarstilt või kuuldeaparaadi tootjalt. Kasutusotstarve ZPower laadimissüsteemi abil saate muuta oma kuuldeaparaadid

More information

RMK Tudu piirkonna metsateede seireprogrammi aruanne

RMK Tudu piirkonna metsateede seireprogrammi aruanne A-PDF Merger DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark Prof. Priit Vilba, Sven Sillamäe RMK Tudu piirkonna metsateede seireprogrammi aruanne Tallinn 2010 SISUKORD Sissejuhatus... 4 1.

More information

Dräger-Tube pump accuro Dräger Tube Pump

Dräger-Tube pump accuro Dräger Tube Pump Dräger-Tube pump accuro Dräger Tube Pump Fast measurement with one hand: The Dräger-Tube pump accuro allows you to use the established Dräger-Tubes to take measurements under extreme conditions. The easy-to-use

More information

Programmeerimine toimub ikoonide abil. Programm moodustub omavahel juhtmega ühendatud, üksteise järele asetatud ikoonidest. Vaata joonis 1.

Programmeerimine toimub ikoonide abil. Programm moodustub omavahel juhtmega ühendatud, üksteise järele asetatud ikoonidest. Vaata joonis 1. LEGO MINDSTORMS Education NXT on LEGO NXT robotite programmeerimiseks LEGO ning tarkvaratootja National Instruments koostöös välja töötatud graafiline programmeerimiskeskkond. Programm töötab sarnaselt

More information

VBL Volume Booster. Instruction Manual Part Number: D103317X012, Rev. 1 Release: August 2013

VBL Volume Booster. Instruction Manual Part Number: D103317X012, Rev. 1 Release: August 2013 VBL Volume Booster Instruction Manual Release: August 2013 Instruction Manual Table of Contents August 2013 Table of Contents Section 1: Introduction 1.1 Scope of Manual... 1 1.2 Description... 1 1.3 Specifications...

More information

SAFETY LOCKOUT VALVES

SAFETY LOCKOUT VALVES SAFETY LOCKOUT VALVES V8, V8/V8, V9/V9 Series Modular Compressed Air Preparation System Innovative Compressed Air Products SAFETY LOCKOUT VALVES Wilkerson V8, V8/V8, and V9/V9 Safety Lockout Valves conform

More information

Ultra Airless Handheld Maailma kõige täiuslikumad käsi värvipihustid

Ultra Airless Handheld Maailma kõige täiuslikumad käsi värvipihustid Ultra Airless Handheld Maailma kõige täiuslikumad käsi värvipihustid PROFESSIONAALSED EELISED Kõige kiirem viis väikeste tööde viimistlemiseks professionaalide poolt tõestatud! Vedeldamist ei ole vaja,

More information

RELIEF VALVES. V Series. Process Management TM. Type V/20-2. Type V/50. Type V/60

RELIEF VALVES. V Series. Process Management TM. Type V/20-2. Type V/50. Type V/60 RELIEF VALVES V Series Type V/2-2 Type V/5 Type V/6 Process Management TM V/5 and V/6 Series Spring-Loaded Relief Valves The spring-loaded relief valves are designed to keep line pressure below preset

More information

Dräger PAS AirPack 1 Compressed Air Breathing Apparatus

Dräger PAS AirPack 1 Compressed Air Breathing Apparatus Dräger PAS AirPack 1 Compressed Air Breathing Apparatus Designed using leading technology and materials, Dräger s range of heavy-duty airline apparatus is ideal for use where an extended duration of breathing

More information

Ain Kaalep tutvustas Jaan Kaplinskit Uku Masingule aastate

Ain Kaalep tutvustas Jaan Kaplinskit Uku Masingule aastate Thomas Salumets, Kaplinski_Layout 1 04.01.10 10:52 Page 37 Jaan KaplinsKi UKU Masing * ThoMAs salumets Õhtul mõtlesin, et olen Ukut tõesti väga armastanud ja oleksin tahtnud aina tema ligi olla, aga ei

More information

VBL Volume Booster. Features. D103393X012 January 2013

VBL Volume Booster. Features. D103393X012 January 2013 Product Bulletin D103393X012 January 2013 The VBL volume booster is used in conjunction with a positioner on a throttling control valve to increase stroking speed. The booster incorporates fixed deadband,

More information

Dräger OCEANUS 140 Mobile Compressor

Dräger OCEANUS 140 Mobile Compressor Dräger OCEANUS 140 Mobile Compressor The Dräger OCEANUS 140 mobile compressor is designed for operations at sea. Tank Filling tube with filling valve Exhaust Safety valve Air filter Filter system P21 Petrol

More information

(Teatised) EUROOPA LIIDU INSTITUTSIOONIDE, ORGANITE JA ASUTUSTE TEATISED EUROOPA KOMISJON

(Teatised) EUROOPA LIIDU INSTITUTSIOONIDE, ORGANITE JA ASUTUSTE TEATISED EUROOPA KOMISJON 24.7.2014 ET Euroopa Liidu Teataja C 240/1 II (Teatised) EUROOPA LIIDU INSTITUTSIOONIDE, ORGANITE JA ASUTUSTE TEATISED EUROOPA KOMISJON KOMISJONI TEATIS Suunised soovituslike standardlitsentside, andmekogumite

More information

Quick Start Guide LIQ-QSG-499ACL-03, Rev I July Rosemount 499ACL-03. Monochloramine Sensor

Quick Start Guide LIQ-QSG-499ACL-03, Rev I July Rosemount 499ACL-03. Monochloramine Sensor Quick Start Guide LIQ-QSG-499ACL-03, Rev I July 2017 Rosemount 499ACL-03 Monochloramine Sensor Safety information CAUTION! SENSOR/PROCESS APPLICATION COMPATIBILITY The wetted sensor material may not be

More information

Turu suurus, potentsiaalsete klientide hulk, võrdlus muude sektoritega

Turu suurus, potentsiaalsete klientide hulk, võrdlus muude sektoritega TRÜKITÖÖSTUS NORRA Ülevaade turusuundumustest ja -võimalustest Turu suurus, potentsiaalsete klientide hulk, võrdlus muude sektoritega Norra on arenenud, jõukas ja soovitud turg paljudele eksportijatele.

More information

SUUSATUNNEL ESTONIA KAEVANDUSES

SUUSATUNNEL ESTONIA KAEVANDUSES Tallinna Tehnikaülikool Energeetikateaduskond Mäeinstituut Geotehnoloogia õppekava, AAGMM Anton Toikka, 132721 Magistritaseme lõputöö SUUSATUNNEL ESTONIA KAEVANDUSES ID 2561 Juhendaja: Jüri-Rivaldo Pastarus,

More information

MAPAG Three Lever Valve Type BH. Installation, Maintenance and Operating Instructions

MAPAG Three Lever Valve Type BH. Installation, Maintenance and Operating Instructions MAPAG Three Lever Valve Type BH Installation, Maintenance and Operating Instructions 2 BH 70 en 11/2017 2 2 BH 70 en CONTENTS 1. GENERAL...3 1.1. Safety precautions...3 1.2. Intended use...3 1.3. Scope

More information

PUUR- JA LÕHKETÖÖDE TEHNILISTE PARAMEETRITE JUHTIMISE VÕIMALUSTE ANALÜÜS PÕLEVKIVI ALLMAAKAEVANDAMISEL ESTONIA KAEVANDUSE TINGIMUSTEL

PUUR- JA LÕHKETÖÖDE TEHNILISTE PARAMEETRITE JUHTIMISE VÕIMALUSTE ANALÜÜS PÕLEVKIVI ALLMAAKAEVANDAMISEL ESTONIA KAEVANDUSE TINGIMUSTEL TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Energeetikateaduskond Mäeinstituut PUUR- JA LÕHKETÖÖDE TEHNILISTE PARAMEETRITE JUHTIMISE VÕIMALUSTE ANALÜÜS PÕLEVKIVI ALLMAAKAEVANDAMISEL ESTONIA KAEVANDUSE TINGIMUSTEL Bakalaureuse

More information

Dräger CAPITANO 140 Mobile Compressor

Dräger CAPITANO 140 Mobile Compressor Dräger CAPITANO 140 Mobile Compressor The true capabilities of the Dräger CAPITANO 140 mobile compressor become apparent during professional operations at sea. Filling tube with filling valve Handle Fan

More information

1200 Series Pressure Regulators

1200 Series Pressure Regulators SEE MORE AT SORInc.com Request Quote 1200 Series Pressure SOR pressure regulators are durable, high performing instruments that are designed to provide reliable control of pressure in various stages of

More information

Ajakiri Meremees on Eesti Mereakadeemia ja merendusorganisatsioonide toel ilmuv ajakiri.

Ajakiri Meremees on Eesti Mereakadeemia ja merendusorganisatsioonide toel ilmuv ajakiri. NR 4/4 2017 (298) Ajakiri Meremees on Eesti Mereakadeemia ja merendusorganisatsioonide toel ilmuv ajakiri. Sisukord Meremees on Eesti merendusajakiri, mida antakse välja 1989. aastast alates. Ajakiri Meremees

More information

Nutikas spetsialiseerumine - kitsaskohtade ja uute võimaluste analüüs. Eesti Arengufond

Nutikas spetsialiseerumine - kitsaskohtade ja uute võimaluste analüüs. Eesti Arengufond Nutikas spetsialiseerumine - kitsaskohtade ja uute võimaluste analüüs Eesti Arengufond Vahearuanne 19.06.2013 S Sisukord 1. Kitsaskohtade analüüsi struktuur 4 2. Kasvualade ühised kitsaskohad 6 3. IKT

More information

BETTIS RPE Series Rack and Pinion Pneumatic Actuators. Safety Guide DOC.SG.BRPE.EN Rev. 1 November 2015

BETTIS RPE Series Rack and Pinion Pneumatic Actuators. Safety Guide DOC.SG.BRPE.EN Rev. 1 November 2015 BETTIS RPE Series Rack and Pinion Pneumatic Actuators Safety Guide DOC.SG.BRPE.EN Rev. 1 November 2015 Safety Guide November 2015 ANSI 534.6 Safety messages WARNING - Indicates a hazardous situation that,

More information

PRESSURE REGULATORS. Type A/140. Process Management TM

PRESSURE REGULATORS. Type A/140. Process Management TM PRESSURE REGULATORS Type A/140 Process Management TM A/140 Series Pressure Regulator The regulators of the A/140 series due to their operating specifications are mainly used in those system where sudden

More information

Types 1808 and 1808A Pilot-Operated Relief Valves or Backpressure Regulators

Types 1808 and 1808A Pilot-Operated Relief Valves or Backpressure Regulators Types 1808 and 1808A Pilot-Operated Relief Valves or Backpressure Regulators July 2010 W3716 W3507 Type 1808 Type 1808A Figure 1. Types 1808 and 1808A Pilot-Operated Relief Valves or Backpressure Regulators

More information

Type R622 Pressure Reducing Regulator

Type R622 Pressure Reducing Regulator Type R622 Pressure Reducing Regulator June 2010 Compact Design Protective Inlet Screen High Capacity Internal Relief Light Weight W8806 Inlet and Outlet Pressure Gauge Taps Figure 1. Type R622 Pressure

More information

Type 310A-32A Pressure Reducing Regulator and Type 310A-32A-32A Working Monitor Regulator

Type 310A-32A Pressure Reducing Regulator and Type 310A-32A-32A Working Monitor Regulator January 2009 Type 310A-32A Pressure Reducing Regulator and Type 310A-32A-32A Working Monitor Regulator Introduction The Type 310A pilot-operated high-pressure regulator (Figure 1) is used where high capacity

More information

Types ACE95 and ACE95Sr Tank Blanketing Valves

Types ACE95 and ACE95Sr Tank Blanketing Valves October 2014 Types ACE95 and ACE95Sr Tank Blanketing Valves W9133 W8155 Figure 1. Type ACE95 Tank Blanketing Valve Figure 2. Type ACE95Sr Tank Blanketing Valve Features Fully Balanced Pilot Design Reduces

More information

Series CGCN self-centering three-jaw grippers with T-guide

Series CGCN self-centering three-jaw grippers with T-guide HANDLING AND VACUUM 2019 GRIPPERS > Series CGCN self-centering three-jaw grippers with T-guide New Double acting, magnetic Sizes: 50, 64, 80, 100, 125 mm The new Series CGCN pneumatic grippers are available

More information

Safety Guide DOC.SG.EF.EN Rev. 0 March EL-O-Matic F-Series Rack and Pinion Pneumatic Actuators

Safety Guide DOC.SG.EF.EN Rev. 0 March EL-O-Matic F-Series Rack and Pinion Pneumatic Actuators Safety Guide DOC.SG.EF.EN Rev. 0 March 2014 EL-O-Matic F-Series Rack and Pinion Pneumatic Actuators EL Matic TM Safety Guide Table of Contents DOC.SG.EF.EN Rev. 0 March 2014 Table of Contents 1: Safety

More information

1.1. The regatta will be governed by the rules as Võistlusreeglite (PVR) alusel.

1.1. The regatta will be governed by the rules as Võistlusreeglite (PVR) alusel. PURJETAMISJUHISED 39 Spinnakeri REGATT EESTI MV etapp 03-05 Juuli 2015, Pirita, Tallinn SAILING INSTRUCTIONS 39 Spinnaker REGATTA ESTONIAN CHAMPIONSHIP event 03-05 July 2015, Pirita, Tallinn, Estonia 1

More information

SUPPLEMENTARY REGULATIONS VÕISTLUSTE JUHEND

SUPPLEMENTARY REGULATIONS VÕISTLUSTE JUHEND SUUR VÕIDUSÕIT 2018 FIA-NEZ PÕHJA EUROOPA MEISTRIVÕISTLUSED HRX EESTI RINGRAJAAUTODE MEISTRIVÕISTLUSED BATCC RINGRAJA MEISTRIVÕISTLUSED EESTI MOOTORRATASTE RINGRAJASÕIDU MEISTRIVÕISTLUSED 29.06-01.07.2018

More information

Ajakohastatud juhend liikmesriikidele vigade käsitlemiseks iga-aastastes kontrolliaruannetes

Ajakohastatud juhend liikmesriikidele vigade käsitlemiseks iga-aastastes kontrolliaruannetes EGESIF_15-0007-02 final 09/10/2015 EUROOPA KOMISJON Euroopa struktuuri- ja investeerimisfondid Ajakohastatud juhend liikmesriikidele vigade käsitlemiseks iga-aastastes kontrolliaruannetes (programmiperiood

More information