DOPINGA BIOMEDICĪNISKĀS BLAKUSPARĀDĪBAS! AUGSTS LĪMENIS

Size: px
Start display at page:

Download "DOPINGA BIOMEDICĪNISKĀS BLAKUSPARĀDĪBAS! AUGSTS LĪMENIS"

Transcription

1 Zināšanu saskaņošana par dopinga biomedicīniskajām blakusparādībām DOPINGA BIOMEDICĪNISKĀS BLAKUSPARĀDĪBAS! AUGSTS LĪMENIS Izmantojot augsta līmeņa mācību materiālus, tiek pieņemts, ka ir iegūtas pamatzināšanas par dopinga vielām. Šajā materiālā uzmanība pievērsta tikai blakusparādībām cilvēka organismā. Ja vēlaties iegūt pamatzināšanas par dopinga profilaksi, vispirms apgūstiet apmācību materiāla pirmo līmeni un/vai vidējo līmeni. Turklāt mēs gribētu minēt un ieteikt Kongresa rokasgrāmatu Dopinga biomedicīniskās blakusparādības (Biomedical Side Effects of Doping), kas satur plašāku informāciju nekā šis dokuments un ir izmantojams arī kā augsta līmeņa mācību programmas pamatmateriāls. Kongresa rokasgrāmatu var bez maksas lejupielādēt šeit: 2. SLAIDS: Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) Pasaules Antidopinga kodeksu definē šādi: Pašlaik viens no vissvarīgākajiem sasniegumiem cīņā pret dopinga lietošanu sportā ir vienotu antidopinga noteikumu Pasaules Antidopinga kodeksa (Kodekss) izveidošana, apstiprināšana un ieviešana. Kodekss ir pamatdokuments, kas sniedz pamatnostādnēs saskaņotu antidopinga politiku, lai izstrādātu noteikumus un nolikumus sporta organizācijās un valsts iestādēs. Tas darbojas kopā ar četriem starptautiskajiem standartiem, kas paredzēti saskaņošanas nodrošināšanai antidopinga organizāciju starpā dažādās jomās: pārbaužu, laboratoriju, terapeitiskas lietošanas izņēmumu (TUE) un Aizliegto vielu un metožu saraksta jomā.. Pilnu aprakstu un dokumenta tekstu var lejupielādēt šeit: Attēlā: Pasaules antidopinga aģentūras izveidotā vispasaules antidopinga politikas struktūra atbilstoši Pasaules Antidopinga kodeksam. WADA un Pasaules Antidopinga kodekss ( Kodekss ) starptautisks, neatkarīgs, uzraugošs regulators/ sargsuns vispasaules cīņā pret dopingu sportā un tā ietvaros ( Kodekss ). SOK (Starptautiskā Olimpiskā komiteja), SPK (Starptautiskā Paralimpiskā komiteja), SF (starptautiskās sporta federācijas) atbild par pārbaužu procesu un sankcijām. Sīkāka informācija:

2 Valdības finansiālais, politiskais un strukturālais atbalsts u.c. NOK (nacionālās olimpiskās komitejas), NPK (nacionālās paralimpiskās komitejas), NF (nacionālās sporta federācijas) jāpiekrīt Kodeksa ieviešanai. NADO (nacionālā antidopinga organizācija), RADO (reģionālā antidopinga organizācija) atbild par valsts sportistu pārbaudēm sacensību laikā un ārpus sacensībām, kā arī izskata antidopinga noteikumu pārkāpumus un informē par antidopinga jautājumiem. Sportisti un apkalpojošais personāls ievēro Kodeksu. LAB (laboratorijas) analizē dopinga kontroles pārbaudes. CAS (Sporta arbitrāžas tiesa) atvieglo spriedumu pieņemšanu ar sportu saistītos strīdos. 3. SLAIDS: Atbilstoši Pasaules Antidopinga kodeksam ir definēti šādi noteikumu pārkāpumi: 2.1 Aizliegtas vielas, tās metabolītu vai marķieru atrašanās no sportista organisma paņemtā paraugā 2.2 Aizliegtas vielas vai aizliegtas metodes lietošana vai lietošanas mēģinājums. 2.3 Atteikšanās dot paraugu bez attaisnojoša iemesla pēc paziņojuma saņemšanas saskaņā ar attiecīgajiem antidopinga noteikumiem vai citāda izvairīšanās no paraugu nodošanas. 2.4 Attiecīgu noteikumu pārkāpums, pamatojoties uz saistošo noteikumu prasībām, saistībā ar sportista pieejamību ārpussacensību pārbaudei, ieskaitot ziņu nesniegšanu par atrašanās vietu un pārbaužu neveikšanu. 2.5 Iejaukšanās vai iejaukšanās mēģinājums jebkurā dopinga kontroles punktā. 2.6 Aizliegto vielu atrašanās īpašumā un aizliegto metožu izmantošana Jebkuras aizliegtas vielas vai metodes nelikumīga aprite. 2.8 Aizliegtas vielas vai aizliegtas metodes ordinēšana vai ordinēšanas mēģinājums jebkuram sportistam vai piedalīšanās šādā darbībā, pamudināšana uz to, tās atbalstīšana, slēpšana vai jebkāda cita veida līdzdalība, kas ietver antidopinga noteikumu pārkāpumu vai pārkāpuma mēģinājumu. Sīkāka informācija:

3 2003. gada Antidopinga kodeksu un tā oriģinālo saturu var skatīt šeit: 4. SLAIDS: Pasaules antidopinga aģentūras Aizliegtajam sarakstam ir šāda struktūra: Vielas, kas aizliegtas vienmēr (sacensībās un ārpus tām) S1. Anaboliskie līdzekļi S2. Hormoni un līdzīgas vielas S3. Beta-2 agonisti S4. Hormonu antagonisti un modulatori S5. Diurētiski līdzekļi un citi maskējoši līdzekļi Metodes, kas aizliegtas vienmēr (sacensībās un ārpus tām) M1. Skābekļa transportēšanas funkcijas uzlabošana M2. Ķīmiskas un fizikālas manipulācijas M3. Gēnu dopings Vielas un metodes, kuras aizliegts lietot sacensību laikā S6. Stimulatori S7. Narkotiskie pretsāpju līdzekļu S8. Kanabinoīdi S9. Glikokortikosteroīdi Vielas, kas aizliegtas atsevišķos sporta veidos P1. Alkohols (piem., aizliegts loka šaušanā, autosportā, motosportā u.c.) P2. Beta blokatori (piem., aizliegti bobslejā, slēpošanā un snovbordā [lēkšanā ar slēpēm, frīstailā, halfpipe], cīņā) Sarakstu katru gadu atjauno un publicē. Pašlaik pieejamo Aizliegumu sarakstu var lejupielādēt šeit: 5. SLAIDS: Antidopinga noteikumu ievērošana tiek kontrolēta, veicot pārbaudes visiem sportistiem, kas ir iekļauti īpašā pārbaudāmo sportistu reģistrā. Starptautiskajām Sīkāka informācija:

4 sporta federācijām ir jāizveido pārbaudāmo sportistu reģistrs starptautiska līmeņa sportistiem, bet nacionālajām antidopinga organizācijām jāsastāda nacionālais pārbaudāmo sportistu reģistrs savas valsts sportistiem. Pārbaudes tiek veiktas mērķtiecīgi, tas nozīmē, ka sportistu izvēle nav nejauša. Turklāt pārbaudes tiek veiktas sacensību laikā (vielām un metodēm, ko aizliegts lietot sacensību laikā) un ārpus sacensībām (vielām un metodēm, ko aizliegts lietot ārpus sacensībām). Pastāv divu veidu pārbaudes. Ir pārbaudes ar iepriekšēju brīdinājumu un pārbaudes bez iepriekšēja brīdinājuma, kurām vajadzētu dot priekšroku. Ja ir paziņots par pārbaudes veikšanu, to vajadzētu izdarīt vēlākais sešu stundu laikā. Ja pārbaude tiek veikta bez iepriekšēja brīdinājuma, to vajadzētu veikt ne vēlāk kā vienu stundu pēc paziņojuma saņemšanas. Šīs stundas laikā pārbaudāmie sportisti nepārtraukti jāuzrauga gada Antidopinga kodeksu un tā oriģinālo saturu par pārbaužu procedūru var skatīt šeit: 6. SLAIDS: Dopinga kontroles tiek veiktas, pārbaudot urīna paraugus un asins paraugus. Joprojām vairums ir urīna paraugi. Tomēr, lai kontrolētu aizliegto vielu un metožu izmantošanu, aizvien vairāk tiek ņemti asins paraugi (divi A un B paraugi ar trīs mililitriem asiņu). Pašlaik asins paraugi galvenokārt tiek izmantoti sportista veselības stāvokļa kontrolei (piem., paaugstināts hematokrīta līmenis distanču slēpošanā lielāks arteriālās hipertensijas un trombembolisku notikumu risks). 7. SLAIDS: Terapeitiskas lietošanas izņēmums (TUE) atbilstoši WADA Terapeitiskas lietošanas izņēmumu vadlīnijām tiek definēts šādi: Terapeitiskas lietošanas izņēmums (TUE) ir atļauja lietot aizliegto vielu, ievērojot skaidri definētus un ierobežojošus noteikumus. Pieteikums TUE piešķiršanai jāiesniedz atbilstoši Starptautiskajam TUE standartam. TUE jāsaņem, lai varētu lietot jebkuru Aizliegumu sarakstā iekļauto vielu. Atkarībā no pašas vielas un ievadīšanas veida..., var tikt piešķirts vai nu standarta TUE, vai arī saīsinātais TUE (ATUE). Visiem sportistiem, kuriem nepieciešama ārstēšana ar aizliegto vielu vai metodi un kuriem ir obligātas dopinga pārbaudes, jāsaņem TUE no attiecīgās antidopinga organizācijas (ADO). Lai saņemtu TUE Sīkāka informācija:

5 atļauju, jābūt precīzi dokumentētam sportistam veselības stāvoklim, ko apstiprina ticami un atbilstoši medicīniskie dati. Starptautiskajā TUE standartā ir noteikti četri kritēriji, kas jāizpilda, lai tiktu piešķirts TUE: 1. sportistam var rasties nopietni veselības traucējumi, ja akūta vai hroniska stāvokļa ārstēšanā netiks izmantota aizliegta viela vai aizliegta metode (Starptautiskā TUE standarta 4.2. pants); 2. terapeitiski aizliegtas vielas vai aizliegtas metodes lietošana neuzlabo sportista sniegumu, izņemot sasniegumus, ko var paredzēt, uzlabojoties veselībai pēc apstiprināto veselības traucējumu ārstēšanas. Jebkādas aizliegtas vielas vai aizliegtas metodes lietošana endogēno hormonu koncentrācijas normas apakšējās robežas paaugstināšanai nav uzskatāma par pieņemamu terapeitisku iejaukšanos (Starptautiskā TUE standarta 4.3. pants). Ar snieguma uzlabošanos saprot: sportista snieguma uzlabošanās līdz līmenim, kāds pastāvēja līdz sportistam parādījās veselības traucējumi, kas tiek ārstēti. Tas nozīmē, ka individuālais sniegums var uzlaboties līdz noteiktam līmenim efektīvas ārstēšanas dēļ, bet tas nevar pārsniegt sportista sniegumu, kāds viņam bijis pirms šo veselības traucējumu rašanās; 3. nav citas piemērotas terapeitiskas alternatīvas, ko izmantot aizliegtās vielas vai aizliegtās metodes vietā (Starptautiskā TUE standarta 4.4. pants). Jāievēro divi piemērotas terapeitiskas alternatīvas nosacījumi: - par alternatīviem medikamentiem tiek uzskatīti tikai likumīgi medikamenti ar atsaucēm; - norādes "likumīgs un ar atsaucēm definīcija dažādās valstīs var atšķirties. Šīs atšķirības jāņem vērā, piem., zāles var būt reģistrētas vienā noteiktā valstī, bet var nebūt reģistrētas citā valstī vai arī tām joprojām var tikt veiktas pārbaudes u.t.t.; 4. aizliegto vielu vai aizliegto metodi nedrīkst lietot, lai pilnībā vai daļēji novērstu sekas, ko radījusi iepriekšēja neterapeitiska kādas Aizliegumu sarakstā iekļautas vielas lietošana (Starptautiskā TUE standarta 4.5. pants). TUE var piešķirt tikai tad, ja ir izpildīti visi četri kritēriji. Pilnu informāciju par Terapeitiskas lietošanas izņēmumiem (TUE) var lejupielādēt šeit: 8. SLAIDS: Vairums dopinga vielu tiek lietotas kā zāles. Tās izmanto vidēji smagu slimību ārstēšanai. Raugoties no šāda aspekta, attiecīgajām zālēm ir ārstējoša ietekme, Sīkāka informācija:

6 tomēr tās rada nevēlamas blakusparādības. Šīs biomedicīniskās blakusparādības ir noskaidrotas un pārbaudītas vairākos speciālos pētījumos, un šo zāļu lietošana ir atzīta par pieļaujamu, salīdzinot ar problēmām, ko izraisa attiecīgā slimība. Medicīnā lietoto zāļu izmantošana sportistu snieguma uzlabošanai ir problemātiska tādēļ, ka veseli sportisti zāles lieto bez īpašas nepieciešamības. Turklāt vairums zāļu tiek lietotas suprafarmaceitiskās devās vai dažādās kombinācijās ( kaudzēm ) bez iepriekšējas medicīniskas izmeklēšanas, kas izraisa biomedicīniskās blakusparādības, ko faktiski nav iespējams paredzēt. Attēlā: saistība starp zālēm, ko izmanto medicīniskos nolūkos, un zālēm, ko pārmērīgi lieto sportā. Medicīnā izmantotām zālēm ir ārstniecisks efekts, lietojot tās farmakoloģiskās devās, turpretī zāles sportistu snieguma uzlabošanai var radīt kaitīgu iedarbību, jo tiek lietotas suprafarmakoloģiskās devās. Sekas var būt īslaicīgas, atgriezeniskas, neatgriezeniskas blakusparādības vai arī var rasties vēlīni bojājumi. 9. SLAIDS: Organisma sistēmas, kuras ietekmē dopinga vielu pārmērīga lietošana Šīs prezentācijas laikā tiks analizētas šādas sistēmas: - Sirds-asinsvadu sistēma - Asinis un asinsrites sistēma - Āda - Hepatobiliārā sistēma - Skeleta-muskuļu sistēma - Endokrīnā sistēma - Centrālā nervu sistēma - Imūnsistēma Gēnu tēmu (gēnu dopingu), protams, nevar tieši pieskaitīt organisma sistēmām, bet tā kā šis temats ir aktuāls, arī tas tiks nedaudz pārrunāts. 10. SLAIDS: Vairākas biomedicīniskās blakusparādības, ko rada pārmērīga aizliegto vielu lietošana, izpaužas sirds un asinsvadu sistēmā. Šo biomedicīnisko blakusparādību raksturs ir atkarīgas no lietoto zāļu veida, kā arī daudzuma, lietošanas ilguma un organisma jutības. Pastāv lielas atšķirības, kā dažādi cilvēki reaģē uz zālēm. Parasti sportā lietotās devas ir daudz lielākas nekā tās, kas ir pārbaudītas klīniskajos Sīkāka informācija:

7 pētījumos un tiek lietotas terapeitiskos nolūkos. Bieži tiek lietota vairāku zāļu kombinācija, kas rada lielāku blakusparādību attīstības risku. Starp dopinga radītajām biomedicīniskajām blakusparādībām visbīstamākās ir tieši sirds-asinsvadu sistēmas blakusparādības. Aizliegtās vielas, kas visbiežāk izraisa sirds-asinsvadu sistēmas blakusparādības, ir šādas (pēc Deligiannis et al.): anaboliskie androgēnie steroīdi (visvairāk blakusparādību) > kokaīns > efedrīns, alkohols, amfetamīni > hgh, beta-2 agonisti > kanabinoīdi > glikokortikosteroīdi, eritropoetīns > diurētiķi, narkotiskie pretsāpju līdzekļi (vismazāk blakusparādību). Šīs zāles izraisa: aritmijas > pēkšņu kardiālu nāvi > hipertensiju > miokarda infarktu > sirds mazspēju > koronāro sirds slimību > kreisā kambara hipertrofiju. Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: SLAIDS: Pastāv pieci dažādi mehānismi, kas tiek saistīti ar aizliegto vielu izraisītajām blakusparādībām sirds-asinsvadu sistēmā. Pirmais ir ateroģenēzes mehānisms. Anabolisko androgēno steroīdu izraisītā aterogēno iedarbība rada izmaiņas lipoproteīnu profilā. AAS lietošana var pazemināt augsta blīvuma lipoproteīnu holesterīna (ABLH) līmeni un paaugstināt zema blīvuma lipoproteīnu holesterīna (ZBLH) līmeni. Šī iedarbība veido pamatu aterosklerotiskajām izmaiņām asinsvados. Tas viss var palielināt pēkšņas kardiālas nāves, arteriālas hipertensijas vai trombembolisku notikumu attīstības risku. Augstāk redzamajā attēlā parādīts: hipertrofiskas koronārās artērijas ar hipertrofisku vidējo slāni un paplašinātu intīmas slāni (EVG krāsojums, palielinājums 100:1). Zemāk redzamajā attēlā parādīts: vecs infarkts ar aneirismu un trombu; attēls attēlā: labās koronārās artērijas paplašinājums. Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Sīkāka informācija:

8 Tischer, Heyny-von Haußen, Mall & Doenecke (2003): Koronarthrombosen und -ektasien nach langjähriger Einnahme von anabolen Steroiden; Z Kardiol 92: Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: SLAIDS: Pastāv pieci dažādi mehānismi, kas tiek saistīti ar aizliegto vielu izraisītajām blakusparādībām sirds-asinsvadu sistēmā. Otrais mehānisms ir trombozes mehānisms. Anaboliskie androgēnie steroīdi ietekmē asinsreces sistēmu. No vienas puses, tie pastiprina trombocītu agregāciju, trombīna un plazmīna veidošanos, bet no otras puses anaboliskie androgēnie steroīdi samazina fibrinolītisko aktivitāti un prostaciklīnu sintēzi. Tādējādi anabolisko androgēno steroīdu pārmērīga lietošana var palielināt ar sirds un asinsvadu sistēmu saistītu notikumu attīstības risku, piem., stenokardijas vai miokarda infarkta risku. Attēlā parādīts: kreisās koronārās artērijas angiogramma. 2 cm pēc Ramus interventricularis anterior (RIVA) artērijas atzarojumā redzams 3 cm garš trombs. Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Tischer, Heyny-von Haußen, Mall & Doenecke (2003): Koronarthrombosen und -ektasien nach langjähriger Einnahme von anabolen Steroiden; Z Kardiol 92: Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: SLAIDS: Pastāv pieci dažādi mehānismi, kas tiek saistīti ar aizliegto vielu izraisītajām blakusparādībām sirds un asinsvadu sistēmā. Trešais mehānisms ir koronāro artēriju vazospazmas mehānisms. Kopumā endotēlija šūnās sintezētais slāpekļa oksīds darbojas kā artēriju gludās muskulatūras relaksants un izraisa vazodilatāciju. Sīkāka informācija:

9 Anaboliskie androgēnie steroīdi var inhibēt slāpekļa oksīdu, kas var veicināt vazospazmas attīstību. Sliktākajā gadījumā šāda vazospazma var izraisīt sirds un asinsvadu išēmiju vai pat infarktu. Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: SLAIDS: Pastāv pieci dažādi mehānismi, kas tiek saistīti ar aizliegto vielu izraisītajām blakusparādībām sirds un asinsvadu sistēmā. Ceturtā mehānisma nosaukums ir tiešas šūnu nāves mehānisms. Anabolisko androgēno steroīdu augšanu stimulējošā darbība var izraisīt sirds kardiomiocītu hipertrofiju, kas vēlāk var radīt anatomiskās struktūras izmaiņas. Pieaugošā sirds kardiomiocītu hipertrofija var samazināt skābekļa piegādi ar arteriālajām asinīm. Turklāt kardiomiocītos pieaug fibrioze, kas samazina sirdsdarbības efektivitāti. Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: SLAIDS: Pastāv pieci dažādi mehānismi, kas tiek saistīti ar aizliegto vielu izraisītajām blakusparādībām sirds un asinsvadu sistēmā. Pēdējais mehānisms tiek aprakstīts kā deģeneratīvas pārmaiņas. Fineschi et al. (2006) izteica domu, ka sirds apstāšanos varētu ierosināt kateholamīnu miotoksicitāte, kas varētu būt saistīta ar miokarda nekrozi un deģeneratīvām izmaiņām miokarda simpātiskās nervu sistēmas neironos, kas savukārt izraisa kambaru fibrilāciju. Sīkāka informācija:

10 Fineschi, Baroldi, Monciotti et al. (2001): Anabolic steroid abuse and cardiac sudden death: a pathologic study. Arch Pathol Lab Med, 125: Hartgens & Kuipers (2004): Effects of Androgenic-anabolic Steroids in Athletes; Sports Med, 34 (8): Deligiannis, Björnstad, Carre, Heidbüchel, Kouidi, Panhuyzen-Goedkoop, Pigozzi, Schänzer & Vanhees (2006): ESC Study Group of Sports Cardiology Position Paper on adverse cardiovascular effects of doping in athletes; European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, 13: SLAIDS: Zināms, ka asinsrites sistēma ietekmē galvenokārt divu veidu vielas. No vienas puses, tas ir eritropoetīns un tam līdzīgas vielas un, no otras puses, autogēnu un alogēnu asiņu pārliešana. Tādējādi biomedicīniskās blakusparādības rodas no izmaiņām asins sastāvā. Eritropoetīns palielina sarkano asinsķermenīšu, t.i., eritrocītu, skaitu, un tūlīt pēc asins pārliešanas palielinās cirkulējošais asins tilpums. Tādējādi izteikti palielinās dziļo vēnu trombozes, plaušu embolijas, koronāro vai cerebrālo artēriju trombozes un infekcijas slimību risks. 17. SLAIDS: Šajā slaidā attēlotas asinsrites sistēmas divas daļas arteriālā un venozā sistēma. Abās sistēmas var attīstīties dažādas klīniskās komplikācijas. Stimulējot eritrocitozi, palielinās eritrocītu skaits un paaugstinās hemoglobīna un hematokrīta līmenis, kas izraisa asins viskozitātes palielināšanos un palielina trombu veidošanās risku. Arteriālajā sistēma var veidoties cerebrālo un koronāro artēriju tromboze, bet venozajā sistēmā dziļo vēnu tromboze un plaušu embolija. Jelkmann (2001): Beneficial and adverse Effects of Erythropoietin Therapy in Peters, Schulz, Michna: Biomedical Side Effects of Doping. Wissenschaftliche Berichte und Materialien des Bundesinstitutes für Sportwissenschaft 13; Sport und Buch, Köln 2001, p SLAIDS: Asinsrites sistēma un asinis piegādā skābekli visam organismam. Īpaši stresa situācijās, piemēram, ilgstošas fiziskās slodzes gadījumā, skābekļa piegāde sirdij un Sīkāka informācija:

11 skeleta muskuļiem ir ierobežota. Fizisko izturību nosaka vairāki parametri. Skābekļa piegāde ir atkarīga no maksimālā sirds minūtes tilpuma un maksimālās skābekļa izmantošanas. Fizisko sniegumu īpaši uzlabo paaugstināta hemoglobīna koncentrācija. Metodes, kas ietekmē šo skābekļa pārnēsātāju, ir saistītas ar asinsrites sistēmas biomedicīniskajām blakusparādībām. Jelkmann (2001): Beneficial and adverse Effects of Erythropoietin Therapy in Peters, Schulz, Michna: Biomedical Side Effects of Doping. Wissenschaftliche Berichte und Materialien des Bundesinstitutes für Sportwissenschaft 13; Sport und Buch, Köln 2001, p SLAIDS: Attēlā parādīts fizioloģiskais eritrocītu proliferācijas ceļš un farmakoloģiskās iedarbības vietas. Skābekļa transportēšanas ceļš sākas nierēs, turpinās kaulu smadzenēs un beidzas muskuļos. Farmakoloģiskās iedarbības mērķis ir stimulēt endogenā eritropoetīna veidošanos. Pārmērīga eritropoetīna lietošana pastiprina eritropoēzi kaulu smadzenēs un palielina eritrocītu skaitu. Fizioloģiska un likumīga stimulācija tiek izraisīta fiziskās slodzes un hipoksijas gadījumā. Original Abstract of Elliot S (2008): British Journal of Pharmacology, : Erythropoiesis-stimulating agents and other methods to enhance oxygen transport Skābeklis ir vitāli nepieciešams dzīvības uzturēšanai, un organisms ir izstrādājis smalku metodi skābekļa piesaistīšanai plaušās un transportēšanai uz audiem. Eritrocītos (Er) esošais hemoglobīns ir galvenais skābekli pārnēsājošais komponents asinīs, un Er daudzums tiek stingri kontrolēts atbilstoši nepieciešamībai pēc skābekļa. Sportista snieguma veidošanā liela loma ir skābekļa pieejamībai, un līdzekļi, kas palielina skābekļa piegādi audiem, palielina aerobo spēku. Sākotnējās metodes skābekļa piegādes palielināšanai ietvēra trenēšanos lielā augstumā un vēlāk eritrocītu masas pārliešanu. Liels sasniegums izpratnē par eritrocītu veidošanās kontroli bija eritropoetīna (EPO) atklāšana un EPO gēna klonēšana. EPO gēns tika klonēts pēc komerciālas rekombinantā cilvēka EPO (rhuepo) izstrādāšanas. Šo un citus skābekļa piegādi ietekmējošus līdzekļus likumīgi drīkst lietot anēmijas (zems Hb līmenis) ārstēšanai pacientiem ar hronisku nieru slimību vai pacientiem ar vēzi un ķīmijterapijas izraisītu anēmiju. Tomēr profesionālo sportu ietekmē nelikumīga rhuepo lietošana fiziskās izturības palielināšanai. Pārbaudes metožu izmantošana šo līdzekļu noteikšanā ir izvērsusies par spēli kaķis un pele pārbaužu laboratorijas cenšas atklāt tādu zāļu vai asins produkta lietošanu, kas uzlabo atlēta sniegumu (dopingu), bet daži atlēti izstrādā metodes, kā šos līdzekļus Sīkāka informācija:

12 lietot, lai tos nevarētu atklāt. Šajā rakstā ir analizētas šobrīd pastāvošās aerobā snieguma uzlabošanas metodes un nelikumīgas lietošanas atklāšanas metodes. Attēlā parādītas: Visas organisma sistēmas un skābekļa transportēšanas iespējas organismā, kā arī skābekļa transportēšanas uzlabošanas metodes. 20. SLAIDS: Ādas klīniska izmeklēšana ļauj spriest par anabolisko androgēno steroīdu pārmērīgu lietošanu. Strijas un/vai aknes īpaši izraisa ilgstoša pārmērīga steroīdu, piemēram, anabolisko androgēno steroīdu vai glikokortikosteroīdu, lietošana. Citas redzamas blakusparādības var būt androgēna tipa alopēcija un hipertrihoze, kas ir retāk sastopamas. Glikokortikosteroīdi izraisa audu atrofiju, palēnina brūču dzīšanu un veicina plānas, trauslas ādas veidošanos. Pārējās biomedicīniskās blakusparādības ir diezgan dažādas. Daudz retāk pārmērīgi tiek lietoti stimulanti, narkotiskie pretsāpju līdzekļi, kortikotropīns, eritropoetīns un alkohols, un tādēļ par to izraisītām blakusparādībām uz ādas ziņojumi ir saņemti reti. Pārmērīgi lietojot stimulantus (īpaši amfetamīnus), var novērot dehidratāciju. Pārmērīga narkotisko pretsāpju līdzekļu lietošana var izraisīt nātreni, eritēmu un niezi. Reizēm pārmērīga kortikotropīna lietošana izraisa vispārīgas alerģiskas reakcijas, un, pārmērīgi lietojot eritropoetīnu, var attīstīties lokālas alerģiskas reakcijas (piem., injekcijas vietā). Alkohols var izraisīt pāragru ādas novecošanos. 21. SLAIDS: Svarcēlājiem pārmērīgi lietojot anaboliskos androgēnos asteroīdus, pastiprināti veidojas strijas. Tos lietojot, tiek novērota ādas atrofija, galvenokārt noslogotajās ķermeņa daļās, piemēram, uz pleciem, muguras, krūtīm un augšējām ekstremitātēm. Šķiet, ka to izraisa slodzes radīts iestiepums. Attēlos redzamas divu veidu strijas, kas izveidojušās, ceļot ļoti lielu svaru un pārmērīgi lietojot anaboliskos androgēnos steroīdus. Attēlā augstāk redzams: Strijas, ko radījusi ļoti liela svara celšana Attēlā zemāk redzams: Strijas kultūristam Karamfilov & Elsner (2002): Sport als Risikofaktor und therapeutisches Prinzip in der Dermatologie; Hautarzt, 53: Sīkāka informācija:

13 Wollina, Pabst, Schönlebe, Abdel-Naser, Konrad, Gruner, HAroske, Klemm & Schreiber (2007): Side effect of topical androgenic and anabolic substances and steroids. A short review. Acta Dermatoven APA, 16 (3): SLAIDS: Ja jauniem un spēcīgiem atlētiem uz muguras un/vai krūtīm ir redzama akne, ārstam ir jābūt uzmanīgam. Tā var būt tā sauktā steroīdu akne, ko izraisījusi pārmērīga anabolisko androgēno steroīdu lietošana. Steroīdi stimulē tauku dziedzeru darbību tie pastiprina tauku izdali, palielinās lipīdu daudzums uz ādas virsmas un pieaug Propionbacterium acnes daudzums. Original Abstract of Melnik et al. (2007): J Dtsch Dermatol Ges. 5(2), : Abuse of anabolic-androgenic steroids and bodybuilding acne: an underestimated health problem Vācijā anabolisko androgēno steroīdu (AAS) pārmērīga lietošana fitnesa centru apmeklētāju vidū un citu personu vidū ir sasniegusi satraucošus apmērus. Veselības aprūpes sistēma 48,1 procentam lietotāju nelikumīgi izsniedz AAS. 32,1% gadījumu ārsti ir iesaistīti nelikumīgā AAS izrakstīšanā un to lietošanas uzraudzībā. Bez dzīvībai bīstamām kardiovaskulārām, hepatotoksiskām un psihiskām ilgstošām AAS blakusparādībām aptuveni 50% AAS lietotāju attīstās aknes, un tas ir būtisks AAS pārmērīgas lietošanas indikators, īpaši jauniem gadus veciem vīriešiem. AAS pārmērīga lietošana var izraisīt gan acne conglobata, gan acne fulminans. Dermatologiem vajadzētu atpazīt kultūristu aknes, ko izraisījusi pārmērīga AAS lietošana, un brīdināt pacientu par citiem iespējamiem riskiem veselībai. Augšējā attēlā redzams: Anabolisko androgēno steroīdu izraisīta acne papulopustulosa Apakšējā attēlā redzams: Anabolisko androgēno steroīdu izraisīta acne conglobata 23. SLAIDS: Aknas ir vissvarīgākais orgāns, kas piedalās metabolismā jeb vielmaiņā un organisma detoksikācijā. Aknas ir ļoti labi apasiņots orgāns, tajās šūnas ir izvietotas tā, lai tām būtu ļoti laba saskare ar asins plūsmu. Metabolisko procesu laikā aknas veido žulti, kam ir svarīga loma tauku sagremošanā. Galvenie aknu šūnu veidi ir parenhīmas šūnas, kurās notiek metaboliskie procesi, stromas šūnas, kas ir atbalstu nodrošinoši saistaudi, un tā sauktās Kupfera šūnas, kurās notiek organismam svešu daļiņu fagocitoze. Vairums zāļu metabolizējas aknās, tādēļ biomedicīniskās Sīkāka informācija:

14 blakusparādības skar aknu audus. Anaboliskie androgēnie steroīdi īpaši var izraisīt žults stāzi, holestāzi, aknu peliozi, hepatomas un lipoproteīnu regulācijas traucējumus. Hormoni un tiem līdzīgas vielas ietekmē vispārējo orgānu augšanu un rada funkcionālus traucējumus. Stimulantu lietošanas sekas var būt akūta aknu mazspēja un hepatīts. Narkotiskie pretsāpju līdzekļi, alkohols un beta blokatori var izraisīt akūtu aknu mazspēju, taukaino hepatozi (steatozi) un cirozi, turklāt var novērot arī diezgan nespecifiskus augšējā gremošanas trakta simptomus. Müller-Platz, Nishino & Sarikaya (2007): Gastrointestinal tract and liver. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p SLAIDS: Ar anabolisko androgēno steroīdu lietošanu saistītos aknu funkciju traucējumus un slimības galvenokārt izraisa 17-α alkilētie steroīdi (piem., metiltestosterons, oksimetolons, fluoksimesterons, noretāndrolons un metāndienons). Iespējamie aknu darbības traucējumi ir, piemēram, žults stāze, holestāze, aknu pelioze un hepatomas. Turklāt pētnieki ir ziņojuši par augsta blīvuma lipoproteīnu ( labo lipoproteīnu) samazināšanos un zema blīvuma lipoproteīnu ( slikto" lipoproteīnu) un aterosklerozi veicinošā apolipoproteīna A palielināšanos. Šīs blakusparādības parasti ir atgriezeniskas un izzūd, pārtraucot lietošanu. Attēlā parādīts: Aknu iekaisums, audu taukainā deģenerācija un aknu cistas ir tieši audu bojājumi, kas var izveidoties. Original Abstract of Hartgens & Kuipers (2004): Sports Med 34 (8), p : Effects of Androgenic-Anabolic Steroids in Athletes Anaboliskie androgēnie steroīdi (AAS) ir vīrišķā hormona testosterona sintētiski atvasinājumi. Tiem var būt spēcīga iedarbība uz cilvēka organismu, kas var labvēlīgi ietekmēt sportista sniegumu. Literatūras apskats liecina, ka vairumā laboratorijas pētījumu netiek analizētas šobrīd šajā jomā lietotās faktiskās AAS devas. Tādējādi šie pētījumi, iespējams, neatspoguļo reālo steroīdu iedarbību (blakusparādības). Pieejamā zinātniskajā literatūrā ir minēts, ka īslaicīga šo zāļu lietošana var izraisīt sportistu spēka un ķermeņa masas pieaugumu. Novērots, ka spēks pieaug par 5-20% salīdzinājumā ar sākotnējo spēku, un ķermeņa masa par 2-5 kg, ko varētu radīt liesās ķermeņa masas pieaugums. Šķiet, ka tauku masas daudzums nesamazinās. Lai gan AAS var ietekmēt eritropoēzi un hemoglobīna koncentrāciju asinīs, nav novērota fiziskās izturības uzlabošanās. Ir pieejams nedaudz datu par AAS ietekmi uz metabolismu treniņu un atpūtas laikā, un tādēļ nav iespējams izdarīt Sīkāka informācija:

15 noteiktus secinājumus. Galvenās īslaicīgas un ilglaicīgas AAS lietošanas nelabvēlīgās blakusparādības, par kurām visbiežāk ziņo paši atlēti, ir šādas: seksuālās dziņas pastiprināšanās, acne vulgaris parādīšanas, ķermeņa apmatojuma pastiprināta augšana un agresīvas uzvedības pastiprināšanās. AAS lietošana izjauc normālo endogenā testosterona un gonadotropīnu sekrēciju, kas var saglabāties vairākus mēnešus pēc zāļu lietošanas pārtraukšanas. Var bīstami mainīties sirds un asinsvadu riska faktori, piemēram, paaugstināties asinsspiediens un pazemināties augsta blīvuma lipoproteīnu holesterīna (ABLH), ABLH2 un ABLH3 līmenis serumā. Veicot ehokardiogrāfiskos pētījumus vīriešu dzimuma sportistiem, netika konstatēts, ka AAS ietekmē sirds struktūru un funkciju, lai gan pētījumos dzīvniekiem tika novērots, ka šīs zāles nelabvēlīgi ietekmē sirds struktūru un funkciju. Veicot pētījumus sportistiem, netika konstatēts, ka AAS bojā aknas. Šķiet, ka AAS ir spēcīga iedarbība uz psihi un uzvedību. Kopumā liekas, ka AAS palielina agresiju un naidīgumu. Garastāvokļa traucējumu (piem., depresiju, (hipo-) māniju, psihotisku reakciju) veidošanās, iespējams, ir atkarīga no devas un zālēm. Atkarība no AAS lietošanas vai atcelšanas simptomi (piemēram, depresija), šķiet, attīstās tikai nelielam skaitam AAS lietotāju. Neapmierinātība ar ķermeņa izskatu un zems pašnovērtējums var izraisīt tā saukto reversās anoreksijas sindromu, kas ir priekšnosacījums AAS lietošanas uzsākšanai. Ar AAS lietošanu ir saistītas vēl daudzas citas blakusparādības, tai skaitā endokrīnās sistēmas un imūnsistēmas traucējumi, tauku dziedzeru darbības traucējumi un ādas izmaiņas, izmaiņas asinsreces sistēmas un uroģenitālā trakta darbībā. Ikvienam ir jāatceras, ka zinātniskie dati var pietiekami nenovērtēt reālās nelabvēlīgās blakusparādības, jo šajos pētījumos tiek lietotas relatīvi zemas devas, tā kā mērķis nav sasniegt devas, ko lieto aizliegto steroīdu lietotāji. AAS darbības mehānisms var atšķirties dažādām vielām, jo atšķiras steroīdu molekulu uzbūve un to afinitāte pret androgēnu receptoriem. Ir atklāti vairāki darbības mehānismi. Šķiet, ka būtiska loma ir 5-α reduktāzei, pārvēršot AAS dihidrotestosteronā (androstanolonā), kas darbojas mērķorgānu, piemēram, sēklas pūslīšu, sīpoliņa dziedzeru, ādas un prostatas, šūnu kodolos. Citi mehānismi ir šādi: enzīma aromatāzes iedarbība, kas pārvērš AAS sievišķajos dzimumhormonos (estradiolā un estronā), antagonistiskā iedarbība uz estrogēniem un konkurējošais antagonisms ar glikokortikoīdu receptoriem. Turklāt AAS stimulē eritropoetīna sintēzi un eritrocītu veidošanos, kā arī kaulu veidošanos, bet kavē kaulu noārdīšanos. Tiek uzskatīts, ka sirds-asinsvadu sistēmu ietekmē AAS ierosinātā ateroskleroze (sakarā ar nelabvēlīgo ietekmi uz seruma lipīdiem un lipoproteīniem), tromboze, vazospazmas vai tiešs asinsvadu sieniņas bojājums vai arī dažādu mehānismu kombinācija. AAS ierosināto muskuļaudu pieaugumu var izskaidrot ar muskuļu šķiedru hipertrofiju un jaunu muskuļu šķiedru veidošanos, kur galvenā loma ir satelītšūnu skaitam un ultrastruktūrai, androgēniem receptoriem un muskuļu šķiedru kodoliem. Sīkāka informācija:

16 25. SLAIDS: Kaulu-muskuļu sistēmu spēcīgi ietekmē vairākas aizliegtās vielas. Anaboliskie androgēnie steroīdi var izraisīt kaulu lūzumus, cīpslu patoloģiju un rabdomiolīzi vai priekšlaicīgu epifīžu slēgšanos, kas izraisa augšanas aizkavēšanos. Turklāt steroīdi var radīt izmaiņas pašā cīpslas struktūrā. Tādējādi, ja jauniem atlētiem ar apmierinošu muskuļu stāvokli tiek atklāti spontāni cīpslu plīsumi, ārstam jāaizdomājas par anabolisko androgēno steroīdu pārmērīgu lietošanu. Hormoni un tiem līdzīgas vielas var radīt klīniskos simptomus, kas līdzīgi akromegālijai, ko izraisa hormonu pārāk liela produkcija hipofīzē. Kaulu un skrimšļaudu redzamās pārmaiņas ir plaukstu un pēdu, deguna, zoda, mēles un ausu palielināšanās, kā arī citas. Beta-2 agonistus var lietot astmas lēkmju ārstēšanai. Tie ietekmē vairākus metaboliskos un fizioloģisko procesus skeleta muskuļos. Kā pirmo var minēt negatīvo ietekmi uz kaulu arhitektoniku, piemēram, kaulu masas un kaulu blīvuma samazināšanos, tai seko muskuļu trīce un muskuļu krampji. Glikokortikosteroīdi var izraisīt gan osteoporozi un palielināt lūzumu risku, un palēnināt kaulu dzīšanas procesus, gan samazināt muskuļu apgādi ar barības vielām un radīt smagu muskuļu atrofiju. Beta blokatori, ko izmanto medicīnā sirds-asinsvadu slimību ārstēšanai, ar skeleta muskulatūru saistītās blakusparādības izraisa samazinātas glikogenolīzes dēļ. Müller-Platz, Nishino & Sarikaya (2007): Gastrointestinal tract and liver. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p SLAIDS: Anabolisko androgēno steroīdu biomedicīniskās blakusparādības kaulu un muskuļu sistēmā izpaužas dažādās izmaiņās. Ir saņemti ziņojumi par kaulu lūzumiem un priekšlaicīgu epifīžu slēgšanos, kas izraisa augšanas aizkavēšanos. Turklāt steroīdi var radīt izmaiņas pašā cīpslas struktūrā. Anaboliskie steroīdi ierosina atgriezeniskas cīpslu biomehānisko īpašību izmaiņas cīpsla kļūst stīvāka, mazāk elastīga. Iespējams, ka anabolisko androgēno steroīdu izraisītais straujais spēka pieaugums skeleta muskuļos nenotiek vienlaicīgi ar lēnāko adaptāciju sliktāk apasiņotajās cīpslu struktūrās, padarot cīpslas par vājāko ķēdes posmu. Lietojot anaboliskos androgēnos steroīdus kopā ar muskuļu masas palielināšanas programmām, var attīstīties muskuļu destrukcija rabdomiolīzes dēļ. Sīkāka informācija:

17 Gadījuma apraksts par vairāku cīpslu pārrāvumiem atlētam (futbolistam), kas pārmērīgi lieto anaboliskos steroīdus. Original Abstract of Isenberg et al. (2008): Unfallchirurg, 46-49: Successive ruptures of patellar and Achilles tendons. Anabolic steroids in competitive sports Testosterona vai 19-nortestosterona atvasinājumus izmanto kā anaboliskus līdzekļus, lai uzlabotu sportistu sniegumu, lai gan joprojām tiek diskutēts par anabolisko līdzekļu iedarbību. Profesionālie sportisti joprojām turpina lietot anaboliskos steroīdus, neskatoties uz kontroles pastiprināšanos un to, ka palielinās ar tiem saistītu dramatisku notikumu skaits. Lai gan metabolisma traucējumi anabolisko līdzekļu lietošanas laikā ir precīzi dokumentēti, par lielo cīpslu pārrāvumiem ir ziņots reti. 29 gadus vecam profesionālam futbolistam 18 mēnešu laikā bija nepieciešamas atkārtotas operācijas ceļa kauliņa cīpslas un abu Ahilleja cīpslu pārrāvuma ārstēšanai. Uzdodot rūpīgi izvēlētus mērķtiecīgus jautājumus, tika noskaidrots, ka viņš 3 gadus regulāri lietojis dažādus anaboliskos steroīdus ar mērķi kļūt spēcīgākam. Anabolisko steroīdu lietošana lielās devās tika turpināta pēc katras operācijas agrīnās atveseļošanās periodā un treniņu laikā. Minimāli izmantojot invazīvo ķirurģiju un atvērto šuvju tehniku, Ahilleja cīpslas savlaicīgi un pilnīgi sadzija. Neilgi pēc ceļa kauliņa cīpslas, arī kaulu tuneļu sašūšanas sportists atsāka treniņus un anabolisko līdzekļu lietošanu, un pēc 8 nedēļām histoloģiski tika apstiprināts atkārtots cīpslas pārrāvums. Pēc saites rekonstrukcijas ar m. semitendinosus cīpslu radās infekcija, tāpēc cīpsla un rezerves ekstensijas cīpslu aparāts tika zaudēts. Atkārtoti brīdinājumi par dzīšanas palēnināšanos, ja tiks turpināta anabolisko līdzekļu lietošana, bija neefektīvi. Ņemot vērā lielo nereģistrēto gadījumu skaitu profesionālajā sportā, varam pieņemt, ka pastāv arī kvantitatīva saistība starp anabolisko steroīdu lietošanu un cīpslu pārrāvumu operatīvu ārstēšanu. Attēlā parādīts: Ceļa kauliņš (dzeltenās bultiņas) un tā pārrautais savienojums ar lielo liela kaulu (ceļa kauliņa cīpslas pārrāvums). 27. SLAIDS: Aizliegto vielu lietošana dažādos veidos ietekmē endokrīnās sistēmas orgānus. Anaboliskie androgēnie līdzekļi ietekmē sievietes un vīrieša reproduktīvo sistēmu. Turklāt steroīdi ietekmē insulīna rezistenci un glikozes toleranci. Vairogdziedzera funkciju ietekmē augšanas hormoni un gonadotropīni, bet glikokortikosteroīdi ietekmē virsnieru garozu. Sīkāka informācija:

18 Georgieva (2007): Reproductive and endocrine system. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p SLAIDS: Anaboliskie androgēnie steroīdi ietekmē vīrieša reproduktīvo sistēmu. Sēklinieku sekrēcijas un gametoģenēzes funkcijas ietekmē gonadotropīna relīzinghormona (GnRH) sekrēcija hipotalāmā, kas stimulē priekšējās hipofīzes daivas gonadotropīnu sekrēciju, luteinizētājhormona (LH) un folikulus stimulējošā hormona (FSH) sekrēciju. Kā testosterona atvasinājumi AAS būtiski ietekmē vīriešu hipotalāma-hipofīzesgonādu asi, un to pārmērīga lietošana var izraisīt klīnisku hipogonadotropiskā hipogonādisma sindromu. Steroīdu izraisītam hipogonādismam ir raksturīga samazināta seruma FSH un LH koncentrācija, maza endogenā testosterona produkcija, spermatoģenēzes traucējumi un sēklinieku atrofija. Šie efekti rodas no negatīvās anabolisko steroīdu izraisītās atgriezeniskās saites uz hipotalāmahipofīzes asi un, iespējams, no lokālās nomācošās iedarbības, ko izraisa androgēnu pārpalikums sēkliniekos. AAS lietošana imitē endogenā testosterona līmeņa celšanos. Augsts testosterona, tāpat kā AAS, līmenis inhibē LH sekrēciju, tieši iedarbojoties uz hipofīzes priekšējo daivu un inhibējot GnRH sekrēciju hipotalāmā. Tas savukārt atbilstoši samazina gan LH, gan FSH sekrēciju, un LH līmeņa samazināšanās samazina endogenā testosterona veidošanos. Lielu testosterona devu lietošana paaugstina kopējā un brīvā testosterona līmeni serumā virs fizioloģiskā līmeņa. AAS perifērās konversijas dēļ palielinās arī estradiola, androstēndiona un dihidrotestosterona (DHT) koncentrācija serumā. Attēlā parādīts: Normāla izmēra sēklinieks un samazināta izmēra sēklinieks pēc anabolisko androgēno steroīdu pārmērīgas lietošanas. Georgieva (2007): Reproductive and endocrine system. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p Sīkāka informācija:

19 29. SLAIDS: Anabolisko androgēno steroīdu pārmērīga lietošana var radīt insulīna rezistenci un glikozes tolerances samazināšanos. Šīs izmaiņas imitē 2. tipa diabētu, un tās novēro pacientiem, kas ārstēšanā lieto perorālos 17-alkilētos androgēnus, kā arī vīriešu dzimuma atlētiem, kas ilgstoši (3-7 gadus) lieto AAS. Lai gan nav dokumentēts neviens cukura diabēta gadījums atlētiem, kuri lieto anaboliskos steroīdus, šīs izmaiņas ir saistītas ar kardiovaskulārā riska palielināšanos. Georgieva (2007): Reproductive and endocrine system. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p SLAIDS: Anabolisko androgēno steroīdu lietošana izjauc līdzsvaru starp brīvā estrogēna un brīvā androgēna darbību vīriešu krūšu dziedzeru audos. Tā sekas var būt ginekomastijas attīstība. Abos attēlos parādīta: Ginekomastija 30 gadus vecam neprofesionālam kultūristam (augšējais attēls) un ginekomastija 25 gadus vecam profesionālam kultūristam (apakšējais attēls). 31. SLAIDS: Anabolisko androgēno steroīdu pārmērīga lietošana ietekmē sievietes endokrīno sistēmu. AAS lietošana nomāc hipotalāma-hipofīzes-gonādu asi, kas regulē imūnās un reproduktīvās sistēmas darbību. Turklāt samazinās luteinizētājhormona (LH), folikulus stimulējošā hormona (FSH), progesterona un dzimumhormonus saistošā globulīna (SHBG) līmenis serumā un paaugstinās testosterona līmenis serumā. Šīs izmaiņas endokrīnajā sistēmā var izraisīt klitora palielināšanos, krūšu atrofiju, patoloģisku apmatojuma augšanu (vīriešu tipa apmatojums). Visi šie efekti parasti ir atgriezeniski. Iespējamas šādas klīniskas sekas: virilizācija (sekundāro vīrišķo dzimumpazīmju parādīšanās sievietēm), hirsutisms (pārmērīga apmatojuma augšana neatbilstošās vietās) un amenoreja (menstruālā cikla iztrūkums). Sīkāka informācija:

20 Georgieva (2007): Reproductive and endocrine system. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 007, p SLAIDS: Centrālo nervu sistēmu ietekmē galvenokārt anaboliskie androgēnie steroīdi, beta-2 agonisti, narkotiskie pretsāpju līdzekļi un stimulanti. AAS pārmērīga lietošana var izpausties ar paaugstinātu uzbudināmību, agresivitāti, personības traucējumiem un psihisko slimību diagnozēm. Simpātiskās nervu sistēmas aktivācija ir saistīta ar adrenalīna un noradrenalīna izdalīšanos. Narkotisko pretsāpju līdzekļu lietošana ir saistīta ar sāpju mazināšanos un dažāda līmeņa garastāvokļa izmaiņām, sākot no miega un totālas ķermeņa imobilizācijas līdz eiforijai un pārmērīgam uzbudinājumam. Simpatomimētiskie līdzekļi, tāpat kā stimulanti ir zāles, kas aktivē centrālo nervu sistēmu ar kateholamīnu (piem., adrenalīna un noradrenalīna) palīdzību. Grucza (2007): Psychological effects and addiction including CNS. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p SLAIDS: Aizliegto vielu pārmērīga lietošana var radīt izmaiņas centrālajā nervu sistēmā, piem., atkarību. No vienas puses, ja organisms nesaņem zāles, attīstās fiziskā atkarība. Šāds zāļu iztrūkums izraisa fiziskos simptomus, kas dažādām zālēm atšķiras: sāpes (opiātiem), izteiktu trīci (alkoholam) un krampjus (barbiturātiem un benzodiazepīniem). Psiholoģiskā atkarība var saglabāties daudz ilgāk nekā fiziskā atkarība. Tās pamatā vairāk ir individuālās īpašības nekā pati viela: paradumi, emocionālie stāvokļi un dzīvesveids. Psiholoģiskās atkarības attīstībā būtiska loma ir atalgojuma sistēmai. Kokaīns un amfetamīni ir labs piemērs vielām ar augstu psiholoģisko atkarību un zemu fizisko atkarību. Grucza (2007): Psychological effects and addiction including CNS. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p Sīkāka informācija:

21 34. SLAIDS: Gēnu tehnoloģijas: Gēnu dopinga definīcijas pamatā ir specifiska ģenētiskās informācijas un gēnu ekspresijas modulēšana. Lai pētītu, identificētu vai pārveidotu dzīvu organismu gēnus, tiek izmantotas biotehnoloģijas un gēnu tehnoloģijas termins, kas attiecas uz visu instrumentu un tehniku diapazonu. Tas ietver arī tehnikas, kas paredzētas ģenētiskā materiāla, piem., DNS vai RNS, pārnešanai, lai nodrošinātu ar iespējami iztrūkstošām sastāvdaļām vai kompensētu patoloģiskus gēnus. Papildu tehnikas ir DNS sekvencēšana, klonēšanas tehnoloģija, gēnu marķieru tehnoloģija, transgēnu tehnikas un gēnu izslēgšanas vai gēnu terapija. Visas šīs tehnikas izmantojuši daudzi zinātnieki, piemēram, (molekulārie) biologi, (bio)ķīmiķi, ģenētiķi un ārsti. Plašākai publikai gēnu dopings cieši saistās ar gēnu terapiju, bet tas nozīmē daudz vairāk tā ir gēnu terapijas konsekventa lietošana. Tas veidojas, lietojot specifiskas antivielas, lai pārveidotu (stimulētu vai inhibētu) gēnu ekspresiju un izveidotu selektīvu šūnas vai gēna modifikāciju vai pārveidotu receptoru tā, lai tas pēc gēna pārnešanas veiktu specifisku gēna ekspresijas regulāciju. Tādējādi, lai noteiktu gēnu dopingu, jāfokusējas uz vairākiem aspektiem: no vienas puses, ir jānosaka, vai organismā ir pārnests pats sniegumu uzlabojošais gēns, vai arī gēnu pārveidojoša sistēma, un, no otras puses, vai, izmantojot speciālas vielas, ir ieslēgti vai izslēgti svarīgi fizisko sniegumu nosakoši mērķa gēni. Schulz (2007): Gene doping. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p SLAIDS: gada Aizliegumu saraktā gēnu dopings ir definēts kā ārstnieciski nepamatota šūnu, gēnu un gēnu elementu lietošana vai gēnu ekspresijas modulēšana, kas spēj uzlabot sportiskos sniegumus. Gēnu terapijas ideja ir modificēto gēnu ievietošana šūnā, izmantojot speciālus transportētājus. Pēc šīs ievietošanas šūna varēs sintezēt izlabotos/jaunos funkcionālos proteīnus un slimība tiks izārstēta vai vismaz tās izpausmes samazināsies. Gēnu terapijas medicīniskais mērķis ir izlabot bojātos gēnus, kas atbild par slimību attīstību, piemēram, iedzimto slimību attīstību. Bet problēmas rada ārstnieciskās idejas ļaunprātīga izmantošana sportā. Ja būs iespējams izlabot bojātus gēnus, nebūs vairs tālu līdz muskuļu gēnu modifikācijām. Iespējamie ļaunprātīgas izmantošanas mērķi varētu būt šādi: Sīkāka informācija:

22 1. Izturības gēni Izturība ir cieši saistīta ar optimālu audu oksigenizāciju un enerģijas sadalījumu. Tas paredz uzlabot skābekļa piegādes sistēmu, piem., pašas asinis vai asins plūsmu, vai hormonus, kas regulē enerģijas metabolismu, un olbaltumvielas, kas modulē šo metabolismu. Iespējamie interesējošie faktori varētu būt šādi: eritropoetīns (EPO), hipoksiju inducējošie faktori (HIF), angiotenzīnu konvertējošais enzīms (AKE). 2. Muskuļu snieguma uzlabošana.. ar hipertrofiju, hiperplāziju un labāku reģenerāciju. Snieguma uzlabošana sportā ir ļoti atkarīga no skeleta muskuļu adaptācijas un tādējādi no muskuļu šķiedru remodelācijas spējām. Muskuļu šķiedru atbildes reakcija uz trenēšanos ietver intracelulāro signalizēšanas ceļu aktivāciju un ģenētisko pārprogrammēšanos, izmantojot endokrīnos mehānismus, augšanas faktorus un mehāniskos stimulus, kas savukārt izraisa muskuļu masas, kontraktilitātes īpašību un metaboliskā stāvokļa izmaiņas. Iespējamie interesējošie faktori varētu būt šādi: mehāniskās augšanas faktors (MGF), insulīnam līdzīgais augšanas faktors (IGF-1), augšanas hormons (GH), miostatīns/augšanas diferencēšanās faktors (gdf-8). Schulz (2007): Gene doping. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p SLAIDS: Izturības gēni: Izturība ir cieši saistīta ar optimālu audu oksigenizāciju un enerģijas sadalījumu. Tas paredz uzlabot skābekļa piegādes sistēmu, piem., pašas asinis vai asins plūsmu, vai pilnveidot hormonus, kas regulē enerģijas metabolismu, un olbaltumvielas, kas modulē šo metabolismu. Gēnu pārnešanas vai gēnu modulēšanas mērķi šajā jomā ietver hormonālās ass gēnus vai receptorus, piem., eritropoetīna (EPO), mitohondriju gēnus vai peroksisomu proliferāciju aktivējošos receptorus (PPAR), angiotenzīnu I konvertējošo enzīmu (AKE) vai hipoksiju inducējošos faktorus (HIb) un citus angiogēnos augšanas faktorus, piem., VEGF vai FGF. Schulz (2007): Gene doping. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p Sīkāka informācija:

23 37. SLAIDS: Muskuļu snieguma uzlabošana ar hipertrofiju, hiperplāziju un labāku reģenerāciju. Snieguma uzlabošana sportā ir ļoti atkarīga no skeleta muskuļu adaptācijas un tādējādi no muskuļu šķiedru remodelācijas spējām. Muskuļu šķiedru atbildes reakcija uz trenēšanos ietver intracelulāro signalizēšanas ceļu aktivāciju un ģenētisko pārprogrammēšanos, izmantojot endokrīnos mehānismus, augšanas faktorus un mehāniskos stimulus, kas savukārt izraisa muskuļu masas, kontraktilitātes īpašību un metaboliskā stāvokļa izmaiņas. Tādēļ cilvēkiem ar deģeneratīvām muskuļu slimībām gēnu terapijas mērķis ir hormonālā stāvokļa un augšanas faktoru modelēšana. Tas ietver šādus hormonus androgēnus, augšanas hormonu, insulīnu vai augšanas faktorus, piemēram, MGF, IGF, miostatīnu (GDF-8), TGF-ß un folistatīnu. Tāpat svarīgi ir ietekmēt faktorus, kas bloķē vai ierosina ar muskuļu darbību saistītus hormonus un augšanas faktorus, piem., dekorīnu vai IL-6 un TNF-α, un tādējādi tie ir gēnu dopinga kandidāti. Augšējā attēlā parādīti: Dažādi gēni, kas ietekmē muskuļu spēku. Apakšējā attēlā parādīts: Ģenētiskas miozīna mutācijas dēļ 4,5 gadu vecumā bērnam novēroja palielinātu muskuļu masu un spēku. Viņš varēja izstieptās rokās horizontāli noturēt divas 3 kg smagas hanteles. Schulz (2007): Gene doping. In Sarikaya, Peters, Schulz, Schönfelder & Michna: Congress Manual: Biomedical Side Effects of Doping; München 2007, p Schuelke et al. N Engl J Med Jun 24; 350(26), p SLAIDS: Original Abstract of Tentori & Graziani (2007): Pharmacol Res, 55(5), : Doping with growth hormone/igf-1, anabolic steroids or erythropoietin: is there a cancer risk? Anaboliskos steroīdus un peptīdu hormonus vai augšanas faktorus izmanto sportistu snieguma uzlabošanai profesionālajā un neprofesionālajā sportā. Kaut gan labi dokumentētas to izraisītās blakusparādības, dažu līdzekļu lietošana ir būtiski palielinājusies un tos plaši izmanto arī cilvēki, kas nenodarbojas ar sportu un grib tikai uzlabot savu ārējo izskatu vai palēnināt novecošanos. Rezultāti, kas preklīniskajos pētījumos un epidemioloģiskajos novērojumos iegūti pacietiem ar palielinātu hormonu sekrēciju vai pacientiem, kas dažādu patoloģiju ārstēšanai ilgstoši lieto hormonus/augšanas faktorus, brīdina no iespējamā vēža attīstības un progresijas riska, kas varētu būt saistīts arī ar attiecīgu dopinga līdzekļu lietošanu. Ir aprakstīts, ka anaboliskie steroīdi var izraisīt aknu audzējus; augšanas hormona vai Sīkāka informācija:

BIOMEDICAL SIDE EFFECTS OF DOPING! HIGH LEVEL

BIOMEDICAL SIDE EFFECTS OF DOPING! HIGH LEVEL Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping BIOMEDICAL SIDE EFFECTS OF DOPING! HIGH LEVEL The High-Version of the teaching material assumes a basic knowledge in the field of doping

More information

Strukturālā konverģence Latvijā un Eiropā Igors Kasjanovs

Strukturālā konverģence Latvijā un Eiropā Igors Kasjanovs Strukturālā konverģence Latvijā un Eiropā Igors Kasjanovs Rīga, 2011. gads 1 Prezentācijas saturs β un σ konverģences novērtējuma rezultāti Strukturālās konverģences novērtējums ar Krūgmana indeksu Strukturālās

More information

Ozolnieki ½marathon 2015 Ozolnieki, Latvia Course Measurement Document (6 pages + cover sheet + 2 pages - maps)

Ozolnieki ½marathon 2015 Ozolnieki, Latvia Course Measurement Document (6 pages + cover sheet + 2 pages - maps) Ozolnieki ½marathon 2015 (6 pages + cover sheet + 2 pages - maps) 1 (11) Race day 2015: October 18 th Measured: October 9 th, 2015 Measured by: Juris Beļinskis IAAF/AIMS Grade C Measurer juris_belinskis@inbox.lv

More information

Īpašie aksesuāru piedāvājumi

Īpašie aksesuāru piedāvājumi www.volkswagen.lv Īpašie aksesuāru piedāvājumi Lai apskatītu piedāvājumus, spied uz modeļa nosaukuma Passat Passat Variant Tiguan Touran Volkswagen kvalitātes standarts perfekta atbilstība Jo īsta kvalitāte

More information

Zane VINCĒVIČA-GAILE Ģederts IEVIŅŠ Karina STANKEVIČA Māris KĻAVIŅŠ Daina ŽAGATA

Zane VINCĒVIČA-GAILE Ģederts IEVIŅŠ Karina STANKEVIČA Māris KĻAVIŅŠ Daina ŽAGATA Zane VINCĒVIČA-GAILE Ģederts IEVIŅŠ Karina STANKEVIČA Māris KĻAVIŅŠ Daina ŽAGATA Enerģijas ražošana no biomasas (atjaunojamais energoresurss) Biomasas sadegšanas atkritumprodukti pelni un bioogle Pelnu

More information

LOKĀLĀS VIBROSTIMULĀCIJAS IETEKME UZ SPĒKA IZPAUSMĒM

LOKĀLĀS VIBROSTIMULĀCIJAS IETEKME UZ SPĒKA IZPAUSMĒM LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJA Uģis CIEMATNIEKS LOKĀLĀS VIBROSTIMULĀCIJAS IETEKME UZ SPĒKA IZPAUSMĒM Promocijas darbs Pedagoģijas doktora grāda iegūšanai sporta zinātnes nozarē sporta pedagoģijas

More information

Large carnivore conservation actions for Latvia an update of national species conservation plans

Large carnivore conservation actions for Latvia an update of national species conservation plans Large carnivore conservation actions for Latvia an update of national species conservation plans Contractor: Wildlife Management research group LSFRI Silava Addresses for proposals: guna.bagrade@silava.lv;

More information

Committee / Commission CONT. Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS

Committee / Commission CONT. Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS Committee / Commission CONT Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS LV LV Grozījuma projekts 6450 === CONT/6450=== Atsauces

More information

Bieži uzdoti jautājumi par EuP Ārējais izdevums

Bieži uzdoti jautājumi par EuP Ārējais izdevums Bieži uzdoti jautājumi par EuP Ārējais izdevums Saturs 1. Iepazīstināšana ar EuP 3 2. Likumdošana 4 2.1. Darbības joma 4 2.2. Laišana tirgū 4 2.3. Produktos iebūvējams sūknis salīdzinājumā ar autonomo

More information

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 24. aprīlī (OR. en) Eiropas Savienības Padomes ģenerālsekretārs Jeppe TRANHOLM- MIKKELSEN kungs

Eiropas Savienības Padome Briselē, gada 24. aprīlī (OR. en) Eiropas Savienības Padomes ģenerālsekretārs Jeppe TRANHOLM- MIKKELSEN kungs Eiropas Savienības Padome Briselē, 2017. gada 24. aprīlī (OR. en) 8310/17 ENV 366 MI 338 PAVADVĒSTULE Sūtītājs: Direktors Jordi AYET PUIGARNAU kungs, Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vārdā Saņemšanas

More information

LATVIJAS VALSTS PARĀDA ANALĪZE LAIKA PERIODĀ NO LĪDZ GADAM

LATVIJAS VALSTS PARĀDA ANALĪZE LAIKA PERIODĀ NO LĪDZ GADAM Jūlija Oboļeviča Daugavpils Universitāte, Latvija LATVIJAS VALSTS PARĀDA ANALĪZE LAIKA PERIODĀ NO 2002. LĪDZ 2010. GADAM Abstract The analysis of the Latvian government debt for the period from 2002 to

More information

Mirstības (līdz 65 g.vecumam) un potenciāli zaudēto mūža gadu cēloņu struktūra (%), 2012.gads

Mirstības (līdz 65 g.vecumam) un potenciāli zaudēto mūža gadu cēloņu struktūra (%), 2012.gads Cilvēks VESELĪBAS APRŪPES SISTĒMA Latvijas sabiedrības zaudētie paredzamā mūža gadi Terminu skaidrojumi Potenciāli zaudētie mūža gadi (PMZG) - gadu skaits, kurus cilvēks būtu dzīvojis, strādājis un maksājis

More information

ORecyclins. Skinhrit.2 H3l5 Catc.2 H35l Asp. Tox. I H304 STOT RE 2 IA73 AquaticChronic 2 H4ll

ORecyclins. Skinhrit.2 H3l5 Catc.2 H35l Asp. Tox. I H304 STOT RE 2 IA73 AquaticChronic 2 H4ll ORecyclins NR. AV/S/17.11. SECTION 1: IDENTIFICATION OF THE SUBSTANCEIUID(TURE AND OF THE COMPAhIYA]NDERTAKING 1. 1. Product identifier: Product name: COLD ASPHALT MD( Other narnes (rynonyms): COLD ASPI{ALT

More information

Metožu pielietojums augu hormonu, metabolītu un citu savienojumu analīzē

Metožu pielietojums augu hormonu, metabolītu un citu savienojumu analīzē Slaids 1 Šķidrumu hromatogrāfijamasspektrometrija. Metožu pielietojums augu hormonu, metabolītu un citu savienojumu analīzē Dr.ķīm., Ilva Nakurte ilva.nakurte@gmail.com Slaids 2 KAS IR HROMATOGRĀFIJA?

More information

PĀRSKATS PAR NACIONĀLO PREVENTĪVO MEHĀNISMU MODEĻIEM EIROPĀ

PĀRSKATS PAR NACIONĀLO PREVENTĪVO MEHĀNISMU MODEĻIEM EIROPĀ 1 PĀRSKATS PAR NACIONĀLO PREVENTĪVO MEHĀNISMU MODEĻIEM EIROPĀ LATVIJAS CILVĒKTIESĪBU CENTRS 2014 2 PĀRSKATS PAR NACIONĀLO PREVENTĪVO MEHĀNISMU MODEĻIEM EIROPĀ Latvija līdz šai dienai nav to 74 pasaules

More information

SALĪDZINOŠAIS PĒTĪJUMS PAR ATALGOJUMA APMĒRU

SALĪDZINOŠAIS PĒTĪJUMS PAR ATALGOJUMA APMĒRU SALĪDZINOŠAIS PĒTĪJUMS PAR ATALGOJUMA APMĒRU PREZENTĀCIJAS SATURS Fontes Metodoloģija Pētījuma dalībnieki Tendences darba tirgū Rezultāti Secinājumi un ieteikumi Fontes FONTES P i e r e d z e Pionieri

More information

VESELĪBAS VEICINĀŠANAS PROGRAMMA JELGAVAS PILSĒTAI GADAM

VESELĪBAS VEICINĀŠANAS PROGRAMMA JELGAVAS PILSĒTAI GADAM Pielikums Jelgavas pilsētas domes 2016.gada 27.oktobra lēmumam Nr.13/3 VESELĪBAS VEICINĀŠANAS PROGRAMMA JELGAVAS PILSĒTAI 2016.-2022.GADAM SATURA RĀDĪTĀJS Terminu skaidrojums un saīsinājumi... 3 Ievads...

More information

PAMATNOSTĀDNES PAR IEKŠĒJO PĀRVALDĪBU EBA/GL/2017/11 21/03/2018. Pamatnostādnes. par iekšējo pārvaldību

PAMATNOSTĀDNES PAR IEKŠĒJO PĀRVALDĪBU EBA/GL/2017/11 21/03/2018. Pamatnostādnes. par iekšējo pārvaldību EBA/GL/2017/11 21/03/2018 Pamatnostādnes par iekšējo pārvaldību 1. Atbilstības un ziņošanas prasības Pamatnostādņu statuss 1. Šis dokuments ietver pamatnostādnes, kas izdotas saskaņā ar Regulas (EK) Nr.

More information

Introduction to the Doping Problem

Introduction to the Doping Problem Introduction to the Doping Problem Jordi Segura Director, WADA Accredited Antidoping Laboratory, IMIM-Hospital del Mar, Barcelona, Spain Doping and Society: towards the perfect human machine? ESOF, Barcelona

More information

KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI UN REĢIONU KOMITEJAI

KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI UN REĢIONU KOMITEJAI EIROPAS KOMISIJA Briselē, 20.12.2011 COM(2011) 902 galīgā redakcija KOMISIJAS PAZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI UN REĢIONU KOMITEJAI Projekts Padomes

More information

III REVĪZIJAS PALĀTA

III REVĪZIJAS PALĀTA 17.8.2018. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 291/1 III (Sagatavošanā esoši tiesību akti) REVĪZIJAS PALĀTA ATZINUMS Nr. 1/2018 (saskaņā ar LESD 322. panta 1. punkta a) apakšpunktu) attiecībā uz

More information

Drošības datu saraksts ZER001 Interplate Zero Grey Powder Part B Versija Nr. 3 Pēdējās pārskatīšanas datums 30/01/12

Drošības datu saraksts ZER001 Interplate Zero Grey Powder Part B Versija Nr. 3 Pēdējās pārskatīšanas datums 30/01/12 Page 1 of 9 International Paint Ltd. Drošības datu saraksts ZER001 Interplate Zero Grey Powder Part B Versija Nr. 3 Pēdējās pārskatīšanas datums 30/01/12 Atbilst Regulas (EK) Nr. 1907/2006 (REACH), II

More information

1. Latvijas veselības aprūpes sistēmas raksturojums

1. Latvijas veselības aprūpes sistēmas raksturojums SATURS 1. Latvijas veselības aprūpes sistēmas raksturojums 3 1.1. Veselības aprūpes sistēmas finansējums 5 1.2. Veselības aprūpes sistēmas efektivitāte 7 2. Piedāvātais risinājums: regulētas konkurences

More information

Latvian Welfare Trust saimniecisko īpašumu darbības nolikums

Latvian Welfare Trust saimniecisko īpašumu darbības nolikums Daugavas Vanagu Fonds Latvian Welfare Trust saimniecisko īpašumu darbības nolikums Pieņemts 2016. gada 11. septembrī I Ievads 1. Daugavas Vanagu Fondam (DVF) piederošā labdarības organizācija, Latvian

More information

NODOKĻU STRATĒĢIJA 20/20

NODOKĻU STRATĒĢIJA 20/20 NODOKĻU STRATĒĢIJA 20/20 SATURS Kopsavilkums 3 Ievads 4 1. Latvijas nodokļu sistēmas īss raksturojums 5 1.1. Nodokļu ietekme un slogs uz tautsaimniecību 5 1.2. Latvijas nodokļu vide 6 1.3. Nodokļu sistēmas

More information

RĪGAS PILSĒTAS IEDZĪVOTĀJU VESELĪBAS PROFILS

RĪGAS PILSĒTAS IEDZĪVOTĀJU VESELĪBAS PROFILS RĪGAS PILSĒTAS IEDZĪVOTĀJU VESELĪBAS PROFILS 2 SATURA RĀDĪTĀJS Priekšvārds 3 Sabiedrības veselība un Rīgas pilsētas attīstība 5 Rīgas teritoriālais raksturojums 7 Demogrāfija 8 Labklājība 10 Iedzīvotāju

More information

LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJA

LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJA LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJA Ilze Avotiņa VIEGLATLĒTIKAS PAMATI 1.daļa RĪGA 2015 0 LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJA VIEGLATLĒTIKAS KATEDRA Ilze Avotiņa Vieglatlētikas pamati 1.daļa Mācību

More information

UZDEVUMS, KAS STRUKTURĀLĀS UN KOHĒZIJAS POLITIKAS JOMĀS JĀVEIC SAISTĪBĀ AR KLIMATA PĀRMAIŅĀM

UZDEVUMS, KAS STRUKTURĀLĀS UN KOHĒZIJAS POLITIKAS JOMĀS JĀVEIC SAISTĪBĀ AR KLIMATA PĀRMAIŅĀM PAZIŅOJUMS Politikas virziena departaments Strukturālā un kohēzijas politika UZDEVUMS, KAS STRUKTURĀLĀS UN KOHĒZIJAS POLITIKAS JOMĀS JĀVEIC SAISTĪBĀ AR KLIMATA PĀRMAIŅĀM 2008 LV Eiropas Savienības Iekšpolitikas

More information

Drošības datu saraksts SYA056 Interfine 979 Part B Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 08/12/11

Drošības datu saraksts SYA056 Interfine 979 Part B Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 08/12/11 Page 1 of 10 International Paint Ltd. Drošības datu saraksts SYA056 Interfine 979 Part B Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 08/12/11 Atbilst Regulas (EK) Nr. 1907/2006 (REACH), II Pielikuma un

More information

PĀRSKATS PAR GAISA KVALITĀTI LATVIJĀ GADĀ

PĀRSKATS PAR GAISA KVALITĀTI LATVIJĀ GADĀ PĀRSKATS PAR GAISA KVALITĀTI LATVIJĀ 2016. GADĀ RĪGA, 2017 Pārskats par gaisa kvalitāti sagatavots pamatojoties uz: 1. Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumi Nr.101 21.02.2017.g. Grozijumi Ministru

More information

Drošības datu saraksts NVA904 Enviroline B-Flex 9400TR Tan Trowel Caulk Part A Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 04/12/11

Drošības datu saraksts NVA904 Enviroline B-Flex 9400TR Tan Trowel Caulk Part A Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 04/12/11 Page 1 of 10 International Paint Ltd. Drošības datu saraksts NVA904 Enviroline B-Flex 9400TR Tan Trowel Caulk Part A Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 04/12/11 Atbilst Regulas (EK) Nr. 1907/2006

More information

Fiskālās un monetārās politikas piemērošana Latvijas ekonomikas attīstībā

Fiskālās un monetārās politikas piemērošana Latvijas ekonomikas attīstībā Latvijas Universitāte Ekonomikas un vadības fakultāte Tautsaimniecības institūts PPROMOCIJAS DARBS Fiskālās un monetārās politikas piemērošana Latvijas ekonomikas attīstībā ekonomikas doktora (Dr.oec.)

More information

INTEGRĒTĀS PRIMĀRĀ IEPAKOJUMA ATKRITUMU APSAIMNIEKOŠANAS SISTĒMAS MODELIS

INTEGRĒTĀS PRIMĀRĀ IEPAKOJUMA ATKRITUMU APSAIMNIEKOŠANAS SISTĒMAS MODELIS RĪGAS TEHNISKĀ UNIVERSITĀTE Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts Elīna DĀCE Doktora studiju programmas Vides zinātne doktorante INTEGRĒTĀS PRIMĀRĀ IEPAKOJUMA

More information

PRoTu PELDēT! VAI TIEšāM?

PRoTu PELDēT! VAI TIEšāM? NO PIRMAJIEM SOĻIEM LĪDZ MONBLĀNA VIRSO Jeļena SOLOVJOVA PRoTu PELDēT! VAI TIEšāM? V ai mēs protam peldēt? Vai ilgi ir jāmācās peldēt? Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, atcerēsimies, kā izskatās labi

More information

ZĀĻU CENU UN PIEEJAMĪBAS ATŠĶIRĪBAS EIROPAS SAVIENĪBĀ

ZĀĻU CENU UN PIEEJAMĪBAS ATŠĶIRĪBAS EIROPAS SAVIENĪBĀ IEKŠPOLITIKAS ĢENERĀLDIREKTORĀTS A DIREKTORĀTS: EKONOMIKAS UN ZINĀTNES POLITIKAS DIREKTORĀTS ZĀĻU CENU UN PIEEJAMĪBAS ATŠĶIRĪBAS EIROPAS SAVIENĪBĀ PĒTĪJUMS Kopsavilkums Šajā ziņojumā apskatītas zāļu cenu

More information

Eirāzijas bebrs (Castor fiber L. ) Latvijā un tā apsaimniekošanas ekonomiskais pamatojums Yukichika Kawata 1 *, Jānis Baumanis 2 **, Jānis Ozoliņš 2

Eirāzijas bebrs (Castor fiber L. ) Latvijā un tā apsaimniekošanas ekonomiskais pamatojums Yukichika Kawata 1 *, Jānis Baumanis 2 **, Jānis Ozoliņš 2 Eirāzijas bebrs (Castor fiber L. ) Latvijā un tā apsaimniekošanas ekonomiskais pamatojums Yukichika Kawata 1 *, Jānis Baumanis 2 **, Jānis Ozoliņš 2 Kawata, Y., Baumanis, J., Ozoliņš, J. (2011). Eurasian

More information

Individuālā ieguldītāja ceļvedis MiFID nosacījumos

Individuālā ieguldītāja ceļvedis MiFID nosacījumos Individuālā ieguldītāja ceļvedis MiFID nosacījumos Ieguldījumi finanšu instrumentos Šis ceļvedis ir Eiropas Vērtspapīru regulatoru komitejas (Committee of European Securities Regulators) MiFID 3. līmeņa

More information

KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS. Ziņojums

KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS. Ziņojums EIROPAS KOMISIJA Briselē, 13.1.2015. SWD(2015) 3 final KOMISIJAS DIENESTU DARBA DOKUMENTS Ziņojums Sabiedriskā apspriešana tiešsaistē par ieguldījumu aizsardzību un ieguldītāju un valsts strīdu izšķiršanu

More information

LIFE programmas Latvijā 15 gadu jubileja un LIFE programmas Latvijas labāko projektu un to īstenotāju apbalvošanas ceremonija

LIFE programmas Latvijā 15 gadu jubileja un LIFE programmas Latvijas labāko projektu un to īstenotāju apbalvošanas ceremonija LIFE programmas Latvijā 15 gadu jubileja un LIFE programmas Latvijas labāko projektu un to īstenotāju apbalvošanas ceremonija 2016. gada 30. novembrī Rīgā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās LIFE

More information

PĀRSKATS PAR GAISA KVALITĀTI LATVIJĀ GADĀ

PĀRSKATS PAR GAISA KVALITĀTI LATVIJĀ GADĀ PĀRSKATS PAR GAISA KVALITĀTI LATVIJĀ 2013. GADĀ RĪGA, 2014 Pārskats par gaisa kvalitāti sagatavots pamatojoties uz: 1. Latvijas Republikas Ministru kabineta 03.11.2009. noteikumiem Nr.1290 Noteikumi par

More information

ATSKAITE Latvijas un Baltijas empiontam alpnism. Par uzkpšanu virsotn Kjerag (1087 m) Vårløsning maršruts, 6 (NOR)

ATSKAITE Latvijas un Baltijas empiontam alpnism. Par uzkpšanu virsotn Kjerag (1087 m) Vårløsning maršruts, 6 (NOR) ATSKAITE Latvijas un Baltijas empiontam alpnism Par uzkpšanu virsotn Kjerag (1087 m) Vårløsning maršruts, 6 (NOR) REPORT for Championships of Mountaineering of Latvia and Baltic's States about summiting

More information

Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 sociālā un ekonomiskā ietekme

Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 sociālā un ekonomiskā ietekme Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 sociālā un ekonomiskā ietekme Tīklu zīmējumi un datu analīze Dārta Dīvāne, Līga Grīnberga, Uldis Spuriņš un Baiba Tjarve Rīga, 2015 SATURS Ievads... 2 Metodoloģija...

More information

Problems in Assessment of Wind Energy Potential and Acoustic Noise Distribution when Designing Wind Power Plants

Problems in Assessment of Wind Energy Potential and Acoustic Noise Distribution when Designing Wind Power Plants Scientific Journal of Riga Technical University Problems in Assessment of Wind Energy Potential and Acoustic Noise Distribution when Designing Wind Power Plants Valerijs Bezrukovs 1, Vladislavs Bezrukovs

More information

Drošības datu saraksts CPA800 INTERZINC 421 GREY Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 28/11/11

Drošības datu saraksts CPA800 INTERZINC 421 GREY Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 28/11/11 International Paint Ltd. Drošības datu saraksts CPA800 INTERZINC 421 GREY Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 28/11/11 Atbilst Regulas (EK) Nr. 1907/2006 (REACH), II Pielikuma un Regulas (EK) Nr.

More information

Satura rādītājs. Izmantotie saīsinājumi...11 Priekšvārds (D.L.Lutere-Timmele)...13

Satura rādītājs. Izmantotie saīsinājumi...11 Priekšvārds (D.L.Lutere-Timmele)...13 Satura rādītājs Izmantotie saīsinājumi...11 Priekšvārds (D.L.Lutere-Timmele)...13 VISPĀRĪGĀ DAĻA...17 Eiropas tiesības Latvijas tiesu praksē Ievads Eiropas tiesībās (D.Eberts)...19 I. Kāds ir šā ievada

More information

LATVIJAS DIVI GADI EIROPAS SAVIENĪBĀ: EKSPERTU APTAUJA

LATVIJAS DIVI GADI EIROPAS SAVIENĪBĀ: EKSPERTU APTAUJA LATVIJAS DIVI GADI EIROPAS SAVIENĪBĀ: EKSPERTU APTAUJA IVO SARJA VIKTORS MAKAROVS Rīga 2006 Baltijas Forums Rīga 2006 Baltijas Forums Jēkaba iela 26/28/1-9 Rīga, LV 1050 Tel. +371 7509350 Fakss: + 371

More information

LATVIJAS UNIVERSITĀTE JURIDISKĀ FAKULTĀTE PROMOCIJAS DARBS SAEIMAS DEPUTĀTU POLITISKĀ ATBILDĪBA

LATVIJAS UNIVERSITĀTE JURIDISKĀ FAKULTĀTE PROMOCIJAS DARBS SAEIMAS DEPUTĀTU POLITISKĀ ATBILDĪBA LATVIJAS UNIVERSITĀTE JURIDISKĀ FAKULTĀTE PROMOCIJAS DARBS SAEIMAS DEPUTĀTU POLITISKĀ ATBILDĪBA Juridiskās zinātnes doktora studiju programmas doktorants Artūrs Caics ac06028 Promocijas darba vadītājs:

More information

Latvijas savvaļas floras saglabāšanas un aizsardzības stratēģija gadam

Latvijas savvaļas floras saglabāšanas un aizsardzības stratēģija gadam Latvijas Botāniķu biedrība Latvijas savvaļas floras saglabāšanas un aizsardzības stratēģija 2012.-2022. gadam Ievads Augi un to veiktās funkcijas dabā ir būtiski lielākajai daļai pasaules ekosistēmu. Tie

More information

ĢIMEŅU RITEŅBRAUKŠANAS STAFETES PROJEKTA IZSTRĀDE SPORTA NOZARES BIEDRĪBĀ

ĢIMEŅU RITEŅBRAUKŠANAS STAFETES PROJEKTA IZSTRĀDE SPORTA NOZARES BIEDRĪBĀ Alberta koledža Izklaides industrijas vadība un producēšana Producēšana sporta nozarē ZANE BEDNOSTINA Kvalifikācijas darbs ĢIMEŅU RITEŅBRAUKŠANAS STAFETES PROJEKTA IZSTRĀDE SPORTA NOZARES BIEDRĪBĀ Rīga-2014

More information

Drošības datu saraksts NQA993 Interplate 997 Grey Part A Versija Nr. 3 Pēdējās pārskatīšanas datums 31/01/12

Drošības datu saraksts NQA993 Interplate 997 Grey Part A Versija Nr. 3 Pēdējās pārskatīšanas datums 31/01/12 Page 1 of 10 International Paint Ltd. Drošības datu saraksts NQA993 Interplate 997 Grey Part A Versija Nr. 3 Pēdējās pārskatīšanas datums 31/01/12 Atbilst Regulas (EK) Nr. 1907/2006 (REACH), II Pielikuma

More information

Izdevums latviešu valodā pieejams internetā un

Izdevums latviešu valodā pieejams internetā  un Sabiedrības līdzdalība teritorijas plānošanas un būvniecības jautājumos 2008 UDK 711.4:316 Sa 050 Pētījums ir sagatavots projekta Informēta sabiedrības līdzdalība vides aizsardzībā un ilgtspējīgā attīstībā

More information

BIZNESA ATBALSTA PROGRAMMA II MVU - FIT PROJEKTS SERTIFIKĀCIJA. Latvijas Amatniecības kamera

BIZNESA ATBALSTA PROGRAMMA II MVU - FIT PROJEKTS SERTIFIKĀCIJA. Latvijas Amatniecības kamera BIZNESA ATBALSTA PROGRAMMA II MVU - FIT PROJEKTS SERTIFIKĀCIJA Latvijas Amatniecības kamera 1 SATURA RĀDĪTĀJS 1. DAĻA ATBILSTĪBA...6 I) ATBILSTĪBA EIROPĀ VISPĀRĒJAS KONCEPCIJAS...6 A) Filozofija un Principi...6

More information

Drošības datu saraksts MDA302 Interthane 3230G Melon Yellow Part A Versija Nr. 1 Pēdējās pārskatīšanas datums 22/04/13

Drošības datu saraksts MDA302 Interthane 3230G Melon Yellow Part A Versija Nr. 1 Pēdējās pārskatīšanas datums 22/04/13 International Paint Ltd. Atbilst Regulas (EK) Nr. 1907/2006 (REACH), II Drošības datu saraksts MDA302 Interthane 3230G Melon Yellow Part A Versija Nr. 1 Pēdējās pārskatīšanas datums 22/04/13 1. IEDAĻA.

More information

EIROPAS CENTRĀLĀ BANKA

EIROPAS CENTRĀLĀ BANKA 19.2.2013. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis C 47/1 III (Sagatavošanā esoši tiesību akti) EIROPAS CENTRĀLĀ BANKA EIROPAS CENTRĀLĀS BANKAS ATZINUMS (2012. gada 24. maijs) par Komisijas deleģētās regulas

More information

LATVIJAS REPUBLIKAS PASTAVIGA PĀRSTĀVNIECĪBĀ EIROPAS SAVIENĪBA PERMANENT REPRESENTATION OF THE REPUBLIC OF LATVIA TO THE EUROPEAN UNION

LATVIJAS REPUBLIKAS PASTAVIGA PĀRSTĀVNIECĪBĀ EIROPAS SAVIENĪBA PERMANENT REPRESENTATION OF THE REPUBLIC OF LATVIA TO THE EUROPEAN UNION Ref. Ares(2016)718319-10/02/2016 LATVIJAS REPUBLIKAS PASTAVIGA PĀRSTĀVNIECĪBĀ EIROPAS SAVIENĪBA PERMANENT REPRESENTATION OF THE REPUBLIC OF LATVIA TO THE EUROPEAN UNION 23, Avenue des Arts 1000 Bruxelles

More information

IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ

IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ Pētījums veikts projekta Atbalsts strukturālo reformu ieviešanai valsts pārvaldē (identifikācijas Nr. 1DP/1.5.1.1.1./10/IPIA/CFLA/004/002) 3.1. aktivitātes Valsts konkurētspējas

More information

Maria Keller Hamela ES EJU UZ TIESU. lotva4.indd :52:00

Maria Keller Hamela ES EJU UZ TIESU. lotva4.indd :52:00 Maria Keller Hamela ES EJU UZ TIESU lotva4.indd 1 2006-09-29 12:52:00 Oriģinālais izdevums: Idę do sądu, Nobody s Children Foundation (Fundacja Dzieci Niczyje), Warszawa 2002 Fundacja Dzieci Niczyje ul.

More information

SLĒGTĀ ALTERNATĪVO IEGULDĪJUMU FONDA BALTIC PEARL REAL ESTATE FUND DARBĪBAS NOTEIKUMI

SLĒGTĀ ALTERNATĪVO IEGULDĪJUMU FONDA BALTIC PEARL REAL ESTATE FUND DARBĪBAS NOTEIKUMI CBL Asset Management IPAS Republikas laukums 2A, Rīga, LV-1010, Latvija Apstiprināti 06.03.2015. ieguldītāju pilnsapulcē, Protokols Nr. 01/2015 SLĒGTĀ ALTERNATĪVO IEGULDĪJUMU FONDA BALTIC PEARL REAL ESTATE

More information

un Amatiera statusa noteikumi

un Amatiera statusa noteikumi Golfa noteikumi un Amatiera statusa noteikumi Spēkā no 2016. gada janvāra Spēlē bumbiņu tās atrašanās pozīcijā, Spēlē laukumā, kāds tas ir, Un, ja tas nav iespējams, Dari to, kas ir taisnīgi. Bet, lai

More information

Drošības datu saraksts ADA111 Intershield 852 Green Part A Versija Nr. 3 Pēdējās pārskatīšanas datums 17/08/12

Drošības datu saraksts ADA111 Intershield 852 Green Part A Versija Nr. 3 Pēdējās pārskatīšanas datums 17/08/12 Page 1 of 10 International Paint Ltd. Atbilst Regulas (EK) Nr. 1907/2006 (REACH), II Drošības datu saraksts ADA111 Intershield 852 Green Part A Versija Nr. 3 Pēdējās pārskatīšanas datums 17/08/12 1. IEDAĻA.

More information

Drošības datu saraksts VTA539 Interprime 539 Pink Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 09/12/11

Drošības datu saraksts VTA539 Interprime 539 Pink Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 09/12/11 Page 1 of 11 International Paint Ltd. Drošības datu saraksts VTA539 Interprime 539 Pink Versija Nr. 2 Pēdējās pārskatīšanas datums 09/12/11 Atbilst Regulas (EK) Nr. 1907/2006 (REACH), II Pielikuma un Regulas

More information

Preču loterijas Mirdzi kā briljants! noteikumi.

Preču loterijas Mirdzi kā briljants! noteikumi. Preču loterijas Mirdzi kā briljants! noteikumi. 1. Loterijas pasūtītājs ir SIA Colgate-Palmolive (Latvia), reģistrācijas nr.: 40003274802, juridiskā adrese: Duntes iela 23A, Rīga, Latvija, LV-1005- turpmāk

More information

(Neleģislatīvi akti) PAMATNOSTĀDNES

(Neleģislatīvi akti) PAMATNOSTĀDNES 30.1.2013. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis L 30/1 II (Neleģislatīvi akti) PAMATNOSTĀDNES EIROPAS CENTRĀLĀS BANKAS PAMATNOSTĀDNE (2012. gada 5. decembris) par Eiropas automatizēto reālā laika bruto

More information

Vai kāds mani dzird? Bērnu līdzdalība nepilngadīgo justīcijā: rokasgrāmata, kā padarīt Eiropas juvenālās justīcijas sistēmas bērniem draudzīgas

Vai kāds mani dzird? Bērnu līdzdalība nepilngadīgo justīcijā: rokasgrāmata, kā padarīt Eiropas juvenālās justīcijas sistēmas bērniem draudzīgas Vai kāds mani dzird? Bērnu līdzdalība nepilngadīgo justīcijā: rokasgrāmata, kā padarīt Eiropas juvenālās justīcijas sistēmas bērniem draudzīgas Šo publikāciju koordinē un izdod International Juvenile

More information

EU-MIDIS II. Eiropas Savienības minoritāšu un diskriminācijas otrais apsekojums. Rezultātu izlase par romiem

EU-MIDIS II. Eiropas Savienības minoritāšu un diskriminācijas otrais apsekojums. Rezultātu izlase par romiem EU-MIDIS II Eiropas Savienīas minoritāšu un diskriminācijas otrais apsekojums Rezultātu izlase par romiem Europe Direct dienests jums palīdzēs rast atildes uz jautājumiem par Eiropas Savienīu Bezmaksas

More information

GROZĪJUMI Nr LV Vienoti daudzveidībā LV 2013/0165(COD) Ziņojuma projekts Olga Sehnalová (PE v01-00)

GROZĪJUMI Nr LV Vienoti daudzveidībā LV 2013/0165(COD) Ziņojuma projekts Olga Sehnalová (PE v01-00) EIROPAS PARLAMENTS 2009-2014 Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komiteja 15.11.2013 2013/0165(COD) GROZĪJUMI Nr. 34-123 Ziņojuma projekts Olga Sehnalová (PE521.605v01-00) par priekšlikumu Eiropas

More information

Vadlīnijas efektīvam padomes darbam. Rokasgrāmata valsts uzņēmumiem (Igaunijā, Latvijā, Lietuvā) gada janvāris

Vadlīnijas efektīvam padomes darbam. Rokasgrāmata valsts uzņēmumiem (Igaunijā, Latvijā, Lietuvā) gada janvāris Vadlīnijas efektīvam padomes darbam Rokasgrāmata valsts uzņēmumiem (Igaunijā, Latvijā, Lietuvā) 2014. gada janvāris Saturs Lappušu numerācija Kopsavilkums Pirmā daļa. Padomes un padomes locekļu funkcijas

More information

Tiesību attīstība nemantiskā kaitējuma jomā

Tiesību attīstība nemantiskā kaitējuma jomā Jurista Vārds Izdruka no 09.12.2013 11:48 http://www.juristavards.lv/?menu=doc&id=262486 Nr.49 (800) Otrdiena, 2013. gada 3. decembris Skaidrojumi. Viedokļi Tiesību attīstība nemantiskā kaitējuma jomā

More information

Olimpisko spēļu 100 m un 200 m skrējiena finālistu rezultātu un antropometrisko datu analīze

Olimpisko spēļu 100 m un 200 m skrējiena finālistu rezultātu un antropometrisko datu analīze Olimpisko spēļu 100 m un 200 m skrējiena finālistu rezultātu un antropometrisko datu analīze Ilze Avotiņa 1, Krišjānis Kuplis 2 1,2 Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija Kopsavilkums. Raksta mērķis bija

More information

GUNTARS ZĪLE, zvērinātu advokātu biroja Lejiņš, Torgāns & Partneri zvērināts advokāts.

GUNTARS ZĪLE, zvērinātu advokātu biroja Lejiņš, Torgāns & Partneri zvērināts advokāts. GROZĪJUMI CIVILLIKUMĀ NOKAVĒJUMA IESTĀŠANĀS UN LIKUMISKIE PROCENTI GUNTARS ZĪLE, zvērinātu advokātu biroja Lejiņš, Torgāns & Partneri zvērināts advokāts. Laikam jau katram Latvijas komersantam (šajā rakstā

More information

Augu sekas ietekmes analīze uz biogēno elementu noplūdēm

Augu sekas ietekmes analīze uz biogēno elementu noplūdēm LLU Lauku inženieru fakultāte Vides un ūdenssaimniecības katedra Atļauts aizstāvēt 2012. g. Katedras vad. prof. V. Jansons Augu sekas ietekmes analīze uz biogēno elementu noplūdēm Maģistra darbs vides

More information

Baltic Institute of Social Sciences

Baltic Institute of Social Sciences Baltic Institute of Social Sciences TEĀTRA APMEKLĒJUMA NOTEICOŠIE FAKTORI UN MĒRĶAUDITORIJAS IDENTIFICĒŠANA 2008. gada marts jūnijs Baltic Institute of Social Sciences Elizabetes iela 65-16, Rīga, LV-1050,

More information

VADLĪNIJAS DARBA AIZSARDZĪBAS PRASĪBAS NODARBINĀTO AIZSARDZĪBAI PRET ELEKTROMAGNĒTISKĀ LAUKA RADĪTO RISKU DARBA VIDĒ

VADLĪNIJAS DARBA AIZSARDZĪBAS PRASĪBAS NODARBINĀTO AIZSARDZĪBAI PRET ELEKTROMAGNĒTISKĀ LAUKA RADĪTO RISKU DARBA VIDĒ VADLĪNIJAS DARBA AIZSARDZĪBAS PRASĪBAS NODARBINĀTO AIZSARDZĪBAI PRET ELEKTROMAGNĒTISKĀ LAUKA RADĪTO RISKU DARBA VIDĒ Rīga, 2013 Vadlīnijās sniegta vispārējā informācija par elektromagnētiskiem laukiem

More information

2014/0091 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES DIREKTĪVA. par papildpensijas kapitāla uzkrāšanas institūciju darbību un uzraudzību

2014/0091 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES DIREKTĪVA. par papildpensijas kapitāla uzkrāšanas institūciju darbību un uzraudzību EIROPAS KOMISIJA Briselē, 27.3.2014. COM(2014) 167 final 2014/0091 (COD) Priekšlikums EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES DIREKTĪVA par papildpensijas kapitāla uzkrāšanas institūciju darbību un uzraudzību (pārstrādāta

More information

Latvijas Kultūras akadēmija. Kultūras teorijas un vēstures katedra KULINĀRĀS DIPLOMĀTIJAS POTENCIĀLS LATVIJAS VALSTS TĒLA VEIDOŠANĀ.

Latvijas Kultūras akadēmija. Kultūras teorijas un vēstures katedra KULINĀRĀS DIPLOMĀTIJAS POTENCIĀLS LATVIJAS VALSTS TĒLA VEIDOŠANĀ. Latvijas Kultūras akadēmija Kultūras teorijas un vēstures katedra KULINĀRĀS DIPLOMĀTIJAS POTENCIĀLS LATVIJAS VALSTS TĒLA VEIDOŠANĀ Maģistra darbs Autore: Akadēmiskās maģistra augstākās izglītības programmas

More information

Drošības datu lapa Atbilst Regulai (EK) Nr. 1907/2006

Drošības datu lapa Atbilst Regulai (EK) Nr. 1907/2006 1. sekcija ĶĪMISKĀS VIELAS VAI ĶĪMISKĀ PRODUKTA IDENTIFIKĀCIJA UN ZIŅAS PAR VIELAS VAI PRODUKTA RAŽOTĀJU 1.1. Produkta identifikācija: 1.2. Vielas vai maisījuma attiecīgi apzinātie lietojuma veidi un tādi,

More information

KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS CENTRĀLAJAI BANKAI UN EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI

KOMISIJAS ZIŅOJUMS EIROPAS PARLAMENTAM, PADOMEI, EIROPAS CENTRĀLAJAI BANKAI UN EIROPAS EKONOMIKAS UN SOCIĀLO LIETU KOMITEJAI EIROPAS KOMISIJA Briselē, 18.3.216. COM(215) 691 final/2 CORRIGENDUM : Concerns all languages The error concerns the threshold level for the new youth unemployment indicator which is wrongly indicated

More information

POZITĪVA NOTEKŪDEŅU APSAIMNIEKOŠANAS PIEREDZE

POZITĪVA NOTEKŪDEŅU APSAIMNIEKOŠANAS PIEREDZE POZITĪVA NOTEKŪDEŅU APSAIMNIEKOŠANAS PIEREDZE PURE project on urban reduction of eutrophication Part-financed by the European Union (European Regional Development Fund and European Neighbourhood and Partnership

More information

Golfa noteikumi. Apstiprināti R&A Rules Limited un ASV Golfa asociācijā. 32. izdevums Spēkā no gada 1. janvāra

Golfa noteikumi. Apstiprināti R&A Rules Limited un ASV Golfa asociācijā. 32. izdevums Spēkā no gada 1. janvāra Golfa noteikumi Apstiprināti R&A Rules Limited un ASV Golfa asociācijā 32. izdevums Spēkā no 2012. gada 1. janvāra 2011 R&A Rules Limited un ASV Golfa asociācija Visas tiesības aizsargātas 2 Saturs Saturs

More information

Veselības aprūpes sistēma Latvijā: priekšlikumi obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai

Veselības aprūpes sistēma Latvijā: priekšlikumi obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai Veselības aprūpes sistēma Latvijā: priekšlikumi obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai Uldis Rutkaste Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs 216. gada 29. aprīlis Normatīvais regulējums

More information

1. pielikums Latvijas Bankas padomes gada 4. novembra kārtībai Nr. 186/4. Sistēmas noteikumi dalībai TARGET2-Latvija. 1. Vispārīgie jautājumi

1. pielikums Latvijas Bankas padomes gada 4. novembra kārtībai Nr. 186/4. Sistēmas noteikumi dalībai TARGET2-Latvija. 1. Vispārīgie jautājumi Sistēmas noteikumi dalībai TARGET2-Latvija 1. Vispārīgie jautājumi 1. pielikums Latvijas Bankas padomes 2010. gada 4. novembra kārtībai Nr. 186/4 1. "Sistēmas noteikumi dalībai TARGET2-Latvija" (tālāk

More information

Pētījums Dažādu karpu (Cyprinus DAŽĀDU KARPU ŠĶIRŅU MAZUĻU AUDZĒŠANA AKTUALITĀTES ŠAJĀ NUMURĀ:

Pētījums Dažādu karpu (Cyprinus DAŽĀDU KARPU ŠĶIRŅU MAZUĻU AUDZĒŠANA AKTUALITĀTES ŠAJĀ NUMURĀ: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra INFORMATĪVAIS IZDEVUMS Nr. 4 (38) 2017. g. decembris ŠAJĀ NUMURĀ: Jūras velocope jauna iespēja aizrautīgiem makšķerniekiem... 2 Ēvalds Urtāns: Ir vairāk

More information

JŪRAS TRANSPORTS. [Izglītības iestādes nosaukums nominatīvā]

JŪRAS TRANSPORTS. [Izglītības iestādes nosaukums nominatīvā] [Izglītības iestādes nosaukums nominatīvā] APSTIPRINU [izglītības iestādes direktors] [paraksts un atšifrējums] [datums] [zīmoga vieta] JŪRAS TRANSPORTS 30P 525 06 Profesionālās izglītības programmas veids

More information

Tērauda konstrukciju savienojumi un to aprēķina principi. Tipveida savienojumu projektēšana

Tērauda konstrukciju savienojumi un to aprēķina principi. Tipveida savienojumu projektēšana Tērauda konstrukciju savienojumi un to aprēķina principi Skrūvētu un metinātu savienojumu projektēšana Tipveida savienojumu projektēšana Semināra 3. daļa 1 Savienojumi LVS EN 1993-1-8:2005/AC:2009 3. Eirokodekss.

More information

ATZINUMS NR. 07/2011

ATZINUMS NR. 07/2011 Eiropas Aviācijas drošības aģentūra 2011. gada 13. decembrī EIROPAS AVIĀCIJAS DROŠĪBAS AĢENTŪRAS ATZINUMS NR. 07/2011 (2011. gada 13. decembris) par Komisijas regulu, ar kuru groza 2003. gada 24. septembra

More information

Finanšu korekcijas apjoma noteikšana

Finanšu korekcijas apjoma noteikšana 2.pielikums apjoma noteikšana Proporcionālo finanšu korekciju saskaņā ar vadlīnijām par finanšu korekciju piemērošanu piemēro, ja, pieņemot lēmumu par iespējamās neatbilstības konstatēšanu vai lēmumu par

More information

Valsts autoceļu tīkls. State Road Network. Vispārējas ziņas. General Information

Valsts autoceļu tīkls. State Road Network. Vispārējas ziņas. General Information Valsts autoceļu tīkls 214. gada statistika State Road Network Statistics 214 Valsts autoceļu tīkls Vispārējas ziņas Latvijas teritorija 64 589 km². Iedzīvotāju skaits 214. gada 31. decembrī 1 988 4.* Kopējais

More information

Drugs in Sport. Fifth Edition. Edited by David R. Mottram. Routledge. Taylor & Francis Group LONDON AND NEW YORK

Drugs in Sport. Fifth Edition. Edited by David R. Mottram. Routledge. Taylor & Francis Group LONDON AND NEW YORK Drugs in Sport Fifth Edition Edited by David R. Mottram Routledge Taylor & Francis Group LONDON AND NEW YORK Contents Contributors xv SECTION I The basis for and regulation of drug use in sport I 1 An

More information

SCIENTIAE PATRIAE 2 - ATJ (106) 2014

SCIENTIAE PATRIAE 2 - ATJ (106) 2014 SCIENTIAE ET PATRIAE 2 - ATJ (106) 2014 SATURS PĒTĪJUMI, ANALĪZE, VIEDOKĻI Stāsti man(īm), Daugaviņa jeb Stāsts par 4 baltajiem krekliem fil! Kaiva Krastiņa, daugaviete Pasaules elpa Latvijas pakausī 8

More information

Drugs and Ethics in Sport

Drugs and Ethics in Sport Drugs and Ethics in Sport Ethics the practice of making principled choices between right and wrong explicitly reflecting on moral beliefs and practices Principles for an Ethical Framework Respect Basic

More information

Latvijas Farmaceitu biedrības 20 gadi

Latvijas Farmaceitu biedrības 20 gadi 1 2015 Farmācija uzņem apgriezienus Latvijas Farmaceitu biedrības 20 gadi Inta Saprovska Saka, ka jauna slota tīri slauka. Veselības ministrija sasparojusies uz jaunu darba cēlienu, pārskatot būtiskus

More information

KOMISIJAS ZIŅOJUMS PADOMEI UN EIROPAS PARLAMENTAM

KOMISIJAS ZIŅOJUMS PADOMEI UN EIROPAS PARLAMENTAM EIROPAS KOMISIJA Briselē, 21.4.2017. COM(2017) 184 final KOMISIJAS ZIŅOJUMS PADOMEI UN EIROPAS PARLAMENTAM par Padomes 2008. gada 16. decembra Direktīvas 2008/118/EK par akcīzes nodokļa piemērošanas vispārēju

More information

Valsts teātru finansēšanas modeļa izstrāde

Valsts teātru finansēšanas modeļa izstrāde LATVIJAS ZINĀTŅU AKADĒMIJAS EKONOMIKAS INSTITŪTS Bezpeļņas organizācija sabiedrība ar ierobežotu atbildību, reģ.nr. 40003324342 Akadēmijas laukums 1, LV-1050, Rīga, Latvija; tel.7222830, fax/tel 7820608,

More information

Infrastruktūras situācijas novērtējums, inovāciju nepieciešamība. Aleksandrs Grebežs, SIA «Fima» tehniskais direktors

Infrastruktūras situācijas novērtējums, inovāciju nepieciešamība. Aleksandrs Grebežs, SIA «Fima» tehniskais direktors Infrastruktūras situācijas novērtējums, inovāciju nepieciešamība Aleksandrs Grebežs, SIA «Fima» tehniskais direktors Mūsdienīga infrastruktūra INTELIĢENTĀS TRANSPORTA SISTĒMAS Kas vispār ir ITS? Sistēmas,

More information

TNS LATVIA LATVIJAS MEDIJU PĒTĪJUMU GADAGRĀMATA RĪGA 2009

TNS LATVIA LATVIJAS MEDIJU PĒTĪJUMU GADAGRĀMATA RĪGA 2009 TNS LATVIA LATVIJAS MEDIJU PĒTĪJUMU GADAGRĀMATA 200 RĪGA 200 1 SATURS 3 200. gads. Turbulence un patiesības mirklis 5 Par TNS Latvia 6 TNS Latvia vadošie pētījumu virzieni 12 Reklāmu reģistrs. Adex 1 TV

More information

IZPLATĪŠANAS TIESĪBU IZBEIGŠANĀS PRINCIPS PROGRAMMATŪRAS GADĪJUMĀ

IZPLATĪŠANAS TIESĪBU IZBEIGŠANĀS PRINCIPS PROGRAMMATŪRAS GADĪJUMĀ Rihards Gulbis Latvijas Universitāte, Latvija IZPLATĪŠANAS TIESĪBU IZBEIGŠANĀS PRINCIPS PROGRAMMATŪRAS GADĪJUMĀ Abstract Title of the paper: The Principle of Exhaustion in the Case of Software. This article

More information

Diana Heiman, MD Associate Professor, Family Medicine Residency Director East Tennessee State University

Diana Heiman, MD Associate Professor, Family Medicine Residency Director East Tennessee State University Diana Heiman, MD Associate Professor, Family Medicine Residency Director East Tennessee State University Objectives Introduce governing bodies in sport Review banned and restricted substances Discuss therapeutic

More information

Latvijas Konverģences programma gadam

Latvijas Konverģences programma gadam Latvijas Konverģences programma 2013.-2016. gadam 2013. gada aprīlis Saturs Saīsinājumu apzīmējumi... 3 1. Vispārējās ekonomiskās politikas vadlīnijas un mērķi... 5 2. Ekonomiskā situācija... 7 2.1. Ārējā

More information

LATVIJAS UNIVERSITĀTE EKONOMIKAS UN VADĪBAS FAKULTĀTE

LATVIJAS UNIVERSITĀTE EKONOMIKAS UN VADĪBAS FAKULTĀTE LATVIJAS UNIVERSITĀTE EKONOMIKAS UN VADĪBAS FAKULTĀTE Aldis Bulis Latvijas ražošanas uzņēmumu konkurētspējas kavējošo faktoru novērtējums Ķīnas Tautas Republikas tirgū Promocijas darbs Ekonomikas doktora

More information

Daina Bleiere. Atslēgas vārdi: nacionālkomunisms, autonomisms, lokālisms.

Daina Bleiere. Atslēgas vārdi: nacionālkomunisms, autonomisms, lokālisms. NACIONĀLKOMUNISMS LATVIJĀ (20. GADSIMTA 50. GADI) DAŽAS PĒTNIECĪBAS PROBLĒMAS * Dr. hist., Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes

More information