PRVÉ KROKY PRI PREVENCII DOPINGU! ZÁKLADNÁ ÚROVEŇ

Size: px
Start display at page:

Download "PRVÉ KROKY PRI PREVENCII DOPINGU! ZÁKLADNÁ ÚROVEŇ"

Transcription

1 Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping PRVÉ KROKY PRI PREVENCII DOPINGU! ZÁKLADNÁ ÚROVEŇ ŠMYKĽAVKA 2: Existujú rôzne teórie o pôvode slova doping. Kmeň Kaffir v Afrike pomenoval termínom dop pôvodný alkoholický nápoj, ktorý používali pri náboženských obradoch ako prostriedok na povzbudenie. Iné zachované dokumenty popisujú bojovníkov kmeňa Zulu, ktorí tiež používali termín "dop" na označenie alkoholu vyrábaného z hroznových šupiek a z kolového nápoja. A napokon, holandskí osadníci Búri používali slovo dop na vyjadrenie akéhokoľvek stimulačného nápoja. Od tej chvíle sa tento termín začal používať po celom svete. Napokon sa tento termín začal používať na označenie širšieho spektra látok a tiež v športe, pričom užívanie týchto látok bolo neskôr označené ako doping. V anglickom slovníku sa s týmto slovom prvýkrát stretáme v roku Doping znamená užívanie zakázaných látok alebo používanie nedovolených metód, ktoré vedú k zlepšeniu výkonnosti. Doping je nečestný a nebezpečný pre zdravie športovca. Podľa Svetového antidopingového kódexu 2003 je doping definovaný ako porušenie jedného alebo viacerých antidopingových pravidiel, ktoré sú uvedené v článkoch 2.1. až 2.8. kódexu. Svetová antidopingová agentúra definuje Svetový antidopingový kódex nasledovne: Jedným z najdôležitejších úspechov súčasnosti v boji proti dopingu v športe bolo vypracovanie, prijatie a implementácia spoločných antidopingových pravidiel Svetového antidopingového kódexu (Kódex). Kódex je kľúčový dokument, ktorý je základom harmonizácie antidopingovej politiky, pravidiel a predpisov medzi športovými, ako aj verejnými organizáciami. Kódex spolupracuje so štyrmi Medzinárodnými normami, ktorých cieľom je dosiahnuť súlad medzi antidopingovými organizáciami v rôznych oblastiach: skúšanie (testovanie), laboratóriá, výnimky za účelom terapeutického použitia látky (TUEs) a Zoznamy zakázaných látok a metód. Kompletné oficiálne znenie Kódexu nájdete na stránke Viac informácií získate na:

2 Zoznam zakázaných látok Zoznam zakázaných látok je Medzinárodná norma, ktorá špecifikuje látky a metódy zakázané v súťaži, mimo súťaže, alebo pri niektorých športoch. Po prvýkrát bol tento zoznam publikovaný v roku 1963 Medzinárodným olympijským výborom. Od roku 2004 je WADA zodpovedná za prípravu a publikovanie tohto Zoznamu. Zoznam sa aktualizuje a publikuje každoročne. Aktuálny Zoznam zakázaných látok a metód si môžete stiahnuť na ŠMYKĽAVKA 3: Už počas Olympijských hier v Starovekom Grécku odborníci atlétom podávali vyživovacie látky, aby im zlepšili výkonnosť. Bolo to považované za nevyhnutnosť, pričom týchto odborníkov môžeme prirovnať ku dnešným športovým lekárom špecialistom. Navyše, zachovali sa zmienky aj o tom, že atléti sa pokúšali zvýšiť svoju telesnú silu tak, že pred hrami jedli rôzne druhy mäsa alebo krvavé vnútornosti. Takisto sa aj zmienky o používaní byliniek, húb a býčích semenníkov na povzbudenie datujú do obdobia Antiky, Rímskej ríše a Stredoveku. 1896: Do tohto roku sa datuje prvá písomná zmienka o smrti spôsobenej dopingom. Anglický cyklista Arthur Linton zomrel po tom, čo počas pretekov Paríž Bordeaux užil strychnínu. 1904: Počas maratónu na Olympijských hrách v St. Louis skolaboval Thomas Hicks, ktorý dobehol do cieľa ako víťaz, pričom lekári u neho potvrdili prítomnosť strychnínu (stimulant) a koňaku (alkohol): Táto kombinácia alkoholu a prostriedku na povzbudenie ho takmer zabila : Je všeobecne známe, že počas Druhej svetovej vojny užívali prostriedky na povzbudenie aj piloti. ŠMYKĽAVKA 4: 1960: Dramatický vzostup v užívaní anabolík ako dopingových látok nastal v šesťdesiatych rokoch 20. storočia. V tom čase spoločnosť verila, že drogy umožnia človeku dosiahnuť všetko. 80-te roky 20. storočia: S rozvojom farmaceutického priemyslu začali byť na trhu dostupné i komplexné látky, ktoré sa začali používať ako účinné prostriedky na povzbudenie výkonnosti, sily a výdrže. Napríklad, vo vytrvalostných športoch začala byť populárna hormonálna látka erytropoetín (EPO), ktorá stimuluje tvorbu červených krviniek. Viac informácií získate na:

3 2003: odhalenie exogénneho anabolického steroidu THG (Tetrahydrogestrinón). Táto droga sa stala známou po tom, čo anonymný atletický tréner kontaktoval Americkú antidopingovú agentúru (USADA) a poskytol jej injekčnú striekačku obsahujúcu THG. 2007: rôzne škandály a špekulácie týkajúce sa dopingu (krvný doping, EPO, atď.) počas cyklistických pretekov Tour de France. ŠMYKĽAVKA 5: V roku 1960 podnikla Rada Európy prvý významný krok v boji proti dopingu, kedy prezentovala rezolúciu proti užívaniu dopingových látok v športe. Zdá sa, že prvé úmrtia v športe spôsobené dopingom boli nevyhnutné na to, aby začala byť táto problematika citlivá aj pre verejné úrady. Prvé antidopingové zákony boli vydané v roku 1963 vo Francúzsku, v roku 1965 ich nasledovalo Belgicko. V roku 1967 založil Medzinárodný olympijský výbor (IOC) Lekársku komisiu IOC. 1968: Testy na preukázanie povzbudzujúcich látok v krvi boli prvý krát použité na letných Olympijských hrách v Mexiku v roku 1968 a na zimných Olympijských hrách v Grenoble. Medzinárodný olympijský výbor vypracoval Zoznam zakázaných látok a metód aj napriek tomu, že technické vybavenie a testovacie procedúry neboli na adekvátnej úrovni. 1988: V Nemecku bolo zavedené testovanie mimo súťaže 1999: Po veľkom škandále počas súťaže Tour de France v roku 1998 zvolal Medzinárodný olympijský výbor Svetovú konferenciu o dopingu v športe, ktorá sa konala v Lausanne vo februári Na základe dohovoru bola 10. novembra 1999 založená Svetová antidopingová agentúra (WADA). 2004: Kódex je kľúčový dokument, ktorý je základom harmonizácie antidopingovej politiky, pravidiel a predpisov medzi športovými, ako aj verejnými organizáciami. Kódex spolupracuje so štyrmi Medzinárodnými normami, ktorých cieľom je dosiahnuť súlad medzi antidopingovými organizáciami v rôznych oblastiach: skúšanie (testovanie), laboratóriá, výnimky za účelom terapeutického použitia látky (TUEs) a Zoznamy zakázaných látok a metód. 2007: Tento Dohovor predstavuje fakt, že po prvýkrát sa vlády po celom svete dohodli na použití sily medzinárodného práva v boji proti dopingu. Je to veľmi dôležité, nakoľko existujú špecifické oblasti, v ktorých má iba vláda prostriedky na to, aby posunula boj proti dopingu dopredu. Dohovor teda pomáha legalizovať antidopingové pravidlá, politiku a smernice, aby bolo pre športovcov zabezpečené čestné a spravodlivé súťažné prostredie. Viac informácií získate na:

4 ŠMYKĽAVKA 6: Kým užitie látky zvyšujúcej výkonnosť je v športe jasne definované ako doping a je špecifikované v Zozname zakázaných látok a metód, užitiu takejto látky v športe, ktorý sa chápe len ako rekreačná aktivita sa zvyčajne nevenuje pozornosť. V našej vysoko súťaživej spoločnosti si môžeme všimnúť, že veľký počet ľudí užíva povzbudzujúce látky, pričom sa nejedná len o ľudí, ktorí sa profesionálne zaoberajú športom. Rôzne látky, ktoré sú v súťažných športoch zakázané, sú pre svoje účinky používané v rekreačných športoch. Veľká skupina takzvaných športovcov sa skladá z jednotlivcov, ktorí sa venujú rekreačným športom a majú iné dôvody na užívanie liečiv jedná sa najmä o túžbu vylepšiť si svoj fyzický vzhľad. Výsledky vedeckých výskumov potvrdzujú veľké množstvo užívania liečiv v profesionálnom, rekreačnom, ako aj vo fitnes športe. Naviac užívanie liečiv podporujúcich výkonnosť nie je len problémom športu; ich užívanie žiakmi, mládežou, atď. predstavuje nový celosvetový spoločenský problém. V súčasnosti je tiež známe, že špecifické profesijné skupiny berú špecifické drogy, aby zvládali svoje pracovné zaťaženie. Užívanie liečiv = doping nepredstavuje problém len v oblasti športu, ale vo všetkých oblastiach spoločenského života! ŠMYKĽAVKA 7: Zhrnutie a kľúčové slová, ktoré musíte vedieť! ŠMYKĽAVKA 8: Väčšina dopingových látok sú pôvodne farmaceutické liečivá. Tieto lieky sa používajú na liečenie chorôb. Na základe tejto skutočnosti majú tieto lieky na jednej strane želateľné účinky na chorobu, ale na strane druhej aj nežiaduce vedľajšie účinky. Biomedicínske vedľajšie účinky sú kontrolované a testované viacerými špeciálnymi testami a sú akceptované, pokiaľ sa jedná o prípady, ktoré vyplývajú z pôvodnej choroby. Užívanie lekárskych liečiv ako látok na podporu výkonnosti znamená, že zdraví športovci berú lieky bez adekvátnej potreby. Navyše sa väčšina látok užíva v tzv. suprafarmakologických dávkach alebo v rôznych kombináciách ( tzv. stacking ) bez predchádzajúceho lekárskeho preskúmania biomedicínskych vedľajších účinkov, ktoré nikto nevie odhadnúť. Obrázok zobrazuje: Vzťah medzi liekmi používanými na lekárske účely a zneužívaním týchto liekov v športe. Lieky používané na lekárske účely prezentujú Viac informácií získate na:

5 terapeutické účinky v rámci farmakologických dávok, kým lieky na podporu výkonnosti prezentujú nebezpečné účinky spôsobené užívaním suprafarmakologických dávok. Následkom toho môžu byť vedľajšie účinky krátkodobé, zvratné, nezvratné alebo môžu vyústiť do neskoršieho poškodenia. ŠMYKĽAVKA 9: Anabolické steroidy alebo anabolické androgénne steroidy (AAS) patria medzi hormóny. Ako väčšina hormónov aj oni cirkulujú v krvi, pričom ich úlohou je regulovať špecifické telesné funkcie. Napr. anabolické androgénne steroidy zvyšujú metabolizmus proteínov, čo vedie k nárastu svalovej hmoty. - Anabolický znamená budovať, zosilniť, zhromažďovať. - Andro + génny znamená mužský + produkovať. - Steroidy sú tukové molekuly. Napríklad testosterón je anabolický steroid, respektíve mužský pohlavný hormón, ktorý je endogénne produkovaný v semenníkoch, vo vaječníkoch, v kôre nadobličiek a v pečeni. Anabolické steroidy sa na lekárske účely používajú pri liečbe svalovej dystrofie. Obrázok zobrazuje: Hormóny sú produkované špecifickými bunkami v príslušných orgánoch a následne sú vylučované do krvi (do cievnej sústavy). Cievnou sústavou je hormón rozvádzaný do celého tela. Cieľové bunky majú špecifické receptory, ktorými rozpoznávajú steroidné hormóny a začnú produkovať proteíny. ŠMYKĽAVKA 10: AAS sa v športe zneužíva pre svoje účinky, ktoré pochádzajú z anabolickej časti látky (rast buniek). Športovci si niekedy chcú zväčšiť svaly práve zneužitím steroidov, ktoré posilňujú syntézu proteínov, čo spôsobuje nárast svalového tkaniva. Na základe zvýšenej syntézy proteínov, pomáha užívanie steroidov tiež v rýchlejšej regenerácii. AAS pôsobí na svalovú hmotu hlavne počas tréningov, nakoľko vtedy je svalstvo pod vplyvom týchto látok. Avšak športovci musia byť aj naďalej aktívni, nakoľko len samotné anabolické steroidy nespôsobujú rast svalstva. Navyše svaly nie sú fyziologicky pripravené na taký extrémny a rýchly rast, takže užívaním anabolických steroidov počas tréningu môže nastať poškodenie svalovej hmoty. Viac informácií získate na:

6 Obrázok zobrazuje: Anabolické androgénne steroidy sa môžu užívať vo forme tabliet alebo môžu byť podávané vo forme vnútrosvalových injekcií, čo predstavuje dodatočné nepriame zdravotné riziká napr. injekcie (vírus HIV, hepatitída a pod.). ŠMYKĽAVKA 11: Užívanie anabolických androgénnych steroidov zvyšuje chuť trénovať, čo znamená tiež zvýšené nebezpečenstvo nadmerného trénovania spolu so všetkými negatívnymi účinkami takéhoto konania na motorické ústrojenstvo človeka. Existuje tiež rozšírený názor, že nadmerné užívanie AAS spôsobuje vážne následky, kým organické vedľajšie účinky sa často považujú za neškodné alebo sa dokonca popierajú. Avšak faktom ostáva, že vedľajšie účinky, ktoré sa zdajú byť neškodné a objavujú sa v skorej fáze užívania sú predchodcami oveľa nebezpečnejších vedľajších účinkov, ktoré postihujú vnútorné orgány. Nebezpečenstvo anabolických androgénnych steroidov pre zdravie človeka spočíva v ich androgénnej zložke. U mužov užívajúcich tieto steroidy dochádza k zväčšeniu prsnej žľazy tzv. gynekomastii (muž sa stáva viac ženou) a naopak u žien sa postupne vyvíjajú mužské znaky (žena sa stáva viac mužom). Medzi ďalšie vedľajšie účinky patrí: Akné spôsobené steroidmi síce nie je nebezpečné, ale jedná sa o nepríjemný vedľajší účinok (Obrázok a) Zápal pečene, tuková degenerácia tkaniva a tvorba cýst na pečeni sú príkladom priameho poškodenia tkaniva, ktoré môže nastať (Obrázok b) Scvrknutie semenníkov (Obrázok c) Gynekomastia (Zväčšenie prsnej žľazy muža, Obrázok d) Degenerácia kostry Kardiovaskulárne poruchy sa na srdci objavujú v podobe nedostatočného prísunu kyslíka, nakoľko svaly srdca rastú, čomu sa neprispôsobujú cievy. Ďalšie poškodenie je možné pozorovať na obehovom systéme pri znížení HDL (Lipoproteín vysokej hustoty), ktorý chráni steny ciev a pri náraste LDL (Lipoproteín nízkej hustoty), ktorý poškodzuje steny ciev. Prehĺbenie hlasu (u žien) Rast brady (u žien) a plešatenie (u mužov) ŠMYKĽAVKA 12: Zhrnutie a kľúčové slová, ktoré treba vedieť! Viac informácií získate na:

7 ŠMYKĽAVKA 13: Stimulanty napr. amfetamín, efedrín alebo teín tvorili prvú skupinu účinných látok, ktoré boli zahrnuté do zoznamu dopingových látok ešte v roku Táto skupina zahŕňala veľmi rozdielne látky, či už prirodzené alebo ich deriváty, ako aj umelo vyrábané látky. Stimulanty sú exogénne látky (ako efedrín), ktoré ovplyvňujú centrálny nervový systém tým, že stimulujú uvoľňovanie viacerých vysielačov (napr. Acetylcholínu). Tieto látky zvyšujú tep srdca, rýchlosť dýchania a činnosť mozgu, čo môže navodiť pocit eufórie. Im obdobné látky v ľudskom tele sú adrenalín a noradrenalín. Tieto endogénne látky tiež zvyšujú metabolizmus energie. Stimulanty a amfetamíny sa v medicíne používajú najmä lokálne napr. na uvoľnenie priedušiek alebo na zníženie prekrvenia nosohltanovej sliznice (tzv. cold medicine). Obrázok zobrazuje: Neurón ako funkčná bunka mozgu, jeho vstupná štruktúra (dendrit) a výstupná štruktúra (axón) komunikuje s ostatnými bunkami pomocou synáps. Synapsa je križovatkou buniek a umožňuje komunikáciu medzi bunkami. Toto miesto ovplyvňujú stimulanty! Stimulanty zvyšujú uvoľňovanie vysielačov. ŠMYKĽAVKA 14: Stimulanty podnecujú vzrušenie mozgu a tela. Športovci ich užívajú pre to, aby si zvýšili bdelosť, znížili pocit únavy, zvýšili súťaživosť a agresivitu a necítili bolesť. Stimulanty priamo nezvyšujú fyzickú výkonnosť. Najbežnejšie používané stimulanty v športe sú amfetamíny, kokaín, efedrín a teín. Graf zobrazuje: Stav totálneho vyčerpania sa za normálnych okolností (napr. v športe) nedá dosiahnuť. Jedná sa akoby o samostatný chránený zdroj síl, ktorý sa aktivuje len za špecifických okolností. Avšak použitím stimulantov je možné v tele aktivovať aj posledné zdroje energie! ŠMYKĽAVKA 15: Stimulanty potláčajú strach a vyčerpanie. Ich účinok je taký silný, že športovec si ani neuvedomuje aký je vyčerpaný. Stali sa prípady, kedy prepínanie síl spôsobilo smrť športovca, obzvlášť v prípade vrcholových športov. V spojitosti s týmito účinkami môže dôjsť k dehydratácii ako dôsledku dlhodobej námahy, ako aj k nadmernému zahrievaniu tela. Viac informácií získate na:

8 Medzi vedľajšie účinky užívania stimulantov patria na jednej strane psychologické poruchy ako závislosť alebo depresia, a na strane druhej fyziologické poruchy ako: neregulovanie teploty tela strata chuti do jedla a poruchy spánku halucinácie triaška, podráždenosť, nepokoj, napätie srdcová arytmia Avšak kvôli schopnosti týchto látok navodiť u človeka pocit eufórie sa stimulanty zneužívajú nie len v športe, ale aj mimo neho! ŠMYKĽAVKA 16: Zhrnutie a kľúčové slová, ktoré treba vedieť! ŠMYKĽAVKA 17: Skratka EPO je skratkou hormónu erytropoetín, ktorý je rastovým faktorom. Tvorí sa hlavne v obličkách a stimuluje syntézu červených krviniek. Červené krvinky alebo erytrocyty zásobujú tkanivá kyslíkom. Cyklus tvorby červených krviniek sa riadi zisťovaním obsahu kyslíka v krvi, ktorý je neustále meraný receptormi ako premenná kontroly. Pokiaľ je obsah kyslíka v krvi nižší a telo sa dostáva do stavu hypoxie, aktivuje sa produkovanie hormónu EPO a v kostnej dreni sa začnú tvoriť červené krvinky. V súvislosti s týmto cyklom sú dôležitým orgánom aj obličky, nakoľko je hormón EPO tvorený v tkanive obličiek. Do tohto regulačného cyklu je možné zasahovať tak, že hormón EPO je podávaný externe, čo spôsobí nárast počtu červených krviniek dokonca aj bez trénovania. Erytropoetín sa tiež používa na liečenie anémie. Obrázok zobrazuje: Erytropoetín sa tvorí v bunkách obličiek a je vylučovaný do krvi (do cievnej sústavy). Podporuje tvorbu červených krviniek v kostnej dreni. ŠMYKĽAVKA 18: Erytropoetín podporuje tvorbu červených krviniek alebo tiež erytrocytov v kostnej dreni, ktoré sú zodpovedné za prenos kyslíka v krvi. Kyslík je základným prvkom fyziologických funkcií ľudského tela. Popri mozgu potrebujú najväčšie množstvo kyslíka svaly na zabezpečenie vytrvalostného výkonu. Z toho vyplýva, že Viac informácií získate na:

9 v najväčšom pokušení zneužiť EPO na zvýšenie prekrvenia tkaniva sú cyklisti, bežci na dlhé trate a bežci na lyžiach. Legálna a oveľa bezpečnejšia možnosť ako zvýšiť vytrvalostný výkon alebo kapacitu schopnosti naviazať kyslík je trénovať vo vysokej nadmorskej výške. Podľa odborníkov na vysokohorský vzduch spôsobuje znížená dostupnosť kyslíka stimuláciu legálnej syntézy červených krviniek. Obrázok zobrazuje: Fínsky lyžiar Eero Mäntyranta, ktorý má mutáciu v géne erytropoetínového receptora. Tento fakt spôsobil väčšiu kapacitu prenosu kyslíka v krvi, čo mu poskytlo legálnu výhodu a tak vyhral niekoľko zlatých olympijských medailí. ŠMYKĽAVKA 19: Erytropoetín (EPO), či už vo forme prirodzenej pre ľudské telo (ľudský [h] EPO) alebo erytropoetín vytvorený génovou technológiou (geneticky upravený ľudský [rh] EPO), nemá vedľajšie účinky vychádzajúce z jeho štruktúry. Všetky jeho účinky, ktoré sú nebezpečné pre zdravie človeka, sa spájajú s tvorbou červených krviniek, ktorá môže spôsobiť zvýšenú viskozitu krvi. Zneužívanie EPO teda zvyšuje nebezpečenstvo arteriálnej hypertenzie alebo tromboembolických príhod v pľúcach, v mozgu alebo v srdci, čo môže napr. spôsobiť infarkt alebo mozgovú porážku. Zneužívanie hormónu EPO teda môže byť smrteľne nebezpečné! Obrázok zobrazuje: Na ľavej strane obrázka vidíte pravú srdcovú komoru a na pravej strane obrázka vidíte ľavú srdcovú komoru patologicky zväčšeného srdca; infarkt je v modrom krúžku. ŠMYKĽAVKA 20: Zhrnutie a kľúčové slová, ktoré treba vedieť! ŠMYKĽAVKA 21: Krvný doping patrí k nelegálnym formám manipulácie. Jedná sa o priamy spôsob zvýšenia prenosu kyslíka s okamžitým účinkom tým, že sa zvýši počet červených krviniek. Naopak EPO iba aktivuje zvyšovanie syntézy červených krviniek. Existujú dve rozdielne metódy, s ktorými môžu športovci narábať: Viac informácií získate na:

10 zbieranie vlastnej krvi a jej opätovné vpichnutie neskôr prijímanie krvi od darcu a jej vpichnutie, keď je to potrebné Fyziologické účinky sú rovnaké ako v prípade užívania EPO: - zvýšený počet červených krviniek - zvýšená prenosná kapacita kyslíka Transfúzie sa v medicíne používajú pri enormných stratách krvi. ŠMYKĽAVKA 22: Čím väčší počet červených krviniek, tým väčšia kapacita prenosu kyslíka, tým lepší vytrvalostný výkon! Účinky sú také isté ako pri užívaní EPO, avšak s priamymi dôsledkami. Graf zobrazuje Úžasný účinok transfúzie krvi na fyzický výkon je prezentovaný na nasledujúcej ukážke, ktorá zobrazuje ovplyvnenie času v prípade 10 km dlhých pretekov s krvnou infúziou alebo s placebom. Skupina 1: Po infúzii placeba nepozorujeme žiadne účinky, avšak po aplikácii krvnej infúzie sa čas behu znížil. Skupina 2 Po krvnej infúzii sa čas potrebný na zabehnutie 10 km okamžite znížil. Toto zlepšenie času sa dalo pozorovať aj 13 dní po infúzii červených krviniek, takže bolo ešte stále prítomné v čase infúzie placeba. ŠMYKĽAVKA 23: Biomedicínske vedľajšie účinky sú podobné ako v prípade EPO. Krvný doping znamená zvýšený stres pre kardiovaskulárny systém, ktorý vedie k vysokému krvnému tlaku a zvýšenému riziku trombózy. Krvné transfúzie tiež predstavujú možnosť vzniku nejakej nepredvídateľnej udalosti počas transfúzie napr. alergickej reakcie alebo neznášanlivosť a tiež riziko vážnych infekcií ako hepatitída alebo vírus HIV. ŠMYKĽAVKA 24: Zhrnutie a kľúčové slova, ktoré treba vedieť! Viac informácií získate na:

11 ŠMYKĽAVKA 25: Výživové doplnky sú látky, ktoré sa v ľudskom tele nachádzajú prirodzene, alebo ktoré sa do ľudského tela dostávajú vo forme dennej výživy, ako napr. glukóza, minerály, vitamíny alebo stopové prvky. Tieto látky sú základom pre rast a vývoj mnohobunkového organizmu akým je ľudské telo. Takéto doplnky väčšinou pozostávajú z viacerých látok. V medicíne sa výživové doplnky používajú na dopĺňanie potrebných látok, pokiaľ je týchto látok v tele nedostatok, čo môže byť spôsobené napr. podvýživou alebo chorobou. Hlavný dôvod, pre ktorý ľudia používajú výživové doplnky je podpora zdravia, znižovanie rizika chorôb a tiež kontrola telesnej hmotnosti. Väčšina týchto doplnkov nie je Zoznamom zakázaných látok a metód zakázaná. ŠMYKĽAVKA 26: Niektorí športovci, ktorí sa zúčastňujú súťaží potrebujú výživové doplnky, aby mali silu a výdrž počas trvania pretekov. Majú extrémne vysokú spotrebu kalórií, ktorú nie je možné pokryť normálnou dennou dávkou výživy (ako napr. v prípade pretekov Tour de France a pod.) Kritickými látkami sú vitamíny skupiny B a minerály ako jód, zinok, čiastočne i železo, ktoré strácajú potením. A predsa, dobre vyvážená výživa je oveľa lepšia ako výživové doplnky, pričom je samozrejme nevyhnutné brať do úvahy užité množstvo, aby sa predišlo užitiu "nadmerných dávok". ŠMYKĽAVKA 27: Jedným z hlavných rizikových faktorov výživových doplnkov môže byť pozitívny dopingový test na kontaminované látky. Tieto neoznačené ingrediencie môžu v extrémnom prípade spôsobiť pozitívny výsledok testu na doping. Z tohto dôvodu vedľajšie účinky výživových doplnkov závisia od druhu "neoznačenej látky. Väčšinu zistených látok tvoria rôzne anabolicko androgénne steroidy. Skutočnosť je tiež taká, že väčšina športovcov používa výživové doplnky bez znalosti vedľajších účinkov a odporúčaných dávok. Pod vplyvom obrovského trhu s výživovými doplnkami (len v USA to bolo v roku 2001 okolo 12 biliónov dolárov), ktorý je rozšírený po celom svete je hranica medzi odporúčaným používaním a zneužívaním veľmi nestála. Navyše, snaha jednoducho a rýchlo doplniť možné nedostatky vo výžive použitím výživových doplnkov môže spôsobiť, že sa menej pozornosti venuje zdravej, dobre vyváženej strave. Viac informácií získate na:

12 Tabuľka zobrazuje: Pri analýze 600 vzoriek voľne predajných výživových doplnkov Medzinárodný olympijský výbor zistil, že jedna štvrtina skúmaných vzoriek obsahovala zakázané látky, akými sú anabolické steroidy. ŠMYKĽAVKA 28: Zhrnutie a kľúčové slová, ktoré treba vedieť! ŠMYKĽAVKA 29: Gény a a jednotlivé články DNA, vrátane dedičnej informácie. Tieto gény obsahujú informácie o skladbe tela, a teda aj o jednoduchých proteínoch, napr. svalových proteínoch. Jedným z aspektov génovej terapie je pokus o zmenu informácie na vybranom géne. Zoznam zakázaných látok a metód z roku 2008 definuje génový doping takto: Neterapeutické použitie buniek, génov, génových elementov, alebo úprava expresie génov, ktoré sú schopné zvýšiť športový výkon, je zakázané. Obrázok zobrazuje: Myšlienkou génovej terapie je implementovať modifikované gény do buniek pomocou špecifických prenášačov. Po ich implementácii môže bunka syntetizovať opravené alebo nové funkčné proteíny, čo môže chorobu liečiť, alebo aspoň zmierniť jej príznaky. V medicíne sa génová terapia používa na opravu poškodených génov, ktoré sú zodpovedné za vznik ochorenia napr. dedičné choroby. Avšak problémom tejto terapie je jej zneužívanie pre športové účely. ŠMYKĽAVKA 30: Pokiaľ je možná náprava poškodených génov, nie sme ďaleko od možnosti modifikácie svalových génov. Dôvody zneužívania môžu byť: zvýšená tvorba erytropoetínu (spomeňte si na Eero Mäntyranta, severského lyžiara), ktorý zvyšuje vytrvalostný výkon stimulácia rastových faktorov určitých svalov, čo zvyšuje silu a rýchlosť Ľavý obrázok zobrazuje: Chlapca vo veku sedem mesiacov. Zdá sa byť neobyčajne svalnatý s vystupujúcimi svalmi na stehnách a rukách. Vo veku 4,5 roka mal tento Viac informácií získate na:

13 chlapec zväčšenú svalovú hmotu a silu, čo bolo spôsobené mutáciou génu myostatín. S vystretými rukami dokázal udržať 3 kg ťažkú činku v horizontálnej polohe. (Pôvodné informácie môžete nájsť v abstrakte Schuelke a kol. (2004) N Engl J Med. 350: ) Pravý obrázok zobrazuje: Na ľavom obrázku je kúsok mäsa bez vzorky neaktívneho génu myostatín (normálne). Na pravom obrázku je kúsok hovädzieho mäsa z plemena Belgická modrá s mutáciou génu myostatín (dve vzorky neaktívneho génu myostatín). Zväčšená svalová hmota je typický viditeľný znak tejto mutácie. A predsa doteraz zneužívanie génovej terapie alebo myšlienka využiť známe génové mutácie v športe nie je známa. ŠMYKĽAVKA 31: Nedostatok kontroly umelo vytvorených génov je hlavným problémom génovej terapie. Na základe rozšíreného mechanizmu génovej regulácie nie je možné predvídať všetky žiaduce, ale aj nežiaduce účinky. Výsledky klinických testov na metódy genetickej terapie potvrdili, že sa môžu vyskytnúť nasledovné problémy: rakovina zlyhanie viacerých orgánov iné závažné život ohrozujúce ochorenia Podľa niekoľkých štúdií a publikácií, ktoré sa zaoberali touto problematikou sú ďalšie riziká vyplývajúce z génovej terapie absolútne neznáme, a teda biomedicínske vedľajšie účinky génovej terapie nie je možné kontrolovať! ŠMYKĽAVKA 32: Zhrnutie a kľúčové slová, ktoré treba vedieť! Viac informácií získate na:

SPRÁVA ZO ZAHRANIČNEJ PRACOVNEJ CESTY

SPRÁVA ZO ZAHRANIČNEJ PRACOVNEJ CESTY ANTIDOPINGOVÁ AGENTÚRA SLOVENSKEJ REPUBLIKY SPRÁVA ZO ZAHRANIČNEJ PRACOVNEJ CESTY 1. ÚČASTNÍCI ZPC Miroslav Priezvisko: MOTYČÍK Titul: PhDr. riaditeľ anglický, nemecký, ruský Ján Priezvisko: BANÍK Titul:

More information

Entry-Exit Model for gas TSO The basic principles 21 st October 2013

Entry-Exit Model for gas TSO The basic principles 21 st October 2013 www.pwc.com/sk Entry-Exit Model for gas TSO The basic principles 21 st October 2013 Agenda Why is the E/X model introduced What should be achieved with E/X model What is E/X model How to create E/X model

More information

Fire equipment capabilities testing results

Fire equipment capabilities testing results KOŠICKÁ BEZPEČNOSTNÁ REVUE KOSICE SECURITY REVUE Vol. 7, No. 2 (2017), p. 105 113 ISSN 1338-4880 (print ver.), ISSN 1338-6956 (online ver.) Fire equipment capabilities testing results Výsledky testovania

More information

Stein Eriksen Lodge, Deer Valley (Park City, Utah)

Stein Eriksen Lodge, Deer Valley (Park City, Utah) Stein Eriksen Lodge, Deer Valley (Park City, Utah) Stein Eriksen Lodge je považovaný za jeden z najlepších Ski hotelov na svete vo vyhľadávanej lokalite mestečku Park City, Utah. Ide o malé mestečko vzdialené

More information

Šport a Drogy 6. Medzinárodný seminár Vysoké Tatry, marca 2012

Šport a Drogy 6. Medzinárodný seminár Vysoké Tatry, marca 2012 Šport a Drogy 6. Medzinárodný seminár Vysoké Tatry, 22.-24. marca 2012 moč - čiastočná diagnostika na drogy - vzorka odberu moču 90 ml na celkovú analýzu na vybrané zakázané látky a metódy (súťažná, mimosúťažná

More information

Paneurópsky prieskum verejnej mienky o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci

Paneurópsky prieskum verejnej mienky o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci Paneurópsky prieskum verejnej mienky o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci Výsledky z celej Európy a Slovenska - Máj 2013 Reprezentatívne výsledky 31 zúčastnených krajín Európskej agentúry pre bezpečnosť

More information

Resucitujeme lege artis

Resucitujeme lege artis Resucitujeme lege artis up to date ERC 2010 MUDr. Patrícia Eftimová, MPH MUDr. Karol Kálig, Csc XXXII. Výročná konferencia SSVPL SLS Smernice 2010 Európskej rady pre resuscitáciu pre postupy v resuscitácii

More information

PRAVDA O LSD. Dietylamid kyseliny lysergovej. Kyselina. Acid. Trip. Papier. slovenskobezdrog.sk

PRAVDA O LSD. Dietylamid kyseliny lysergovej. Kyselina. Acid. Trip. Papier. slovenskobezdrog.sk PRAVDA O LSD Acid Dietylamid kyseliny lysergovej slovenskobezdrog.sk Papier Kyselina Trip PREČO BOLA VYDANÁ TÁTO BROŽÚRKA Vo svete sa o drogách veľa hovorí na uliciach, v školách, na internete a v TV.

More information

EURÓPSKY POHÁR FIS / UNI Medzinárodné Akademické Majstrovstva Slovenskej republiky V SLALOME A OBROVSKOM SLALOME

EURÓPSKY POHÁR FIS / UNI Medzinárodné Akademické Majstrovstva Slovenskej republiky V SLALOME A OBROVSKOM SLALOME EURÓPSKY POHÁR FIS / UNI Medzinárodné Akademické Majstrovstva Slovenskej republiky V SLALOME A OBROVSKOM SLALOME MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA UNIVERZITNÉHO

More information

VPLYV TEPLOTNO-VLHKOSTNÝCH PODMIENOK NA VÝVOJ MÚCH (MUSCA DOMESTICA) A SEZÓNNU DYNAMIKU

VPLYV TEPLOTNO-VLHKOSTNÝCH PODMIENOK NA VÝVOJ MÚCH (MUSCA DOMESTICA) A SEZÓNNU DYNAMIKU VPLYV TEPLOTNO-VLHKOSTNÝCH PODMIENOK NA VÝVOJ MÚCH (MUSCA DOMESTICA) A SEZÓNNU DYNAMIKU THE INFLUENCE OF TEMPERATURE AND RELATIVE HUMIDITY ON THE DEVELOPMENT OF FLIES (MUSCA DOMESTICA) AND THEIR SEASONAL

More information

KRAJČOVIČOVÁ Zdenka, DLUHOŠOVÁ Lucia, MELUŠ Vladimír, SHTIN BAŇÁROVÁ Patrícia, KAŠLÍKOVÁ Katarína, GRABCZAK Pavel

KRAJČOVIČOVÁ Zdenka, DLUHOŠOVÁ Lucia, MELUŠ Vladimír, SHTIN BAŇÁROVÁ Patrícia, KAŠLÍKOVÁ Katarína, GRABCZAK Pavel MOŽNOSTI A LIMITY APLIKÁCIE HYPERBARICKEJ OXYGENOTERAPIE V LIEČBE ŠPORTOVÝCH ÚRAZOV POSSIBILITIES AND LIMITS OF APPLICATION OF HYPERBARIC OXYGEN THERAPY IN THE TREATMENT OF SPORTS INJURIES KRAJČOVIČOVÁ

More information

PAVOL LELÁK ZOMBIES AKO POPKULTÚRNY FENOMÉN

PAVOL LELÁK ZOMBIES AKO POPKULTÚRNY FENOMÉN 392 PAVOL LELÁK ZOMBIES AKO POPKULTÚRNY FENOMÉN Úvod Pravdepodobne jediná teória, či filozofia, ktorú prijali ľudia nezávisle na ich vierovyznaní, alebo vzťahu k okultizmu, a ktorá sa zaoberá zároveň v

More information

EURÓPSKY POHÁR FIS/UNI SLOVENSKÁ LYŽIARSKA ASOCIÁCIA TJ TATRAN NIŽNÁ BOCA

EURÓPSKY POHÁR FIS/UNI SLOVENSKÁ LYŽIARSKA ASOCIÁCIA TJ TATRAN NIŽNÁ BOCA EURÓPSKY POHÁR FIS/UNI SLOVENSKÁ LYŽIARSKA ASOCIÁCIA TJ TATRAN NIŽNÁ BOCA EURÓPSKY POHÁR FIS/UNI preteky v obrovskom slalome a slalome žien a mužov EUROPEAN CUP FIS / UNI Men s and Women s Giant Slalom

More information

2. Darts Slovak Open februára x-bionic sphere Samorin, Slovakia Šamorín, Slovensko

2. Darts Slovak Open februára x-bionic sphere Samorin, Slovakia Šamorín, Slovensko www.dartsslovakopen.sk BDO men A category BDO ladies A category BDO men B category BDO ladies B category WDF men category 2 WDF ladies category 3 prize money 20.000 schedule and entry fees SATURDAY 1 st

More information

RAYMOND A. MOODY SVETLO NA DRUHOM BREHU

RAYMOND A. MOODY SVETLO NA DRUHOM BREHU RAYMOND A. MOODY SVETLO NA DRUHOM BREHU Raymond A. Moody. Jr.: The light beyond 1989 Translation Pavel Vilikovský 1991 Epilogue MUDr. Ivan Hudec 1991 Preložil Pavel Vilikovský Doslov napísal MUDr. Ivan

More information

Course Guide

Course Guide Course Guide 2016_05_Sestava 1 10.6.2016 14:49 Stránka 1 Course Guide www.golftatry.sk Veľká Lomnica Driving Range 27 Academy House Putting Green Hotel International Putting Green 10 18 17 20 26 11 16

More information

MAFIA III PREDSTAVENÁ

MAFIA III PREDSTAVENÁ HERNÝ MAGAZÍN #72 MAFIA III PREDSTAVENÁ RISE OF THE TOMB RAIDER STAR WARS BATTLEFRONT JUST CAUSE 3 FALLOUT 4 MAD MAX ANGRY BIRDS 2 GOD OF WAR 3 REMASTERED DEVIL MAY CRY 3: SE ROCKET LEAGUE FANTASTICKÁ

More information

s chronickým ochorením - celiakiou Rimárová Kvetoslava Ústav hygieny LF UPJŠ Košice

s chronickým ochorením - celiakiou Rimárová Kvetoslava Ústav hygieny LF UPJŠ Košice Kvalita života u osôb s chronickým ochorením - celiakiou Rimárová Kvetoslava Ústav hygieny LF UPJŠ Košice HACCP decisions? Good Food, Good Life CT-QM/CHi 9/21/2006 1 Cieľ: zistiť kvalitu života ľudí s

More information

JUDr. Pavol Drlička, LL.M. ANTROPOLOGICKÉ CHÁPANIE KANONICKÉHO PRÁVA?

JUDr. Pavol Drlička, LL.M. ANTROPOLOGICKÉ CHÁPANIE KANONICKÉHO PRÁVA? JUDr. Pavol Drlička, LL.M. ANTROPOLOGICKÉ CHÁPANIE KANONICKÉHO PRÁVA? 11.09. 2008 I. S právnou antropológiou... Keď som začínal písať o antropologickom postoji ku kanonickému právu, položil som si nasledujúcu

More information

ŠPORTOVÉ PRAVIDLÁ ČLÁNOK 1. Článok 1. Športové pravidlá. VERSION: June 2016 Special Olympics, Inc., 2016 All rights reserved

ŠPORTOVÉ PRAVIDLÁ ČLÁNOK 1. Článok 1. Športové pravidlá. VERSION: June 2016 Special Olympics, Inc., 2016 All rights reserved ŠPORTOVÉ PRAVIDLÁ ČLÁNOK 1 Článok 1 Športové pravidlá 1 VERSION: June 2016 All rights reserved OBSAH 1. ÚVOD...... 4 2. ŠPORTOVÉ PRAVIDLÁ A TRÉNING... 4 Športové pravidlá a cyklus dodatkov... 4 Používanie

More information

Štatistický úrad Slovenskej republiky

Štatistický úrad Slovenskej republiky Vývoj početnosti slovenskej populácie podľa moderných sčítaní, 1869 2011 Development of the number of the Slovak population by modern population census, 1869 2011 Ukazovateľ Dátum sčítania / Date of census

More information

OSOBNÁ ASISTENCIA. TeÓRIA A PRAX. mgr. Andrea madunová Mgr. MÁRIA DURAČINSKÁ

OSOBNÁ ASISTENCIA. TeÓRIA A PRAX. mgr. Andrea madunová Mgr. MÁRIA DURAČINSKÁ OSOBNÁ ASISTENCIA TeÓRIA A PRAX mgr. Andrea madunová Mgr. MÁRIA DURAČINSKÁ rganizácia muskulárnych dystrofikov v SR agentúra osobnej asistencie Aktualizované vydanie brožúrky v roku 2015 podporila OBSAH

More information

Migrácie rýb v Dunaji z európskej perspektívy Fish migration in the Danube from the European perspective Ladislav Pekárik Centrum biológie rastlín a

Migrácie rýb v Dunaji z európskej perspektívy Fish migration in the Danube from the European perspective Ladislav Pekárik Centrum biológie rastlín a Migrácie rýb v Dunaji z európskej perspektívy Fish migration in the Danube from the European perspective Ladislav Pekárik Centrum biológie rastlín a biodiverzity SAV ladislav.pekarik@savba.sk Dunaj Najmedzinárodnejšia

More information

ZBOŽNOSŤ AKO SI MÔŽU VEDÚCI SLUŽOBNÍCI UDRŽAŤ AUTENTICKÚ ZBOŽNOSŤ? Prehľad:

ZBOŽNOSŤ AKO SI MÔŽU VEDÚCI SLUŽOBNÍCI UDRŽAŤ AUTENTICKÚ ZBOŽNOSŤ? Prehľad: ZBOŽNOSŤ Téma 2 AKO SI MÔŽU VEDÚCI SLUŽOBNÍCI UDRŽAŤ AUTENTICKÚ ZBOŽNOSŤ? Prehľad: Ak má kresťanským vodca služobníkom druhých, najprv musí byť Božím služobníkom. Ak má byť niekto vodcom, potom nasledovanie

More information

TRENDY VO VÝVOJI DEMOGRAFICKEJ ŠTRUKTÚRY OBYVATEĽSTVA A JEJ VPLYV NA TRH PRÁCE V KRAJINÁCH VYŠEHRADSKEJ ŠTVORKY

TRENDY VO VÝVOJI DEMOGRAFICKEJ ŠTRUKTÚRY OBYVATEĽSTVA A JEJ VPLYV NA TRH PRÁCE V KRAJINÁCH VYŠEHRADSKEJ ŠTVORKY TRENDY VO VÝVOJI DEMOGRAFICKEJ ŠTRUKTÚRY OBYVATEĽSTVA A JEJ VPLYV NA TRH PRÁCE V KRAJINÁCH VYŠEHRADSKEJ ŠTVORKY TRENDS IN THE DEVELOPMENT OF THE DEMOGRAPHIC STRUCTURE OF THE POPULATION AND THEIR IMPACT

More information

Municipálne firmy: teoretické východiská a pojmový aparát. Municipal Firms: Theoretical Background and Terminology

Municipálne firmy: teoretické východiská a pojmový aparát. Municipal Firms: Theoretical Background and Terminology Municipálne firmy: teoretické východiská a pojmový aparát Municipal Firms: Theoretical Background and Terminology Monika BUMBALOVÁ Abstract Municipalities in Slovakia are eligible for entrepreneurial activities,

More information

HLAVNÝ ZOSTAVOVATEĽ MILAN VRANKA NAPÍSAL KOLEKTÍV AUTOROV KRONIKA ŠPORTU 2007 udalosti osobnosti čísla fakty MINISTERSTVO ŠKOLSTVA SLOVENSKEJ REPUBLIK

HLAVNÝ ZOSTAVOVATEĽ MILAN VRANKA NAPÍSAL KOLEKTÍV AUTOROV KRONIKA ŠPORTU 2007 udalosti osobnosti čísla fakty MINISTERSTVO ŠKOLSTVA SLOVENSKEJ REPUBLIK KRONIKA ŠPORTU 2007 udalosti osobnosti čísla fakty HLAVNÝ ZOSTAVOVATEĽ MILAN VRANKA NAPÍSAL KOLEKTÍV AUTOROV KRONIKA ŠPORTU 2007 udalosti osobnosti čísla fakty MINISTERSTVO ŠKOLSTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY

More information

Lesnícky časopis Forestry Journal ročník 54, Supplement 1, 2008, s

Lesnícky časopis Forestry Journal ročník 54, Supplement 1, 2008, s Lesnícky časopis Forestry Journal ročník 54, Supplement 1, 2008, s. 99 107 ODHAD HODNOTY REKREAČNEJ FUNKCIE LESOV SLOVENSKA PROSTREDNÍCTVOM CONTINGENT VALUATION METHOD A TRAVEL COST METHOD JOZEF TUTKA,

More information

Chcel by som na tomto mieste poďakovať všetkým svojim kolegom, ako aj priateľom z dodávateľských firiem, ktorí sa podieľali nielen na výstavbe

Chcel by som na tomto mieste poďakovať všetkým svojim kolegom, ako aj priateľom z dodávateľských firiem, ktorí sa podieľali nielen na výstavbe 04/2010 1 SLOVO NA ÚVOD Bola nedeľa, 9.10.2011. Vytrvalý, chladný dážď kropí mrzutý Kyjev. Krásna jeseň je definitívne preč a s ňou sa vyparili aj emócie, ktoré sprevádzali všetko, čo bolo spojené s výstavbou

More information

OCHRANNÉ RUKAVICE STARGUARD firmy STARLAB

OCHRANNÉ RUKAVICE STARGUARD firmy STARLAB OCHRANNÉ RUKAVICE STARGUARD firmy STARLAB Vysvetlenie pojmov PRENIKANIE (Penetration) a PRIEPUSTNOSŤ (Permeation). Prenikanie : Pohyb chemickej látky a/alebo mikroorganizmov cez materiál rukavíc alebo

More information

THE REGULATION OF VENTILATION BY CHANGING THE OPERATION OF THE MAIN FAN AND ITS IMPACT ON THE FACE WORKED UNDER THE MAIN HAULAGE LEVEL

THE REGULATION OF VENTILATION BY CHANGING THE OPERATION OF THE MAIN FAN AND ITS IMPACT ON THE FACE WORKED UNDER THE MAIN HAULAGE LEVEL 3 THE REGULATION OF VENTILATION BY CHANGING THE OPERATION OF THE MAIN FAN AND ITS IMPACT ON THE FACE WORKED UNDER THE MAIN HAULAGE LEVEL REGULACE VĚTRÁNÍ ZMĚNOU PROVOZU HLAVNÍHO VENTILÁTORU A JEJÍ DOPAD

More information

Vzťah človeka a stromu musí nadobudnúť náboženské dimenzie. Friedensreich HUNDERTWASSER

Vzťah človeka a stromu musí nadobudnúť náboženské dimenzie. Friedensreich HUNDERTWASSER Vzťah človeka a stromu musí nadobudnúť náboženské dimenzie. Friedensreich HUNDERTWASSER 11 Úvod Nemocničné záhrady a záhrady ozdravovacích zariadení by mali byť najdokonalejšie riešenými priestormi. To

More information

VYHLÁŠKA. Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky. z 20. mája 2010,

VYHLÁŠKA. Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky. z 20. mája 2010, Strana 1878 Zbierka zákonov č. 227/2010 Čiastka 92 227 VYHLÁŠKA Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 20. mája 2010, ktorou sa mení vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky

More information

Championships in Kráľovský Chlmec, Slovakia

Championships in Kráľovský Chlmec, Slovakia Shuttlecock Federation of Europe Harkortstraße 29, 58135 Hagen, tel.: 02331-40 10 34; fax: 40 75 45, e-mail: pb@federfussbal.de Shuttlecock 5th 5th European Shuttlecock Championships in Kráľovský Chlmec,

More information

Audit výdavkov rozpočtu verejnej správy na výskum a inovácie. v rámci Slovenskej republiky

Audit výdavkov rozpočtu verejnej správy na výskum a inovácie. v rámci Slovenskej republiky MINISTERSTVO FINANCIÍ SR Číslo: 07/02/2015 Materiál na rokovanie Rady vlády SR na podporu exportu a investícií Audit výdavkov rozpočtu verejnej správy na výskum a inovácie v rámci Slovenskej republiky

More information

OSAMELOSŤ ONKOLOGICKY CHORÝCH SENIOROV SOLITUDE OF ELDERLY CANCER PATIENTS

OSAMELOSŤ ONKOLOGICKY CHORÝCH SENIOROV SOLITUDE OF ELDERLY CANCER PATIENTS SBORNÍK PRACÍ FILOZOFICKÉ FAKULTY BRNĚNSKÉ UNIVERZITY STUDIA MINORA FACULTATIS PHILOSOPHICAE UNIVERSITATIS BRUNENSIS U 12, 2007 BEÁTA BALOGOVÁ 1 OSAMELOSŤ ONKOLOGICKY CHORÝCH SENIOROV SOLITUDE OF ELDERLY

More information

Koncentrácia slovenského bankového sektora a výkonnosť bánk

Koncentrácia slovenského bankového sektora a výkonnosť bánk Koncentrácia slovenského bankového sektora a výkonnosť bánk Concentration of Slovak Banking Sector and Bank Performance Kristína KOČIŠOVÁ Abstrakt Tento príspevok je zameraný na skúmanie vzťahu medzi úrovňou

More information

Príchodový a domáci cestovný ruch SR. Ing. Ivana Magátová generálna riaditeľka sekcie cestovného ruchu

Príchodový a domáci cestovný ruch SR. Ing. Ivana Magátová generálna riaditeľka sekcie cestovného ruchu Príchodový a domáci cestovný ruch SR Ing. Ivana Magátová generálna riaditeľka sekcie cestovného ruchu Platobná bilancia cestovného ruchu SR 2013/2012 Ukazovateľ 2012 2013 Index Príjmy z aktívneho zahraničného

More information

Kartelové dohody vo verejnom obstarávaní

Kartelové dohody vo verejnom obstarávaní Kartelové dohody vo verejnom obstarávaní PROTIMONOPOLNÝ ÚRAD SR Drieňová 24, 826 03 Bratislava Kolektív autorov: Daniela Zemanovičová, Lucia Semančínová, Silvia Šramelová, Ján Šufliarsky, Peter Demčák

More information

ANALYSIS OF FAMILIES OF NONIUS BREED IN SLOVAKIA ANALÝZA RODÍN PLEMENA NONIUS NA SLOVENSKU

ANALYSIS OF FAMILIES OF NONIUS BREED IN SLOVAKIA ANALÝZA RODÍN PLEMENA NONIUS NA SLOVENSKU ORIGINAL PAPER ANALYSIS OF FAMILIES OF NONIUS BREED IN SLOVAKIA ANALÝZA RODÍN PLEMENA NONIUS NA SLOVENSKU Mlyneková Eva 1 *, Halo Marko 1, Holý Andrej 1, Kovalčík Emil 2, Horný Michal 2, Hreus Miroslav

More information

Tinsley Junior School Spring 2014 Newsletter

Tinsley Junior School Spring 2014 Newsletter Staffing Changes Tinsley Junior School Spring 2014 Newsletter Welcome to the Spring edition of our school newsletter. It is hard to believe that we are at our half term holiday. It seems like we have just

More information

TRNAVSKÁ UNIVERZITA V TRNAVE FILOZOFICKÁ FAKULTA MOTORKÁRI, AKÍ SÚ? OSOBNOSŤ, AGRESIVITA MOTORKÁROV A ICH MOTIVÁCIA K JAZDENIU.

TRNAVSKÁ UNIVERZITA V TRNAVE FILOZOFICKÁ FAKULTA MOTORKÁRI, AKÍ SÚ? OSOBNOSŤ, AGRESIVITA MOTORKÁROV A ICH MOTIVÁCIA K JAZDENIU. TRNAVSKÁ UNIVERZITA V TRNAVE FILOZOFICKÁ FAKULTA MOTORKÁRI, AKÍ SÚ? OSOBNOSŤ, AGRESIVITA MOTORKÁROV A ICH MOTIVÁCIA K JAZDENIU Diplomová práca 2014 Bc.Veronika Pisnyáková TRNAVSKÁ UNIVERZITA V TRNAVE FILOZOFICKÁ

More information

KEĎ ODCHÁDZAJÚ KĹBY, PRICHÁDZA

KEĎ ODCHÁDZAJÚ KĹBY, PRICHÁDZA Názov tlače: prepacientov.sk, Periodicita vydávania: občasník, Číslo: 1., Ročník I./2018, Nepredajné, Dátum vydania: máj 2018, Vydavateľ/adresa: pharco, s.r.o., Podzáhradná 36/B, 821 06 Bratislava, Šéfredaktorka:

More information

TAKE ME OUT Zmluvné podmienky

TAKE ME OUT Zmluvné podmienky TAKE ME OUT Zmluvné podmienky V Komunite Projektu TAKE ME OUT chceme pomáhať ľuďom a organizáciám rozvíjať ich myšlienky a nápady. Za týmto účelom im chceme poskytnúť sieťovú platformu spájajúcu ľudí,

More information

Drahí krajania, milí čitatelia,

Drahí krajania, milí čitatelia, Slovenské Informácie o aktivitách Slovenskej komunity v Melbourne V tomto čísle sa dočítate: Na zábave pri cimbale Najmladšie slovenské talenty Čo sme robili v SDB Ak chce Boh niečo ukryť str. 2 str. 1,

More information

Sme. Dva mesiace po. Ciga vs. čistý vzduch 2. Stredná odborná škola pre žiakov s telesným postihnutím,mokrohájska 1, Bratislava

Sme. Dva mesiace po. Ciga vs. čistý vzduch 2. Stredná odborná škola pre žiakov s telesným postihnutím,mokrohájska 1, Bratislava 1. ROČNÍK IV. školský rok 2013/14 Sme Útok redaktorovrov Dva mesiace po Ciga vs. čistý vzduch 2. Stredná odborná škola pre žiakov s telesným postihnutím,mokrohájska 1, Bratislava Editoriál Zdravím, neuveríte

More information

Skoncujte so spoluzávislosťou

Skoncujte so spoluzávislosťou Skoncujte so spoluzávislosťou Nie je ľahké nájsť šťastie v sebe, no je priam nemožné nájsť ho kdekoľvek inde. Agnes Repplier, The Treasure Chest Melody Beattie Skoncujte so spoluzávislosťou Ako sa nenechať

More information

RELATIVNÝ EFEKT VEKU NA SÚŤAŽNÚ ÚSPEŠNOSŤ V TENISE U DETÍ STARŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU

RELATIVNÝ EFEKT VEKU NA SÚŤAŽNÚ ÚSPEŠNOSŤ V TENISE U DETÍ STARŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU Lidská motorika/tělesná výkonnost RELATIVNÝ EFEKT VEKU NA SÚŤAŽNÚ ÚSPEŠNOSŤ V TENISE U DETÍ STARŠIEHO ŠKOLSKÉHO VEKU Adrián Agricola, Rudolf Psotta, Reza Abdollahipour Fakulta tělesné kultury, Univerzita

More information

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE OBCHODNÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE OBCHODNÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE OBCHODNÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCA 2008 Lenka Habasová EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE OBCHODNÁ FAKULTA Katedra medzinárodného obchodu EVENT MANAŽMENT: ORGANIZÁCIA A

More information

Original Article. The influence of motor activity on the swimming ability of preschool aged children

Original Article. The influence of motor activity on the swimming ability of preschool aged children Journal of Physical Education and Sport (JPES), 17(3), Art 160, pp.1043-1047, 2017 online ISSN: 2247-806X; p-issn: 2247 8051; ISSN - L = 2247-8051 JPES Original Article The influence of motor activity

More information

PRIBINOV POHÁR Pribinov pohár 2018

PRIBINOV POHÁR Pribinov pohár 2018 Organizátor: Miesto súťaže: Pribinov pohár 2018 Akadémia Tanca o.z. Výstavná 8, 949 01 Nitra IČO: 42047579 DIČ: 2022260735 Mestská Športová hala, Dolnočermánska 105, Nitra Google map: https://www.google.com/maps/place/city+sports+hall+nitra/@48.2975327,18.06

More information

VII. Majstrovstvá sveta jednotlivcov ženy muži 2018

VII. Majstrovstvá sveta jednotlivcov ženy muži 2018 VII. Majstrovstvá sveta jednotlivcov ženy muži 2018 od 20.05. do 26.05.2018 Cluj Rumunsko Venue and Office ZVR 824 389 542 Section Ninepin Bowling Classic over Phone http://zvr.bmi.gv.at +43 (0) 664 735

More information

Original Article. Internal load of soccer goalkeepers during the improvement of selected game activities

Original Article. Internal load of soccer goalkeepers during the improvement of selected game activities Journal of Physical Education and Sport (JPES), 18(3), Art 252, pp.1731-1737, 2018 online ISSN: 2247-806X; p-issn: 2247 8051; ISSN - L = 2247-8051 JPES Original Article Internal load of soccer goalkeepers

More information

DETSKEJ UNIVERZITY KOMENSKÉHO / 16. ROČNÍK August Editoriál. Foto: Peter Chvostek

DETSKEJ UNIVERZITY KOMENSKÉHO / 16. ROČNÍK August Editoriál. Foto: Peter Chvostek DETSKEJ UNIVERZITY KOMENSKÉHO / 16. ROČNÍK August 2018 č. 2018 8 ZADARMO Cestovanie na všetky spôsoby Odjakživa cestujeme. Či už peši, bicyklom, autom, vlakom, lietadlom... všetkými možnými dopravnými

More information

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA MARKETINGU A OBCHODU

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA MARKETINGU A OBCHODU VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA MARKETINGU A OBCHODU Návrh marketingové komunikace fitness centra Marketing Communication Design of Fitness Centre Student: Vedoucí

More information

STRES a POCIT ÚZKOSTI STRESS & ANXIETY

STRES a POCIT ÚZKOSTI STRESS & ANXIETY STRES a POCIT ÚZKOSTI STRESS & ANXIETY Odbor Zdravotných a Sociálných vecí pre Belfast Svojpomocná príručka SLO A Self Help Guide Slovak Ste vynervovaný Pesimista Ste vystresovany Neschopný uvo ni sa Napätý

More information

Slovenská asociácia fitnes, kulturistiky a silového trojboja PROPOZÍCIE

Slovenská asociácia fitnes, kulturistiky a silového trojboja PROPOZÍCIE Slovenská asociácia fitnes, kulturistiky a silového trojboja PROPOZÍCIE XXXVII. ročník Tatranský pohár Pod záštitou primátorky mesta Prešov Ing. Andrei Turčanovej Medzinárodná pohárová súťaž v kulturistike,

More information

Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury DIPLOMOVÁ PRÁCA. (bakalárska) 2015 Radka VACUROVÁ

Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury DIPLOMOVÁ PRÁCA. (bakalárska) 2015 Radka VACUROVÁ Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury DIPLOMOVÁ PRÁCA (bakalárska) 2015 Radka VACUROVÁ Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury AUTOMATICKÝ EXTERNÝ DEFIBRILÁTOR AKO VÝZNAMNÁ

More information

SNOWBOARD V PRÍPRAVE BUDÚCICH UČITEĽOV TELESNEJ VÝCHOVY. Jiří MICHAL. KTVŠ FHV UMB Banská Bystrica, Slovensko

SNOWBOARD V PRÍPRAVE BUDÚCICH UČITEĽOV TELESNEJ VÝCHOVY. Jiří MICHAL. KTVŠ FHV UMB Banská Bystrica, Slovensko SNOWBOARD V PRÍPRAVE BUDÚCICH UČITEĽOV TELESNEJ VÝCHOVY Jiří MICHAL KTVŠ FHV UMB Banská Bystrica, Slovensko ABSTRAKT Nový školský zákon umožnil základným a stredným školám zaradiť do učebných plánov aj

More information

M ojej žene Carole, ktorej láska m i bola oporou a dodávala mi silu, pokiaľ mi pam ál siaha. Sm e spolu, na veky vekov.

M ojej žene Carole, ktorej láska m i bola oporou a dodávala mi silu, pokiaľ mi pam ál siaha. Sm e spolu, na veky vekov. M ojej žene Carole, ktorej láska m i bola oporou a dodávala mi silu, pokiaľ mi pam ál siaha. Sm e spolu, na veky vekov. Vrúcne ďakujem aj mojim deťom, Jordanovi a Any, ktorí mi odpustili, že som ich okradol

More information

Trúbky Tubes. Funkcie. Trúbky 122. Let s work for us

Trúbky Tubes. Funkcie. Trúbky 122. Let s work for us Let s work for us 122 Tubes Funkcie Rôzne materiály pre rôzne použitie Široká škála farieb napr. pre identifikáciu Dĺžka kotúčov 25m,m 50m a 100m Various materials for different applications Broad range

More information

História japonských bojových umení, z ktorých vzniklo Aikido

História japonských bojových umení, z ktorých vzniklo Aikido História japonských bojových umení, z ktorých vzniklo Aikido (1. semestrálna práca DŠT 1. tr. Aikida) AUTOR : Martin ŠVIHLA KONZULTANT : Zdenko REGULI Motto : Ak chcem urobiť krok vpred vo vývoji svojej

More information

Happy New Year Šťastný nový rok

Happy New Year Šťastný nový rok We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage ZA BOHA, NÁROD A SLOVENSKO FOR GOD, NATION AND SLOVAKIA Volume

More information

The Scrum Guide. Definitívna Príručka Scrumu: Pravidlá hry. November Vyvinutá a udržiavaná tvorcami Scrumu: Ken Schwaber a Jeff Sutherland

The Scrum Guide. Definitívna Príručka Scrumu: Pravidlá hry. November Vyvinutá a udržiavaná tvorcami Scrumu: Ken Schwaber a Jeff Sutherland The Scrum Guide Definitívna Príručka Scrumu: Pravidlá hry November 2017 Vyvinutá a udržiavaná tvorcami Scrumu: Ken Schwaber a Jeff Sutherland SLOVENSKÝ JAZYK / SLOVAK Obsah Účel Príručky Scrumu... 3 Definícia

More information

The Power of Language. Štatistické úrady pred. Steve Beda - zabudnutý reprezentant strana 8

The Power of Language. Štatistické úrady pred. Steve Beda - zabudnutý reprezentant strana 8 We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage 1942-2012 INFORMINg THE SLOVAK COMMUNITy FOR 70 years ZA BOHA,NÁRODASLOVENSKO

More information

Koncepcia rozvoja športu mesta Martin na roky Mesto MARTIN. Koncepcia rozvoja športu mesta Martin na roky

Koncepcia rozvoja športu mesta Martin na roky Mesto MARTIN. Koncepcia rozvoja športu mesta Martin na roky Mesto MARTIN Koncepcia rozvoja športu mesta Martin na roky 2016 2021 V Martine, február 2016 1 OBSAH Úvod... 3 1. Legislatívny rámec... 4 1.1. Koncepcia štátnej politiky v oblasti športu... 5 1.2. Rozvoj

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FILOZOFICKÁ FAKULTA KATEDRA PSYCHOLÓGIE

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FILOZOFICKÁ FAKULTA KATEDRA PSYCHOLÓGIE UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FILOZOFICKÁ FAKULTA KATEDRA PSYCHOLÓGIE Fandím, teda som chuligán? Sonda do problematiky správania sa a prežívania futbalových fanúšikov na Slovensku Michal Hajdúk Konzultantka:

More information

MÔŽE NÁM BYŤ SPOLU DOBRE

MÔŽE NÁM BYŤ SPOLU DOBRE MÔŽE NÁM BYŤ SPOLU DOBRE Dlhodobá skupinová psychologická intervencia v školskej triede Marek Dobeš, Denisa Fedáková Spoločenskovedný ústav SAV, Košice Názov: Môže nám byť spolu dobre: Dlhodobá skupinová

More information

Hockey and Freedom from Oppression

Hockey and Freedom from Oppression We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage ZA BOHA,NÁRODASLOVENSKO FORGOD,NATIONANDSLOVAKIA Volume - ročník

More information

Moky 3, december 2017,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Moky 3, december 2017,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Moky 3, december 2017,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 1 Z OBSAHU VYBERÁME: Blahoželania k 80-tke Listujeme v knihe želaní Čriepky zo života MŠ Cez okienko 1. stupňa Predstavujeme: Zuzana Molnárová Téma: Zrakové

More information

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova v Praze Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra antropologie a genetiky člověka Diplomová práca Intersexuálne rozdiely v markroch adipozity u súčasných českých detí vo veku 11 15 rokov Intersexual

More information

Objednajte si už teraz Vaše pozdravy v špeciálnom Vianočnom čísle Kanadského Slováka

Objednajte si už teraz Vaše pozdravy v špeciálnom Vianočnom čísle Kanadského Slováka We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund (CPF) for our publishing activities. ZA BOHA,NÁRODASLOVENSKO FORGOD,NATIONANDSLOVAKIA Volume - ročník

More information

Skryté poklady národa

Skryté poklady národa We acknowledge the assistance support of the Government of Canada, through the Publications Assistance Program toward our mailing costs. PAP Registration No.9919 Toronto, Ontario Published every Saturday

More information

: Vyšetrenie krčka maternice: Kolposkopické vyšetrenie

: Vyšetrenie krčka maternice: Kolposkopické vyšetrenie Slovak translation of Cervical screening: the colposcopy examination (January 2013) : Vyšetrenie krčka maternice: Kolposkopické vyšetrenie Aktualizovaná príručka Page 2 Prečo mám ísť na kolposkopiu na

More information

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style 1/42 Presented by: Kevin McLaughlin, Senior Director of Hockey Development, USA Hockey Danny Dankner, CEO, Applied Cognitive Engineering (ACE) Preklad a úprava: Mgr. Igor

More information

CKM 2000 Travel - najväčšia agentúra na program Work and Travel USA na Slovensku. November TOP značka mladých SR v rokoch 2012 až 2017

CKM 2000 Travel - najväčšia agentúra na program Work and Travel USA na Slovensku. November TOP značka mladých SR v rokoch 2012 až 2017 CKM 2000 Travel - najväčšia agentúra na program Work and Travel USA na Slovensku TOP značka mladých SR v rokoch 2012 až 2017 Work and Travel USA, what?! Nedávno som sa začala rovesníkov pýtať, poznáš program

More information

UNIVERZITA KARLOVA Fakulta tělesné výchovy a sportu

UNIVERZITA KARLOVA Fakulta tělesné výchovy a sportu UNIVERZITA KARLOVA Fakulta tělesné výchovy a sportu Historická analýza freeskiingu Bakalárska práca Vedúci bakalárskej práce: PhDr. Matouš Jindra, Ph.D. Vypracoval: Maroš Lisoň Praha, december 2016 Prehlasujem,

More information

Miesto tacitných znalostí vo vysokoškolskom vzdelávaní: príležitosti pre slovenské univerzity

Miesto tacitných znalostí vo vysokoškolskom vzdelávaní: príležitosti pre slovenské univerzity Centrum vedecko-technických informácií SR Lamačská cesta 8/A, 811 04 Bratislava Tel: +421 2/6925 3102, fax: +421 2/6925 3180 E-mail: cvti@cvtisr.sk www.cvtisr.sk Miesto tacitných znalostí vo vysokoškolskom

More information

IDENTIFIKOVANIE OSOBITOSTÍ SEKTORU DOPRAVA KRITICKEJ INFRAŠTRUKTÚRY

IDENTIFIKOVANIE OSOBITOSTÍ SEKTORU DOPRAVA KRITICKEJ INFRAŠTRUKTÚRY 18. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 5. - 6. jún 2013 IDENTIFIKOVANIE OSOBITOSTÍ SEKTORU DOPRAVA KRITICKEJ

More information

NEWIN Negotiating Wage (In)equality Porovnanie krajín

NEWIN Negotiating Wage (In)equality Porovnanie krajín NEWIN Negotiating Wage (In)equality Porovnanie krajín Workshop meeting with social partners Bratislava 24.5.2015 Partneri: Taliansko Holandsko UK Nemecko IAT Institut für Arbeitsforschung und Transfer

More information

MATURITA 2013 ANGLICKÝ JAZYK

MATURITA 2013 ANGLICKÝ JAZYK KÓD TESTU 6117 MATURITA 2013 EXTERNÁ ČASŤ ANGLICKÝ JAZYK úroveň B1 NEOTVÁRAJTE, POČKAJTE NA POKYN! PREČÍTAJTE SI NAJPRV POKYNY K TESTU! Test obsahuje 60 úloh. Na vypracovanie testu budete mať 100 minút.

More information

SYSTÉM DEZINFEKCIE STOMATOLOGICKEJ SÚPRAVY DIPLOMAT CONSUL DC 310, DL 210

SYSTÉM DEZINFEKCIE STOMATOLOGICKEJ SÚPRAVY DIPLOMAT CONSUL DC 310, DL 210 Príloha SYSTÉM DEZINFEKCIE STOMATOLOGICKEJ SÚPRAVY DIPLOMAT CONSUL DC 310, DL 210 1. ÚČEL A POUŽITIE DEZINFEKCIE Dezinfekcia vodných ciest chladenia a plniča pohára sa vykonáva za účelom odstránenia resp.

More information

BUGABOO RUNNER THE JOGGING EXTENSION

BUGABOO RUNNER THE JOGGING EXTENSION THE JOGGING EXTENSION Špecificky dizajnový pre aktívnych rodičov, ktorí nehľadajú kompromisy. Bugaboo Runner je podvozok vyvinutý priamo nab eh. Bugaboo Runner prišiel na trh ako príslušenstvo k nasledujúcim

More information

Introduction to the Doping Problem

Introduction to the Doping Problem Introduction to the Doping Problem Jordi Segura Director, WADA Accredited Antidoping Laboratory, IMIM-Hospital del Mar, Barcelona, Spain Doping and Society: towards the perfect human machine? ESOF, Barcelona

More information

Na nastavenie pripojenia k internetu na vasom zariadeni je potrebne vykonat dva zakladne ukony:

Na nastavenie pripojenia k internetu na vasom zariadeni je potrebne vykonat dva zakladne ukony: 1 Na nastavenie pripojenia k internetu na vasom zariadeni je potrebne vykonat dva zakladne ukony: a) Zaslat na odd. IKT udaje o sebe a vasom zariadeni: - krstne meno - priezvisko - e-mail - studenti ubytovani

More information

SPOJENÁ ŠKOLA, MOKROHÁJSKA 3, BRATISLAVA

SPOJENÁ ŠKOLA, MOKROHÁJSKA 3, BRATISLAVA MOKY Moky 3 1 3 Školský časopis 2012/13 SPOJENÁ ŠKOLA, MOKROHÁJSKA 3, 844 13 BRATISLAVA Rozhovor s... Ľ. HORVÁTHOVOU Výsledky Ibobor COMENIUS WEEK ÍRSKO 2. mobilita 2 Moky 3 MILÍ ČITATELIA Prázdninové

More information

Fyziologické rozdiely medzi novorodencom a dieťaťom, perinatálna fyziológia

Fyziologické rozdiely medzi novorodencom a dieťaťom, perinatálna fyziológia Fyziologické rozdiely medzi novorodencom a dieťaťom, perinatálna fyziológia Peter Krcho Neonatológia je samostatným odborom zaoberajúcim sa starostlivosťou o novorodencov do 28 dní života. Spektrum pacientov

More information

Časopis študentov Gymnázia Antona Bernoláka v Senci. Vyšiel s láskavou podporou p. Schmiedla. Ďakujeme.

Časopis študentov Gymnázia Antona Bernoláka v Senci. Vyšiel s láskavou podporou p. Schmiedla. Ďakujeme. 1 Časopis študentov Gymnázia Antona Bernoláka v Senci. Vyšiel s láskavou podporou p. Schmiedla. Ďakujeme. 2. číslo, február 2017 Časopis vydáva trikrát za školský rok od roku 1999 Gymnázium Antona Bernoláka

More information

MUSICUS HUDOBNÁ REVUE. Katedra hudobnej vedy Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave

MUSICUS HUDOBNÁ REVUE. Katedra hudobnej vedy Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave MUSICUS HUDOBNÁ REVUE Katedra hudobnej vedy Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave 2008/2009 O B S A H Alena Moravcová: Úvod Alena Moravcová: Známy titul, známe tváre Petra Kovačovská:

More information

TROMBOTICKÁ MIKROANGIOPATIA TMA

TROMBOTICKÁ MIKROANGIOPATIA TMA TROMBOTICKÁ MIKROANGIOPATIA TMA TMA spektrum ochorení s podobnou klinickou manifestáciou tvorba trombov v mikrokapilárach trombocytopénia mikroangiopatická hemolytická anémia ischémia orgánov infarkty

More information

01/2010. Domáca linka stále v obľube. Žigo Pálffy: Inštinkt je môj najsilnejší partner. Nie je príveskom olympiády. časopis pre zákazníkov Orangeu

01/2010. Domáca linka stále v obľube. Žigo Pálffy: Inštinkt je môj najsilnejší partner. Nie je príveskom olympiády. časopis pre zákazníkov Orangeu 01/2010 časopis pre zákazníkov Orangeu TÉMA Domáca linka stále v obľube POKEC Žigo Pálffy: Inštinkt je môj najsilnejší partner. PARALYMPIÁDA Nie je príveskom olympiády my 1/2010 1 nájdete rozdiel? bežná

More information

Paulína Fialková ochorela

Paulína Fialková ochorela Štvrtok 8. 2. 2018 72. ročník číslo 32 cena 0,70 App Store pre ipad a iphone / Google Play pre Android najlepšie kurzy SUPERŠANCA nike.sk 1 X 2 28226 S. WAWRINKA M. KLIŽAN 1,60 2,55 9:00 27973 GALATASARAY

More information

Refraktérna hypoxémia - ako postupovať?

Refraktérna hypoxémia - ako postupovať? Refraktérna hypoxémia - ako postupovať? Jozef Firment, Monika Grochová, Štefan Trenkler Sila umelej ventilácie pľúc Jedným z najsilnejších prostriedkov pri podporovaní základných životných funkcií, ktoré

More information

No a čo, iba trocha pršalo... So what s. a few drops of rain? Je pozoruhodné, aké rozdielne pocity. It is remarkable how we can hold different

No a čo, iba trocha pršalo... So what s. a few drops of rain? Je pozoruhodné, aké rozdielne pocity. It is remarkable how we can hold different We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage. PM# 40026440 ZA BOHA,NÁRODASLOVENSKO FORGOD,NATIONANDSLOVAKIA

More information

BD BBL TM CHROMagar TM CPE

BD BBL TM CHROMagar TM CPE POKYNY NA POUŽÍVANIE PÔDA V PETRIHO MISKÁCH PRIPRAVENÁ NA POUŽITIE PA-257681.02 Rev.: január 2017 BD BBL TM CHROMagar TM CPE POUŽITIE Pôda BD BBL CHROMagar CPE je selektívna chromogénna skríningová pôda

More information

Rekapitulácia. The past, the present, the future for all Canadians and Slovaks. V Calgary viala slovenská zástava už 20. krát

Rekapitulácia. The past, the present, the future for all Canadians and Slovaks. V Calgary viala slovenská zástava už 20. krát We acknowledge the financial support of the Government of Canada through the Canada Periodical Fund of the Department of Canadian Heritage PM# 40026440 ZA BOHA,NÁRODASLOVENSKO FORGOD,NATIONANDSLOVAKIA

More information

03/2009. časopis pre zákazníkov Orangeu. my 3/ VIANOCE S ORANGEOM Skvelé tipy na vianočné darčeky. VIANOČNÁ SÚŤAŽ Máme pre vás 62-krát Volvo

03/2009. časopis pre zákazníkov Orangeu. my 3/ VIANOCE S ORANGEOM Skvelé tipy na vianočné darčeky. VIANOČNÁ SÚŤAŽ Máme pre vás 62-krát Volvo 03/2009 časopis pre zákazníkov Orangeu VIANOCE S ORANGEOM Skvelé tipy na vianočné darčeky VIANOČNÁ SÚŤAŽ Máme pre vás 62-krát Volvo POKEC Maroš Kramár my 3/2009 1 editoriál Milí čitatelia, Vianoce sú obdobím

More information

NÁZORY UČITEĽOV NA PRÍNOS KONTINUÁLNEHO VZDELÁVANIA Z HĽADISKA SKVALITŇOVANIA EDUKAČNÉHO PROCESU

NÁZORY UČITEĽOV NA PRÍNOS KONTINUÁLNEHO VZDELÁVANIA Z HĽADISKA SKVALITŇOVANIA EDUKAČNÉHO PROCESU 186 NÁZORY UČITEĽOV NA PRÍNOS KONTINUÁLNEHO VZDELÁVANIA Z HĽADISKA SKVALITŇOVANIA EDUKAČNÉHO PROCESU TEACHER'S OPINIONS TO THE CONTRIBUTION OF CONTINUING EDUCATION FROM ASPECT OF IMPROVING OF EDUCATIONAL

More information

Režim Volume Ventilation Plus

Režim Volume Ventilation Plus Obsah Úvod................................................. 2 Nastavenie režimu Volume Ventilation Plus................... 2 Typ dýchania VC+ (režim A/C alebo SIMV)................... 2 Typ dýchania VS

More information

[ ] Posilnenie sociálneho dialógu v sektore miestnej a regionálnej správy v nových členských štátoch a kandidátskych krajinách

[ ] Posilnenie sociálneho dialógu v sektore miestnej a regionálnej správy v nových členských štátoch a kandidátskych krajinách [ ] Posilnenie sociálneho dialógu v sektore miestnej a regionálnej správy v nových členských štátoch a kandidátskych krajinách [ ] Posilnenie sociálneho dialógu v sektore miestnej a regionálnej správy

More information